04-01-2010, 21:15 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
Şıra, Ev yapımı üzüm şırası (Fermantasyonla)
Arkadaşlar keskin üzüm şırasının tadını bileninız varmıdır, bu içeçekler bizim öz İçeceklerimizdir fakat gelişen teknoloji ile şimdilerde onutulmuş fakat istenirse yapımı çok ekonomik ve basit olarak evlerde yapılarak, keskin tadıyla sindirim sistemimize yardımcı bir içecektir |
04-01-2010, 21:27 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
Üzüm şırası (Fermantasyonla),Enzim içerikli
Taze veya kurutulmuş üzümlerden fermantasyonla ferhalatıcı içecekler yapılabilir |
04-01-2010, 21:53 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
Ata yadigari gazlı içecekler.
Üzümlerden fermamtasyonla yapılmış enzim içerikli üzüm şırası, bu şıranın sindirim sisteminde yararlı ve ferahlatıcı etkilerini görmekteyim |
04-01-2010, 22:04 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
Sayın nariçi 45 sene önce istanbulda şıra boza satan ve yapan yerler vardı biz o tatlarla büyüdük ozamanlar gazoz ve diğer gazlı içecekler yaygın değildi, bu üzümden yapılan şıralar ayni gazlı içecekler gibi insana doğal olarak ferahlık sağlıyordu. Şimdi ülkemizde yabancı ülkelerin patent alınarak büyük döviz kaybıyla bizlere yabancıların ürünlerini sunularak ekonomik olan yerli içeceklerimiz unutuldu. |
04-01-2010, 22:17 | #6 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-12-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 53
|
Sayın epsody yapımı ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Sanırım resimler sizin mutfaktan |
04-01-2010, 22:28 | #7 |
Kaybettik...
|
Bu şıra... bildiğiniz gazlı (gazos gaseaous) içeceklerden değil. Evet rahatlatır ferahlatır ancak nerde ise de bira kadar alkol içerir. Çocuklara içirilmesini hiç tavsiye etmem. Biraz iyi yapar de fermantasyonunu devamını sağlar, biraz da şişeliyerek bekletirseniz adı... Champagne yani şapmanya olur... şıranın suda çözünmüş CO2 si ya da şampanya nın soda misali gazlı içecek gibi köpürmesi ise alkolün kana geçmesini hızlandırır kolaylaşıtrır. Ferahlama rahatlama ondan olsa gerek. Yani alkol içmeyip de kolonya koklamanın da ferahlatması gibi bir durum söz konusu... |
04-01-2010, 22:36 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
Kaan903 Arkadaşım, genelde eskiler üzüm bol diye kurusundan ve yaşından yapıyorlardı, arkadaşım üzümlerin salkımlarından dökülmüşlerini alarak ayıklayıp bir kavonaza doldurarak üzerine tatlı içme suyu ilave edilecek ılık bir ortama alarak fermantasyona bırakılıyor 10ila 15 günde mayalanarak keskinleşiyor içinden aldığın kadar yerine su ilava ederek bütün kış içebiliyorsunuz keskinlik (gazlı) tadını şekerle dengeliyerek soğutulduk tan sonra nefis bir içecek. |
05-01-2010, 09:05 | #9 |
Ağaç Dostu
|
Forumdan okuyarak, küçük bir kavanozda sirke yapmaya çalıştım, iki hafta sonra öyle güzel koktu ki, sirkeden çok şarap mı oldu acaba dedim, demek ki şıra yapmışım Ama ben güzel kokulu içeceği daha da sirkeleşsin diye havalandırmaya devam ediyorum, yavaş yavaş sirke kokusu oluşmaya başladı. Şıra yapılırken, sirkede tarif edildiği gibi ilk haftalar kavanozun ağzının açık olması gerekiyor mu? |
05-01-2010, 09:20 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
Kiraz hanım yaptığımız işlemler Fermantasyon esasına dayandığından havasız olması, aynı zamanda loş ve ılık bir zemin içinde olması gerekmekredir, havalı sistemler oksidasyona tabii olarak çürükçül bakteriler işlem gördüklerinden işlemimiz zararlı bakterilerinin çoğalmasını sağladığından toksin oluşumundan korkulur. |
05-01-2010, 09:25 | #11 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
Başlığımıza uzman desteği.
