agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > İğne Yapraklı Ağaçlar
(https)

Beğeni Düzeni45Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-05-2008, 22:33   #121
Ağaçsever

Ali Emiroğlu's Avatar

Giriş Tarihi: 23-05-2007
Sayın Mevlüt Şahin,ben Ankara da mütevazi sayılarda aşıdan mavi üretiyorum.Fidan konusunda size yardımcı olabilirim.Ali Emiroğlu.

Ali Emiroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2008, 11:40   #122
Yeni Üye

trueagle's Avatar

Giriş Tarihi: 09-04-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Todor Mesajı Göster
Hoş geldin Samet74.

Forumda bazı kurallarımız var. İlki türkçeyi ve imlayı doğru kullanmak. Bunlara dikkat etmeni önemle rica ediyoruz.

İkinci olarak kendini yeni gelen arkadaşlar başlığında tanıtırsan seviniriz.

Sorduğun sorular ise forumda cevaplanmış durumda.

Tekrar hoş geldin.
Hehe (ilki türkçeyi ve imlayı doğru kullanmak) --- türkçe - Türkçe ))

Şimdi todor bana kızarmış. Heryazınızı takip ediyorum ama bu çok güldürdü beni kusura bakmayın lütfen.

Öncelikle şunu belirteyim her insanın eğitim seviyesi aynı değil. Benim Dedem de çok güzel Türkçe konuşur ancak, Dede zarf nedir zamir nedir desem mektup zarfımı der. Ağaçlarla ilgilenmek içinde illaki Üniversite bitirmek gerekmez sanırım. Diyeceğim bariz msn dili kullanılmadıktan sonra (*** - asl - c.u. - bye - nabersin gibi vs.) fazla üzmeyin üyeleri.
Kendimizi Türkçe dersinde hissetmeyelim Üniversiteyi bitireli 10 yıl oldu.
Bu arada bu denli yararlı bir forumu bizlere sunan yetkililere son derece Müteşekkirim.

Kök boğazından olan ölümlerden dolayı bu sayfaya baktım bende de yeni yeni başladı. İnşallah iyileşirler.
Ben 45m spikal diye bişi bulamadım ama . Marka farkı olabilir belkide M45 die bi fungosit buldum üzerinde kök boğazı hastalığı falanda yazıyor. Keşke ilk olduğunda baksaydım ben çocuklar kırdı sandım meğer hastalıkmış. Şu an 900 kadar fideden 4 tane kırılma var. Dün ilaç attım sabah biri daha kırılmış. Sanırım o ilaçlandığınan haberi olmadan yıkıldı. Sulamada hata yapmışım çimlendikten sonrada her gün suladım ancak şimdi 2-3 günde bir sulamaya geçeceğim.

Saygılar.

trueagle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2008, 20:03   #123
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 10-04-2007
[QUOTE=trueagle;248790]Hehe (ilki türkçeyi ve imlayı doğru kullanmak) --- türkçe - Türkçe ))

Şimdi todor bana kızarmış. Heryazınızı takip ediyorum ama bu çok güldürdü beni kusura bakmayın lütfen.

Keşke türkçenin "t"si yerine; Todor'un "T"sini büyük yazsaydınız. İsabetsiz olmuş...

A.Şahin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2008, 15:45   #124
Yeni Üye

tuncel79's Avatar

Giriş Tarihi: 01-06-2007
2009 nisan ayı gibi Sivas ın kuzeyinde kelkit ırmagının hemen yanındaki arazide, mavi ladini tohumdan yetiştirmek istiyorum. Bana teknık bilgi, dokuman ve tohum olarak yardımcı olabilecek arkadaşları bekliyorum. Teşekkürler. Bu arada başlayan Ağaçlandırma seferberliği de beni çok mutlu etti. Umarım hedeflere ulaşılır. ormanlarımız büyür.

