![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
Ağaç Dostu
|
Tohum çimlendirme hakkında öğrenmek istedikleriniz
Tohumdan üretme hakkında ayrıntılı bilgiler şimdi bu konuda kafam karışık bazıları suda bazıları toprakta çekirdekten tohumdan bir sürüsü var mesela ben şeftali, elma, zeytin, limon çekirdeklerini torbaların içine toprak doldurarak ektim, torbaların altından bir kaç delik açtım sadece limon çekirdeklerinden biri filizlendi (ya da çimlendi) o da şimdi kurudu gibi ![]() tabi anıt ağaç olmalarını beklemiyorum ama bir ışık görsem şu çim konusunu benim gibi halktan kişilere anlatabilir misiniz? Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Bazı tohumlarda çimlenme engeli bulunmaktadır. Bu engeller kabuk kalınlığı, embrionun gelişmemiş olması ve tohum içinde bulunan çimlenmeyi engelleyici maddelerden dolayı oluşur. Bir tohumun çimlenme engelinin ne olduğu bilinirse giderildikten sonra çimlenme sağlanabilir. Bu engelleri giderici yöntemler. Kabukların zedelenmesi, soğuk suda şişirme, sıcak soğuk katlama ve asitle müdahale yöntemleridir.Çimlenme engelinin türüne göre bu metodlardan biri kullanılır. Şimdi sen bir de hangi tohumlarda ne tür çimlenme engeli var diye soracaksın. Bunu bilmiyorum kaynaklardan araştırıp öğrenmek gerekli. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Bir de "sağır tohum" denilen tohumlar vardır. Bu tohumların içi boştur. Bunları belirlemek için tohumlar (suda yüzmeyecek kadar ağır olanlar için) suda bir süre bekletilir. Sağır tohumlar içi boş olduğundan hafif olacakları için su üzerinde yüzeceklerdir. Su üstüne çıkan tohumlar diğerlerinden ayrılır. Bu sayede başarı şansı da artar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Portakalda sağır tohum olcacağını zannetmiyorum. Olsa bile bu elle de anlaşılır. Ayrıca çimlenme engeli olup olmadığını bir ziraatçiye sormak gerekli. Orman ağaçları ve süs bitkilerinden merak ettiğin varsa onları bulabilirim ama meyve ağaçlarını bilemem |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Olur ama bu iş zor birkaç gün hazırlanmam gerekli kitaplarımdan tekrar öğrenmem gerekli bunları. Epey zaman oldu unuttumtohum konusunu. Birkaçgün izin verirsen sana hazırlayabilirim.Ama dediğim gibi sadece süs bitkileri ve orman ağaçları için olur. Sen Adana'dasın bahçe bitkileri için Ç.Ü. Ziraat fakülesinden bilgi alabilirsin. Veya oradan bir kitap satın al. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
hf
Giriş Tarihi: 29-11-2005
|
Sayın Yılmaz, ben bazı kavramlara henüz hakim değilim. Kendinizi super moderator olarak adlandırdığınızı görerek sizin uzman bir kişi olabileceğiniz sonucuna vardım (umarım yanılmamışımdır) Benim sorum şu: Bu hafta sonu bir çınar ağacının dip sürgünlerinde bıçakla kesmek suretiyle aldım bunları çelikleyerek fidan haline getirmek istiyorum. Bunları keser kesmez ıslak-nemli bir peçeteye sardım eve gelince de suya koydum. Bunların köklenmesi için nasıl bir yol izlemeliyim? Köklenme nasıl hızlandırılabilir? Bunları hangi ortamda (güneşli/karanlık, serin/oda sıcaklığı/sıcak vs) bulundurmalıyım? Suda tutmak doğru mudur?Şayet bilgi sahibi iseniz lütfedip bilgilerinizi benimle paylaşırsanız çok sevinirim saygılarımla HF |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
|