Alıntı:
İlgi göstererek bizi detaylarda bilgilendirdiğiniz için size şükranlarımı sunarım, sevgiyle kalın. |
|
05-01-2010, 09:29 | #12 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkür ederim Sn. Epsody. İşlem loş ve ılık bir yerde yapıldı ama havalandırarak. Bu durumda sirke tarifine daha çok uyuyor. Güzel içecek kokusunu azaltmak ve sirke kokusunu daha çok almak için belki biraz daha bekletmem gerekecek. Gelişmeleri sirke başlığında paylaşacağım. |
05-01-2010, 12:40 | #13 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
|
Alıntı:
|
|
05-01-2010, 12:57 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 711
|
Sayın epsody tarifinizi bekliyoruz.Tadını merak ediyoruz.yayınlarsanız seviniriz. Bu yıl üzüm zamanı bizde yapmayı deneriz.saygılarımla. |
06-01-2010, 03:13 | #15 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
Arkadaşlar fermantasyon işlemine, eskilerin mayalama, salamura gibi adlarla uygulama olarak gıdalarını tüketme alışkanlıklarına çeşitlilik ve koruma amaçlı olarak işleyerek, ürettikleri sebze ve mevelerden yararlanmışlardır. Bunlar içeriklerine göre çeşitli şekillerde adlandırmışlardır boza, şıra ve turşu suyu gibi içilebilenler yapılışlarında boza ve şıraya fermantasyon işleminden sonra tatladırmak için biraz şeker katmışlar, turşu suyu olarak içecekleri sebze ve meyvelerden damak zeveklerine göre çeşitlilik arz etmesine rağmen fermantasyonu işleminden sonra sade olarak tüketmişler ilave şeker veya tuz katılmamışlardır, katılsada tat vermesi bakımından ilave edenlerde olmuştur. |
06-01-2010, 22:27 | #16 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Şıra; örneğin üzüm şırası; üzüm ezilir, suyu alınır ve bir kazanda kaynatılır. Soğuyunca içilir. Bizim buralarda böyle ... Zaten içine pekmez toprağı konmuş bu şıra sığ kaplarda, güneşte 15, 20 gün bekletilir ve 'günbalı' olur. Sirke olunca, yani posadan ayırınca ağzı kapalı kaba konur. Orada da sirkeleşme devam eder ve ara sıra sıkışan gaz gevşetilerek alınır, ağzı tamamen açılmaz. Kap plastik olmazsa şişmesi anlaşılmaz ve patlar. Pazardan aldığınız salata malzemelerini; örneğin, maydanoz, roka, tere, marul vb. yeşillikleri bir kaba konur, içine bir bardak sirke ilave edilir 15, 20 dakika bekletilir sonra yıkanırmış. Sirke eti bile çürütürmüş. |
|
06-01-2010, 22:40 | #17 |
Ağaç Dostu
|
Sn.Halil Önen, benim denememin şıra olmadığını sonra yazılan mesajlardan anladım. Sizin tarifiniz yukarıdaki şıra tarifinden farklı (tadı da farklı kesin) ama nette "şıra" olarak araştırırken sizin verdiğiniz tarife çok rastladım. |
10-01-2010, 12:08 | #18 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
Şıranın Bölgesel farklılıkları.
Alıntı:
|
|
10-01-2010, 20:48 | #19 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Benim tarif ettiğin bu yörede Şıra böyle. Tabii dediğiniz gibi şerbette deniyor da, gül suyu ve çam fıstığı yok sadece. Dediğiniz gibi fermantasyon diye bir olay gerçekleşmiyor. Fermantasyonla üzüm şırasını bende merak ediyorum. Geleçek yaz deneyebilirim. Ancak sirke ile şarap arasındaki dar yoldan nasıl geçilir bilemem. Saygılar |
|
10-01-2010, 21:00 | #20 |
Kaybettik...
|
Üzümü ezerek suyunu elde etikten sonraki 4 günde hava ile temasını keserek. Bu zaman zarfında aceto-bakterler aktive olamıyacağından (üremeyeceğinden) bu bıçak sırtı gibi dar boğazı atlamanız mümkün. Aceto bacterler statiksel olarak belirlenen bu 5. günde bir yerleştiler mi sirke kokusunu atlamanız mümkün olamıyacaktır. Kolay gelsin. |
10-01-2010, 21:28 | #22 |
Kaybettik...
|
Çok basit ve herkesin bildiği bir örnek vereyim. Cocaine neden içilmez yutulamaz etkisi yoktur? Buruna çekilir mycosal bir resorpsyona gerek vardır? THC duman olarak inhale edilir? NEDEN? Ergo mideye inen enzymlarin de etkisi bu bağlamda sorgulanmalı. Reflû yaratacak pH nerde ise 2-3 olan bir mideye dökeceğimiz bir ortamda bu içeceğiniz enzymlerin mideden ve ve ya sindirim yolu ile resorpsyonu nedir ne orandadır? Mide kan su yağ v.s. bariyerini geçmek ne demek bilirmisiniz? Neden bazı ilaçlar fitil bazıları burun spreyi bazıları enjektabıl bazıları ise hap olarak pharmasotik formlarda üretilir bilirmisiniz? Bilmezseniz alıntılamayın lütfen! |
11-01-2010, 10:41 | #23 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
Arkadaşlara bu başlıktaki katılımlarına teşekkür ediyorum.
Alıntı:
praecox hocadan bu başlıkta bu işin sırlarını öğretmesini istersek, bu eskilerin damak tadı olan şıraya kavuşarak, kendi örünlerimiz değer kazanır bizlerde yabancı içeceklere olan talebide azaltmış oluruz. |
|
11-01-2010, 10:58 | #24 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
praecox Hocaya, ilgilerinin devamını bekleriz.
