agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hastalık ve Zararlılar > Genel bitki koruma
(https)

Beğeni Düzeni67Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-05-2009, 18:20   #931
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Giriş Tarihi: 28-09-2008
Galeri: 8
Arkadaşlar merhaba, Erik ağacında meyveler henüz nohut kadar iken nokta büyüklüğünde bir delik açılmış. içindeki çekirdek kısmını yemiş ve siyah bir görüntü bırakmış. Bu zarar gören meyvelerin çoğu dibine düşmüş ve bir kısmıda düşmeye aday. sağlıklı erik meyveleri ise setyrek olarak küçük fındık büyüklüğündeler. Bunu hengi böcek tırtılı yapmış olabilir. Mücadele yöntemi nedir?

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2009, 21:17   #932
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-06-2008
Merhaba,

Kış sonunda Bauhaus'tan aldığım hanımelimi 19lt lik saksıya dikmiştim. 1-2 hafta öncesine kadar çok güzel büyüyordu. Ama büyümesi birden durdu. Eski yaprakları sararıp kurudu. Yeşil canlı yaprakları üzerinde tebeşir tozu (ama daha incesi) bulaşmış gibi benekler var. Fotoğraflarını ekliyorum.

Zararlı başlıklarındaki resimlere biraz baktım. Küllemeye benziyor ama öbek öbek bir yaprak üstünde dağılmış şekildeler. Aslında sadece toz olmasından şüphelenmeye başladım. 2 numaralı resimde parmağımla sildiğim kısım parlak görünüyor. Üst yapraklara çıktıkça lekeler azalıyor.

Yardım rica ediyorum, teşekkürler...

Eklenen Resimler

Düzenleyen verdoque : 09-05-2009 saat 11:15 Neden: resim ekleme
verdoque Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2009, 22:15   #933
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-06-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi verdoque Mesajı Göster
Merhaba,

Kış sonunda Bauhaus'tan aldığım hanımelimi 19lt lik saksıya dikmiştim. 1-2 hafta öncesine kadar çok güzel büyüyordu. Ama büyümesi birden durdu. Eski yaprakları sararıp kurudu. Yeşil canlı yaprakları üzerinde tebeşir tozu (ama daha incesi) bulaşmış gibi benekler var. Fotoğraflarını ekliyorum.

Zararlı başlıklarındaki resimlere biraz baktım. Küllemeye benziyor ama öbek öbek bir yaprak üstünde dağılmış şekildeler. Aslında sadece toz olmasından şüphelenmeye başladım. 2 numaralı resimde parmağımla sildiğim kısım parlak görünüyor. Üst yapraklara çıktıkça lekeler azalıyor.

Yardım rica ediyorum, teşekkürler...
Hanımelim yapraklarını dökmeye devam ediyor, diğer çiçeklerime bulaşmasından korkuyorum. Lütfen acil yardım

verdoque Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2009, 07:06   #934
Ağaç Dostu

optimus's Avatar

Giriş Tarihi: 21-04-2009
bu nedir yardım eder misiniz?

yapraklarımda grdüğüm bu şeyler hangi zararlının eseri yardım eder misiniz? ona göre arama yapacağım. yaprakların arkasında da yumurta gibi şeyler var. üstünde ise beyaz bir yol ve o yolda micik siyah noktalr...

lütfen yardım edin...
fotoğraflarını ekliyorum.

Eklenen Resimler

optimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2009, 20:37   #935
Yeni Üye

sufi1969's Avatar

Giriş Tarihi: 02-07-2008
Merhaba

Aşağıya resimlerini eklediğim iki adet ağacımda değişik hastalıklar oluştu.
Bodur elmam'da yer yer küfe benzeyen pamuk gibi beyaz bir şey oluştu.

Diğerinde ise küçük beyaz bite benzeyen şeyler var bunlara ne gibi bir ilaç uygulayabilirim ve bu hastalıkların ismini bilen varsa yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Eklenen Resimler

sufi1969 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2009, 10:20   #936
Ağaç Dostu

maviyeşil's Avatar

Giriş Tarihi: 22-12-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi optimus Mesajı Göster
yapraklarımda grdüğüm bu şeyler hangi zararlının eseri yardım eder misiniz? ona göre arama yapacağım. yaprakların arkasında da yumurta gibi şeyler var. üstünde ise beyaz bir yol ve o yolda micik siyah noktalr...
Yaprak galari sineğine bakın.

maviyeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2009, 14:34   #937
Ağaç Dostu

optimus's Avatar

çok teşekkür ederim sayın maviyeşil, gerçekten yardımcı oldunuz... hemen gerekenleri yapacağım inşallah.

