agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Kiler (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=190)
-   -   Kızılcık Tarhanası (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=28440)

zsakura 06-09-2010 20:51

Kızılcık Tarhanası
 
Kızılcık tarhanası Bolu da çok yapılıyordu.Bolu lu arkadaşlar yardımcı olabilir.Benim bildiğim püre haline getirilen kızılcık un ile birlikte yoğurulur.Bir kaç gün bekletilir.Sonraki işlemler diğer tarhanada olduğu gibi.
Özellikle soğuk algınlığı ve sindirim sistemi hastalıklarında çok olduğunu söylüyorlardı.

malina 06-09-2010 22:06

Burayı ancak gördüm :)

Kızılcıkları yıkayıp, süzgeçe koyun. Üzerine bastırarak çekirdeklerini çıkartın. Süzgeçten suları alta akacağı için, bu işlemi yapmanız kolay olacaktır.

Rondoda iyice parçalayın. Süzgeçten geçirin. Kabukları üstte kalacaktır. Ben kabukları da kullanmak istediğim için, onları toplayıp tekrar rondodan geçirip iyiçe parçaladım. Bu arada 1 kilo kızılcık için 15 kadar sarmısağı da ekledim. (rahat ezmek için, içine kızılcık püresinden de biraz ekledim) 1 Yemek kaşığı da tuz ekleyin.

Tümünü aynı kapta birleştirin ve içine kaşıkla rahatça karıştıracağınız kadar un ekleyin. Bu sıvı bir hamur olsun anlamına gelmiyor. Sert ama kaşıkla karıştırabilecek kadar sert olsun demek istiyorum.

Hergün birkaç kez karıştırarak 5-6 gün mayalanmasını sağlayın.

Taze tarhana olarak tüketmek istediğim için kurutmadım. Bir kısmını kavanoza koydum. Bir kısmını porsiyonlara ayırıp buzluğa...

Not: Sarmısaksız olarak da yapılıyormuş, tercih sizin...

Güler 07-09-2010 16:56

Sayın malina, tarif için teşekkür ederim.
Silivri pazarında kızılcık bulabileceğimi düşünüyorum, hemen deneyeceğim.

Ayşe Yıldız 12-09-2012 09:09

Size farklı bir tarhana tarifi vermek isterim. Malum tarhananın en meşur olduğu memlekette yaşıyorum. ERGEN TARHANASI ben ilk defa burda gördüm bu tarhanayı. Çok ta şaşırdım. Böyle de tarhana mı olur demiştim. Tadını merak edince arkadaşım biraz getirdi ve pişirdi de. Diğer tarhanalardan biraz farklı pişiriliyor. Tadı ekşili bol sarımsak ta koyunca işkembe çorbasını andırmıştı bana tabi işkembe kokusu olmadan. :)

Yapımı şöyle; mesela 4-5 kilo ergeni üzerine su gelmeyecek kadar suyla pişiriyoruz (çekirdeklerinden ayrılacak kadar yani). Bu malzemeyle unu alabilcek bir kabın içerisine unu (yani 2-3 kilo kadar) koyup ergeni ocaktan indirir indirmez kaynar kaynar unun üzerine döküp güzelce karıştırıyoruz. Bu biraz zor oluyor un sıcağı görünce yoğunlaşıyor ve zorluk çıkartıyor o yüzden. Bu hamur kıvamında olan malzeme (Oyun hmuru gibi görünüyor mor oyun hamuru) akşam karışıp sabah kurutuluyor. Kurutma işlemi de zor oluyor çünkü ergenin çekirdekleri insanın elini acıtıyor.

