agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Geniş Yapraklı Ağaçlar
(https)




Beğeni Düzeni89Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-03-2008, 14:50   #1
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Bahçemdeki çitlenbik (veya menengiç?) ağaçlarından bir tanesinin 5-6 cm. çapındaki bir dalını kesmek zorunda kaldım. Bir süre sonra buradan reçine aktığını gördüm.
Okuyup, anladığıma göre çitlenbik, menengiç, sakız reçineli ağaçlardan.
Lütfen gülmeyin böyle soru sorduğum için utanıyorum ama sormadan edemeyeceğim. (Bu sorunun cevabını internetde araştırırken agaclar.net ile tanışmıştım.)
Acaba çitlenbik ağacından elde ettiğim "reçinenin" damla sakızı ile yakınlık derecesi nedir. Daha net sorarsam bu reçineyi muhallebi veya dondurmada kullanabilir miyim?

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2011, 16:52   #2
Ağaçsever
 
buyukcoban's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-09-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 89
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi üzüm Mesajı Göster
Bahçemdeki çitlenbik (veya menengiç?) ağaçlarından bir tanesinin 5-6 cm. çapındaki bir dalını kesmek zorunda kaldım. Bir süre sonra buradan reçine aktığını gördüm.
Okuyup, anladığıma göre çitlenbik, menengiç, sakız reçineli ağaçlardan.
Lütfen gülmeyin böyle soru sorduğum için utanıyorum ama sormadan edemeyeceğim. (Bu sorunun cevabını internetde araştırırken agaclar.net ile tanışmıştım.)
Acaba çitlenbik ağacından elde ettiğim "reçinenin" damla sakızı ile yakınlık derecesi nedir. Daha net sorarsam bu reçineyi muhallebi veya dondurmada kullanabilir miyim?
Değerli üstadlar,

Tüm başlığı okudum ve cevaplanmamış olan bu sorular benim de kafama takıldı. Bilgisi olan bizimle de paylaşmak isterse seviniriz...

buyukcoban Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2011, 13:55   #3
Ağaç Dostu
 
gultar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 495
Sakız

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi buyukcoban Mesajı Göster
Değerli üstadlar,

Tüm başlığı okudum ve cevaplanmamış olan bu sorular benim de kafama takıldı. Bilgisi olan bizimle de paylaşmak isterse seviniriz...

Bir çok ağaçtan reçine akar ama lezzetleri sakız ağacından akandan farklıdır. Sakız adasında tadına baktığım, ağaç gövdesindeki çizikten akan reçine bildiğimiz damla sakızı. Lezzeti bildiğimiz ciklette çiğnediğimizdir. Başka reçinelerle karıştırılmamalı bence.

gultar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2011, 19:53   #4
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi buyukcoban Mesajı Göster
Değerli üstadlar,

Tüm başlığı okudum ve cevaplanmamış olan bu sorular benim de kafama takıldı. Bilgisi olan bizimle de paylaşmak isterse seviniriz...
Sayın buyukcoban,

Kendi sorduğum sorunun cevabını kendim vereyim.

Merak ettiğim bir konu olduğu için internetde araştırmıştım. Menengiç reçinesi sakız yapımında ve tatlandırma amacıyla kullanılıyor.[*] Sakız ağacının reçinesine göre daha mat olduğuna dair bir bilgiye ulaştım ama kalitesi veya aroma farklılığı ile ilgili bilgi bulamadım. Bunun bir nedeninin sakız ağacıyla ilgili pek çok araştırmanın Yunanistan kaynaklı olmasına bağlıyorum. Son zamanlarda Menengiç ağacıyla ilgili araştırmaların çoğalmasıyla belki menengiç reçinesi de damla sakızı pazarında pay sahibi olabilir.

Kişisel görüşüm Menengiç ağacının Sakız ağacından çok daha değerli olduğu yönündedir.

*
- Wikipedia
- Plants for a Future
- World spice plants, Johannes Seidemann
...

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-10-2011, 22:09   #5
Ağaç Dostu
 
envor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2008
Şehir: Manisa & Antalya
Mesajlar: 1,906
Galeri: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi üzüm Mesajı Göster
Kişisel görüşüm Menengiç ağacının Sakız ağacından çok daha değerli olduğu yönündedir
...
Sayın Üzüm, malesef yanılıyorsunuz. Menengiç ve çitlenbik ağaçları, sakız ağaçlarının akrabalarıdır, hepsi de pistacia ailesindendir. Bu ailenin en değerli üyesi de, pistacia lentiscus var. ciha'dır. Yani bizim bildiğimiz sakız ağacı. Fakat sakız ağaçlarıda kendi içerisin de varyetelere ayrılıyor. Henüz bu konuda bir çalışma yapılmış değil.

Fotoğrafda ki sakız(var. ciha), Haziran (2011) ayı içerisinde Çeşmede yaptığım bir göz aşısıdır.

Name:  DSC_0004 (3).jpg
Views: 4500
Size:  57.1 KB

Adil ve mrduran beğendi.
envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2011, 14:40   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-09-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 8
Sayın envor göz aşını gördüm çok da hoşuma gitti.Ben Urla da 2 hektar arazide sakız aşısı yapıyorum benim yaptığım aşılar kalem aşısı ve ingiliz (bindirme aşı) göz hiç denemedim. ama bu senin aşıyı görünce denemek istiyorum.
Benim merak ettiğim başarı oranı % kaç kalem aşısında başarı bayağı düşük
Selamlar

nam17 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025