02-01-2011, 14:22 | #31 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 152
|
1 hafta önce 150 gr kadar kuru üzümü 1 litre arıtılmış su ile bir adet cam şişeye doldurdum ve karanlık ve serin ortamda sakladım. Bugün ne olduğuna bakmak için şişeyi açtım. Suyun rengi koyu bal rengine dönmüş. Tadı ise şekerli ve asitli gibi. Fakat suyun akışkanlığı kaypak . Yani tadı fena değil , rengide hoş ama bardağa doldururken bamya suyu kıvamı pek iştah açıcı değil. Acaba hata varmı yoksa zaten oluşumu böylemi ? |
02-01-2011, 17:59 | #32 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-01-2011
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 3
|
Merhaba, üzüm şırası taze üzümden yapılabilmekte. kuru üzüm, uzun süre saklanabilmesi için bazı kimyasal işlemlerden gecmekte bildiğim kadarıyla, kükürtleme gibi... Taze üzümden yaparsanız içeriğinde B1 ve C vitamini bulunan harika bir içecek elde edersiniz. |
02-01-2011, 19:07 | #33 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-10-2009
Şehir: DÜZCE
Mesajlar: 17
|
Merhaba ben Düzce ilimizde ikamet ediyorum.İlimizde Arnavut kebabcısı olarak tabir edilen, kebabcılar esnafı bu güzide içeceği,buradaki ismi ile Şıra olarak mükemmel olarak yapıp satarlar.Hele biraz ekşimiş olanın soğuk olması koşulu ile çok nefis olur.İnşaallah pek yakında bunu nasıl yaptıklarını öğrenip burada yazacağım.Sevgiler. |
02-01-2011, 21:02 | #34 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 152
|
Sayin nesrin hanim Benimde aklima ilk kimyasallar gelmisti , sayin epsody kuru üzümden de olabilir diye belirtmis bende denemek istedim . Bir dahaki nasipse artik yazin . Sayin umcor Cocuklugumuzdan beri sira bizim senede bir defa ictigimiz bir icecektir . Her sene izmir fuari acildiginda , taris in ( eskiden ) sira evinde bulurduk kendimizi . 1 bardak asla yetmez 2. cisini asla bitiremezdik . Bende aile gelenegi olarak her sene mutlaka aileme alirim . Onun haricinde ben bugüne kadar hic rastlamadim . Yenilerde marketlerde üzümsuyu satiliyor ama ayni lezzet degil . Tarifini bulursak arada kendimiz yapariz veya fuari bekleriz artik , nasilsa beklemeye deger . |
02-01-2011, 21:17 | #35 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-10-2009
Şehir: DÜZCE
Mesajlar: 17
|
Alıntı:
|
|
04-01-2011, 22:44 | #36 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Potasa = potasyum karbonat
Alıntı:
Ege yörelerinde 'posete', 'posata' diye _bilinir_ dillendirilir. Potasa yani potasyum karbonat, zeytin yağı ile karıştırılır, yani bir çeşit arap sabunu elde edilir. Bu eriyik su ile karıştırlır. Buna potasa denir. Ya da posete... Kesilen üzümler sepetler içinde bu eriyiğe 8_10 defa bandırılır. Serilir. Potasyum karbonat+ zeytin yağı eriği; Üzümün içindeki suyun çabuk uçmasını dolayısıyla hızlı kurumasını sağlar, Üzüm tanesi üerindeki toz, kir ve puslanmayı siler, kuru üzüm tanesinin rengini açar tatlı sarılık verir, Üzümün kuruma sırasında bozulma, küflenme vb. durumunu önler. Üzüm kurutmada kükürt kullanılmaz. ( ben öyle biliyorum) Ya da kurumuş üzümü sarartmada... Kuru üzümden _ kuru üzüm+ soğuk su şeklinde _ şerbet yapıldığını duymadım. Ama kuru üzümü suda kaynatırsanız, içine biraz şeker katarsanız üzüm hoşafı yaparsınız. Soğutulup _ taneleriyle bile_ içimi güzeldir. Ege' de yemeklerin yanında, sofrada kaşıkla da içilir. Üzüm şırası; sıkılan üzümün kaynamaya başladığı andaki halidir. (Az kaynatırsanız ve güneşe sererseniz günbalı, çok kaynatır ve güneşe sermezseniz pekmez olur.) Taze üzümler tanelerinden ayıklanır, ezilir _ tanelerin kabukları ile_ kaynamaya bırakılır. Kaynama başladığında ateşten indirilir. Soğutulur ve içilir. Kaynama öncesi az marin ( 1 kg. üzüme bir küçük avuç gibi_ denen toprak katılırsa şerbet daha berrak olur. Güneşe serilmeden sıcak sıcak _ terleye terleye _ bile içilir. (4. 'nesil' bile damak tadında seçicidir. ) Birkaç gün güneşte _ serili_ durunca... günbalıdır. Bir bardak suya iki yemek kaşığı günbalı karıştırlır, serbet yapılır ve içilir. Günbalı... |
|
06-01-2011, 00:03 | #37 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
Yatığınız da hata yok.