tuncel79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2008, 22:22   #125
Yeni Üye

keops1981's Avatar

Giriş Tarihi: 17-06-2008
Bir bitkinin ne şekilde,hangi ortam koşullarında,nasıl yetiştirileceği ile ilgili verilerin ortaya konması çok güzel.ancak bu işe ben piyasaya hükmedebilecek bir üretici olmak istiyorum diyerek başlayan arkadaşlarım varsa bu üretimin yapıldığı fidanlıkları yerinde,mümkünse ekim zamanında görmelerini öneririm.son on yılda ülkemizdeki bitkisel materyal üretimi büyük bir hız kazandı.yeni teknikler ve yeni türler üzerinde çalışmalar devam ediyor.bu işi meslek olarak edinecekler lütfen gözlemleyerek yerinde bilgi edinerek bu işe başlayın.ülkemizin üretimi doğru yapabilen,sağlıklı bitkiler üretebilen üreticilere ihtiyacı var.neden mi? ülkemizde yetişme olasılı olan türlerin hala yurt dışından yüz milyarlar dökülerek getirildiğini duymak canımı sıkıyor.
manisa'nın salihli ilçesine bağlı yeniköy mevkiinde tohumdan ve aşılanarak üretim yapılan bol miktarda mavi ladin ve dolayısıyla bolca üretici var imkanınız varsa ziyaret edin.
sevgilerle...

keops1981 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-07-2008, 10:45   #126
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-05-2008
Aşılama hakkında bilgi alabilebileceğimiz, resim görebileceğimiz bir yer var mı bildiğiniz

darkfriairs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2008, 21:14   #127
Ağaç Dostu

GAZİ0625's Avatar

Giriş Tarihi: 07-03-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dtlevent Mesajı Göster
bu yıl 50 kadar 2 yasında ladin ektim fidanların yüzde 90 mavilik oranın daki tohumlardan yetiştirildiği söylenmişti fakat benim fidanlar yeni çıkan filizler yeşilimsi duruyor bu normal mi bilgisi olan bir arkadaş vevap verirse çok makbule geçer
Levent bey eğer tohmlarınızın mavilik oranı iyiyse bu filizler ilerde maviye dönecektir.merak etmeyin.

GAZİ0625 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2008, 21:16   #128
Ağaç Dostu

GAZİ0625's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi BilalBudan Mesajı Göster
Sn Kazım Polat,

Mavi ladinde fidan gönderdiğiniz zaman, fidanın yer değişikliğinden en az şekilde etkilenmesi için tavsiye edeceğiniz bir zaman (yılın belli bir ayı) var mı? Yoksa farketmez mi?
Ayrıca, fidanlarda yer değişikliğinden kaynaklanan rahatsızlığı en aza indirmek için ne yapmalıyız?

Teşekkürler
Bilal bey fide dikim zamanını seçmelisiniz.isan mayıs aylarını.ayrıca ağacı yeni yerine alırken kök buaması yapınız ve kökler kırılmayacak bükülmeyecek şekilde yerleştiriniz.alt üst toprağıda değiştiriniz.

Eski 01-08-2008, 21:17   #129
Ağaç Dostu

GAZİ0625's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tuncel79 Mesajı Göster
2009 nisan ayı gibi Sivas ın kuzeyinde kelkit ırmagının hemen yanındaki arazide, mavi ladini tohumdan yetiştirmek istiyorum. Bana teknık bilgi, dokuman ve tohum olarak yardımcı olabilecek arkadaşları bekliyorum. Teşekkürler. Bu arada başlayan Ağaçlandırma seferberliği de beni çok mutlu etti. Umarım hedeflere ulaşılır. ormanlarımız büyür.
tuncel bey rakımı belirtmemişsiniz.ayrıca istediğniz bilgi varsa yardımcı o0labilirim...

Eski 05-08-2008, 10:10   #130
Yeni Üye

tuncel79's Avatar

Giriş Tarihi: 01-06-2007
Coğrafi Konumu :

Koyulhisar İlçesi İç Anadolu'nun kuzey doğusunda batıdan doğuya doğru uzanan Kelkit Vadisini, kuzeyden güneye doğru dikine kesen bir vadi üzerindedir. İl merkezi Sivas a 180 km. mesafededir. Batıda Tokat'ın Reşadiye, kuzeyde Ordu ilinin Mesudiye, kuzey doğuda Giresun'un Bulancak, batıda Suşehri ve güneyde Zara, Hafik ilçeleri ile çevrilidir. Kelkit vadisi İç Anadolu Bölgesi ile Karadeniz Bölgesinin ayrım hattı olup, Koyulhisar bu hattın kuzeyinde Karadeniz Bölgesinde kalmaktadır. bu nedenle bu bölgede karasal iklimden ılıman iklime geçiş görülür. Rakımı 850 m. yüzölçümü 968km2'dir.

