agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Genel bitki koruma (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=365)
-   -   Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1535)

bitkiseli 11-07-2006 02:06

Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı
 
merhaba
ben aranızda yeniyim. bitkilerlede yeni uğraşmaya başladım ve günde enaz 1 saatimi onlara ayırıyorum,onlarda beni sevmiş olacaklarki, şimdiye kadar beni hiç üzmediler.
fakat az önce orkidelerimin yapprak altlarında ve köklerinde örümcek ağı gibi ağ olduğunu gördüm ve çok dikkatli bakıldığında sineğe benzeyen çok minik beyaz böcekler var.
çiçeklerinide tamamen döktüler yeni yaprak veriyorlar ama çiçeklenme yok,böceklerden dolayı olabilirmi? ne yapmamı önerirsiniz çok üzüldüm diğer çiçeklerimede geçme olasılığı varmıdır
önerileriniz için şimdiden teşekkürler

perre 11-07-2006 15:30

merhabalar
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1166
formu incelerseniz işiize yararlı bilgiler olabilir

perre 11-07-2006 18:19

afrika menekşesinde küçük kurtçuklar
 
merhabalar
az önce afrika menekşemde küçük beyaz kurtçuklara rastladım. bunlar şimdilik yanlızca çiçeklerde var. yapraklarda birşey göremedim. hemen ev yapımı ilaçlar bölümüne baktım orada birkaç tarif var ama hepsi için püskürtün diyor. bu püskürtme işlemi menekşenin yapraklarına kötü gelebilir kanısındayım. bir de çiçeklerde beyaz lekeler başladı. bunlarda sanırım kurtçukların marifeti. çok küçük olduğundan fotoğraflarını çekemedim. bu kurtçuklar ne olabilir. birde nasıl bir ilaç kullanmam gereklidir. yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
iyi çalışmalar.

memet 11-07-2006 19:05

ben yaprakları tüylü bir çiçeğime ilacı kullandım böcekleride yapraklarıda temizledim.Ama Mine hanımda tüylü yapraklar için uyarmıştı ilaç kullanmayı..
deterjanlı tarifi kullanmayı düşünürseniz önce bir yaprakta deneyin.

perre 11-07-2006 23:35

peki olmazsa ne yapacağım? :(

perre 12-07-2006 10:56

Afrika Menekşesi Kurtçukları
 
2 Eklenti(ler)
merhabalar
afrika menekşemde kurtçuklar belirmeye başladı. ayrıca çiçeklerinde de beyaz lekeler war. toprağında ise top şeklinde beyaz şeyler war. bir kaç gün öncesine kadar yoktu. bunlara karşı ne yapmam lazım. sanırım diğer çiçeklerede sıçrıyor... acil yardım...

Eklenti 2538

Eklenti 2539

malina 12-07-2006 11:24

perre, sorunuz burada yer alıyor, daha sonra arayanlar da hepsini bir arada bulsun diye birleştirdim... Lütfen ayrı başlık açmayın :)

Bir de acil yardım yazmanıza gerek yok. Cevap verebilecek durumda olanlar zaten en kısa sürede cevap veriyor...

bitkiseli 12-07-2006 15:55

orkidelerim için arapsabunlu karışımı uygulamayı düşünüyorum bi zararı olmaz değilmi çok hassas bitkiler olduğunu bildiğim için cesaret edemiyorum birde oksijenli solisyonuda kullanabilirmiyim?

fmt79 17-07-2006 23:05

Ya arkadaşlar bişey soracağım, neden Tarım İlaçlarından bu kadar korkuyorsunuz. Uygun tarım ilacını uygun dozda ve uygun şekilde kullanırsak insan sağlığına zararı yok, çevre sağlığına da çok az zararlı olur. Fotoğraftaki larvalar yaprağın mumsu tabakasını yemeyip epidermisi yiyor. Doğal olarak şeffaf alanlar oluşuyor. Pestisit kullanmanı tavsiye ederim. Ya ben illaki çevre dostu bir ürün kullanacağım diyorsan bacillius thrungiensis adlı bakteri ile üretilmiş bir bioinsektisit mevcuttur. Bütün Zirai Mücadele ilaçları satılan bayilerden, Bir Ziraat Mühendisi arkadaştan alabilirsiniz. Bir preparat ismi de yazayım: Delfin WG

bonsaisever 17-07-2006 23:58

Ftm79 aramıza hoşgeldiniz :)

Gerçi ben sitenize baktım ama yinede siz kendinizi Ziraat Mühendisleri (ve öğrenciler) bölümünde tanıtırsanız seviniriz ;)

"Tarım İlaçlarından bu kadar korkuyorsunuz?" sorusuna kendi adıma zehirli oldukları için cevabını verebilirim :)

fmt79 18-07-2006 20:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisever
Ftm79 aramıza hoşgeldiniz :)

