![]() |
|
![]() |
#151 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-11-2009
|
Annemin tarifi(Manisa yöresinden); Biber Soğan Tarhana otu, Su, Normal yoğurt Biberlerin çekirdekleri çıkarılır ve turşu gibi ikye üçe bölünür. Soğanlar soyulup biberlerin üzerine eklenir, biraz su konularak kaynatılır. Biberlerve soğanlar yumuşayıp dağılmaya başalayınca tarhana otu, fesleğen eklenir ve karışım ocaktan alınır. Bu karışım suyu süzülür ve alabildiğine un ve yoğurt ile birlikte yoğurulur.(hiç su eklemeden)Biber ve soğanlar zaten pişmiş olduklarından hamur içinde yoğurulurken eriyip hamura karışırlar. Hamur kıvama gelince 30-35 derece sıcaklığını kouryacak şekilde sarılır ve bekletilir.ara ara karıştırılır. Daha sonra bu hamur temiz bir örtü üstüne serilir.Serilen parçalar karıştırılarak ,ters yüz edilerek kurutulur. Hamur parçaları kurudukça ufalanır ve iyice inceldikten sonra kevgirden geçiriliir.Bu sırada biber kabukları, büyük soğan parçaları vs kevgirden geçmeyenler elenmiş olur. Daha sonra oluşan un, ince elekte elenir ve nemli yumuşak tarhana yine serilip kurutulur. Düzenleyen münevver : 13-09-2012 saat 08:02 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#152 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
|
Tarhana otu nereden bulunur? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#153 |
Ağaç Dostu
|
tarhana otu
![]() ![]() Arkadaşlar bazı yörelerde tarhana otu diye; dere otunun çiçek ve sapına tarhana otu deseler de gerçek tarhana otu yukarda yer alan resimlerdeki gibidir. Düzenleyen denizakvaryumu : 27-09-2012 saat 15:46 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#154 |
Ağaç Dostu
|
Tarhanaotu, buyotu diye kullandığım bitki aşağıdaki gibi. ![]() Tohumların birazını bahçeye ektim, az tohum aldım. Çemen olduğunu sonradan öğrendim. Demek ki yöreye göre ot da değiştiği için tarhanaotu farklı olabiliyormuş. Sn. Denizakvaryumu, isterseniz bu tohumdan gönderebilirim. Düzenleyen Kiraz : 13-09-2012 saat 13:24 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#155 |
Ağaç Dostu
|
Bu ot, burada sürülmüş tarlalarda olur, kendiliğinden çıkar. Yöresel adı da çörtük otudur. Yoğun bir aroması olduğu için her damak tadına hitap etmeyebilir.Biz tarhanada hiç kullanmadık; turşularda kullanılıyoruz. Tohum oluşturup oluşturmadığına hiç dikkat etmedim doğrusu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#156 |
Ağaç Dostu
|
Tarhana kurutmada vitamin kaybının az olması için genellikle gölgeyi tavsiye ediyorlar. Bu yazılardan biri: "Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Gıda Güvenliği Daire Başkanlığı uzmanları tarhananın güneş altında kurutulması başta B2 vitamini (riboflavin) olmak üzere bir çok besin öğesinin kaybına neden olur. Bu nedenle tarhananın güneş altında değil gölgede veya üzerinde ince bir örtü ile kurutulması gerekmektedir diyor." Yiyeceklerin Saklanmasındaki Püf Noktalar | Yemek Tarifleri Dün, bir arkadaşımın verdiği tarhanayı denedim, un yerine buğdayla yapılmış, daha önce yediğim sadece yoğurt ve buğdayla yapılan tarhanadardan farklı olarak, içinde domates, biber, pazı gibi sebzeler de vardı. Biberi çocuklara fazla geldiği için bol yoğurt ilavesi ile pişirdim, ben beğendim. İnternette araştırırken bu tür tarhanın Elazığ tarhanası olarak geçtiğini gördüm. Maraş tarhanası ilgimi çekti, çerez olarak da yenebiliyormuş. Bu mesajdaki gibi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#160 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu sene tarhana yaptım ve Memet Bey gibi kaynatmadan kuru halde eklemiştim ben.. Gayet de güzel oldu.. Kalan tarhana otunu toz haline getirip kavanoza koymuştum.. Sn. Hepgül yakınmıyız bilmiyorum, değilsek postayla yollarım.. denizakvaryumu bizim bu taraflarda çok oluyor.. Ki geçtiğimiz hafta Ankara'da kurak tarlalarda da çok fazla gördüm.. Şu an sarı sarı çiçek açmışlar.. Tohumu oluyor mu bilmiyorum ama biraz kurusunlar bakayım.. Olmazsa minik bir tanesini köklerim.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#161 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Şimdi bir arkadaş için topladım, kurutuyorum. Daha sonra fotoğraf eklerim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#162 |
Ağaç Dostu
|
Sn. selis "yakınmıyız bilmiyorum, değilsek postayla yollarım.." demişsiniz. Çok naziksiniz. Teşekkür ederim. Ben Urladayım. Bu civarda sorabilirim birilerine. Posta için zahmet etmeyin lütfen. Şunu öğrenmek istiyorum. Rahmetli Annem yapardı ama ben çocuktum ve hatırlamıyorum içine neler kattığını. Sorarak, okuyarak ve buradan öğrendiklerimle genel anlamda neler katılacağını ve nasıl yapılacağını sonuca bağladım ama Tarhana otunda kaldım. Onun için sormuştum nereden bulabilirim diye. Mutlaka gereklimi Tarhana otunu katmak? Hayat kırkından sonra başlar dedikleri bu herhalde. Kırkından sonra İzmire taşındım ve İzmire taşındıktan sonra kendim birşeyler yapmaya başladım. Nelermi yaptım? Nar reçeli... İncir reçeli... Turunç reçeli... Nardan marmelat. Salamura Zeytin....Bahçemden topladığım malzemelerden