ben amatörce yapmak istiyorum bu işi. Has mavi renkte olması falan da o kadar onemli değil. illa mavi olması için aşı kullanmak gerekiyor tohumdan elde etmek cok zor diyorlar ya. Benim isteğim şu. 3-5 sene içinde elimde olabildiğince fazla fidan olsun. bunun içinde bulabildiğim kadar tohumu çimlendirmek istiyorum. çimlendirme işleminde kaybımın en az olması ıcın ne yapmam gerek bu konu hakkında bılgı sahıb olmak ıstıyorum.

tuncel79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2008, 14:45   #131
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 13-04-2007
nisan ayında iki yasında çıplak kök olarak aldıgım fidanları torbalara ekmiştim yaklasık bir aydır altlardan sarararak kurumaya başladılar acil cözüm önerileri bekliyorum böyle giderse 50 fidandan hiç biri yaşamayacak

dtlevent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2008, 09:01   #132
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-12-2006
Sn dtlevent;
Yaprağını dökmeyen ve iğne yağraklı olan türler, çıplak köklü dikime karşı son derece hassas oluyorlar. Ne yazıkki yapılabilecek bir şey yok.

Bir daha çıplak köklü iğne yapraklı türler olan ladin, göknar, çam gibi türleri sakın almayın, satanlara da aldanmayın.

sukranayalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2008, 13:17   #133
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 23-05-2006
Sayın dtlevent ;

Çıplak köklü olarak alınan özellikle Mavi Ladin de bu tür sorunlar olmaktadır, Nedeni de aşırı sıcaktan , çözüm yolu ise torba veya saksıya alınan bu fidanların üstüne ilk yıl gölgeleme yapacaksınız , torbalarınız ufak ise sulamayada dikkat edin.aşırı sıcakta fidanlar susuz kalmasın

Sayın Şükranayalp çıplak köklü iğne yapraklılara karşı tavrınız (Almayın , satanlara aldanmayın) beni şaşırttı.Usulune uygun olarak dikim yapılırsa herhangi bir sorun olmaz,

1- Çıplak kök alınan her fidan ya hemen torbaya veya saksıya alınacak, **** çamur bulamac hazırlanıp köklerin nemli kalması sağlanacak

2- Çıplak köklü alınan iğne yapraklı fidanlarda kök kısmını budayacaksınız(Fidan boyu ile orantılı )

3- Çıplak köklü fidanları dikerken kesinlikle kökleri dik olarak toprağa dikeceksiniz, kök kıvrılmayacak,

4- Sadece mavi ladine özel olarak ta ilk sene gölgeleme yapılacak, diğer türler göknar, karaçam, sedir türlerinde gölgelemeye pek gerek yok,(En azından bizde sorun olmuyor)

Bu sene 1.000 adet çıplak kök kendi yetiştirdiğimiz Mavi Ladini torbaya aldık bizdede 50-60kadar kuruma oldu ama bizim üşengeçliğimizden üstüne gölgeleme yapmadık.)]

Eklenen Resimler

ozanutku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2008, 13:17   #134
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 13-04-2007
daha önce ödemiş gölcükte mavi ladin yetiştiriciliği yapan birisinin bahçesini ziyaret etmiştim orada tohumları yerde cimlendirip daha sonra torbaladıkların söylemişlerdi hatta yerde binlerce ladin fidanınıda gözlemlemiştim bu noktadan hareketle ben bir yerde hata yapıyorum ama daha sebebini çözemedim yalnız dediğinizede katılıyorum çam fidanını bile tapraklı halde daha büyük torbaya aldığımda toprak az bile bozulsa fidan kaybı yaşadım.

dtlevent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2008, 13:29   #135
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-12-2006
Sn Ozan Utku ,
Söküm yapıldıktan itibaren dikilene kadar fidanın ne kadar süre açıkta kaldığını hiçbirimiz bilmiyoruz. Birkaç saat olabileceği gibi bir ay da olabilir. Ve Nisan ayından söz ediliyor. Havalar ısınmaya başladıktan sonra. Bu yüzden kimseye tavsiye etmem.