Eski 18-05-2009, 17:53   #938
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-04-2007
Galeri: 266
İlk güllerimiz dün açtı, yaklaşık 60 gülün 2 tanesi önce filizlendi, sonra durdu.

Adım adım kuruyor, geçen hafta bionem uyguladım, dikkatimi çeken suya doymuyor, sanki kumu sular gibi.

Dibini açtım. Diğer gül zeminlerinden farksız, yani normal toprak.

Fikri olan veye buna benzer bir gül hastalığı yaşayan varmı?

Eklenen Resimler

k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2009, 15:12   #939
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-05-2009
Arkadaşlar aradım taradım ama benim derdime deva bir yazı bulamadım.Varsa kusurama bakmayın nolur bana yol gösterin.Balkonumda saksıda ekili gül fidanım var.minik minik güller açar.birden kurumaya başladığını farkettim.Yapraklarıda dökülüyor.Tomurrcuklarıda açmayacak gibi duruyor.Baktımki üstünde heryeri bitler kaplamış..Lütfen bana acil yardım edin.Balkonumda başka bitkiler ve çiçeklerde var,onlarada bulaşırmı acaba?

cenan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2009, 17:16   #940
Ağaç Dostu

berduray's Avatar

Giriş Tarihi: 15-04-2007
Galeri: 72
Yaprak bitinden kesin olarak kurtulmanın formülünü şu şekilde buldum, sobadan elde ettiğim odun külünü sulandırarak dibe çöktürdükten sonra süzerek kül suyu elde ettim.

Domates fidelerimin alt yapraklarından 3-4 yaprağı da yağmur suyunda 2-3 gün beklettim.

Kül suyu ve domates yaprağı suyunu yarı yarıya karıştırdım, 1 çorba kaşığı da sıvıyağ( suyun akıp gitmemesi, yaprakların üzerinde kalması için) ekledim, sprey kabında güzelce çalkaladıktan sonra bitlere fısfıs yaptım, 1 saat sonra hepsi ölmüştü.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2009, 08:09   #941
Ağaç Dostu

optimus's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cenan Mesajı Göster
Arkadaşlar aradım taradım ama benim derdime deva bir yazı bulamadım.Varsa kusurama bakmayın nolur bana yol gösterin.Balkonumda saksıda ekili gül fidanım var.minik minik güller açar.birden kurumaya başladığını farkettim.Yapraklarıda dökülüyor.Tomurrcuklarıda açmayacak gibi duruyor.Baktımki üstünde heryeri bitler kaplamış..Lütfen bana acil yardım edin.Balkonumda başka bitkiler ve çiçeklerde var,onlarada bulaşırmı acaba?
sayın cenan benimde minyatür saksı gülüm vardı, her tarafını yeşil bitler istila etmişti, önce foruma sordum ama cevap gelmeyince bende daha fazla bekleyemeyerek bir yandan da defalarca temizlemiş olmama rağmen her defasında çıkan bu bitlere sinirlenerek açmış 8-9 çiçeğini ve artık neredeyse hiç yaprak kalmayan dallarını bir güzel makasla kestim (budadım, budama işinden katiyyen anlamamakla ve ilk defa yapmakla birlikte). bitkimin her bir ana dalı 4-5cm uzunluğunda kaldı en fazla. aradan 1 hafta bile geçmedi hemen yeni yapraklar çıkarmaya başladı, şimdi üzeri yaprak doldu nerdeyse, hemde oldukça sağlıklı ve parlak görünüyorlar, bitlerden de eser kalmadı. tomurcuklarını da çıkartacağı gün yakındır diye düşünüyorum.