turşu... Domates salçası... Biber salçası... off offf offf neler neler yapmışım yahu Kendimi aşmışım ![]() Ağaçlar.net tüm bu yaptığım şeylerde hep ilk başvuru kaynağım oldu. Tüm üyelere sonsuz teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#163 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Tarhanam güzel oldu ama salça ve domates kurutma işinde tecrübesizlikler yaşadım.. Çürüttüm ![]() Tarhana otu aktarlarda da, demeti 1-2 tl den satılıyor.. Ki Urla gibi bir yerde hayli hayli bulursunuz.. Genelde yazılanlara göre bu ot pişirilerek eklenmiş.. Ben kuru eklediğim için aradaki farkı da çok merak ettim doğrusu.. Verdiği koku, aroma güzel ama. Herşey gibi tarhanayı da layıkıyla yapacaksınızdır.. Afiyet olsun ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#164 |
Ağaç Dostu
|
Sayın hepgül, biz tarhana otunu kullanmayız, bilmeyiz de. ![]() Tat farkı yaratıyor mu bilmiyorum ama galiba tarhananın rengini daha kırmızı yapıyormuş. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#166 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Tarhana otunun kokusu olmayınca, tarhananın yarısı eksik gibi bir şey oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#167 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bugün, bu bitkinin çiçeklendiğini gördüm. Daha önce hiç dikkât etmemiştim. Aradığınız bitki olup olmadığına yardımcı olur belki. ![]() Çiçek detayı. ![]() Daha sonra bu mesajımı silerim. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#168 |
Ağaç Dostu
|
Dün Urla pazarında Tarhana otu ile tanıştım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#169 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Urlada peynircilerde lor doldurulmuş biber de bulabilirsiniz. Malina'nın önerisiyle tarhananın bir kısmını ayırdım ekşimesi için. Altıncı gününde ama bir tad farkı olmuyor gibi geldi bana. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#171 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yabani doğada bulmak mümkün ancak sürülen tarım yapılan araziler nedeniyle bulmak zorlaştı ama arayan bulurmuş sonunda buldum ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#172 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-06-2011
|
Sayın Kiraz uzun zamandır buyotu tohumu arıyorum.Rahmetli annem buyotu kullanırdı.Çok güzel kokusu olur.Bizim damak tadına uygun.Fazlalık tohumunuz varsa gönderirseniz sevinirim. Teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#173 |
Ağaç Dostu
|
İyi akşamlar yaptığımız tarhanada küçük küçük sinekler oluşu : ( Yani sineğe benzettim ben. Ortamda sinek böcek olmamasına rağmen neden oldu bilmiyorum. Komşumuz bunun normal olduğunu söyledi. Güneş gören bir yere ser biraz beklesin geçer gider dedi. Bu durum gerçekten normalmi? Yoksa bu tarhanayı atayımmı? Saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#174 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-06-2011
|
Atmayın.Sinekler olur.Güneşi görünce giderler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#175 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Tarhananız geçen yıldan kalmışsa güvelenmiş olabilir, eğer öyleyse atmanız gerekecek. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#176 |
agaclar.net
|
Bence yeni yapıyor... Sirke sineği mi "küçük küçük sinekler" dedikleriniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#177 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-04-2007
|
tarhanayı toz hale getirmeyip iri parçacıklar halinde saklasak küflenme gibi bir sıkıntı olur mu? çok sert oldular, blenderin bıçaklarını kırabilirler neredeyse. hem çorba yapımından önce biraz suda bekletince açılıyor da zaten, un haline getirme neyin önüne geçiyor? tamam, kabül, çok uğraştım bu kadarına, üşenmiyor da değilim toz haline getirmeye ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#178 |
agaclar.net
|
Gerçekten kuruduysa sorun olmaz. Zaten bu biçimde, parçalar halinde kurutulan tarhana çeşitleri de var ... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#179 |
Ağaç Dostu
|
Tarhana otunu inceledim, çiçekleri arasında tohum aradım ama bulamadım.. Fakat ana kök etrafında çıkan çok sayıda minik bitkiler var.. Yumru ile oluşmadığına göre mutlaka tohumla çoğalıyor.. Yine de tohum aramaya devam edeceğim.. Yaklaşık bir ay önce 4 kök söktüm ve saksıya diktim.. Aldığım yerdeki toprak çok sertti, saksıdaki yumuşak ve gübreli toprakta daha güzel gelişeceğini düşünmüştüm.. Çok heveslenmiştim ama hepsi kurudu.. Bu sabah görünce şaşırdım.. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#180 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-01-2013
|
tarhana da kuflenme
Gecen tarhana yapiyim dedim elime yuzume bulastirdim. 4 cu gun kuflenmeye basladi. Aslinda kokusu guzeldi ama ben olmadi diye cope attim. Yoksa atmamalimiydim? Malzemeleri olmasi gerektigi gibi attim. Sizce nerde yanlis yaptim? Kuflenmesini engellemem icin ne yapmaliydim? Icim ciz etti, hala cozemedim hata nerde diye.:confused |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|