Ayşe Yıldız 12-09-2012 09:15

1 Eklenti(ler)
Resmini de koyayım isterseniz. Kuruma aşamasında kurutma işlemi de göneşte oluyormuş onu da yazayım aklıma gelmişken.
Eklenti 331014

Sakaki 12-09-2012 09:44

İlginçmiş gerçekten. Çiğ köfteye benziyor :)

üzüm 12-09-2012 18:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ayşe Yıldız (Mesaj 1017701)
Resmini de koyayım isterseniz. Kuruma aşamasında kurutma işlemi de göneşte oluyormuş onu da yazayım aklıma gelmişken.
Eklenti 331014

Sayın Yıldız,

Ben de bu sene ilk defa kızılcık tarhanası yaptım. Bayramdan bu yana doktora gidip, ilaç kullandığım halde bir türlü atlatamadığım soğuk algınlığını bıçak gibi kesti. Bundan böyle kış hazırlıkları içinde olmazsa olmaz konumunda olacak. :)

İnternet'de okuduğum kadarıyla kızılcık tarhanası için güneşte kurutulmamalı deniyor ki hamuru döktükten sonra çok çabuk kuruduğu için güneşte kurutulması uygun olmayabilir. Ayrıca güneşte kurutmanın rengini soldurduğu da söyleniyor. Siz ise güneşte kurutulmalı diyorsunuz; teyit edebilir misiniz? Kızılcık tarhanası güneşte mi, yoksa gölgede mi kurutulmalı?

Ayşe Yıldız 13-09-2012 00:12

Burada diğer tarhanalar da güneşte kurutuyorlar. Ben de güneş rengini açmaz mı dediğimde açılsaydı salça beyaz olurdu dediler. Aksine daha çok kızarır yanıtını verdiler. Kızılcık tarhanası gerçekten güneş veya gölge olsun zor ufalanıyor. Güneşte daha seri oluyor tabi.
Soğuk alğınlığını bilmiyordum ama burda ramazan ayında çok tükettiklerini ve miğdeye de iyi geldiğini söylediler. Ben ilk defa yapıyorum. Bugün arkadaşımla balkonda yaptık. Henüz pişirmedim pişirdiğimde resmini koymayı düşünüyrum.
Yani renginde bir açılma olmadı.

denizakvaryumu 13-09-2012 08:38

1 Eklenti(ler)
Eklenti 331245

Kızılcık Tarhanası tarifi izle - Annemmutfakta.tv

Kızılcık tarhanası

Kiraz 17-09-2012 09:16

Kızılcıklar bu akşam evde. Tariflere baktığımda:

Sarımsaklı / sarımsaksız
Pişirilerek yapılan / çiğ yapılan
Süzme yoğurtla yapılan / yoğurtsuz yapılan
Ekşime için meyvesi bekletilen / hamuru bekletilen / hiç bekletmeden kurutulan


...farklı tarifler buldum.


Sarımsaklı / Sarımsaksız Sarımsaklı güzel ama pişirirken de konabilir, kararsızım. Önce koymanın pratiklik dışında avantajı - dezavantavı var mı?
Pişirilerek yapılan / çiğ yapılan Tariflerin çoğu pişirilerek yapılmış, Malina'nın tarifinde çiğ. Pişirilerek yapılan daha kolay gibi ama vitamin kaybının az olmasını istiyorum. Pişirilmemesi tarhananın olgunlaşmasını, saklanmasını, bozulmadan kalmasını olumsuz yönde etkiler mi?
Süzme yoğurtla yapılan / yoğurtsuz yapılan Yoğurtsuz yapacağım.
Ekşime için meyvesi bekletilen / hamuru bekletilen / hiç bekletmeden kurutulan Meyveyi bekletmeyi düşünmüyorum, hamuru bekletmekte ise kararsızım. Çocuklar ekşi sevmiyor belki en fazla bir gün bekletirim, kararsızım.

Kızılcık tarhanacılardan yoruma ihtiyacım var :)

Güler 17-09-2012 09:40

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 1019473)
Kızılcık tarhanacılardan yoruma ihtiyacım var :)

malina'ya müracaat et. Ben kendilerine kızılcık göndermiştim bana 2 tip kızılcık tarhanası verdi. Biri daha koyu renk, bunu kabuklu olarak yapmış, diğeri daha açık renk, bu da kabuksuzu. Ama her ikisinin de tadı çok güzel.


Kiraz 17-09-2012 13:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1019484)
malina'ya müracaat et. Ben kendilerine kızılcık göndermiştim bana 2 tip kızılcık tarhanası verdi. Biri daha koyu renk, bunu kabuklu olarak yapmış, diğeri daha açık renk, bu da kabuksuzu. Ama her ikisinin de tadı çok güzel.