Suyun içine koyarak çimlendirmeniz mümkün. Fakat çürüme ihtimali var. En iyisi milli hafif bünyeli toprak içine kalın tarafı alta gelecek şekilde saplayın. Toprağı sürekli nemli tutun. Toprağın içine biraz kum karıştırabilirsiniz. En garantisi kök çeliği dediğimiz köklerden çıkmış sürgünleri burada oluşmuş küçük kılcal köklerle birlikte kesip onu yukarıdaki ortamda köklendirmektir.Bunları ergin çınar ağaçlarının köklerini hafifçe eşeleyerek bulabilirsiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-06-2020
|
Genelde |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
|
Ben bu siteye yazılanları okumaya başladıktan sonra hep gezip dolaştığım yerlere bir de ağaçlar açısından bakmaya başladım. Tabi hemen tohumları da keşfettim. Parklar, yol kenarındaki ağaçlar, okul, hastane, postane vs. bahçeleri ağaçlarla dolu. Hemen hepsinin üstünde de tohumları var. Bir kaç gündür at kestanesi, palamut, akasya, erguvan, ladin tohumları buldum. İlkbahar gelince yine bu ağaçların altındaki filizlenmiş tohum ve fidecikleri de toplayacağım. Siz de bu yolları deneyebilirsiniz. Hem gezip dolaşmak için güzel bir bahane oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-10-2010
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-10-2009
|
Sizi yürekten kutluyorum. İşte gerçek ağaç ve doğa sevgisi budur.Yoksa git bir fidanlıktan ver beş lira albahçene dik. Ağaç yetiştirmek evlat yetiştirmek gibi bir şeydir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-02-2017
|
Tohum Çimlendirme
Degerli dogasever doslarım bu sene bahçeme sebze ekmek istiyorum ve bunlarıda komşumuzdan aldıgım tohumlar ile yapmak istiyorum bununla ilgili en saglıklı yöntemin viyoller içerisinde yapılan çimlendirme işlemi oldugunu söylediler. bende bunun için viyoller aldım. şimdi bununla ilgili güzel bir toprak karışımı ile viyooller doldurulup üzerine tohumlar atıldıktan sonra tekrar az bir miktar toprak atarak ilk suyunu vermemiz gerektiğini arartırarark çok emin olmamakla birlikte ögrendim. Sizlere sorum şu olacak (konu ile ilgili agaçlar nette ve arama motorlarında maalesef bilgi bulamadım.) viyollere ektiğimiz tohumları nasıl saklamalı korumalıyız. birkaç öneri aldım. 1)- viyollerin üzerine gazete serin ve ilk çimlenmeler olana kadar gazete üzerinden sulama yapın. 2)- viyolleri tamamen kaplayacak şekilde naylon ile kapatın. sizce ne yapmam gerekiyor. başka deneyimlenmiş öneriniz varmı? vereceginiz bilgiler için Teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-12-2010
|
![]() Merhaba arkadaslar bu bolumde genel de herkes agaclar icin tohum dan yetisdirme bilgis paylasmis. ben ise size int.den almak istedigim tohumlar hakkinda danismak istiyorum . tohumdan ilkkez cicek yetisdiricem kismetse sorum su assagida belirttigim ciceklerin tohumunu simdi diksem (ev isi si 21 -24 derecede ) cimlenme sansi olur mu yoksa nisan ayini mi beklemeli sonrada havalar isininca acik dogal ortama almali ve bu cicekler saticinin belirttigi gibi cok yillik midir sezonluk mudur.ben cok yillik renkli ciceklerim olsun istiyorum.bana bu cicekler hakkinda bilgi verebilirseniz cok sevnirim.tesekkurler herkese Adenium col gulu Heliotropium Ingiliz pomponet papatyasi Primula Auricula Cin feneri Lithops turleri Titanopsis turleri Elegans pipo pelikan cicekli sarmasik Kokulu selluka bir kac cesitde bonsai turu |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-12-2010
|
![]() Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
