Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz
Forumdan okuyarak, küçük bir kavanozda sirke yapmaya çalıştım, iki hafta sonra öyle güzel koktu ki, sirkeden çok şarap mı oldu acaba dedim, demek ki şıra yapmışım Ama ben güzel kokulu içeceği daha da sirkeleşsin diye havalandırmaya devam ediyorum, yavaş yavaş sirke kokusu oluşmaya başladı.
Şıra yapılırken, sirkede tarif edildiği gibi ilk haftalar kavanozun ağzının açık olması gerekiyor mu?
|
Sevgili Kiraz yaptığınız
şıra da değil.
Şıra; örneğin üzüm şırası; üzüm ezilir, suyu alınır ve bir kazanda kaynatılır. Soğuyunca içilir. Bizim buralarda böyle ... Zaten içine pekmez toprağı konmuş bu şıra
sığ kaplarda, güneşte 15, 20 gün bekletilir ve '
günbalı' olur.
Sirke olunca, yani posadan ayırınca ağzı kapalı kaba konur. Orada da sirkeleşme devam eder ve ara sıra sıkışan gaz gevşetilerek alınır, ağzı tamamen açılmaz. Kap plastik olmazsa şişmesi anlaşılmaz ve patlar.
Pazardan aldığınız salata malzemelerini; örneğin, maydanoz, roka, tere, marul
vb. yeşillikleri bir kaba konur, içine
bir bardak sirke ilave edilir 15, 20 dakika bekletilir sonra yıkanırmış.
Sirke eti bile çürütürmüş.