agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni233Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-09-2012, 09:06   #151
Ağaç Dostu
 
münevver's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-11-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 372
Annemin tarifi(Manisa yöresinden);
Biber
Soğan
Tarhana otu,
Su,
Normal yoğurt

Biberlerin çekirdekleri çıkarılır ve turşu gibi ikye üçe bölünür.
Soğanlar soyulup biberlerin üzerine eklenir, biraz su konularak kaynatılır.
Biberlerve soğanlar yumuşayıp dağılmaya başalayınca tarhana otu, fesleğen eklenir ve karışım ocaktan alınır.

Bu karışım suyu süzülür ve alabildiğine un ve yoğurt ile birlikte yoğurulur.(hiç su eklemeden)Biber ve soğanlar zaten pişmiş olduklarından hamur içinde yoğurulurken eriyip hamura karışırlar.

Hamur kıvama gelince 30-35 derece sıcaklığını kouryacak şekilde sarılır ve bekletilir.ara ara karıştırılır. Daha sonra bu hamur temiz bir örtü üstüne serilir.Serilen parçalar karıştırılarak ,ters yüz edilerek kurutulur. Hamur parçaları kurudukça ufalanır ve iyice inceldikten sonra kevgirden geçiriliir.Bu sırada biber kabukları, büyük soğan parçaları vs kevgirden geçmeyenler elenmiş olur.

Daha sonra oluşan un, ince elekte elenir ve nemli yumuşak tarhana yine serilip kurutulur.


Düzenleyen münevver : 13-09-2012 saat 08:02
münevver Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2012, 10:19   #152
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir. Ankara
Mesajlar: 170
Tarhana otu nereden bulunur?

hepgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2012, 14:36   #153
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
tarhana otu

Name:  tarhanaotu2.jpg
Views: 18558
Size:  58.7 KB

Name:  tarhana otu.jpg
Views: 18700
Size:  41.2 KB

Arkadaşlar bazı yörelerde tarhana otu diye;
dere otunun çiçek ve sapına tarhana otu deseler de gerçek tarhana otu yukarda yer alan resimlerdeki gibidir.

Kiraz, selis ve mrduran beğendi.

Düzenleyen denizakvaryumu : 27-09-2012 saat 15:46
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-09-2012, 16:03   #154
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Tarhanaotu, buyotu diye kullandığım bitki aşağıdaki gibi.
Name:  imagesCAPLEXJF.jpg
Views: 8476
Size:  9.0 KB

Tohumların birazını bahçeye ektim, az tohum aldım. Çemen olduğunu sonradan öğrendim. Demek ki yöreye göre ot da değiştiği için tarhanaotu farklı olabiliyormuş. Sn. Denizakvaryumu, isterseniz bu tohumdan gönderebilirim.


Düzenleyen Kiraz : 13-09-2012 saat 13:24
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2012, 07:33   #155
Ağaç Dostu
 
sakdag's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-09-2011
Şehir: Balıkesir - Edirne
Mesajlar: 3,227
Galeri: 6
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hepgül Mesajı Göster
Tarhana otu nereden bulunur?

Bu ot, burada sürülmüş tarlalarda olur, kendiliğinden çıkar. Yöresel adı da çörtük otudur. Yoğun bir aroması olduğu için her damak tadına hitap etmeyebilir.Biz tarhanada hiç kullanmadık; turşularda kullanılıyoruz. Tohum oluşturup oluşturmadığına hiç dikkat etmedim doğrusu.

sakdag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2012, 08:17   #156
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Tarhana kurutmada vitamin kaybının az olması için genellikle gölgeyi tavsiye ediyorlar. Bu yazılardan biri:

"Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Gıda Güvenliği Daire Başkanlığı uzmanları tarhananın güneş altında kurutulması başta B2 vitamini (riboflavin) olmak üzere bir çok besin öğesinin kaybına neden olur. Bu nedenle tarhananın güneş altında değil gölgede veya üzerinde ince bir örtü ile kurutulması gerekmektedir diyor."
Yiyeceklerin Saklanmasındaki Püf Noktalar | Yemek Tarifleri

Dün, bir arkadaşımın verdiği tarhanayı denedim, un yerine buğdayla yapılmış, daha önce yediğim sadece yoğurt ve buğdayla yapılan tarhanadardan farklı olarak, içinde domates, biber, pazı gibi sebzeler de vardı. Biberi çocuklara fazla geldiği için bol yoğurt ilavesi ile pişirdim, ben beğendim. İnternette araştırırken bu tür tarhanın Elazığ tarhanası olarak geçtiğini gördüm.

Maraş tarhanası ilgimi çekti, çerez olarak da yenebiliyormuş. Bu mesajdaki gibi.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2012, 13:38   #157
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,528
Galeri: 765
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Sadece sap mı yoksa yaprağı var mı?

Benim dediklerim 0,5 cm ile 1 cm arası kalınlığı olan kurumuş sap kısımları...

Mine, senin dediğin tarhana otu ile benimki aynı değil mi? Çörtük otu nasıl bir ot?
Çörtük otu burada.

s.toprak ve mrduran beğendi.
Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2012, 15:50   #158
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Sn. SDurul
sizin çörtük otu dediğiniz ot kuruyunca 159.mesajdaki ot gibi mi oluyor?

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2012, 16:02   #159
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Bu bizim tarhana otu dediğimiz bitki değil bana göre.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2012, 19:07   #160
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Tarhana otunu, sebzeleri pişireceğin tencerenin dibine yerleştirirsen,
Defne yaprağı da harika oluyor. Özellikle de yaprak sarmasında ve dolmalarda..


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hepgül Mesajı Göster
Tarhana otu nereden bulunur?
Bu sene tarhana yaptım ve Memet Bey gibi kaynatmadan kuru halde eklemiştim ben.. Gayet de güzel oldu..
Kalan tarhana otunu toz haline getirip kavanoza koymuştum..
Sn. Hepgül yakınmıyız bilmiyorum, değilsek postayla yollarım..

denizakvaryumu bizim bu taraflarda çok oluyor.. Ki geçtiğimiz hafta Ankara'da kurak tarlalarda da çok fazla gördüm..
Şu an sarı sarı çiçek açmışlar.. Tohumu oluyor mu bilmiyorum ama biraz kurusunlar bakayım..
Olmazsa minik bir tanesini köklerim..

selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2012, 22:22   #161
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,528
Galeri: 765
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster
Sn. SDurul
sizin çörtük otu dediğiniz ot kuruyunca 159.mesajdaki ot gibi mi oluyor?
Sayın denizakvaryumu, daha önce hiç kurutmamıştım. Bu yüzden benzeyip benzemediği hakkında yorum yapamıyorum.

Şimdi bir arkadaş için topladım, kurutuyorum. Daha sonra fotoğraf eklerim.

denizakvaryumu ve selis beğendi.
Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2012, 09:53   #162
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir. Ankara
Mesajlar: 170
Sn. selis "yakınmıyız bilmiyorum, değilsek postayla yollarım.." demişsiniz. Çok naziksiniz.
Teşekkür ederim. Ben Urladayım. Bu civarda sorabilirim birilerine. Posta için zahmet etmeyin lütfen. Şunu öğrenmek istiyorum. Rahmetli
Annem yapardı ama ben çocuktum ve hatırlamıyorum içine neler kattığını. Sorarak, okuyarak ve buradan öğrendiklerimle genel anlamda neler katılacağını ve nasıl yapılacağını sonuca bağladım ama Tarhana otunda kaldım. Onun için sormuştum nereden bulabilirim diye. Mutlaka gereklimi Tarhana otunu katmak?
Hayat kırkından sonra başlar dedikleri bu herhalde. Kırkından sonra İzmire taşındım ve İzmire taşındıktan sonra kendim birşeyler yapmaya başladım.
Nelermi yaptım? Nar reçeli... İncir reçeli... Turunç reçeli... Nardan marmelat. Salamura Zeytin....Bahçemden topladığım malzemelerden turşu... Domates salçası... Biber salçası... off offf offf neler neler yapmışım yahu Kendimi aşmışım Sizlerle paylaşmak istedim.

Ağaçlar.net tüm bu yaptığım şeylerde hep ilk başvuru kaynağım oldu. Tüm üyelere sonsuz teşekkürler.

hepgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2012, 12:16   #163
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hepgül Mesajı Göster
off offf offf neler neler yapmışım yahu Kendimi aşmışım Sizlerle paylaşmak istedim.
Gerçekten de bu zamana kadar yapmayıp da bir anda yapan biri için harikasınız.. Genelde ilk yapılanlar hüsran oluyor..
Tarhanam güzel oldu ama salça ve domates kurutma işinde tecrübesizlikler yaşadım.. Çürüttüm

Tarhana otu aktarlarda da, demeti 1-2 tl den satılıyor.. Ki Urla gibi bir yerde hayli hayli bulursunuz..
Genelde yazılanlara göre bu ot pişirilerek eklenmiş.. Ben kuru eklediğim için aradaki farkı da çok merak ettim doğrusu.. Verdiği koku, aroma güzel ama.

Herşey gibi tarhanayı da layıkıyla yapacaksınızdır.. Afiyet olsun

mrduran ve hepgül beğendi.
selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2012, 14:43   #164
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hepgül Mesajı Göster
... Mutlaka gereklimi Tarhana otunu katmak? ...
Sayın hepgül, biz tarhana otunu kullanmayız, bilmeyiz de.

Tat farkı yaratıyor mu bilmiyorum ama galiba tarhananın rengini daha kırmızı yapıyormuş.

hepgül beğendi.
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2012, 15:17   #165
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Yeşil ve kuru olan bir bitki, nasıl yeşil renk verir bilmem ama, tarhana otunun hoş bir koku verdiğini biliyorum..

selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2012, 15:55   #166
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi üzüm Mesajı Göster
Sayın hepgül, biz tarhana otunu kullanmayız, bilmeyiz de.

Tat farkı yaratıyor mu bilmiyorum ama galiba tarhananın rengini daha kırmızı yapıyormuş.
Tarhana otunun kokusu olmayınca, tarhananın yarısı eksik gibi bir şey oluyor.

mrduran beğendi.
memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-09-2012, 21:04   #167
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,528
Galeri: 765
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SDurul Mesajı Göster
Sayın denizakvaryumu, daha önce hiç kurutmamıştım. Bu yüzden benzeyip benzemediği hakkında yorum yapamıyorum.

Şimdi bir arkadaş için topladım, kurutuyorum. Daha sonra fotoğraf eklerim.

Bugün, bu bitkinin çiçeklendiğini gördüm. Daha önce hiç dikkât etmemiştim. Aradığınız bitki olup olmadığına yardımcı olur belki.

Name:  çörtük o..JPG
Views: 13808
Size:  61.9 KB

Çiçek detayı.

Name:  çörtük o.1.JPG
Views: 8750
Size:  26.3 KB

Daha sonra bu mesajımı silerim.

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2012, 00:36   #168
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir. Ankara
Mesajlar: 170
Dün Urla pazarında Tarhana otu ile tanıştım

hepgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2012, 15:04   #169
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hepgül Mesajı Göster
Dün Urla pazarında Tarhana otu ile tanıştım
Urlada peynircilerde lor doldurulmuş biber de bulabilirsiniz.

Malina'nın önerisiyle tarhananın bir kısmını ayırdım ekşimesi için. Altıncı gününde ama bir tad farkı olmuyor gibi geldi bana.

mrduran ve hepgül beğendi.
memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2012, 15:44   #170
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
 
memet's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-02-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 13,948
Galeri: 11
Birgün öyle bir gün böyle diyor bu diyecekler. Bugün tamamen değişti tadı ekşidi.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2012, 17:30   #171
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SDurul Mesajı Göster
Bugün, bu bitkinin çiçeklendiğini gördüm. Daha önce hiç dikkât etmemiştim. Aradığınız bitki olup olmadığına yardımcı olur belki.
Evet bugünlerde tarhana otunun çiçekte olması gerekir, kokusu çiçekteki dere otu gibi...