Alıntı:
Bu başlıktaki paylaşım samimiyetinden doğan katkıların için sizin gibi insanların, ilgilerine daha çok ihtiyacı olduğuna inanlardanım, bizler burada samimide olsak bir yerde sizin bilgilerine olaşacak durumlarımız olmamakta dır, sizlerin bilgi ve uzmanlığınızdan dolayı yol göstericilik yapması bizleri daha ciddi paylaşımlara sokarak bilgilerimizin daha geniş kitlelere yayılmasını sağlıyacaktır. Sizi her zaman bu başlıkta hatta kendi başlıklarımda bir eliştirmen olarak görmek isterim sevgi ve saygılarımla, Hoşça kalınız. Düzenleyen epsody : 11-01-2010 saat 10:59 Neden: kelimede düzeltme |
|
11-01-2010, 20:41 | #25 |
Ağaç Dostu
|
Vücudun birçok hastalığa karşı daha dirençli olmasını sağlayan üzüm suyunun, hafızayı da güçlendirdiği bildirildi. İtalyan La Stampa gazetesinde yer alan habere göre, ABD'deki Cincinnati ve Tufts üniversitelerinin yanı sıra beslenmeyle ilgili bir araştırma merkezinde görevli bilim adamları, hafıza zayıflığından şikayetçi 12 kişiyi iki gruba ayırarak, 3 ay süreyle gözlemledi. İlk grubun üyelerinden siyah üzüm suyu içmeleri istendi ve deney süresince her iki gruba düzenli olarak hafıza testi uygulandı. Araştırmanın sonucunda, saf siyah üzüm suyu içenlerin kısa süreli ve sözsüz hafızalarında gelişme kaydedildiğini belirten uzmanlar, üzümün antioksidan özelliklerinden dolayı insan sağlığına muhtemel faydaları olan polifenoller bakımından zengin olmasının bu sonuçta rol oynadığını söylediler. (AA-hürriyet.com) |
16-01-2010, 22:34 | #26 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-11-2009
Şehir: Kırşehir
Mesajlar: 94
|
Üzüm şırasıyla ilgili tüm yazılarınızı okudum. Üzümün suyunu çıkarıp şaraba ve sirkeye dönüştürmeden nasıl muhafaza edebiliriz. Yazın bol miktarda yapıp çocukarımıza kışın güvenilir ve sağlıklı bir içecek yapmak arzum. Piyasada Meyve suyu diye satılan içecekler güvenilir değil. Kanserojen madeler olduğu söyleniyor. 2009 yaz aylarında üzüm suyunu pet şişeye doldurup derin dondurucuda beklettim 10 gün kadar önce çıkarıp çoluk çocuk içtik aynen yaz aylarındaki gibiydi tadı. Derin donduruda saklamadan ve de bozulmadan saklamanın yollarını öğrenmek istiyorum bilgilendirirseniz memnun olurum. |
16-01-2010, 22:46 | #27 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-10-2009
Şehir: Bandırma
Mesajlar: 934
|
Çakma üzüm suyu
Geçen sene Türkiyemizin nam yapmış marketlerinden birinden üzüm suyu diye şişelenmiş bir ürün aldım. Şişeye üzüm suyu diye sulandırılmış pekmez koymuşlar. Bilmesek yutturacaklar.İşin şakası yemin etseler başları ağrımaz. |
16-01-2010, 23:24 | #29 | |
Kaybettik...
|
Alıntı:
Üzüm suyunu sıktığınız anda üzüm tanelerinin üzerindeki bakterilerden dolayı hemen fermantasyona başlar. Bu çok doğal bir süreç. Bunu durdurmak adına sütün pastörizasyonu gibi kaynatmak gerekir, ki tam da bu ısılardan dolayı pekmez tadını alır. Sütün dayanıklılığını etmek için gerekli basınç altında ısıl işlemi UHT prosesi bile tadının değişitrmeyecek şekilde gelişimi yıllar sürdü. Aynısı filtre kahvenin de dondurularak kurutulması ki bugün bu isim en iyi yapan şirketin adı ile anılmakta... Dolayısı ile üzüm suyunun fermantasyona başlamadan konservasyonu iki yoldan sürdürülmekte... Isıl işlem yani monsieur Pasteur un asırlık keşfi pastörizason ile veya kimyasal katkı maddeleri ile. Kimyasal katkı genelde tercih edilmediğinden olsa gerek ısıl işleme tabii tutlan üsüm suyu da pekmez tadını alabilmekte. Veyahut da hakkaten o ürün seyreltik pekmez den mamul portakal suyunda olduğu gibi. Her şey zamanında ve taze doğal hali ile güzeldir. Toplum olarak her güzeliği bir anda istersen doğanın da işi zor bu bağlamda. |
|
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|