Kızılcıkları Malina'ya mı göndereyim yani:)


Sevgili Malina, kuru ile yaş arasında tad farkı var mı?

5-6 gün mayalama ile çok ekşi bir tarhana mı oluyor?

Kurular da yoğurtlu mu?

Ayşe Yıldız 17-09-2012 13:21

1 Eklenti(ler)
Kiraz Hanımcığım, ben bir kaç gün önce yaptım. Resmini de koyacağım. Sadece ergen koydum ekstra bir malzeme koymadım tuzdan başka. Yoğurtlusunu ya da ekşitildiğini bilmiyorum da bu şekilde de tadı güzel oluyor. Sarımsağı pişirirken biraz yağına atabilirsiniz biraz da servis yapılırken tabağa koyabilirsiniz. Hem hoş birkoku hem de farklı bir tat bırakıyor. Rengi koyu bir renk oldu.
Eklenti 332016

Kiraz 17-09-2012 13:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ayşe Yıldız (Mesaj 1019567)
Kiraz Hanımcığım, ben bir kaç gün önce yaptım. Resmini de koyacağım. Sadece ergen koydum ekstra bir malzeme koymadım tuzdan başka. Yoğurtlusunu ya da ekşitildiğini bilmiyorum da bu şekilde de tadı güzel oluyor. Sarımsağı pişirirken biraz yağına atabilirsiniz biraz da servis yapılırken tabağa koyabilirsiniz. Hem hoş birkoku hem de farklı bir tat bırakıyor. Rengi koyu bir renk oldu.
Eklenti 332016

Çok güzel görünüyor, elinize sağlık. Ben de belki iki-üç farklı yötem denerim, sonuçları paylaşırım.

üzüm 17-09-2012 13:36

Sevgili Kiraz,

Ben pişirerek yaptım. Pişmiş kızılcıkların bir kısmını süzgeçden geçirip un ve tuzla karıştırıp hemen döktüm; çok çabuk kurudular. Bir miktar kızılcık püresini de süzme yoğurt, sarımsak ve tuzla hazırladım; 3 gün ekşittim sonra döktüm.

İlki daha çok hoşuma gitti. Yoğurtlu olan çok un istedi, un çorbası gibi bir şey oldu, kurumasıda epey sürdü; tadı ilkine göre yavan geldi.

Bu sene ilk defa yaptım. Önümüzdeki senelerde kesinlikle sade yapmayı düşünüyorum.

Ayşe Yıldız 17-09-2012 13:37

Kolay gelsin. Ayrıca birşey daha söylemek istiyorum suyunu ne kadar az koyarsanız rengi o kadar koyu oluyor. Tadı da daha ekşili oluyor.

Çorbasını nasıl yapıyorsunuz Sayın Malina? Ben burda nasıl yapıldığından bahsedeyim biraz bakalım aynı şekilde mi yapıyoruz. Farklı yöntemler varsa yazarsanız sevinirim. ( Denemek istiyorum çünkü)

Arkadaşımın yaptığı şekliyle anlatayı: İlk önce minik minik doğranan soğanları yağda iyice kızarana kadar kavurdu. Aksi halde suyu katılınca sertleşiyomuş soğanlar. Soğanlar kavrulurken bir iki diş sarımsak ezdi. Sonra suyunu ilave edip tarhanasını ilave etti. Burda salça kullanmıyorlar yaparken. Piştikten sonra ocağı kapattıktan sonra biraz daha sarımsak ilave edip servis yaptı.

Kiraz 17-09-2012 15:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi üzüm (Mesaj 1019574)
Sevgili Kiraz,

Ben pişirerek yaptım. Pişmiş kızılcıkların bir kısmını süzgeçden geçirip un ve tuzla karıştırıp hemen döktüm; çok çabuk kurudular. Bir miktar kızılcık püresini de süzme yoğurt, sarımsak ve tuzla hazırladım; 3 gün ekşittim sonra döktüm.

İlki daha çok hoşuma gitti. Yoğurtlu olan çok un istedi, un çorbası gibi bir şey oldu, kurumasıda epey sürdü; tadı ilkine göre yavan geldi.