aynı şekilde budadığım ve üzerinde tek bir sürgün, filiz bırakmadığım başka b ir bitkim vardı. eğer önceki mesajlara bakarsanız görürsünüz fotoğrflarını. onuda defalarca temizlememe rağmen ne yazık ki bitlerden kurtulamadım. şimdi o kupkuru dalında pek çok yeni filiz var (tabi bunun filizlenmesi biraz daha geç oldu, 1 haftayı biraz aştı diyebilirim) ama şimdi oldukça iyi görünüyorlar. yaprak biti bulaşabilecek arka balkonumdan da hepsini kaldırıp ön balkona getirdim. eğer yakın çevrede yaprak biti olan bitkiler ağaçlar varsa budamanız da işe yaramaz. benim arka balkonuma dalları uzanan bitlerce istila edilmiş bir nar ağacı var...

isterseniz yeni yapraklı halinin de fotolarını çekerim. ama tabi sizin bitkinz için de budama yapın diyemem. ben sadece kendi tecrübemi anlattım. sizde aynı sonuç verir vermez bilemem. forumda ev yapımı ilaçların olduğu kısım var, deneyebilirsiniz. daha bilgili uzman arkadaşlarda size cevap verebilr...

uzun oldu ama anlaşılır yazmak istedim...
saygılar...

Eski 20-05-2009, 08:11   #942
Ağaç Dostu

optimus's Avatar

ayrıca hemen o bitkinizi diğer bitkilerin yanında çekin, gerçekten inanılmaz bir hızda bulaşıp bitkiyi mahvediyorlar. yaprak bitinden ölen birkaç bitkim oldu ne yazık ki...

Eski 20-05-2009, 09:05   #943
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-05-2009
İnanmıyorum optimus yaaa( kabus gibi.. minyatür gül benimkide galiba ama boyu 110cm vardır.Ötekilere bulaştırırsa kahrolurum yaa..Ben bu yeşillik işine bu sene merak saldım dolayısıyla tecrübemde yok.ama onları seğretmek bile terapi gibi bana.Açıklamalı yazın içinde ayrıca teşekkür ederim.En basiti arap sabunlu ilaç sanırım,önce onu denesem diyorum.Olmadı bende keserim senin yaptığın gibi.

cenan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2009, 13:38   #944
Ağaç Dostu

optimus's Avatar

bu arada cenan benm minyatür gülümün boyu o kadar yoktu. en fazla 20cm çiçekleriyle o da. çiçeklerini direk sapa bağlandığı yerden kestim, yapraklarını da öyle, bütün dallarının da ucundan yarım santim şeklinde ancak kestim galiba. keserken toprağa yaprak biti düşürmemeye çalıştım saksıyı eğdim, her ihtimale karşıda toprağın üstünden biraz kısım alıp attım. şimdi keyfi yerinde (her iki bitkiminde). işin doğrusu ben o ev tariflerinden yaptım ama tabi karışımları söyledindiği şekilde hazırlayamadım, sanırım ondan pek kar etmedi. ama siz tam tarif edildiği şekilde yapın. olmadı toptan sıkı bir şekilde budayın. bu arada tüm bunalrı yaparken o bitkilerinizi tabiri caizse karantinaya alın, diğerlerine de bulaşmasın. iyice bittiğine emin olduktan sonra çıakrın. ben iyice bittiğine emin olduğumu düşünüyordum (budama yapmadan önceki temizliklerimde) her bir yapraklarını tek tek kontrol ediyordum üşenmeyip. her bir sürgünün içine bakıyordum. (özellikle taze yapraklarda bolca bulunurlar)ve hiç bir şey görmedim bir müddet. ama yaklaşık 1-1,5 hafta sonra o kadar temizliğe rağmen tekrar görünce yaprak bitlerini sinirlenip budadım. iyiki budamışım diyorum, yaz başı zaten, daha çiçek açıp yaprak vermeleri için çok vakitleri olacak değil mi

Eski 20-05-2009, 20:59   #945
Ağaç Dostu

zenfree's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2007
Galeri: 341
Hederamın yeni sürgünlerinde aşağıdaki böcekleri farkettim. Bunlar kabuklu bit mi? Bir de ikinci fotograftaki beyaz şeyler böcek mi anlayamadım.

Name:  IMG_2184.jpg
Views: 6728
Size:  32.7 KB
Name:  IMG_2184_.jpg
Views: 4836
Size:  26.8 KB

Düzenleyen zenfree : 20-05-2009 saat 23:04 Neden: yazım hatası
zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2009, 11:04   #946
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-09-2006
Galeri: 1
Sevgili zenfree,

Ben kabuklu biti tanıyorum, senin fotoğraftakiler kabuklu bit değil; ama ne olduklarını bilmiyorum.

