agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Aperitifler, Çorbalar, Salatalar, Soslar > İçecekler
(https)




Beğeni Düzeni15Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-01-2011, 14:22   #1
Ağaç Dostu
 
şehnaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 152
1 hafta önce 150 gr kadar kuru üzümü 1 litre arıtılmış su ile bir adet cam şişeye doldurdum ve karanlık ve serin ortamda sakladım. Bugün ne olduğuna bakmak için şişeyi açtım. Suyun rengi koyu bal rengine dönmüş. Tadı ise şekerli ve asitli gibi. Fakat suyun akışkanlığı kaypak . Yani tadı fena değil , rengide hoş ama bardağa doldururken bamya suyu kıvamı pek iştah açıcı değil. Acaba hata varmı yoksa zaten oluşumu böylemi ?

şehnaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2011, 17:59   #2
Yeni Üye
 
Nesrinözçelik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-01-2011
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 3
Merhaba, üzüm şırası taze üzümden yapılabilmekte. kuru üzüm, uzun süre saklanabilmesi için bazı kimyasal işlemlerden gecmekte bildiğim kadarıyla, kükürtleme gibi... Taze üzümden yaparsanız içeriğinde B1 ve C vitamini bulunan harika bir içecek elde edersiniz.

Nesrinözçelik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2011, 22:44   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Potasa = potasyum karbonat

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nesrinözçelik Mesajı Göster
Merhaba, üzüm şırası taze üzümden yapılabilmekte. kuru üzüm, uzun süre saklanabilmesi için bazı kimyasal işlemlerden gecmekte bildiğim kadarıyla, kükürtleme gibi... Taze üzümden yaparsanız içeriğinde B1 ve C vitamini bulunan harika bir içecek elde edersiniz.
Potasa diğer adı ile potasyum karbonat, üzüm kurutmada kullanılan organik kurutucudur.

Ege yörelerinde 'posete', 'posata' diye _bilinir_ dillendirilir.

Potasa yani potasyum karbonat, zeytin yağı ile karıştırılır, yani bir çeşit arap sabunu elde edilir.

Bu eriyik su ile karıştırlır. Buna potasa denir. Ya da posete...

Kesilen üzümler sepetler içinde bu eriyiğe 8_10 defa bandırılır. Serilir.

Potasyum karbonat+ zeytin yağı eriği;

Üzümün içindeki suyun çabuk uçmasını dolayısıyla hızlı kurumasını sağlar,

Üzüm tanesi üerindeki toz, kir ve puslanmayı siler,

kuru üzüm tanesinin rengini açar tatlı sarılık verir,

Üzümün kuruma sırasında bozulma, küflenme vb. durumunu önler.

Üzüm kurutmada kükürt kullanılmaz. ( ben öyle biliyorum) Ya da kurumuş üzümü sarartmada...

Kuru üzümden _ kuru üzüm+ soğuk su şeklinde _ şerbet yapıldığını duymadım. Ama kuru üzümü suda kaynatırsanız, içine biraz şeker katarsanız üzüm hoşafı yaparsınız. Soğutulup _ taneleriyle bile_ içimi güzeldir. Ege' de yemeklerin yanında, sofrada kaşıkla da içilir.

Üzüm şırası;

sıkılan üzümün kaynamaya başladığı andaki halidir. (Az kaynatırsanız ve güneşe sererseniz günbalı, çok kaynatır ve güneşe sermezseniz pekmez olur.)

Taze üzümler tanelerinden ayıklanır, ezilir _ tanelerin kabukları ile_ kaynamaya bırakılır. Kaynama başladığında ateşten indirilir. Soğutulur ve içilir. Kaynama öncesi az marin ( 1 kg. üzüme bir küçük avuç gibi_ denen toprak katılırsa şerbet daha berrak olur.

Güneşe serilmeden sıcak sıcak _ terleye terleye _ bile içilir. (4. 'nesil' bile damak tadında seçicidir. )

Name:  46618_432966124535_723049535_4776435_6808557_n [640x480].jpg
Views: 12528
Size:  56.9 KB

Birkaç gün güneşte _ serili_ durunca... günbalıdır.

Bir bardak suya iki yemek kaşığı günbalı karıştırlır, serbet yapılır ve içilir.


Günbalı...

Name:  IMAG0002 [640x480].JPG
Views: 12445
Size:  62.3 KB

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2011, 00:03   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
Yatığınız da hata yok.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi şehnaz Mesajı Göster
1 hafta önce 150 gr kadar kuru üzümü 1 litre arıtılmış su ile bir adet cam şişeye doldurdum ve karanlık ve serin ortamda sakladım. Bugün ne olduğuna bakmak için şişeyi açtım. Suyun rengi koyu bal rengine dönmüş. Tadı ise şekerli ve asitli gibi. Fakat suyun akışkanlığı kaypak . Yani tadı fena değil , rengide hoş ama bardağa doldururken bamya suyu kıvamı pek iştah açıcı değil. Acaba hata varmı yoksa zaten oluşumu böylemi ?
Sevgili şehnaz, Şıranızın kıvamının içindeki üzümün suya göre az olduğundan gelmekte, tadındaki asidiklik keskinlik derecesi gazozu andırıyormu, genelde şıralarda tad ve aromanın ölçüsü keskinlik derecesi ile uygun düşmektedir, açıklamalı paylaşımlarına gerekli bilgi ve yorumlar sunabilirim, sevgilerimle hoşça kalın.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025