Gerçi ben sitenize baktım ama yinede siz kendinizi Ziraat Mühendisleri (ve öğrenciler) bölümünde tanıtırsanız seviniriz ;)

"Tarım İlaçlarından bu kadar korkuyorsunuz?" sorusuna kendi adıma zehirli oldukları için cevabını verebilirim :)

****** Zehirlidir. Tüm tarım ilaçları insanlar için zehirlidir. Ancak biz tarım ilaçlarını yemiyoruz ki. Son ilaçlama ile hasat arasındaki süreye (ilacın etiketinde yazılması zaruridir) uyulur ise, bir uzman gözetiminde olursa, insan sağlığı açısından hiçbir tehlikesi yoktur. Zaten tehlikesi olsa ruhsat verilmez. Yeter ki kullanım şartlarına uyalım. Size bir örnek vereyim, Tuz (NaCl) insan sağlığı açısından çok önemlidir. Eksikliğinde insan olumsuz etkilenir. Ancak bir çorba kaşığı tuzu birden yersek ölebiliriz. Aynen öyle, Vitaminler de hayat demektir insanlar için, ancak fazlası zehirlenmeye yol açar. Tarım ilaçlarını da uygun şekilde kullanmazsak, başta insanlar olmak üzere tüm canlılar üzerinde olumsuz etkileri olacaktır.

suat ak 21-07-2006 15:49

Yasemin Çiçeğimde beyaz noktalar var,yardımcı olabilirseniz çoook sevineceğim:)
 
Merhaba:)

Ben İstanbul'dan amatör bitki meraklısı,

Bir yasemin çiçeği aldım yaklaşık 1 mt boyunda ege bölgesinden,
bu güzel kokulu çiçeğime nasıl bakabilirim?

Ve üzerinde beyaz noktalar var,bu bir hastalık mıdır?

Bana yardımcı olabilirseniz çoook sevineceğim:):)

denizakvaryumu 21-07-2006 16:03

Resim eklemeniz mümkünmü

fmt79 21-07-2006 16:50

fotoğraf eklerseniz yardımcı olabilirim

perre 26-07-2006 10:23

yaprakların kıvrılması ve sararması
 
2 Eklenti(ler)
merhabalar
küpe çiçeğimin yaprakları kıvrılıyor ve sararıyor
kıvrılma genelde üst yapraklarda oluyor.
Eklenti 2827
sararmada alt yapraklarda
Eklenti 2828
bitkinin sorunun ne olabileceği hakkında bir fikrim yok. yardım edebilirseniz sevinirim. şimdiden teşşekkürler.
Saygılarımla

fmt79 26-07-2006 15:24

sararan yaprak için birşey söyleyemeyeceğim ama şu üstteki fotoğrafta bombeleşen birkaç yaprak var, onların altına bir bakabilir misin? Böceğe benzer birşeyler görebilirsen bir fotoğrafını çekip siteye eklersen, belki birşeyler çıkar...

perre 26-07-2006 15:50

hayır ne bir böcek ne de bir leke var.

malina 16-09-2006 09:08

http://static.flickr.com/58/221972405_c9c9c9636b_o.jpg

http://lezzetinizinde.blogspot.com/2...i-hastalk.html

Alıntı:

Ağacı kaplayan bu açık yeşil, hafif yapışkan oluşum ağacı sarıyor ve bir süre sonra ağacı kurutup öldürüyor. Bu hastalık ormandaki tüm ağaçlara bulaşır mı bilmiyorum ama şu anda bile çok yayılmış durumda. Hastalık oldukça ciddi görünüyor. Bu konu üzerinde çalışılıyor mu, bu hastalığın teşhisini koyacak kişiler bu konudan haberdar mı bilmiyorum.
Burada hastalık hakkında bilgisi olan varsa, blog sahibine bilgi verebiliriz.

Kuruluş amacı yiyeceklerle ilgili bir blogta (lezzetin izinde) ağaçlarla ilgili bilgi bulmak hoşuma gitti :) Atatürk Arboretumu konusunda yazı bile var :) Teşekkürler Başak Gürbüz Derman :)

fmt79 16-09-2006 12:30

Fotoğraflar pek iyi çekilmemiş, yakından bir çekim olsa iyi olacaktı. Parazit bir bitkiye benziyor. Parazit bitkilerin mücadelesi çok zor. Çünkü konukçu bitki ile tam bir kaynaşma söz konusu. Parazit bitkiyi öldürecek ilaçlar konukçu bitkiyi de öldürüyor. Ama dediğim gibi net anlaşılmıyor. Yardım istenebilecek yerler şunlar:
1) Orman bakanlığı, il ve ilçe orman müdürlükleri
2) Orman fakültesi, Orman Botaniği anabilim dalı
3) Tarım bakanlığı, il ve ilçe müdürlükleri (bitki koruma şubesi), Zirai mücadele araştırma enstitüleri (herboloji şubesi), TAGEM bölge müdürlükleri (herboloji şubesi)
4) Ziraat Fakülteleri Bitki koruma bölümü, (herboloji anabilimdalı)

