Annemin tarifi(Manisa yöresinden);
Biber
Soğan
Tarhana otu,
Su,
Normal yoğurt
Biberlerin çekirdekleri çıkarılır ve turşu gibi ikye üçe bölünür.
Soğanlar soyulup biberlerin üzerine eklenir, biraz su konularak kaynatılır.
Biberlerve soğanlar yumuşayıp dağılmaya başalayınca tarhana otu, fesleğen eklenir ve karışım ocaktan alınır.
Bu karışım suyu süzülür ve alabildiğine un ve yoğurt ile birlikte yoğurulur.(hiç su eklemeden)Biber ve soğanlar zaten pişmiş olduklarından hamur içinde yoğurulurken eriyip hamura karışırlar.
Hamur kıvama gelince 30-35 derece sıcaklığını kouryacak şekilde sarılır ve bekletilir.ara ara karıştırılır. Daha sonra bu hamur temiz bir örtü üstüne serilir.Serilen parçalar karıştırılarak ,ters yüz edilerek kurutulur. Hamur parçaları kurudukça ufalanır ve iyice inceldikten sonra kevgirden geçiriliir.Bu sırada biber kabukları, büyük soğan parçaları vs kevgirden geçmeyenler elenmiş olur.
Daha sonra oluşan un, ince elekte elenir ve nemli yumuşak tarhana yine serilip kurutulur.
Düzenleyen münevver : 13-09-2012 saat 08:02
|