Bu sene ilk defa yaptım. Önümüzdeki senelerde kesinlikle sade yapmayı düşünüyorum.

Sevgili Üzüm, böylece yoğurt koymayacağım netleşti, tadı çocuklara çok keskin gelirse pişirirken koyarım.

Güler 17-09-2012 15:24

Sevgili Ayşe Yıldız, ben genelde yemeği ateşe koyar koymaz sıcak suyunu da hazır tutar ve sıcak su ilave ederim.
Burada tarhanaya soğuk su koyup hemen tarhanayı ilâve ediyorlar ve hafif hafif karıştırarak pişiriyorlar. Siz soğuk su ile mi tarhanayı kattınız, yoksa suyun ısınmasını bekleyip öyle mi kattınız?

malina 17-09-2012 15:25

Ekşi tadını sevmiyorlarsa kızılcık tarhanası hoşlarına gitmeyecektir...

Ben de pişirerek yapmayı deneyeceğim, belki pişirildiği için rengi daha koyu renk oluyordur...

Pişirmeye gelince, tam tembel işi yapıyorum. Tarhana dediğin şeyle o kadar uğraşılmaz... :)

Tencereye biraz su koyup içine tarhanayı döküyorum. Bunu karnım açıkmadan yapıyorum tabii :) Acıkıncaya kadar o yumuşamış oluyor, gerekli su ilavesi yapıp pişiriyorum. Piştikten sonra üzerine sızma zeytinyağ... Yanına acı biber, ohhh mis :)

üzüm 17-09-2012 15:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 1019609)
Sevgili Üzüm, böylece yoğurt koymayacağım netleşti, tadı çocuklara çok keskin gelirse pişirirken koyarım.

Sanmıyorum ki keskin gelsin, taze kızılcık gibi değil.

Sayın Yıldız'ın dediği gibi tarhana çorbası pişirilirken soğanların çok kavrulması gerekiyor yoksa dişe geliyorlar. Ben soğanı rendeleyerek kullanmaya başladım.

Ayşe Yıldız 17-09-2012 15:32

Güler ablacığım sıcak su kullanıyor burdakilerde.Yanlış hatırlamıyorsam tabi. Bunu tekrar sorup doğrusunu öğreneyim. Hatta bugün pişireyim bakalım hem görüntüsünüde eklerim. Pişmiş görüntü nasıl olacak.

Ekşi tadının yanında gerçekten sarımsak yoğun katıldığında işkembe çorbasını anımsatıyor. Eşimin ilk tepkisi bu olmuştu.
Eee, bu işkembeye benziyo. ( İşkembeyi de hiç sevmez).
Yemedi haliyle.

üzüm 17-09-2012 15:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 1019624)
...
Ben de pişirerek yapmayı deneyeceğim, belki pişirildiği için rengi daha koyu renk oluyordur...
...

Sanmıyorum. :)

Tarhanaları çıkarıp Güler Hanım'ın koyduğu fotoğrafla karşılaştırdım. Yoğurtlu yaptığım açık renkteki gibi görünüyor, sadesi ise kabuklu yaptığınızın rengiyle aynı.

Çekirdeğiyle birlikte yapmadığımız için olmuş olabilir belkide...

Ayşe Yıldız 17-09-2012 15:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi üzüm (Mesaj 1019640)
Sanmıyorum. :)

Tarhanaları çıkarıp Güler Hanım'ın koyduğu fotoğrafla karşılaştırdım. Yoğurtlu yaptığım açık renkteki gibi görünüyor, sadesi ise kabuklu yaptığınızın rengiyle aynı.

Çekirdeğiyle birlikte yapmadığımız için olmuş olabilir belkide...

Çekirdeğini almak için elekten geçirme süresinde ergen soğuyor sanırım. Tekrar ısıtmadan unla karıştırıyorsanız daha çok un alır. Unu çok olduğu için de rengi açılır gibi geldi bana. 5 kilo aldığım ergenin tamamından 4 kiloluk bir kap anca doldu.