Ve tahminim , yukarıda yazan arkadaşımız dtlevent'in diğer fidanları da kaybetme ihtimalinin % 99 olduğudur. Benim de temennim hiçbirini kaybetmemesi.

Kendi ürettiğinizi , dediğiniz şatlarda torbalayarak satışa geçebilirsiniz. Bilirsiniz ki, bu prosedüre uymuşsunuzdur.

Benim amacım, alıcı olan kişileri korumak. Sanırım üstünüze aldınız. Benim sizi suçlama gibi bir amacım yok.

sukranayalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2008, 22:41   #136
Ağaç Dostu

Ben toprağı şimdiden hazırlamaya çalışıyorum,
Taşlı kumu eleyip toprağı ince bir çakıl taşlı yapmayı düşünüyorum. Ayrıca potasyum filan toprağa ataraki koyun gübresi atarak desteklemek istiyorum. Elimde 500 adet tohum var, fakat bu tohumların bir miktarını eyllül ayında ekeceğim, Taşlı olması zok zarar verir mi?

Eski 07-08-2008, 09:22   #137
Ağaç Dostu

Sayın darkfriairs ;

Toprak harcı olarak ;

Humus + dağ toprağı en az masraflısıdır. (ölçü 1 kamyon dağ toprağı + 1 traktör kasası humus )

Fakat dağ toprağını torf ilede karıştırıp kullanabilirsiniz (20 Kğ. torf 40-50 YTL civarı idi )

Toprak harcının suyu tutabilme kapasitesi olması gerekir.

Koyun göbresi diyorsunuz aman fazla atmayın fidanları yakabilirsiniz.

Düzenleyen ozanutku : 16-09-2008 saat 19:47
Eski 08-08-2008, 10:40   #138
Ağaç Dostu

Teşekkür ederim @ozanutku...

Eski 10-08-2008, 02:22   #139
Ağaç Dostu

GAZİ0625's Avatar

tuncel79 ekeceğin tohum miktarı nedir?

Eski 12-08-2008, 12:08   #140
Yeni Üye

külhaşoğlu's Avatar

Giriş Tarihi: 23-06-2008
Zevk sahibi insanlara merhaba.

Forumun yeni üyelerinden biriyim.Gerçekten mükemmel bi site olmuş.Sivas'ta mavi ladin üretimi yapıyorum.Aslında bir öğretmen adayıyım.Ürettiğimiz ağaçların resimlerini en kısa zamanda sizlerle paylaşacağım.Eminim çok hoşunuza gidecektir.Ağaçlarımızı tohumdan ve fideden yetiştiriyoruz,çok güzel bir uğraş doğayı seven her kese tavsiye ederim...NOT:Her ağaç güzeldir ama,bence mavi ladin sevenler ayrıca zevk sahibidir.

külhaşoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-08-2008, 10:04   #141
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 14-08-2008
Merhaba

Herkese merhaba,
Foruma yeni üye oldum.Mavi ladin hakkında yazılanları okudum ama sanırım derdime derman olacak bir bilgiye rastlayamadım.
Samandıra'da oturuyorum ve geçen kış başında bahçeme (Aralık 2007) 2 tane 1.80-2.00m. boylarıda mavi ladin diktim.Kışı iyi geçirdiler ve baharda da yeni sürgünler verdiler.Yaz boyu da fena değillerdi ancak ağaçlardan bir tanesi yeni sürgünleri tamamen döktü ve neredeyse kurumak üzere ve üzüntüyle şahit oldum ki diğerinde de aynı belirtiler başgösterdi.
Çok az suluyorum (neredeyse hiç),bol güneş alıyorlar.Göz göregöre ölmelerini izlemek beni çok üzüyor.Yardımcı olursanız çok sevineceğim.Şimdiden teşekkürler.

akarabagli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2008, 11:48   #142
Ağaç Dostu

GAZİ0625's Avatar

Az miktarlarda yanmış hayvan gübresi **** kimyasallar açısından zengin şu anda piyada satılan gübrelerden az miktarda takviye yapabilirsiniz.Güvercin gübrsini az miktar suyla karıştırıp verebilirsiniz.Dibine birazda torf takviyesi yapabilirsiniz.