TigerX 02-10-2006 10:11

2 Eklenti(ler)
Merhaba...

Foruma katılalı çok bir zaman olmasa da elimden geldiğince katılımcı olmaya gayret ediyorum. Bu arada benim de özellikle bitki zararlıları ve hastalıkları konusunda çok eksiğim var.

Örneğin aşağıdaki resimler, daha sonradan arazime dikmek için ceviz tohumundan saksıya ekerek yetiştirdiğim dahası teyiştirmeye çalıştığım cevizlerimin yaprağından bir görüntü. Aynı görüntü diğer fidanlarımda da mevcut. İncir, kayısı ve narda da benzer görüntüler var. Fıstık çamlarında da var mı bilemiyorum ama onların da gelişimi durdu...

Ayrıca süs narımda da bariz bir şekilde bit vardı. Yazın tatile gittiğimde, susuzluktan bitkiler geldiğimde kurumak üzereydiler. Bu arada bitler de iyi beslenemediği için ölmüşlerdi. Süs narım tekrar kurtuldu ve kuruyan yerlerden şimdi tekrar yeni dallar veriyor hatta çiçek bile açmaya başladı. Sanırım ikinci baharını yaşıyor. Bitlerden nasıl kurtulacağımı forumda okuyup öğrendim. Şimdi havalar nisbeten soğuduğu için de ayrıca bitler pek aktif değil. Tekrar bitleri gördüğümde bu karışımları uygulayacağım...

Aşağıdaki fotoğraflardan belli olduğu olduğu ölçüde, benim sorunuma bir çözüm bulabilirseniz çok memnun olacağım. Kışın hevesle tohumları dikiyorum, baharda yeşeriyor. Çok büyük bir zevk alıyorum. Sonrasında yıllardır hep aynı hastalık ortaya çıkıyor. Tüm hevesim bir anda hüzne dönüşüyor. Birkaç yaprak açtıktan sonra gelişim duruyor. Yaprakların üzeri bu şekilde bir toz bulutu ile kaplı gibi oluyor. Gözle görülür beyaz minicik birşeyler var. Bazan yaklaşınca uçuyorlar. Ama bu beyaz şeylerden ziyade tozlanmış görüntü hakim. Bu durum daha sonra hızla ilerliyor ve tüm yaprağı tamamen kaplıyor. Fidanlar ölmese de yarı ölü gibi oluyorlar. Gelişim tamamen duruyor.

Bir ara bu yaprakları topladım yeni çıkan yapraklar hızla gelişti ve akabinde yine aynı sorun başgösterdi.

Lütfen bu sorunuma bir hal çaresi söyleyin de, çiçek ve fidan yetiştirme zevkinden mahrum kalmayayım. Şimdi bu hastalık adaçaylarıma da bulaşacak diye çok korkuyorum...

Not: Sorun cevizden kaynakalnmıyor. Çünkü cevizi bu sene diktim ama aynı sorun yıllardır var...

Selamlar..


Eklenti 10508


Daha yakın plan görütü...

Eklenti 10509

praecox 02-10-2006 14:27

Ne olduğuna dair tahminim var. ...? gerçi Mine hanım gerekli bilgileri verecektir ancak meraktandır sorayım...
mahsuru yoksa bu yaprakların bir de alt tarafaının resmi var mı? yoksa ikinci resim yaprağın altdan mı görünüşü ben algılıyamadım da tam olarak?

TigerX 02-10-2006 14:34

İkinci resim, ilk resmin üzerindekilerin daha net olarak görülmesi için büyütülmüş halidir.

Fotoğraf çekerken alt kısımları çekmeyi unutmuşum. Üst kısım yeterli olur sanmıştım. Eğer alt kısım da gerekiyorsa onları da çekerim.

praecox 02-10-2006 14:44

Korkarım asıl canavarlar yaprağın altında üstteki kalıntılar ise bir üsteki "arsız-kiracıların" atıkları sanırım...?

TigerX 02-10-2006 14:55

Akşam veya yarın alt kısımların fotoğraflarını çeker buraya eklerim.

İnşaAllah bu canavarları tez elden teşhis eder de, kökünü kuruturum. Canıma tak etti artık...

