![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-11-2016
|
Alıntı:
Üçüncüsü, yukarıda belirtilen karışımın içindeki tahılların haricinde organik sertifikalı kuru yem dediğiniz nedir; hazır satılan yumurta yemi, gelişim yemi gibi bir ürün mü? Not: Aslında alıntıladığım bu lakto fermantasyon konusunu başka bir başlıkta anlatmıştınız ama buradan devam etsin diye sorumu burada sordum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 13-11-2021
|
Biz horoz olunca seviniyoruz genelde gurgdan cikanlarda .Çünkü horoz kesilip rahatlıkla yenebiliyor.Tavuga gelince yumurtadan dolayı kesemiyoruz . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Fermente ettiğim tahıllarda yeşil yaprak yok, sadece tahıllar var. Hepsi soyulmuş ve kırılmış, tozsuz olarak arpa, çavdar, yulaf, buğday ve mısır var. Ayrıca gdo'suz soya kıyması var. Bunlara biraz da (15-20 gr) kalsiyum laktat ilave ediyorum. Tahıların her birinin miktarı 350-500 gr arasında değişiyor (toplam %16,5 protein oranını tutturacak şekilde). Fermantasyon için iki tane 10 litrelik pet kavanoz kullanıyorum. Önce bir kavanoza bu malzemeleri koyup kuru olarak karıştırıyorum. Başlatıcı olarak iyice olgunlaşmış, üstünde kef-küf olmayan bir turşudan yarım çay bardağı kadar alıp üstüne ılık su ekleyip kavanozdak karışımın üzerine döküyorum. Toplam ılık su miktarı, toplam tahıl miktarına göre 1:1,2 (tahıl:su) olacak şekilde ayarlıyorum. Kapağını sıkıca kapatıp oda sıcaklığında bir yere koyuyorum. Burada 3 gün duruyor. Bu sürede tahıl iyice fermente oluyor, suyu da içine çekmiş oluyor. pH 4 mertebesine kadar iniyor. Dördüncü günden itibaren bu kavanozu serin bir yere çıkartıp günlük öğünler halinde kavanozdan kepçe ile başka bir kaba alıyorum. Bu malzeme 3 gün yetiyor. Bir kavanozu tavuklara vermeye başlayınca, diğer kavanozu aynı şekilde hazırlıyorum. Başladığım kavanoz bittiğinde diğeri hazır oluyor. Fermantasyon başlatıcı olarak önceki kavanozdan biraz sıvı alınarak da kullanılabilir ama ben suyu ona göre ilave etmiş olduğum için alınabilir sıvı olmuyor pek. Günlük öğüne, biraz vitamin, ayrıca biraz daha (birer tatlı kaşığı tepeleme) kalsiyum laktat, kırmızı biber, sumak, zerdeçal, bir tatlı kaşığı kadife çiçeği özütü (lutein), çok az da tuz, ekleyip iyice karıştırıp eklediklerimi homojen dağıtıyorum. Bu haliyle tavukların önüne koyuyorum. Taze yaprak ve otları ayrıca veriyorum, fermantasyon ile alakası yok. Kuru yem olarak Sadova'nın organik sertifikalı bir yemi var. Ondan veriyorum. (Ağustosta 25 kilosu 130 liraydı, şimdi 245 lira olmuş). Bu besleme düzeni yumurta lezzetini de bambaşka bir şey yaptı. Daha önce o kadar tavuk baktım, hiç bu kadar lezzetli yumurta yememiştik. Yumurta verdiklerimiz de tekrar alabilmek için sıraya giriyorlar. Lezzet zannederim lutein'den geliyor. Yumurta sarısı rengi ideal koyu sarılıkta oluyor ama renkten de bağımsız çok lezzetli oluyor. Bunun sebebi o bir tatlı kaşığı lutein'de gizli galiba. Lutein'i, yumurta ile beraber yiyenler de alıyor. Bu malzeme çok pahalı ama yumurtayı başka bir şey yaptığı için değer bence. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Tamam şimdi daha bi netleşti. Daha önce aldığım bir bakteri kültürüm vardı, yem ve sularına karıştırdığım, onu kontrol ettim içinde en az üç dört çeşit lacto bascillius varmış, sevindim. Şimdilik onunla başladım ama ev turşusu daha sürdürülebilir geldi bana da... Sadova’nın bir yemini ben de bir süre kullandım, organik sertifikalı mıydı hatırlamıyorum, değildi sanırım ama Keskinoğlu’na fason üretim yapan kuzenim hazır yemlerden uzak durmamı tavsiye edince tamamen bıraktım. Fermente etmeksizin hazırladığım bir karışımı veriyorum; tabi mutfak ve bahçeden mevsimine göre değişen yeşillik ve kuru tahılla birlikte. Bundan sonra karışımı fermente edip vermeyi düşünüyorum. Çok teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
