agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni65Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 04-01-2011, 16:04   #1
Ağaç Dostu
 
uzman16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1,578
Galeri: 119
Tereyağı Yapımı

Son zamanlarda okuduklarımdan, duyduklarımdan etkilenip tekrar evde yoğurt yapmaya karar verdim. Geçen hafta 2 kilo sütten yoğurt mayaladım. Biraz sulu olsa da katkısız olduğunu bilmek bile yeterli. Lezzeti güzel oldu. Sütün üzerinde bir parmak kalınlığından fazla kaymak oldu. Bu kaymağı hemen tüketmeyeceğimiz için kavanozla dondurucuya koydum. Aklıma tereyağ yapmak geldi. Arkadaşlara sordum değişik uygulamalardan bahsettiler. Sütün kaymağından değil de yoğurdun kaymağından tereyağ yaparsam daha doğru olacağını, ancak kaymağı (yayık olmadığı için ya da ev tipi elektrikli yayıklar varmış ondan da olmadığı için ) cam kavanoz gibi bir kaba koyup sürekli sallamam gerektiğini, bununda yorucu ve zor olduğunu söylediler.

Haftada 2 kilo yoğurt mayalarsam, 2 kilo yoğurdun kaymağını her hafta biriktirirsem, 10 kilo kadar yoğurt kaymağından 100 gr. kadar tereyağ yapabilirmişim. Cam kavanozlara yoğurt kaymaklarını biriktirip dondurucuda saklayacak, yeterli miktara ulaşınca hepsini dondurucudan çıkaracakmışım.

Yoğurt kaymakları dondurucudan çıkartılıp çözülünce kavanoza soğuk su eklenip çalkalanacak ve tereyağ elde edilecekmiş.

İstenirse tuzlanıp uzun süre saklanabilirmiş.

Ben şu an yoğurt kaymağı biriktirme aşamasındayım.

İnternette arama yaptığımda mikserle çırparak yapılan tereyağ ile de karşılaştım.

Evde tereyağ yapan arkadaşlar var mı? Nasıl yapılıyor?
Tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025