Her bir çiçeği kendi başlığı altınca incelerseniz daha doğru olur. Bazıları şimdi iç ortamda çimlendirme için uygun olabilir, bazıları doğrudan yerine ekilmek isteyebilir. Her birinin yetiştirme koşulu farklı olabilir. Çimlendirme sonunda da başarılı olmak için bu bitkiler hakkında biraz bilgi toplamanız gerekir. "Kımse bana yardımcı olamıcakmı yaa" yazmasanız daha iyi olurdu. 350 no.lu yanıt sizin için de uygun. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
aslında herkes birşeyler yapıyor ama sanırım çok basit nasıl olsa deyip pek anlatmıyor |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-03-2009
|
tohum çimlendirmenin en iyi yolu deneme yapmak **** uzmanının yanında takılmak |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
|
Amatorce bildigim kadariyla portakal tohumu zor cimlenir ve cimlense bile turunc bitkisi elde edilir. Portakal agaci 1 yasindaki fidelere asi yapmak yoluyla elde edilir. Dolayisyla portakal yerine cimlenme orani daha yuksek olan turunc bitkisinin tohumunu ekip asi yapabilirsen daha basarili olursun diye tahmin ediyorum. Ayrica bunlarin sadece kulaktan dolma bilgiler oldugunu da ekliyeyim... Yanlisim varsa affola ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
turunç burada çok var deyim yerindeyse "zibil" gibi ondan ekerim bu arada geçenlerde iş yerine bahçemizi düzenleyen firma 3-5 tane küçük saksıda ağaç getirdi üzerinde minyatür portakala benzeyen meyveleri var kabuklarıyla yedik dışı portakal içi limon tadında bir şey melez mi karıştırmışlar mı anlamadım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 24-10-2010
|
evet arkadaşlar bendede var bundan ama adını o zaman alınırken demişlerdi unutmuştum. cevizden küçük ama güzel bir ağaç. geçen sene çok vardı bu sene saksısını değiştirdim az verdi. aşılama ile üretilmiş. sürgün zamanı dibinden bir sürgün yürüyorki boyu 1 metre oluyor (piç sürgünler) dikenli bir ağaca aşılanmış. 2-3 santimlik dikenler oluyor. aynısı karadenizden 3 mandalina fidesi getirmiştim ondada aynı dikeli sürgünler oldu. tabi bunlara güç girmesin diye budadım. bir arkadaşım da " neden kestin aşı yaşsaydın" demişti ama kestik birkere. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-04-2012
|
Bu bitkiden ben de yetiştirmek istiyorum.Konu ile ilgilenen varsa beni bilgilendirebilimi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-03-2012
|
Arkadaşlar, birkaç yıl önce gayet acemi bir şekilde ve hiç de özen göstermeden şunları ekip çimlendirmeyi, büyütmeyi başardık: kabuklu ceviz, marketten (patlatmak için) alınan kuru mısır, çörekotu (çiçeği için), rezene, limon ve elbette hiç nazlanmadan filizlenen malta eriği. Bunların hiçbirinde hiçbir işlem uygulamadan direkt toprağa/ saksıya gömüverdim. Yanlız, cevizlerin bir iki tanesi çıkmadı, diğerleri tutmuştu. Malta eriğini de tavsiye ederim, iyi bir bakımla sanırım 3-4 yılda epey boy atar. Biz bunların çoğuyla pek ilgilenemedik, devam ettiremedik. Benim gibi acemilere tavsiye ederim. Buralarda yazanları okuyunca da tekrar aşka geldim, sanırım yaz meyvelerinin tohumlarını deneyecegim bu yaz, Allah nasip ederse. Bir kısmını öylece, bir kısmını hafif çatlatıp, bir kısmını da sert kabuğunu kırıp denemek lazım. Kiraz, şeftali ve kayısıda bunları denemek geldi şimdi aklıma. Şimdi bunlar hic hesapta yokken bir de bunlara girişecegim sanırım. Kanıma girdiniz! ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
fıstık çamı, mavi ladin, okaliptus, sarı çam |
|
|