agaclar.net
|
Hazır satılan probiyotik şaselerine de satıcılarına da hiç güvenmiyorum, ayak üstünde 40 yalan söylemeyi alışkanlık haline getirmişler. O şaselerin canlı kültür oldukları da şüpheli, fermantasyonda kullanıp canlı hallerini mikroskop altında görmedikçe inanmam. Yaptığınız sağlıklı turşu en garantilisidir. Sadova'nın bir sürü yemi var. Sadece bir tanesi sertifikalı. Neticede bu da bir karışım. Siz de hazırlayabilirsiniz fakat iş proteinde düğümleniyor. GDO'suz soya kıyması çok pahalı oldu. Organik soya küspesi de perakende bulunmuyor. Kabuksuz ayçiçeği küspesi bulunsa o da olur ama kabuklusu var, o da tavuklara olmaz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Sonuç bence olumlu, tavuklar da sevdi ![]() Sanırım su oranını biraz fazla tuttuğum için bende biraz su arttı, dolayısıyla yeni bidonları artan bu suyla kurdum. Eksik-fazla yaptığım bir şey varsa tecrübeli arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum. Mesela gaz çıkışı sırasında havayla teması önlemek için enzim yapımında kullandığımıza benzer bir düzenek kurmaya gerek var mı? Sağlıcakla... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-05-2015
|
Sn Meyvelitepe . Lutein özütünü kendiniz mi yapıyorsunuz ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
agaclar.net
|
Keşke yapabilsem. Tonlarca kadife çiçeği lazım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
http://www.turkomp.gov.tr/component_result-lutein-48 Sitede 100 gramda bulunan lutein oranları verilmiş. En fazla oranlar ebegümeci, maydanoz, ıspanak, ısırgan kara lahanada bulunmakta imiş. Kendi göz sağlığımız için de değerli luteini ayrıca fazla üretip tavuklar için de yetiştirip doğrayıp verilebilir. Lutein Belirteç:LUTN Birim:µg - Mikrogram Method: Bileşen değerleri gıdanın yenilebilir 100 g'ı içindir. Gıda Grup Ortalama Ebegümeci -12768 µg Maydanoz - 11558 µg Ispanak - 10012 µg Isırgan - 9467 µg Lahana, kara - 6814 µg Rezene, kök, sap -4833 µg Pazı - 4781 µg Dereotu 3837 µg Nane 3178 µg Tere 2899 µg Semizotu 2438 µg Marul, kıvırcık, salata 1767 µg Roka 1762 µg Kuşkonmaz 1588 µg Marul, uzun yapraklı 1148 µg Kereviz, sap 1028 µg Mısır, tatlı 833 µg Bezelye 727 µg Soğan, taze, kök, sap 701 µg Brokoli 552 µg Yaprak sarma, zeytinyağlı 508 µg Kabak, yazlık, koyu yeşil 504 µg Börülce 472 µg Marul, baş salata, Iceberg 441 µg Biber, süs, turşuluk 406 µg Yumurta, tavuk, sarı 387 µg Biber, kırmızı, California Wonder tipi 381 µg Badem, kabuklu, tatlı, çağla 348 µg Kivi 300 µg Fasulye 292 µg Pastırma çemeni, Kayseri 289 µg Biber, sivri 277 µg Havuç, turuncu 277 µg Sarımsak, kök, sap 272 µg Yaprak sarma, zeytinyağlı, Bursa270 µg Bakla 260 µg Kabak, yazlık, sakız, açık yeşil 235 µg Yumurta, tavuk, tam 208 µg Kabak, kışlık, balkabağı 197 µg Yaprak sarma, zeytinyağlı, Tokat 196 µg Lahana, Brüksel 192 µg Yaprak sarma, etli, Safranbolu 172 µg Biber, dolma 170 µg Bamya 158 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
agaclar.net
