23-06-2012, 15:49 | #32 |
Ağaç Dostu
|
Havalar bu kadar sıcak olunca sitenin serin sayfalarına kaçıyoruz haliyle... Bende bir tarif buldum ,şahsen uygulamadım. Cevizli Üzümlü Dondurma (En Favori Tarifim) 200ml süt 30ml krema 45 gr şeker 1 kutu vanilin 1 avuç iri kıyım ceviz ve kuru üzüm (cevizleri süt sıcakken içine at ki tat versin) Dondurmayı servis ederken üstüne tarçın dökün Dondurmalarınızın maraş dondurması gibi kıvamlı ve yerken uzamasını istiyorsanız, dondurmanıza çeyrek çay kaşığı sahlep eklemelisiniz. Maraş dondurmasının sırrı budur. Bu sahlep bildiğimiz marketteki sahlep toz karışımları değil, aktarlarda satılan sahlep bitkisi tozudur. 20gr. kadar alırsanız size bir yaz boyu yeter. |
11-07-2013, 18:10 | #34 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-05-2008
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 742
|
Markettekiler tarçınlı oluyor tarçın seviyorsanız olur kıvamçok güzel tutuyor.Sade salep isterseniz aktarlarda var alabilirsiniz. |
11-07-2013, 19:02 | #35 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
|
Marketlerdeki salepler sanırım gerçek salep değil. Salepli bir toz karışım. İçeriğinde nişasta vb kıvam vericiler var. Gerçek salepin kalitesine göre fiyatı kg olarak 300 TL yi aşabiliyor. Evde yapmak için 100 gr salep bir yaz yeter, aktarlardan alınan gerçek salep tat ve kıvamda büyük fark yaratıyor. |
22-07-2018, 10:08 | #37 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,884
|
Tam beş yıl sonra konuyu hortlatacağım, az kaldı... Malzemeleri hazırlayın; Toz şeker + vanilya + damla sakızı + orijinal sahlep + süt ... Dondurmayı çeşitlendirmek isteyenler istediğini içerisine ekleyebilir. Denediklerimiz; böğürtlen, kavun, muz, antep fıstığı... Şu ana kadar üç kez denedik, dördüncü buzlukta. |
25-10-2023, 01:34 | #38 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-04-2023
Şehir: Ankara
Mesajlar: 18
|
Ben de diyet yaptığım zamanlar toz tatlandırıcı ile denemeler yapıp yiyordum. Ancak en büyük sıkıntısı eldeki imkanlar ile iyi yoğurulamadığı için buz kristallerinin oluşması. |
25-10-2023, 12:06 | #39 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 30-05-2023
Şehir: Aydın
Mesajlar: 40
|
Çok güzel ama çok pahalı makinalar var. Bir de çok güzel ve o kadar da pahalı olmayan makinalar var. Benimki WMF. Tek kullanımlık miktar yapan bir tane aldım. Ben daha fazla meyve püresi ve sıvı tatlandırıcı kullandım. Yasak olmayan iki meyve vardı zaten bir ananas bir de muz, yani sadece iki çeşit yaptım. Kakao da ekledim ara sıra. Tadı kabul edilebilir. Diyete ceviz , badem ve fındık da vardı günde 70 gram, zaman zaman onları da ekledim. Kullanılan katkıları düşündükçe evde de gayet lezzetli dondurmalar yapılabilir. |
04-07-2024, 07:02 | #40 |
Ağaç Dostu
|
1 kg. günlük süt, 1 silme tatlı kaşığı has salep ( çok pahalı ancak çok az kullanıldığı için can yakmıyor), 1 silme yemek kaşığı toz şeker, 1 su bardağı toz şeker. Sütü tencereye koyarak orta ateşe oturtuyoruz. Kaşıktaki şeker ile salebi bir kasede güzelce karıştırıyoruz. Sütün içine salepli şekeri az az ve devamlı karıştırarak ilave ediyoruz. Süt pişerken başında olmak şart çünkü kepçe ile sürekli havalandırarak karıştırmak gerekmekte. Yaklaşık 20 dk. sonra süt kaynama noktasına geliyor o noktada pişirme işini bitireceğiz ama ocağı kapattıktan sonrada karıştırmak ara ara olmak üzere sürecek (kaymak bağlatmamak gaye). Süt ılındığında bir bardak şekerimizi süte güzelce yedireceğiz ( çok video izledim bir usta şekeri süte soğumaya yakın verirseniz bağlanması güzel olacaktır demişti uygulamalarım ustayı doğruladı). Şimdi sıra süt kabını buzluğa kaldırmaya geldi. Üstü açık koyarsanız 2-3 saatte buzlanma oluyor (-18 C de) . Kabı çıkarıyoruz buzluktan ve buzlanmış sütü karıştırarak erimiş hale getiriyoruz (ben genellikle tokmakla döverek yapıyorum). Tekrar buzluğa bu defa daha kısa sürede tekrar karıştırmak için buzluktan alıp çırpıyoruz elle veya dövüyoruz. Saat aralıkları şaşabilir videolardaki korkutmalara önem vermeyin dövün dövün atın buzluğa dondurma olunca anlaşılıyor zaten sakız gibi uzayacak son dövmelerde sonra unutun uzun süre buzlukta. Son derece sağlıklı ve hesaplı halis dondurmanız hazır ( dün keçi sütü buldum tüm gece onunla uğraştım sabaha son dövmeleri yapmaktayım, tokmağı işi bitince yıkamadan evvel yalarım tadı inek sütünden farklı gelmedi fiyat yaklaşık 4 misli onun için aramaya değmezmiş dedim...) |
04-07-2024, 11:03 | #41 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,884
|
Saat aralıkları ve toplam dövme süresi ne kadar? |
04-07-2024, 11:30 | #42 |
Ağaç Dostu
|
İlk donma için ( kabın üstü açık kabul edelim) iki veya üç saat gerekiyor. Sonrakilerde taşlaşmamaya dikkat ederseniz aralık süreleri mühim değil bence ( önce 2 saat sonra bir saat sonra yarım saat gibi yazılanlar bence gereksiz bilgiler, gece yaptım diyelim saat 22.00 de bekledim 2 saat oldu saat 24 kardım donmuş sütü güzelce, yatma bekle bir saat olacak şeymi..eziyet...süreleri uzatmak elinizde, çelik tencerenin kapağını kapatım öyle koyun buzluğa donması sabahı bulacaktır...). İlk tecrübe sonrası ustalaşmak işten değil büyütmemek lazım gözünüzde. Biraz buzlu olmuş diyor yiyen en fazla ama kasenin dibini sıyırmaktan geri durdukları da yok... Dövme süresi için yazacağım ise şöyle: bileğinize kuvvet, sakızlaşınca yeter bu kadar da ama diyor insan..(ahşap eşya satanlarda beyzbol sopasının minyatürü oluyor o gayet iyi iş görüyor). |
04-07-2024, 12:45 | #43 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,884
|
Ömürler görün e mi.. Elinize sağlık.. |
05-07-2024, 08:19 | #44 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-02-2024
Şehir: Sivas-Bursa
Mesajlar: 20
|
Benim yabancılarda gördüğüm bir dondurma vardı, condesed milk ve çırpılmış kremayı birleştirince basit bir dondurma yapıyorlardı. ben de süt reçeli ile yaptım ve nefis oldu karamelize bir tadı da oldu sizler de deneyebilirsiniz. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|