agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)

Beğeni Düzeni162Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-06-2009, 18:37   #241
Ağaç Dostu

karaselvi's Avatar

Giriş Tarihi: 06-09-2007
Galeri: 12
Merhaba arkadaşlar. Bahçemde sanırım atılan çekirdeklerden çıkmış bir yenidünya ağacımız var.Sanırım malatya eriği de deniyor içinde oval birkaç kahve rengi çekirdeği var. Yanlara genişlemesine rağmen boyu insan boyunda sanırım cinsi bodur.

50 Kadar çekideğinii çimlendirmek istiyorum. Şimdiye kadar başarılı olamadım. Nasıl çimlendirebilirim yardımcı olurmusunuz.

Teşekkürler.

karaselvi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2009, 18:23   #242
Yeni Üye

setusa's Avatar

Giriş Tarihi: 22-06-2009
Bunlar siteden edindiğim bilgilerle çimlendirdiklerim. Kestane,keçi boynuzu,elma,limon,hurma.

Eklenen Resimler

setusa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2009, 18:30   #243
Yeni Üye

setusa's Avatar

Giriş Tarihi: 22-06-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi karaselvi Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar. Bahçemde sanırım atılan çekirdeklerden çıkmış bir yenidünya ağacımız var.Sanırım malatya eriği de deniyor içinde oval birkaç kahve rengi çekirdeği var. Yanlara genişlemesine rağmen boyu insan boyunda sanırım cinsi bodur.

50 Kadar çekideğinii çimlendirmek istiyorum. Şimdiye kadar başarılı olamadım. Nasıl çimlendirebilirim yardımcı olurmusunuz.

Teşekkürler.
Merhaba, Ben mart ayında başladım çimlendirme çalışmalarına.Önce suda beklettim ardından buzdolabında.sonra torfa ekince çimlendiler.Ama şuanda toprağa koyduklarım çürüyor havanın sıcaklığının fazla olması etkiliyor olabilir.

setusa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2009, 18:52   #244
Ağaçsever

myıldız's Avatar

Giriş Tarihi: 05-06-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi setusa Mesajı Göster
Bunlar siteden edindiğim bilgilerle çimlendirdiklerim. Kestane,keçi boynuzu,elma,limon,hurma.
Gerçekten güzel büyümüşler....

myıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2009, 16:26   #245
Ağaç Dostu

kürşad's Avatar

Giriş Tarihi: 27-10-2006
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi karaselvi Mesajı Göster

Teşekkürler.
Aşırı sıcaklık, aşırı nemden kaçının, fazlaca sulamayın, çimlendiklerinde direk güneş ışığına koymayın. Endosperm büyük olduğu için ilk etapda da fazla sulamayın.

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2009, 17:07   #246
Ağaç Dostu

begonvil 14's Avatar

Giriş Tarihi: 11-10-2008
Merhaba tohumdan gül üretildiğini duymuştum. Ben de denemek için yaprakları dökülen güllerin tohum keselerini topladım. Bu tohum keselerini güneşte kurutupta mı dikmeliyim yoksa direk toprağa mı dikeyim? Dikme zamanı var mı?

begonvil 14 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2009, 11:58   #247
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 03-06-2009
Arkadaşlar tohumdan çimlendirdiğim mavi ladinlerim 2cm civarında oldu. Şimdi torf-kum karışımında bulunan fideleri neyle besleyeceğim,torfdada kumdada besin olarak elenement bulunmuyor bildiğim kadarıyla. Sadece güneş ve suyla bu karışımda kaç cm e kadar büyütebilirim?

tilsimonline Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2009, 09:56   #248
Ağaç Dostu

caucasus's Avatar

Giriş Tarihi: 15-01-2006
Galeri: 787
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster

c) 2-3 cm eninde düzensiz kırılmış cam parçalarıyla tohum makinada veya kavanozda saklanarak tohumlar çiziktirilir. Çiziktirilen tohumlar % 86 oranında çimlenme kabiliyeti kazanırlar.

Yukarıda bahsettiğimiz üç metot da çimlenme güçlüğü olan bazı tohumlarda kullanılabilir.
Sayın Malina'nın yadığı gibi deği de tohumları zımpara yömtemi ile inceltsek, üzerinde ki etli kısımlarını ayıkladıktan sonra eksek ne kadar verimli olur bilgisi olan var mı ?

Bu uygulamayı Ardıç tohumların da uygulamak istiyorum. Forumu tamamen okudum ancak Göknar ve Ardıç olarak bir açılım bulamadım. bu iki tür ağaç yetiştirme konusun da bana yardım edecek arkadaşlardan yardımlarını bekliyorum. Teşekkürler.

Çabuk büyüyen ve kuraklığa dayanıklı Çam türleri de olabilir.

caucasus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2009, 11:56   #249
Ağaç Dostu

aydın's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2009
Ben genelde sert kabuklu olan meyve çekirdeklerini mengenede hafif çıtlatıp, toprakla buluşturuyorum. Filizlenmeleri 20-30 günü buluyor.

aydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2009, 17:54   #250
Ağaç Dostu

caucasus's Avatar

Giriş Tarihi: 15-01-2006
Galeri: 787
Mengene güzel fikir ancak Ardıç tohumlarının Susam tanesi kadar olduklarını düşünürsek mengene'de nasıl sıkıştırırız ?

caucasus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2009, 13:38   #251
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 29-08-2009
Arkadaşlar merhaba,

sebze tohumlarından fide yetiştirilmesi ile ilgili olarak;

pazardan aldığımız ve hoşumuza giden bir sebzenin tohumlarından fide yetiştirebilirmiyiz? yoksa illa dalında mı kuruması lazım?

Ulaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2009, 21:04   #252
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 11-08-2009
Galeri: 5
Tohum

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aydın Mesajı Göster
Ben genelde sert kabuklu olan meyve çekirdeklerini mengenede hafif çıtlatıp, toprakla buluşturuyorum. Filizlenmeleri 20-30 günü buluyor.
Sayın aydın; Sert tohumların daha sağlıklı çimlenmesi için törpülemek mi veya mengene gibi birşey ile çatlatmak mı daha iyi oluyor.

kalambaklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2009, 21:09   #253
Ağaç Dostu

Tohum

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozan Ulas Mesajı Göster
Arkadaşlar merhaba,

sebze tohumlarından fide yetiştirilmesi ile ilgili olarak;

pazardan aldığımız ve hoşumuza giden bir sebzenin tohumlarından fide yetiştirebilirmiyiz? yoksa illa dalında mı kuruması lazım?
Pazardan beğenerek almış olduğunuz sebzelerin tohumları tam olarak olgunlaşmadığından çimlenme olmaz ve sonucunda fide yetiştiremezsiniz.
Hoşçakalın,

Eski 23-09-2009, 21:54   #254
Ağaç Dostu

aydın's Avatar

Red face

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kalambaklı Mesajı Göster
Sayın aydın; Sert tohumların daha sağlıklı çimlenmesi için törpülemek mi veya mengene gibi birşey ile çatlatmak mı daha iyi oluyor.
Çatlattıklarım daha çabuk çıktı.

Eski 03-10-2009, 14:44   #255
Ağaç Dostu

Değerli dostum; çatlatmadıklarınızda problem çıktı mı?. Birde bilginiz dahilinde bir şey daha rica edeceğim, almış olduğum frezya tohumları çimlenmeye başladı doğrumu dur?
Sevgi ve saygılarımla,

Eski 03-10-2009, 14:48   #256
Ağaç Dostu

Ardıç

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi caucasus Mesajı Göster
Mengene güzel fikir ancak Ardıç tohumlarının Susam tanesi kadar olduklarını düşünürsek mengene'de nasıl sıkıştırırız ?
Hepimiz aynı derten muzdaribiz, üzülme ben sana izmir' den ardıç fidesi gönderirim.
Saygılarımla,

Eski 03-10-2009, 14:57   #257
Yeni Üye

Tolga Kurt's Avatar

Giriş Tarihi: 03-10-2009
Konuyla ilgili olabileceğini düşündüğüm bir diğer bilgi edindim. Deniyor ki, düzgün ayarlanmış humik asit çözeltisi içinde, ekimden bir süre önce, bir süreliğine bekletilen tohumlar, daha çabuk çimlenip, daha sağlıklı bir gelişim gösteriyorlarmış. Konuya çok yeni olduğum için, bunu tam bir kesinlikle söyleyemiyorum. Fakat bir kısım kontrollü deney ortamı kurdum. Sonuçları sizinle, ilerleyen zaman içinde paylaşacağım.

Tolga Kurt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2009, 22:50   #258
Ağaç Dostu

aydın's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kalambaklı Mesajı Göster
Değerli dostum; çatlatmadıklarınızda problem çıktı mı?.
Sevgi ve saygılarımla,
Eğer tohum sağır değilse mutlaka çıkar. Çatlatmadaki hedefimiz sert kabuklu çekirdeğin soğuklama ihtiyacı duymadan toprağa ekildiği ay içersinde çimlenmesini sağlamaktır.
Alıntı:
Birde bilginiz dahilinde bir şey daha rica edeceğim, almış olduğum frezya tohumları çimlenmeye başladı doğrumu dur?
Frezya hakkında bir bilgim yok. Fotoğraflı örnek gösterirseniz mutlaka yardımcı olan arkadaşlarımız bulunacaktır. Kolay gelsin...

Eski 04-10-2009, 16:46   #259
Yeni Üye

Arkadaşlar bende limon çekirdeklerimi ekmiştim filizlendiler,şimdi yeni bir yere aldım,biraz daha büyüdüklerinde asıl saksılarına alıcam,forumda bir yerde okudum ama bir daha bulamadım,pirinç suyu vb şeyler doğal vitamin olarak verilebilirmi yoksa hazır alsam daha mı iyi olur,bir de ben çiçekçiden humuslu toprak alıp fidelerimi ektim aranızda limon ekenler varsa ne tür toprak aldınız yardımcı olabilirmisinz?

cobaindyg Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2009, 16:53   #260
Yeni Üye

aslında zamanında ekmek gerekiyor,şimdi dereotu zamanıymış ekebilirizben bir de bibber çekirdekleri ektim bakalım çimleniceklermi

cobaindyg Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2009, 22:55   #261
Yeni Üye

alpizmir's Avatar

Giriş Tarihi: 04-10-2009
Bir soru da ben sorayım, İzmir'de yaşıyorum. bu sıralar (Ekim ayının ortaları) İzmir'in havası sıcak olmasa da ılıman oluyo. Kuruyemişçiye gidip acaba kabuklu badem alsam, saksıya eksem başarı şansım nedir? Ekim zamanı müsait midir? ekince ne zaman çıkar? çizik atmam falan gerek mi ? toprağı nasıl olmalı, sulama nasıl

alpizmir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2009, 01:57   #262
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 12-10-2009
İnsanlar paraşütten tohum atmaya başladı, ben bi' türlü tohumlarımı çimlendiremedim. Uğraşıyorum. Sonuçları sizlerle paylaşacağım.

umutkara Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2009, 22:49   #263
Ağaç Dostu

serdarulusoy's Avatar

Galeri: 44
:)

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi KUMRU Mesajı Göster
Çimlendirmeyle ilgili bir öneri:

Tohum çimlendirme:

Her türlü sebze tohumu ve web sitemde yayımlanan bitkilerin tohumlarının (sert çekirdekliler hariç)
Çimlenmesini sağlamak için kullandığım yöntem ziyaretçilerimce sıkça sorulmaktadır.
Bunun için:
1) bir tepsi içerisine ince kum konulur.
2) Kumun üzerine bir tülbent(beyaz bez) serilir.
3) Tohumlar tülbent üzerine yayılır.
4) Tülbent in diğer ucuyla tohumların üzeri örtülür.
5) Üzerine su serpilir.
6) Sonra tepsinin üzeri beyaz naylon ile örtülür.2-3 günde bir naylon açılarak
Havalandırılır ve çimlenme kontrol yapılır.
Tohumlar çimlenince itinalı bir şekilde tek,tek alınarak poşetlere dikilir.

http://yusufustaoglu.sitemynet.com
bu yontemı deneyerek uyguladığım palmiye tohumları çimlenmeye başladılar ... güzel bir paylaşım teşekkür ederim

Eklenen Resimler

serdarulusoy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2009, 23:04   #264
Ağaçsever

lale lale's Avatar

Giriş Tarihi: 02-10-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cobaindyg Mesajı Göster
aslında zamanında ekmek gerekiyor,şimdi dereotu zamanıymış ekebilirizben bir de bibber çekirdekleri ektim bakalım çimleniceklermi
iyi akşamlar;
bende sizin gibi merakımdan vakitli vakitsiz ektim birşeyler. biber, domates, limon, nane, maydonoz, iri kırmızı biber. tohumlarıda yediğimiz bitkilerin çekirdeklerindendi hepsi tuttu. biber ve limon tutturmak pek kolay olmadı, epey telef ettim. toprakla karıştırdıktan sonra güneşte kuruttuklarımdan daha çok verim aldım. kendimce bir yöntem ne kadar sağlıklı bilmiyorum. sökmeye kıyamadığım için şimdi bir sürü küçük fide doldu ev. meraklı arkadaşlara dağıttım ve işyerine diktim. havalar soğuyor bakalım akibetleri ne olacak.
başarılar dilerim, kolay gelsin...

lale lale Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2009, 22:40   #265
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 24-10-2009
Ellepress Şişen Tabletler'i tohum çimlendirmede kullananlar var mı?

bin18 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2009, 15:46   #266
Yeni Üye

v.secil's Avatar

Giriş Tarihi: 25-11-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bin18 Mesajı Göster
Ellepress Şişen Tabletler'i tohum çimlendirmede kullananlar var mı?
merhaba.evet bin18 ben de o sisen tabletleri cimlendirmek icin kullandim.ancak 3 gun oldugu icin simdilik ise yarayip yaramadigini bilmiyorum.

v.secil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2009, 00:35   #267
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 29-07-2008
merhaba gecen yıl 5 adet cevizi toprakla bulusturdum. cekirdeklerden yalnızca 1 tanesi cıktı saksı olarak 1.7 lt lık saksı ve toprak olarak ta torf kullandım hic bir gubreleme ve vitamın takvıyesı yapmadım. cevizim toprak yuzeyıne cıktı ve 1 yasını doldurdu fakat boyu 8 cm cıvarında gectıgımız yaz 2. yazını gecırdı fakat neredeyse hıc buyumedı sımdı ıse kısa dogru gırdıgımız ıcın yapraklarını doktu fakat hala canlılıgını koruyor .cevizim neden buyumuyor bılenler varsa paylasırsa cok sevınırım .

not: torf yerıne gercek toprak kullanmak daha mı iyidir?

Düzenleyen enico : 03-12-2009 saat 00:38 Neden: ekleme yapmak
enico Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2009, 18:23   #268
Yeni Üye

v.secill's Avatar

Giriş Tarihi: 03-12-2009
Benim bildigim kadariyla sadece torf olmaz..cicek topragi,bahce topragi,sivi besin vb.gibi vermeniz gerek..daha iyi bir cevaba kadar idare edin diye yazdim..Iyi gunler..

v.secill Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2009, 22:29   #269
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 29-07-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi v.secill Mesajı Göster
Benim bildigim kadariyla sadece torf olmaz..cicek topragi,bahce topragi,sivi besin vb.gibi vermeniz gerek..daha iyi bir cevaba kadar idare edin diye yazdim..Iyi gunler..
yanıtladıgın icin tesekkur ederım ama daha kapsamlı bır yanıt verebılecek bır arkadasımız var mı acaba?

enico Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-12-2009, 07:54   #270
Ağaç Dostu

kürşad's Avatar

Giriş Tarihi: 27-10-2006
Galeri: 25
1-Saksısını büyütebilirsiniz. Kökler aksı içinde kıvrılmaya başlamıştır. Bunu ilkbahar zamanı gözler uyanmadan yapabilirsiniz.
2-Torfa ilave olarak eğer bahçeye almayı düşünmüyorsanız saksı harcı hazırlayabilirsiniz. (bahçe toprağı, iyi yanmış keçi veya koyun gübresi, drenajı sağlamak ve harcı gevşetmek için kum, perlit, zeolit gibi maddelerden bir karışım)
3- Sürekli çeşme suyuyla suladığınızda kireçlenmeye başlamış bir harcınız olur bu yüzden ph ı düşürmek için organik bazlı materyal veya gübre şerbeti takviyesi. (humik asit de olabilir)
4- Bu fideye bu kadar fazla ilgi gerekmez diyorsanız direk bahçedeki yerine alınız. tüplü olduğu için yılın her zamanı alınabilir, gözler uyur halde ise bu zamanlarda veya baharda alabilirsiniz. Yazın kurak zamanlarında bitkiyi kaybetme şansınız yüksek. bir de aşı yaptırmanız gerekecek, başka bir ceviz fidanı ile tozlaşma yapma durumunuz yok ise kendine verimli bir çeşitden kalem alarak baharda yarma aşı yapabilirsiniz. Tutturma şansı acemi aşıcılar için düşük olsa da kakma aşı da yapılabilir. Saksısıyla beraber aşılarsanız aşı yerine parafin banyosu da yaptırabilirsiniz. Toprağa aldıktan sonra aşılatırsanız aşı macunu ile kapatılabilir. Chandler cinsi çok methedliyor ancak tozlanma durumunu bilemiyorum.

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
fıstık çamı, mavi ladin, okaliptus, sarı çam

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025