|
Sadece tahıl karışımı kullanmak gerekiyor. Bu tür fermantasyonda patates veya başka sebze artığı kullanılmıyor. 2-3 defa yapınca su oranını tam olarak ayarlarsınız. Kabaca 1:2 tahıl:su gibi oluyor. Çorba gibi olmasın. Ilık su kullanmak (40 derece civarı) ve oda sıcaklığında bir yere almak da önemli. Bu fermantasyon 3 günlük, fazlası çok fazla laktik asit üremesine sebep olur. 3 gün sonunda pH 4 oluyor. Sadece tahıldan yapınca çok fazla bir gaz çıkışı olmuyor. Gazını almak gibi bir şeyi yapmam hiç gerekmiyor, 3 gün sonunda en fazla fıs diye bir ses çıkıyor. Yani, hava kilidine filan gerek yok. Fermantasyonda başlatıcı bakteri olarak Lactobacillus Plantarum önem kazanıyor. Kısa sürede hızlı fermentasyonda sahnelerin astsolistidir ![]() Kalsiyum eklentisini de başta kuru olarak tahıla karıştırmak, asitik ortamda kalsiyumun da çözünüp yarayışlılığının artmasını sağlıyor. Eklenen tahıl dışı şeyler, lactobacillus yerine S. cerevisiae mayalarının hakim olup alkol üretmesine sebep olabilir. Buna dikkat edilmeli. Kokusunda alkol kokusu sezilirse dikkatli olunmalı. Alkol tavuklara toksiktir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Tavuk yetiştiriciliği
Sanırım ılık su ve oda sıcaklığında bekletme detayını atlamışım. Çünkü yem karma/hazırlama işlemini soğuklardan dolayı evin bodrumunda yapıyorum ve elimin altında bulunsun diye kavanozları da burada tutuyordum, haliyle oda sıcaklığında değil. Muhtemelen bu sıcaklıktaki bakteri faaliyeti yavaşlayacağı için 3 günden fazla bekletmiş olmam umarım fazla bir olumsuzluk çıkarmamıştır; bir dahakine dikkat ederim inşallah. PH ölçümü yapmadım kaç olması gerektiğini de tam olarak bilemiyorum ama fermente ürünü ayrıca kemik unu, sumak, pul biber gibi ilave ürünlerle karıştırarak verdiğim için dengelenmiş oluyordur diye düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-11-2020
|
Selamlar! tavuk bakımı ve yetiştiriciliği için aşağıda bazı yöntemler Paylaştım. Okumanızı öneririm. Tavuk Bakımı Ve Yetişticiliği Yerli tavuklar birçok cinse kıyasla hastalığa ve soğuğa dayanıklıdır ve bu şekilde kümes hayvanı yetiştirmek ve para kazanmak için iyi bir seçenektir. Yerli veya yerel tavuk, hem yumurtlama hem de et üretimi için uygundur ve endüstriyel tavukların aksine çoğu alanda yetiştirilebilir. Tabii ki, her iki ticari amaç için (yumurtlama veya piliç) yerli tavuklar, onlardan maksimum üretim verimliliği elde etmek için genetik modifikasyona tabi tutulmuştur. Yerli kümes hayvanı yetiştiriciliği de düşük sermaye ile başlatılabilir ve zamanla genişletilebilir. Tavuk Bakımı amaçları: Eğer tavuk bakımına ve yetiştiriciliğiyle uğraşmak istiyorsanız herşeyden önce nasıl ve ne amaçla bu işi yapmak istediğinizi anlamanız gerekir. Genellikle 3 amaçtan dolayı tavuk yetiştirilir: Yumurta Üretimi Et üretimi Yumurtlamak ve Üremek amaçlı Bunlardan her biri kendine özel araçlar ve malzemeleri gerektirir. O yüzden ilk başta nasıl bir yetiştirici başlamak istediğinize bir bakın ve daha sonra ona göre malzemeler ve araçları satın alın. Tavuk Yetiştiriciliği için gereken malzemeler ve ekipmanlar: Yerli bir tavuk çiftliği kurmak için bazı ekipman satın almanız gerekir. Bu işte en önemli ön koşul elektrik, su ve gaz gibi imkanların bulunduğu bir salon sağlanmasıdır. Diğer gerekli ekipmanlar arasında ısıtma ve soğutma sistemi, havalandırma sistemi, su kaynağı, besleme ve içme suyu, aydınlatma sistemi ve