View Single Post
Eski 01-03-2013, 22:48   #22
kardelen3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-03-2010
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 15
Haftada 2 defa 3 litre süt alıyorum. Bunu pişirip soğuduktan sonra üzerinde oluşan kaymağı belirlediğim yarım lt. bir kavonozda biriktirip. Buzdolabında biriktiriyorum. Kaymağın içine bir kaç kaşık yoğurt koyup dışarda bir iki saat bekletip yapınca daha güzel oluyor. İçine biraz tuz atıp bozulmasını geciktirme şansınızda olur.Birazda soğuk su yağın düşmesini hızlandırıyor. Önceden 1 lt. cam kavonozda yapıyordum. Yapımında sallamaktan kollarım yoruluyordu. Geçen günler ucuzlukçudan aldığım 5 lt. plastik turşu yapımında kullanılan bidonda denedim. Anlayıp dinleyene kadar yağ oluştu. Yayık almayı düşünüyordum artık gerek kalmadığına kanaat getirdim. Sizde deneyin çok çabuk oluyor. Bidondan yağı bir kaba koyun, kalan suyu atmayın. Tereyağı yıkadığım ilk suyuda buna ilave edip kaynatıyorum. Tereyağınızın yarısı kadar ekşimik (çökelek) çıkıyor. İşlem sonunda tereyağınızı güzelce tahta kaşık yardımıyla yıkarsanız içindeki pürüzlük yapan kaymak kalıntılarıda gidiyor. Yiyeceğiniz kadarını saklama kabıyla buzdolabına geri kalan olursa onuda buzdolabı poşetlerine koyarak ileride kullanmak için dondurucuya atın. Fırından yeni çıkmış köy ekmeği ve kırmızı pul biberle çok güzel oluyor. Çocuklarım kahvaltıda yağlı ballı istiyorum diye tutturuyorlar. Herkese afiyet olsun...

kardelen3 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön