Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cenan
Arkadaşlar aradım taradım ama benim derdime deva bir yazı bulamadım.Varsa kusurama bakmayın nolur bana yol gösterin.Balkonumda saksıda ekili gül fidanım var.minik minik güller açar.birden kurumaya başladığını farkettim.Yapraklarıda dökülüyor.Tomurrcuklarıda açmayacak gibi duruyor.Baktımki üstünde heryeri bitler kaplamış..Lütfen bana acil yardım edin.Balkonumda başka bitkiler ve çiçeklerde var,onlarada bulaşırmı acaba?
|
sayın cenan benimde minyatür saksı gülüm vardı, her tarafını yeşil bitler istila etmişti, önce foruma sordum ama cevap gelmeyince bende daha fazla bekleyemeyerek bir yandan da defalarca temizlemiş olmama rağmen her defasında çıkan bu bitlere sinirlenerek açmış 8-9 çiçeğini ve artık neredeyse hiç yaprak kalmayan dallarını bir güzel makasla kestim (budadım, budama işinden katiyyen anlamamakla ve ilk defa yapmakla birlikte). bitkimin her bir ana dalı 4-5cm uzunluğunda kaldı en fazla. aradan 1 hafta bile geçmedi hemen yeni yapraklar çıkarmaya başladı, şimdi üzeri yaprak doldu nerdeyse, hemde oldukça sağlıklı ve parlak görünüyorlar, bitlerden de eser kalmadı. tomurcuklarını da çıkartacağı gün yakındır diye düşünüyorum.
aynı şekilde budadığım ve üzerinde tek bir sürgün, filiz bırakmadığım başka b ir bitkim vardı. eğer önceki mesajlara bakarsanız görürsünüz fotoğrflarını. onuda defalarca temizlememe rağmen ne yazık ki bitlerden kurtulamadım. şimdi o kupkuru dalında pek çok yeni filiz var (tabi bunun filizlenmesi biraz daha geç oldu, 1 haftayı biraz aştı diyebilirim) ama şimdi oldukça iyi görünüyorlar. yaprak biti bulaşabilecek arka balkonumdan da hepsini kaldırıp ön balkona getirdim. eğer yakın çevrede yaprak biti olan bitkiler ağaçlar varsa budamanız da işe yaramaz. benim arka balkonuma dalları uzanan bitlerce istila edilmiş bir nar ağacı var...
isterseniz yeni yapraklı halinin de fotolarını çekerim. ama tabi sizin bitkinz için de budama yapın diyemem. ben sadece kendi tecrübemi anlattım. sizde aynı sonuç verir vermez bilemem. forumda ev yapımı ilaçların olduğu kısım var, deneyebilirsiniz. daha bilgili uzman arkadaşlarda size cevap verebilr...
uzun oldu ama anlaşılır yazmak istedim...
saygılar...