yumurtlama folluk bulunmaktadır. Yerli yumurtalık tavukları yetiştirmek için gereken en yüksek maliyet, kümes hayvanı çiftliğine ait olacaktır. Bunun için araziniz ve salonunuz varsa, biraz sermayeye ihtiyacınız olacak. Ayrıca, bu işte, tavuk yemi, yakıt ve elektrik maliyetleri ve ilaç maliyetleri sağlamak için bir miktar sabit sermaye düşünmelisiniz. Arazi: Yerel bir kümes hayvanı çiftliği edinmek için çoğu insan daha ucuz olan kırsal ve uzak bölgeleri tercih ediyor. Yerli kümes hayvanı yetiştirme salonunun yeri yerleşim alanlarından uzak olmalı ve diğer yetiştirme birimlerinden yeterince uzakta olmalıdır. Yazının devamı için bu adrese tıklayınızı: https://horozlardunyasi.blogspot.com...sticiligi.html |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-07-2023
|
Herkese merhaba, Bugün bize 10 adet boyalı civciv hediye edildi. Dehşet içerisindeyiz, bu hayvanlar nasıl boyadan kurtarılabilir? İnternette bu eziyete uğrayan civcivlerin en fazla 3 gün içerisinde öldüğü yazıyor, kaç günlük oldukları hakkında bir fikrim yok. Ayrıca civcivlerin suya temas etmemesi gerekiyormuş, bu sebeple yıkamayacağız ve yarın veterinere götüreceğiz. Bildiğiniz bir çözüm veya dikkat etmemiz gereken bir şey var mıdır? Bahçemizde bir yer ayarlayabiliriz ancak bakımını bilmiyoruz. Şimdiden herkese teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-03-2016
|
Ne yazık ki var öyle bir durum. Eğer uygun koşulları sağlarsanız elinizde 10 adet horoz olur çünkü genelde tavukları ayırıyorlar. Civciv yemleri satılıyor mısır ununa benzer onunla veya ufak taneli tahıllarla besleyebilirsiniz. Sıcaklık çok önemli. Geceleri serin ortama koyacaksanız bir pet şişeye sıcak su doldurup yanlarına koyabilirsiniz. Kutuda beslemeye kalkmayın. Bahçeniz müsaitse ufak bir kümes yapabilirsiniz fakat büyüyünce geniş bir alana ihtiyacınız olacak. Ayrıca kuş , kedi gibi yırtıcılardan da korumanız lazım. Kümes yapacaksanız mutlaka üstü kapalı olsun. Gece dışarıda tutacaksanız mutlaka kapalı alanda ve sıcak tutun. 1 ayın sonunda boyaları nispi olarak azalıyor ve tüyleri belirmeye başlıyor. Kolaylıklar dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar, Yazılanları,resimleri verilen siteleri büyük bir keyifle izlemekteyim. Üçbeş tavuğum benim de oldu nihayet.Zor buldum ve toparladım.Ancak benim niyetim maksimum 7-8 adet fakat değişik cinslerde olması. Bu baharda 2-3 adet değişik cinslerden İstanbul,Kocaeli civarlarında nerelerden bulabilirim.Bu konuda bilgi verilirse sevinirim. Herşey gönlünüzce olsun... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-02-2009
|
Horozum ve tavuklarım
Bana danışmak isterseniz msn adresim cusas_03@hotmail.com Küçüklüğümden beri civciv besleyip büyütüyorum. Tavuk-horoz larla ilgili gereken herşeyi biliyorum. REsimlerdeki Horoz ve tavukları civciken almıştım. Şimdi horoz bana bile efelik yapıo ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Düzenleyen okutkan : 08-02-2009 saat 14:00 Neden: resim upload |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() ![]() Düzenleyen Kudret : 09-02-2009 saat 00:25 |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2007
|
Civcivler kaç ay sonra tavuk veya horoz olur? Kaç aylıkken yumurtlamaya başlarlar? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-12-2009
|
Alıntı:
Dediğiniz künyeleme işlemi; Kanaryalar ve Posta güvercinleriyle birlikte bayağı yol kat etti.Bu hayvanlarda künyeleme 0-7 gün arasında yapılmakta olup ayak bilekleri çok fazla gelişmemektedir.Dolayısı ile büyüyüp ergen olduklarında da bu bileklikler ayaklarına bir engel teşkil etmezler.Fakat aynı olayı tavuklarda denersek sanırım o ayak bilezikleri civcivlerin kafasından dahi geçecektir ![]() Sayın Hasan Hüseyin; Sizin hayvanlarınızda çok güzel tüyleri kadar hayrını görünüz.Hayvanlarınız köy tavuğu olarak tabir ettiğimiz cins olmakla birlikte Aracuana (Yeşil Yumurtacı) kırması olduğunu tahmin ediyorum.Yumurta yapıyorlarsa ya da yapmaya başlayınca daha net anlayacaksınızdır. Arkadaşlar bugün itibarı ile kuluçka makinamda civcivler çıkmaya başladı. Yakında bu güzel görüntüleri sizlerle paylaşacağım ![]() Saygılar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar 26 Haziran 2009 tarihinde yumurtadan çıkan civcivlerim den bir tanesi 29 Ocak 2010 tarihinde yumurtlamaya başladı. Bir hafta içinde diğerleri de yumurtlamaya başladılar diğerleri dediğim hepsi 4 tavuk bir horoz. Benim sizlerle paylaşmak istediğim konu köy tavuğu olarak adlandırılan bu tavuklarım haftada 4 gün 4 adet haftada 3 gün 3 adet yumurtluyorlar yani 4 haftadır bu böyle devam ediyor her gün çetele tutuyorum istisna olmadı. Köy tavuğu denilen bu cins böyle yumurtluyorsa legorn denilen veya ataks denilen yumurtacı cinsler 7 gün 4 adet mi yumurtlayacaklar. Kesinlikle bakımla alakalı bir olay ancak bence köy tavuğu diye hor görülen yerli tavuk ırkımızın verimi hiçte küçümsenecek bir ırk değil diye düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-12-2009
|
Alıntı:
Muhtelif sitelerde ve kendi bloğunuzda çalışmalarınız takip ediyorum.Gerçekten takdire şayen bir uygulama sizin yaptığınız.Kanatlı sevgisi ve ilgisinin had safhada olduğunu tahmin ediyorum.Şimdi konumuza dönersek sizin ve Sayın Beyzagıda'nında bahsettiği gibi köy tavukları bana göre kanatlıların performans türleri."Köy Tavuğu" diye adlandırdığımız tür bulunduğu yörenin tüm selektif işlemlerine maruz kalarak adapte olmuş, Diğer hassas türlere göre bakım maliyeti düşük bir uğraş.Benimde kişisel kanaatim şayet yumurta verimi için tavuk besleyecekseniz ve lükse kaçmak istemiyorsanız beslemeniz gereken kesinlikle köy tavuğu olmalıdır. Saygılar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Saygılar Bizden |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-03-2010
|
Kümesimizin elemanları
Işte sırayla elemanlarımız.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-03-2010
|
Kümesimizin elemanları
Resimler devammm... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-04-2012
|
o zaman 41 kere masallah gule gule buyut.))) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-02-2013
|
seninkiler hint kırması gibi görünüyolar, onların kanında hint kanı var ise, döğüşmeden duramazlardı zaten... ben de mi kırmızı horozu damızlık ayırsam acaba. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-12-2012
|
Horoz olmaması sorun değil.Yumurtalarınız dölsüz olur o kadar.Tavuklar dağılmaz merak etmeyin. Susex iyi bir çeşit. Çit tel mevzuuna gelince yükseklik 2 m. olsun ama telin üst kenarına zıpladığında ayağını basabileceği ahşap gibi her hangi bir meteryal olmasın.Olursa önce oraya sonra dışarıya ı kaçar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-07-2018
|
Çok teşekkürler bende 1buçuk metre yaparım diye düşünüyordum ama 2 metrelik tel alayım ozaman. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|