Durum ileri ve ciddi safhada görünüyor; mücadelende kolaylıklar dilerim.

NOT: Bu arada, makroların ölümcül; yaprağın fonundaki malzemenin dokusunu bile almış görüntüye.

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2009, 22:34   #947
Ağaç Dostu

zenfree's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2007
Galeri: 341
Lerdemir teşekkür ederim. Bu böcekler sadece iki yeni yaprağın üzerindeydi. Koparttım ve yok ettim. Sonra Basudin ile tüm bitkiyi ilaçladım. Bu ilacın çok zehirli olduğunu düşünüyorum. Makro fotografını gördükten sonra arapsabunu fayda etmeyecek gibi geldi.

Beyaz olanlar da böcek mi acaba? Sanki örümceğe benziyor.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2009, 00:15   #948
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-09-2006
Böcek mi örümcek mi bilemedim ama, çok vahşi göründükleri kesin!

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-05-2009, 23:10   #949
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Bitkilerim ölüyor. Ne olduğunu anlamadığım bir zararlı yaprakların üzerinde minik noktalar şeklinde lekeler oluşturuyor. O noktaların oldugu yerde yaprak sanki şeffafa yakın inceliyor. Sonra o noktalar çoğalarak tüm yaprağı kaplıyor ve ölüyorlar. Sanırım bitki özsuyunu emen bir şey bu. Yaprağın arkasında çok küçük nerdeyse nokta kadar yürüyen siyah bir şey gördüm. Yaprak bitleriyle ilgili yazılarda okuduğum yapışkan sıvıya rastlamadım . Fotoğraf çekme olanaklarım şimdilik eklediklerimle sınırlı. 3 aydır zorlukla tohumdan yetiştirdiğim karanfil fidelerime, fesleğen ve biber fidelerine de atlamış. Çok üzgünüm, napacağımı bilemiyorum.
Güller (yeşil bite karşı) için hazırladığım arap sabunu solüsyonunu biber ve fesleğene uyguladım karanfilimde kaldım. Yanlış bir şey yapmak istemiyorum.

Fotoğraftaki geçen sene çin karanfilinin ekiliği olduğu saksıdan kendiliğinden çıkan bir bitki. Diğerlerindeki manzara da bununla aynı.

Lütfen yardım.

Name:  IMG_0495.JPG
Views: 4649
Size:  20.3 KB

Name:  IMG_0496.JPG
Views: 3719
Size:  26.6 KB

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2009, 09:24   #950
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-06-2009
Merhabalar
Benim de işyerinde harika bir difenbahya çiçeğim var. İki gün içerisinde ne olduysa üzerinde küçük küçük yapraklara yapışmış halinde böcekler oluşmuş. Bir tane ölen yaprağı koparıp çiçekçiye götürdüm. Ağaç biti olmuş dedi. Ne olur yardımcı oun bana. Çünkü çiçekçi çok zor yaşaması dedi. Kocaman çiçek gözlerimin önünde ölecekmişş. ): ):

sibelyasar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2009, 10:54   #951
Moderatör

h_dogan's Avatar

Giriş Tarihi: 12-07-2007
Galeri: 22
maki01 fotoğraflar net değil ama kırmızı örümcek olabilir sizin sorununuz. Daha net çekemez misiniz?

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2009, 10:57   #952
Moderatör

h_dogan's Avatar

Giriş Tarihi: 12-07-2007
Galeri: 22
zenfree siyah yaprak bitine benziyorlar o beyazlar da evrim geçirirken attıkları kabuklara benziyor. Attığınız ilaç yaprak bitlerini öldürüyordu sanırım.

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2009, 22:38   #953
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-09-2008
Galeri: 26
Merhaba,
Yaklaşık 1,5 m2lik bir alanda ekinezyalarım var (ekinezyalar). Çiçek açmak üzereler. Çiçeklere yakın yapraklarda ve çiçek sapında "böcek.1" resmindeki sorun mevcut. Farklı bölgelerde sorun olan yerlerde 3 ayrı böcek daha görüyorum:
Biri uğurböceği ""böcek.4". Onun iyi bir amaçla orada olduğunu forumdan öğrenmiştim.
İkincisi "böcek.3" kabaca uğurböceğine benziyor. Onun da uğurböceği gibi bit/akar her ne ise onları yediğini düşünüyorum. Bu böcek bahçenin başka bir yerinde bulunan dev ayçiçeklerin üzerinde de var. Fotoğrafı ayçiçeklerinde çektim. (Ayçiçeklerinde yaprak biti var. Ev yapımı ilaçlarda tarif edilen pelin-biber karışımını uygulamıştım. Faydalı oldu ama bitler tamamanen yok olmadı.)
Üçüncüsü de "böcek-2". Hiç hoş görünmüyor.