Alıntı:
|
|
06-01-2011, 00:05 | #38 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-01-2011
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 3
|
Üzüm kurutmada,**** kurutulmuş üzümü sarartmada kükürt kullanıldığından tam emin değildim ama çabuk bozulmaması için bazı kimyasal olaylardan geçtiğini biliyorum. Vermiş olduğunuz bilgiler yararlı oldu Halil Bey ***.ler. |
06-07-2011, 13:00 | #39 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-07-2011
Şehir: Giresun
Mesajlar: 26
|
Doğukaradenizde bolca yetişen kokulu üzüm denilen isabella üzümünün suyunun kabuklarıyla birlikte sıkılarak elde edilen içecekteki aroma ve tadı hiçbir meyve suyunda bulamazsınız. |
14-04-2012, 13:17 | #40 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 711
|
Benim bir muhacir amcam var.Bulgar göçmeni.Oradan kalma bir tarif; Üzüm şırasını cola şişesine doldurup 4 gün ağzı açık bekletiyor. Permantasyon başlıyor tabiii ki. Bunu durdurmak için 4.gün 1 adet aspirin atıyor. Sonra ağzını kapatıp buzdolabına kaldırıyor. Nefis bir üzüm suyu içeceği oluyor.Tavsiye ederim. |
08-09-2012, 20:02 | #41 |
agaclar.net
|
Şıra yapma zamanı geldi Şimdiye kadar üzüm suyuyla idare ettim, bu yıl şırayı deneyeyim, bakalım nasıl olacak... Konu da güncellenmiş olsun böylece |
27-09-2012, 17:17 | #42 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-01-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 390
|
Fermentasyon olunca ne oluyor sayın Praceox ? Yani alkolleniyormu ? |
21-08-2013, 16:55 | #43 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-03-2013
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 34
|
tam bi tarif alamadık daha aydınlatıcı bir tarih verebilecek biri olursa sevinirim |
07-09-2013, 10:33 | #44 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 711
|
alıntı:Hardaliye, Kırklareli ve çevresinde meşhur olan alkolsüz üzüm içkisidir. Şırası alınmış ancak bir miktar şırayı hala barındıran üzüm posası yani diğer adıyla cibre fıçılara doldururlur ve üzeri vişne yapraklarıyla örtülerek sıkılır. Hardaliye fermente bir içecektir ancak içerisine konulan hardal tohumları hem alkol oluşumunu engeller hem de hoş bir aroma verir. Bu şekilde damıtılmadan alkolsüz bir üzüm içkisi olarak tüketilir. |
25-02-2014, 01:21 | #45 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-08-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1
|
Merhaba, Ben tarifini ünlü bir kebabçıda öğrendiğim şekliyle sürekli yapıyorum.Doğru bir işlem mi bilemiyorum ama bir kaç denememdn sonra gerçektende dolabımdan eksık olmayan bir içeceğe dönüştü. kuru çekirdekli siyah üzümü (mümkünse iri ve yeni mahsül olanı seçiyorum) mini blendırda çok az bir miktar su koyarak akışkan bir hamur elde ediyorum. bunu cam şişeye koyup uzerıne su dldurup karanlık bır ortamda 1 gün bekletyorum.Ardından buzdolobına alarak oradada 1 gün bekletiyorum.İnanılmaz güzel bir içeçek oluyor. Yaptığım uygulamada yalnış **** eksik bir şey var mı? Ayrıca ılk sulandıracağım suyun sıcak olması sonucu çabuklaştırırmı yoksa ıstemedıgım sırkeleşmeye mı sebeb olur bilemedim. Bilgisi olan yardımcı olursa çok sevinirim.Şimdiden teşekkür ederim. |
27-05-2022, 15:10 | #47 |
Ağaçsever
|
Kokulu siyah üzümleri kaynatıp kavanoza alıyoruz. 6 ay veya bir yıl sonra tüketirken kavanoz dibinde kristalleşme olduğunu gördüm. Bu kristalleşme erik suyunda da oluyor. Bunun sebebi nedir, zararı olur mu acaba* https://www.youtube.com/shorts/s_gTkdCEV6U |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|