Eski 19-08-2008, 13:48   #143
Yeni Üye

Sn.GAZİ0625 verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.Derhal uygulayıp sonuçlarını da sizlerle paylaşacağım.

Selamlar,

Eski 26-08-2008, 12:55   #144
Yeni Üye

Merhaba,
Piyasada satılan kimyasallar açısından zengin iğne yapraklı ağaç gübresinden uyguladım ve bolca suladım.Ancak yeni sürgünlerdeki kuruma ve dökülmeler devam ediyor.Korkarım ikinci ağacı da kurtaramayacağım...

Eski 09-09-2008, 12:44   #145
Yeni Üye

külhaşoğlu's Avatar

Giriş Tarihi: 23-06-2008
Sivas'ta yetişmiş mavi ladin resimleri...

Aşağıdaki resimler Sivas'ta kendi üretimimiz olan ladinlerdir,1 yaşından 3 metreye kadar mavi ladinlerimiz var.Bence bu resimlere bir kere bakın çünkü daha güzellerini de paylaşacağım.Hevesli olan dostlara moral olsun isteyince olur.

Eklenen Resimler

atakan55 beğendi.
külhaşoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2008, 16:15   #146
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 17-09-2008
selam aleyküm.
ben iğne yapraklılardan çeşitlerinden küçük miktarlarda yetiştirmek istiyorum.özellikle bizim oralarda karadenizde karaçam ve alaçam dediğimiz türleri (bunları özellikle kendi bildiğim adlarıyla söylemek zorunda kaldım.çünkü gerçekte kullanılan adlarının ne olduğunu tam olrak öğrenemedim.)kendi kozaklarından tohumu kendim elde etmek suretiyle yetiştirmek istiyorum.ama bu konuda hemen hemen hiç bir bilgim yok.bu konuda yardım istiyorum.nasıl olcak?kozlakları nerelerden temin etmeliyim?daha sonra ne yapmalıyım?
mesela çevremde sık görmediğim bir tür olan maviladinin tohumunu nerden elde edebilirim?nasıl yetiştiririm?

mustafayilmaz28 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2008, 09:22   #147
Ağaç Dostu

GAZİ0625's Avatar

Mustafa bey Mavi Ladin tohumu temini ve yetiştirilmesi konusunda yadımcı olabilirim.Özelinize de mesaj yazdım.

Eski 20-09-2008, 12:22   #148
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mustafayilmaz28 Mesajı Göster
selam aleyküm.

mesela çevremde sık görmediğim bir tür olan maviladinin tohumunu nerden elde edebilirim?nasıl yetiştiririm?
Türkiye de henüz kozalak veren mavi ladinyok diye biliyorum. Arkadşalar tohum konusunda yardımcı olurlar.

Eski 11-10-2008, 00:42   #149
Ağaç Dostu

Tohumdan Mavi Ladin üretimi

Arkadaşlar son zamanlarda tohumdan mavi ladin üretimi ile ilgili çok sayıda telefon ve e-mail alıyorum,bu konuda tek tek cevap vermek yerine aşağıdaki linkte konu ile ilgili slayt dosya hazırladım, Bu slaytdaki bilgi ve belgeleri Manisa İl Çevre ve Orman bakanlığına bağlı Salihli Kılıç fidanlığından aldım ,kendilerine teşekkür ederim.

http://rapidshare.de/files/40654626/...lmesi.pps.html

Aynı slayt ayrıca forumda Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
http://www.agaclar.net/forum/showthr...348#post297348
adlı başlıktada verilmiştir.

Eski 11-10-2008, 10:01   #150
Ağaçsever

ilahi morluk's Avatar

Giriş Tarihi: 09-08-2007
Sayın @ozanutku çok faydalı bir çalışma olmuş.Elinize sağlık.

ilahi morluk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025