Öğrenmek istediğim:
1- Sorun -böcek.1- nedir?
2- Uğur böceği haricindeki böcekler nedir? Faydalı mı zararlı mıdır?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Eklenen Resimler

N.Hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2009, 13:02   #954
Ağaçsever

NURSER's Avatar

Giriş Tarihi: 29-05-2009
Bu çiçeğimin de ismini bilmiyorum. Yaprakları yer yer sararıp kuruyor. Alttan kuruyan bozulanları temizledim ama hala yer yer sararmalar var. Nedeni ne olabilir ne yapmalıyım. Güneş almayan fakat aydınlık bir yerde bulunuyor. Acaba ışık mı az, yoksa saksı mı küçük geliyor, bilemiyorum.
Name:  S6000765.jpg
Views: 3037
Size:  16.9 KB

NURSER Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2009, 13:06   #955
Ağaçsever

NURSER's Avatar

bu da yılbaşı çiçeğim

Yakın zamanda her iki yaprağın tepesinden birer tane yeni yaprakcık çıkıverdi. O kadar sevindim ki. Bir gün güneşlenmeye balkona çıkardım. Sanırım güneş dokundu. ertesi gün o yapraklar döküldü. Yine aynı yerine aldım. Bitki besini verdim. Acaba tekrar yaprak verir mi, yaşar mı?
Name:  yılbaşı1.jpg
Views: 3339
Size:  12.5 KB

Name:  yılbaşı.jpg
Views: 3149
Size:  13.7 KB

Eski 06-06-2009, 13:13   #956
Ağaçsever

NURSER's Avatar

Ve peygamber kılıcı..

İsmini belki yanlış biliyorum. Aylar oldu hiçbir değişiklik yok ne ileri ne geri. Olduğu gibi kaldı. Bugün çiçeklerimle meşgul olma günüm olduğundan, ona da el atayım dedim. Saksıdan toprağını döktüm. bakın kökü bu halde:
Name:  S6000762.jpg
Views: 2301
Size:  11.8 KB
Çillerinin büyük bir kısmı sararmış. Dış yapraklarını budadım. Name:  S6000763.jpg
Views: 2312
Size:  12.5 KB
Ve yeniden diktim. Sizce yaşar mı? Umarım canlanır.

Eski 06-06-2009, 14:57   #957
Ağaç Dostu

berduray's Avatar

Giriş Tarihi: 15-04-2007
Galeri: 72
Sağlıklı görünüyor, dikdikten sonra hemen direkt güneşe çıkarmadan, gölge bir yerde toparlamasını beklerseniz, yaşaması garanti olur.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2009, 10:11   #958
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-09-2008
Galeri: 26
Ekinezyalardaki sorunla ilgili henüz yanıt alamadım: mesaj 961

Uğurböcekleri çoğalmaya başladı ama yeni böcekler de türedi. Mahlukat sayısı giderek artıyor. (Bugün çekebilirsem yenilerin de fotoğrafını ekleyeceğim.)

Yardım lütfen!

N.Hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2009, 12:06   #959
Ağaç Dostu

emrezgi's Avatar

Giriş Tarihi: 31-05-2009
selam arkadaşlar benim de gardenyamda sorun var alt yapraklardan başlayarak önce yaprakların rengi açılıyor daha sonra sarıdan kahveregine dönüşüp dökülüyorlar şuan çok az yaprağı kaldı bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim şimdiden çok teşekkür ederim

Eklenen Resimler

emrezgi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2009, 08:38   #960
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-06-2009
Alevlerin yapraklarında kıvrılma mevcut.Hastalığın teşhis ve tedavisi konusunda bilgi sahibi arkadaşların yorumlarını rica ediyorum.

Eklenen Resimler

pm_deniz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025