Yabani doğada bulmak mümkün ancak sürülen tarım yapılan araziler nedeniyle bulmak zorlaştı ama arayan bulurmuş sonunda buldum

mrduran beğendi.
denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2012, 12:37   #172
Ağaç Dostu
 
ayseldeniz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-06-2011
Şehir: Salihli-Manisa
Mesajlar: 192
Sayın Kiraz uzun zamandır buyotu tohumu arıyorum.Rahmetli annem buyotu kullanırdı.Çok güzel kokusu olur.Bizim damak tadına uygun.Fazlalık tohumunuz varsa gönderirseniz sevinirim. Teşekkürler.

ayseldeniz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2012, 20:14   #173
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir. Ankara
Mesajlar: 170
İyi akşamlar yaptığımız tarhanada küçük küçük sinekler oluşu : ( Yani sineğe benzettim ben. Ortamda sinek böcek olmamasına rağmen neden oldu bilmiyorum. Komşumuz bunun normal olduğunu söyledi. Güneş gören bir yere ser biraz beklesin geçer gider dedi. Bu durum gerçekten normalmi? Yoksa bu tarhanayı atayımmı? Saygılar

hepgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2012, 11:55   #174
Ağaç Dostu
 
ayseldeniz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-06-2011
Şehir: Salihli-Manisa
Mesajlar: 192
Atmayın.Sinekler olur.Güneşi görünce giderler.

ayseldeniz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2012, 11:58   #175
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,528
Galeri: 765
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hepgül Mesajı Göster
İyi akşamlar yaptığımız tarhanada küçük küçük sinekler oluşu : ( Yani sineğe benzettim ben. Ortamda sinek böcek olmamasına rağmen neden oldu bilmiyorum. Komşumuz bunun normal olduğunu söyledi. Güneş gören bir yere ser biraz beklesin geçer gider dedi. Bu durum gerçekten normalmi? Yoksa bu tarhanayı atayımmı? Saygılar


Tarhananız geçen yıldan kalmışsa güvelenmiş olabilir, eğer öyleyse atmanız gerekecek.

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2012, 12:56   #176
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,245
Galeri: 88
Bence yeni yapıyor...

Sirke sineği mi "küçük küçük sinekler" dedikleriniz?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2012, 15:51   #177
Ağaç Dostu
 
ilksenozturk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,351
tarhanayı toz hale getirmeyip iri parçacıklar halinde saklasak küflenme gibi bir sıkıntı olur mu?
çok sert oldular, blenderin bıçaklarını kırabilirler neredeyse.
hem çorba yapımından önce biraz suda bekletince açılıyor da zaten, un haline getirme neyin önüne geçiyor?

tamam, kabül, çok uğraştım bu kadarına, üşenmiyor da değilim toz haline getirmeye

ilksenozturk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2012, 16:23   #178
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,245
Galeri: 88
Gerçekten kuruduysa sorun olmaz. Zaten bu biçimde, parçalar halinde kurutulan tarhana çeşitleri de var ...

ilksenozturk beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2012, 13:26   #179
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-07-2009
Şehir: İzmir-Bornova
Mesajlar: 2,974
Galeri: 9
Tarhana otunu inceledim, çiçekleri arasında tohum aradım ama bulamadım.. Fakat ana kök etrafında çıkan çok sayıda minik bitkiler var.. Yumru ile oluşmadığına göre mutlaka tohumla çoğalıyor.. Yine de tohum aramaya devam edeceğim..

Yaklaşık bir ay önce 4 kök söktüm ve saksıya diktim..
Aldığım yerdeki toprak çok sertti, saksıdaki yumuşak ve gübreli toprakta
daha güzel gelişeceğini düşünmüştüm..
Çok heveslenmiştim ama hepsi kurudu..

Bu sabah görünce şaşırdım..

Eklenen Resimler
 
selis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2013, 00:50   #180
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-01-2013
Şehir: koln
Mesajlar: 1
tarhana da kuflenme

Gecen tarhana yapiyim dedim elime yuzume bulastirdim. 4 cu gun kuflenmeye basladi. Aslinda kokusu guzeldi ama ben olmadi diye cope attim. Yoksa atmamalimiydim? Malzemeleri olmasi gerektigi gibi attim.
Sizce nerde yanlis yaptim? Kuflenmesini engellemem icin ne yapmaliydim? Icim ciz etti, hala cozemedim hata nerde diye.:confused

Ebru_83 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025