20-09-2012, 11:35 | #32 |
Ağaç Dostu
|
Dün akşam tarhana biraz kurumuştu ama elle ufalanacak kadar değil. Bir gün daha beklememek için, yine tencere ağzına oturtabildiğim rendeyi kullandım, ince tarafından kolayca geçirdim, tekrar bez üzerine serdim, bugün de kurumaya devam ediyor. Bir çok arkadaşımız fena halde hasta, yatak döşek yatıyor. Biraz da çocuklara içirebilmek bunu ileri sürdüm ve akşama biraz pişirdim. İçinde kalan kabuklar pişince hiç rahatsız etmedi. Soğanı yağda kavurmadım, içine bütün olarak attım, pişerken de iki diş sarımsağı ezip incecik kıydım ve içine kattım. Sonuç: Herkes sevdi, kızım ve eşim ikinci tabağı istedi, sarımsağı sevmeyen oğlum yedi ama ikinnciye talip olmadı. Tadı çok ekşi olmadı, hafif ve hoş bir ekşilik vardı. Bir iki gün daha ekşitilebilirmiş ama eşimin midesine dokunuyor, kalan kızılcıkları en fazla bir gün bekleteceğim. Pişirmeden önce içine zencefil atasım geldi ama unuttum, bir sonrakinde pişim sırasında koku ve tada göre karar vereceğim. Not: Ben tarhana işini sevdim, işten eve gelince hazır yemek |
22-09-2012, 00:27 | #33 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-10-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 200
|
ellerine sağlık afiyet olsun.. ben bu günde un tarhanasını serdim bakalım ne zaman kuruyacak. |
22-09-2012, 12:05 | #34 |
Ağaç Dostu
|
Kalan kızılcıkla yaş tarhana denemesi
Sert olan kızılcıkları oda sıcaklığında bekletip olgunlaştırınca yine tencere üzeri rendemde ezdim. Çekirdekte kalanları ziyan etmemek için kaynatarak bir kaç bardak kızılcık şurubu çıkardım. Ezilen kızılcıkları 3-4 diş sarımsak ve az unla karıştırdım ve üzerine bez örterek bir gün beklettim. Dün akşam ele yapışmayacak kıvama gelene kadar un ilave ettim ve üzerini yine bez ile örttüm, sabaha kadar yine mayalanmıştı. Bir miktarını arkadaşlarıma vermek üzere ayırdım, birazını kavanoza koyup üzerine yağ döktüm, buzdolabında saklayacağım. Kavanozda üç parmak boşluk bırakmıştım ama buzdolabında da mayalanmaya devam edip, kavanozu doldurmuş. İyi ki fotoğraf çekmek için bakmışım, taşacakmış. Bir miktarını da öğünlere bölüp derin dondurucuda saklayacağım. Bu akşam yaş tarhana pişireceğim, tadına henüz bakmadık. Aslında şurubun da tarhananın da rengi daha güzel ama fotoğraflarda soluk çıktı. |
06-10-2012, 10:46 | #35 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-04-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 481
|
Ben de denemek istedim ve geçen pazar günü kızılcıkları geçirip hamuru yaptım. Kapaklı leğende bir hafta bekledi, arada karıştırdım. Yoğurt hiç kullanmadım. Yalnız ilk akşam kardığımda normal hamur gibi olan tarhana, devam eden günlerde çürük hamur gibi oldu, ele yapışıyor. Tepsiye dökmeden önce bir daha buradaki resimlere bakayım dedim de... Benimkinin şu an oyun hamuru kıvamıyla pek ilgisi yok sanki Beceremedim mi dersiniz? Ya da un eklemesi yapayım mı dökmeden önce, ne dersiniz? Son olarak haşlamadan yapacaklara ellerinde uygun bir kevgir olmadan başlamamalarını öneririm. Makarna süzgeciyle uğraşırken canınızdan beziyorsunuz |
06-10-2012, 11:44 | #36 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Elek bir süre sonra hamurun cıvıklaşması, yumuşaması normal, mayalanınca hamur yumuşuyor. Hamurunuz kötü kokmuyorsa, küflenmediyse un ekleyerek tekrar yoğurun, yarım gün bekletip kurutmaya hazırlayın ya da yaş saklayacaksanız kabınıza koyun. |
06-10-2012, 13:44 | #37 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-04-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 481
|
Yardım için teşekkürler. Koku kötü değil, yani çok güzel de değil ama klasik ekşi tarhana kokusu Un ekledim, tekrardan yoğurdum. Epey bir un yedi, 20 avuç kadar eklemişimdir... Şimdilik oyun hamuru kıvamını tutturdum, akşama nasıl olur bakalım |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|