Mine Pakkaner 02-10-2006 21:36

Kırmızı örümcek zararına benzetiyorum, ancak Fmt 79'un fikrini de alalım. Bildiğiniz gibi kendisi akademisyen bir bitki korumacı.

fmt79 02-10-2006 21:48

Evet haklısınız. Akar sorunu olma ihtimali yüksek. Bir de yaprak altı görebilirsek daha net olacak. TigerX yaprak altını ekleyeceğini yazmış. Fotoğrafı bekleyelim o zaman.

TigerX 03-10-2006 08:16

3 Eklenti(ler)
Sorunu tam olarak teşhis edebilmek için bol miktarda resim çektim. Bu arada birşey dikkatimi çekti. Yaprakların bazılarının üst kısmı çok kötü olmalarına rağmen, alt kısımlarında gözle görülür birşey yoktu. Bazılarında ise tam tersi durum vardı. Üst kısımda az belirti varken, alt kısımda sanırım sizinde görmek istediğiniz minik yaratıklar vardı.

Ayrıca şunu da belirtmem lazım. Elimi yapraklara yaklaştırdığım zaman, minik beyaz birşeyler hemen uçuyor. Sanki minik bir pamuk ipliği gibi. Resminlerde pek belli olmasa da boyu 1-1.5 mm. olan, iplik gibi pamukumsu, beyaz, uçabilen birşeyler..

Acaba diyorum tek bir sorun mu var yoksa birkaç sorun birden mi var?

Resimlere bakarak, bana yardımcı olabileceğinizi ümit ediyorum...

Eklenti 4161

Eklenti 4162

Eklenti 4163



Selamlar...
Eyüp

TigerX 03-10-2006 08:33

Resimlerin büyüklüğü için özür dilerim. Fotoğrafla teşhis edildiği için, daha çok detay görülmesi için böyle yüklemek zorunda kaldım...

Çekirdekten yetiştirdiğim bu fidanların gelişmemesi ve zaman içinde yapraklarının kuruyup gitmesi beni üzüyor. Kalıcı bir çözüm olursa çok sevineceğim...

Selamlar...
Eyüp

fmt79 03-10-2006 10:10

kırmızı örümcek, yaprak piresi, beyaz sinek mücadelesi
 
Yaprağı yavaşça ters çevirin, acele etmeden, fazla titretmeden, bu hayvancıkların nimph'lerinin (döl verme yeteneği olmayan, anne babaya benzeyen yavru birey) yan yan yürüdüğünü göreceksiniz. Böceğin türünü fotoğraftan saptamak imkansız. Cins ismi Empoasca. Ancak fotoğrafta görülenlerin yavru bireyler olduğunu tahmin ediyorum. Çünkü kanatlar henüz tam oluşmamış.

Ancak tek zararlının bu olduğunu düşünmüyorum. Mine hanımın da ilk tahmin ettiği kırmızı örümcek zararının da olduğunu düşünüyorum. Artı, sizin söyleminizle; beyaz, 1 mm civarında, iplikcik gibi bir şeyler uçuyor... Buna göre başka bir homopter daha var. Beyaz sinek olabilir. Bu üç zararlı gurubu da bitkilerde gelişme geriliği yapabilirler. Siz ne kadar bitkinizi iyi besleseniz de bitkinin gelişimi durur.

Dilerseniz bu siteden ev yapımı birşeyler bulabilirsiniz. Zararlılar büyük ihtimalle kırmızı örümcek, yaprak piresi ve beyaz sinek.

Ancak kimyasallar her zaman mevcut. Bu üçüne de etkili sistemik bir insektisit önerilebilir.

Bromo EC 40 (Bromophos 360 g/L). Etki süresi 7 gündür. Hasatlı bitkilerde ilaçlama ile hasat arasındaki süre en az 7 gün olmalıdır.

İlaçlarken unutmayın ki, birçok tarım ilacı bitkisel üretimde kullanılan kültür bitkileri için ruhsatlıdır. Diğer bitkilerde toksisite denenmemiştir. O yüzden ilacı hazırlayınca önce tek bitkinin tek yaprağına uygulayın. Birkaç saat sonra yaprakta anormallik (sararma, kızarma, yanma vb) yoksa tüm bitkiyi ilaçlayın.

TigerX 03-10-2006 12:13

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler...

Benim de tahminim birden fazla zararlının mevcut olması yönündeydi. Sanki birbirlerini destekler yapıda çalışıyorlar.

Mine hanımın önereceği ev yapımı bir ilaç olursa öncelikle onu kullanmak isterim. Bir sonuç alamazsam o zaman basettiğiniz ilaçları kesinlikle kullanırım. Bitkilerimin ve ağalarımın sağlıklı olduğunu görmek beni çok memnun edecek. Emeklerim boşuna gitmediğini için, daha bir gayretli olacağım...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024