Kiraz 17-09-2012 16:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1019623)
Sevgili Ayşe Yıldız, ben genelde yemeği ateşe koyar koymaz sıcak suyunu da hazır tutar ve sıcak su ilave ederim.
Burada tarhanaya soğuk su koyup hemen tarhanayı ilâve ediyorlar ve hafif hafif karıştırarak pişiriyorlar. Siz soğuk su ile mi tarhanayı kattınız, yoksa suyun ısınmasını bekleyip öyle mi kattınız?

Un sıcak suda topak olduğu için bir kaç saat öncesinden soğuk suyun içine koyup, yumuşatıyorum. Ocağa almadan önce iyice karıştırıp, yine oda sıcaklığındaki sudan gerektği kadar ekliyorum ve yavaşça karıştırarak pişiriyorum. Kaynamaya başlayınca, yapışma durumu azaldığı için, karıştırmayı da arada sırada yapıyorum. Kaynadıktan sonra, suyu yetersiz görürsem, sıcak su ilave ediyorum ve su oranına emin olunca tadına bakıp, duruma göre tuz koyuyorum.

Ayşe Yıldız 17-09-2012 20:37

1 Eklenti(ler)
Sıcak suyla yaptım.

Eklenti 332186

Kiraz 18-09-2012 09:03

2 Eklenti(ler)
Kızılcıklarımı akşam görebildim. Bazıları çok olgun, bazıları da hamdı. Olgun olanları ayırdım, ham olanlar da bir kaç gün açıkta bekleyecek.

Kabuklarını kullanmak istediğimden çok ince süzgeç kullanmadım, kaynatmadığım için zaten zor geçeceğini düşündüm. Tencere içine konabilen bir rendem vardı, onunla denedim. Rende üzerinde kevgir işini gören delikler de var. Rendenin ters yönünde ve deliklerin üzerinde ovalayarak çekirdekleri ayıkladım. Arada iri parçalar da içine karışmaış ama belki ufalayınca gider, gitmezse ya öyle tüketeceğim, mırın kırın eden olursa, pişiriken blender kulanacağım.

Eklenti 332351


Bu sabah işim çok, en kısasından un ve az tuzla hamuru yoğurdum. Ele yapışmayacak kıvama gelince küçük parçalara ayırdım, serdim. Bu partinin sarımsağını pişirirken koyacağım.
Eklenti 332352

Hamurun rengi fotoğraftakinden farklı, çok güzel ama kuruyunca solabilir. Kıvamı ise aynı oyun hamuru gibi :)

Daha kızılcığım var, onları da farklı deneyeceğim.

elve 19-09-2012 00:06

bende bu gün kızılcık tarhanamı bez torbaya koyup kaldıracağım .
şöyle yaptım,kızılcığı tuzlayıp 3 gün beklettim,sonra çok az yoğurt ilave edip unla yuğurdum
3 gün bekletip gölgeye yani salondaki masaya serip kuruttum elekten geçirdim çok güzel oldu.

Kiraz 19-09-2012 08:52

Dün akçam eve geldiğimde serdiğim parçaların aynen kaldığını gördüm, havada %70 nem olunca, pencereler de kapalıyken kurumaması normal. Daha küçük parçalara ayırdım, fırından sadece hafif ılık hava gelecek şekilde 25 dereceye ayarladım, turboyu açtım ve fırının kapağı açık kalacak şekilde bıraktım. Hafifçe kuruma oldu, tekrar beze serdim. Bugün de açıkta bıraktım ama akşama kadar kurumazsa bu haliyle buzluğa koyacağım herhalde, yoksa bozulacak. İçinde tuz var ama az miktarda. Belki akşam az miktarda pişiririm, çok kötü salgın var, bir çok arkadaşım yatak döşek yatıyor, şifa niyetine...:)

Ayşe Yıldız 19-09-2012 11:08

Balkonunuzda daha kolay kurur eğer yağış yoksa. Rüzgar daha etkili oluyor kurumasında.

Kiraz 19-09-2012 11:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ayşe Yıldız (Mesaj 1020564)
Balkonunuzda daha kolay kurur eğer yağış yoksa. Rüzgar daha etkili oluyor kurumasında.

Maalesef bu günler çok yağışlı, yağış yoksa da yapış yapış nemli. İçerisi daha iyi durumda. Hava kuru olsa da kediler terasa bile çıkıyor :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024