View Single Post
Eski 01-07-2011, 21:24   #5
eylems
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Köyde yaşağdığım zamanlarda ve öğrenci iken aldığım sütlerden yaptığım yoğurdun kaymağından çoğu kez tereyağı yaptım. Santrüfüje edip amaç dairesel hareketle kütleyi yani yağı ortaya toplamaktır. İlk başlarda oda sıcaklığında karıştırıp daha sonra aralıklarla birkaç kez çok soğuk su eklerseniz (az miktarlarda soğuk su olacak) yağınızın birden belirdiğinizi görürsünüz öyle çok uzun süre şişenizi çalkalamıza gerek kalmaz. Önemli olan tereyağındaki pütürleri temizlemek bu sebeple tereyağını yıkarız. Kaseye tahta kaşıkla aldığımız tereyağına biraz soğuk su ekleriz iyice tereyağını süzme yoğurdu açar gibi ezeriz zaten pütürler suyun yüzüne çıkmaya başlar pütürler kalmayana kadar su değiştirip işlemi tekrarlarız. Pütürler kalmayıncada tereyağının içine hapsettiği suyu yine kaşıkla eze eze alırız . Uzun süre saklamayı düşünenler tuz ekleyebilirler yoksa bozulur. Tahta kaşığınızı şimşirden seçerseniz bu işlemleri daha kolay halledersiniz. Hele birde manda sütü bulabilirseniz tereyağınız 4 kat daha fazla olur.
Birkaç kez de kaşar peyniri yapmayı denedim bazen başarılı bazende başarısız oldum. İnternette anlatımlar var ama tam anlamı ile tarif yok. eksik bişeyler var sanki tarife göre oluşmuyor. Geleneksel yöntemlerle aramızdaki arkadaşlardan yapan varmıdır? aslında bunun için başlık açılmamış denemeye değer.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön