agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)

Beğeni Düzeni162Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-01-2006, 09:47   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 25-07-2004
Galeri: 270
Tohum çimlendirme hakkında öğrenmek istedikleriniz

Tohumdan üretme hakkında ayrıntılı bilgiler

şimdi bu konuda kafam karışık
bazıları suda bazıları toprakta
çekirdekten tohumdan bir sürüsü var

mesela ben şeftali, elma, zeytin, limon çekirdeklerini torbaların içine toprak doldurarak ektim, torbaların altından bir kaç delik açtım

sadece limon çekirdeklerinden biri filizlendi (ya da çimlendi)
o da şimdi kurudu gibi (canlanır mı ya)

tabi anıt ağaç olmalarını beklemiyorum ama bir ışık görsem

şu çim konusunu benim gibi halktan kişilere anlatabilir misiniz?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Emre Kuzu Mesajı Göster
Abimden çevirisini yaptırdığım tohum çimlendirme hakkında bilgiler;

Tohum Karışımı Yerleştirme
İyi bir genel tohum karışımı yerleştirme, hacimsel olarak, bütün tohumlar için aşağıdaki şekildedir:
• 2 Parça nehir kumu
• 1 parça “turba oluşturan yosun”
• 1 parça perlit
Direk olarak karıştırın ve nemli tutun. Alternatif olarak çoğu bahçe mağazalarından küçük tohum karışım çantası alabilirsiniz.
Ekim
Karışımı küçük bir tepsi ya da meyve sepeti gibi bir kaba (büyük tohumlar teker teker küçük tüplere ya da saksılara dikilebilir). Önce karışımı ıslatın, tohumları dikmek için düz bir zemin olup olmadığından emin olun. Tohumları seyrek olarak ve çok kalın serpin ki kök çürümesini engellesin. Karışımı kapatın ya da tohumların derinliğinin iki katı olacak şekilde saf kum koyun. İyi tohumların sadece ince bir korumaya ihtiyacı vardır. Çoğu insanın çok az çimlenme ile karşılaşmasının sebebi, tohumları büyük saksılarla ya da çok çimlenme karışımı ile korumalarıdır
Sulama
Kumu iyi bir sprey ile ıslatın (Atomizer spreyler en iyisidir). Sepeti cam ya da plastikle koruyun ve onu sıcak kuytu bir yere koyun, sadece toprak kurumuş göründüğünde düzgünce sulayın. Koruma, iki sulama zamanı arasında onları 4-5 gün nemli tutacaktır. Tohumların gübrelenmeye ihtiyacı olmamalıdır ama onları uzun süre saksılamayı düşünmüyorsanız kolay çözünen gübreler kullanabilirsiniz
Zehir
En yaygın problem “fideçökerten” ile karşılaşılmasıdır. Bu küçük tohumları çürüten toprak kaynaklı bir mantardır. Bunu kontrol etmek için, ben FONGARID ( ya da CAPTAN) adında bir mantar ilacı kullanıyorum, bunları bitkilerin üzerine acil durumlarda sıkabiliyorunuz. Genellikle bahçe mağazalarında küçük paketler halinde bulabilirsiniz. Bitkilerin spetini ya da saksısını dikmeden önce çamaşır suyuyla ya da deterjanla yıkamak da bu mantarları azaltır.
Çimlenme zamanı
Çoğu küçük tohumlar 7-14 hafta arasında bir anda belirecektir. Akasya gibi sert kabuklu tohumlar sıcak suyla korunmaya ihtiyaç duyacaktır ve o suyu gece boyunca emecektir. (Benim tohum paketlerim, bu belirli türler için gerekli olduğunda tavsiye edecektir). Bazı tohumlar yavaş çimlenirler ve bu haftalar alabilir. Bunu tohum paketlerinde göstermek için uğraştım.
“toprağa dikme”
Bunu fidanlar 3-7 cm yüksekliğe ulaştığında yapmalısınız. Fidanlar büyüdüğünde saksıya dikilmeli, ilk olarak küçük saksılara sonra da büyük saksılara ya da polietilen çantalara... Saksı karışımı kullanın (bahçe toprağı değil). Çoğu fidanlıklarda çoğu bitki için uygun toprak karışımını bulabilirsiniz, ya da kendinizinkini yapabilirsiniz. (Çoğu topraklar suyun yeteri derecede süzülmesine izin vermediği için oldukça elverişsiz ve bitkiniz ölebilir ya da zarar görebilir) Toprak karışımları genelde gübreli talaşlar, rendelenmiş çam kabuğu, ve kum içerir. Fidanlıklardaki normal toprak karışımları yeterli süzülmeyi sağlayacak karışımlar, su tutma kapasitesi, uygun asit ve sezonluk büyümeler için uygun besinler içerirler.
Çoğaltma işlemi için barınak
Bir şekil barınak gerekli, ama özen gösterilmeli. En basit ve en ucuz barınak limonluktur. 15 cm genişliğinde 4 duvar kenarlar için olacaktır ve eski bir pencere iyi bir üsttür. Havalandırmak için delik açın. Fidanlar büyüdüğünde yavaş yavaş daha açık bir duruma doğru transfer olacaktır böylece dikim için “kapalı sert” olacaklardır. Gölgelemek için Basit bir çatı ya da iyi metal bir sargı bezi tohumları sıcak, soğuk ve rüzgardan koruyacaktır.
Kışın tohum ekmek için tavsiye
Sıcaklık düştüğü zaman tohumlardaki çimlenme oranı da düşecektir. Tohumların çimlenmesi için sıcaklık gereklidir bu yüzden evde saksıyı ya da sepeti su ısıtıcısının üzerine koyuyorum. Çimlenmek için ışığa ihtiyaçları yok, sadece sıcaklık gerekli. Tohumlar çıkmaya başladığı anda, saksı hemen ışığa konulmalı yoksa tohumlar yaşamayacaktır. Dip ısıtıcısı da yeterli olabilir.

Tohum katmanlaştırma
Bazı Tohumlar, soğuk kışı geçirdikten sonra, normalde baharda ortaya çıkan uyku halindeki çimlenmeye sahiptirler. Onları ekerek bu sürecin doğal yollarla ilerlemesini sağlayabilirsiniz bununla birlikte çoğu bahçıvan bu süreci hızlandırmak isteyebiliyorlar!! Çoğu durumda, ihtiyacı olan tek şey yalancı bir kış. Tohum kış olduğunu sandığı sürece, onun toprak altında kışı geçirmesine gerek yoktur, iyi bir çimlenme elde etmek için, onu “katmanlaştırma” olarak bilinen bir süreçten geçirerek çoğaltmak gerekir. Yaratılan Islak ve soğuk koşul tohum kabuğuna nemli bir ortam yaratır ve tohumun, kışın geçtiğini sanmasını sağlar. Bunu yapmak için, tohumları 48 saat suda bekletin. Sonra tohumları fermuarlı bir çantaya ya da benzeri bir nemli (ıslak olmayan) bir çantaya sphagnum yosunu, torba oluşturan yosun, vermikülit ya da toprak ile birlikte koyun ve çantayı buzdolabında 6-8 hafta bekletin. Bundan sonra, gerektiği şekilde onları ekin. Alternatif olarak, buzdolabında çok boş yeriniz varsa tohum saksısını normal bir şekilde, korunarak (burada demek istediği çantada olduğu gibi saksıyı kapatmak galiba) dikildikten sonra buzdolabına 6-8 haftalığına koyun. Sonra alın ve normal sürece devam edin.

backyard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2006, 10:19   #2
Ağaç Dostu

sezinci's Avatar

Giriş Tarihi: 26-11-2004
Galeri: 28
Bazı tohumlarda çimlenme engeli bulunmaktadır. Bu engeller kabuk kalınlığı, embrionun gelişmemiş olması ve tohum içinde bulunan çimlenmeyi engelleyici maddelerden dolayı oluşur.

Bir tohumun çimlenme engelinin ne olduğu bilinirse giderildikten sonra çimlenme sağlanabilir.

Bu engelleri giderici yöntemler. Kabukların zedelenmesi, soğuk suda şişirme, sıcak soğuk katlama ve asitle müdahale yöntemleridir.Çimlenme engelinin türüne göre bu metodlardan biri kullanılır.

Şimdi sen bir de hangi tohumlarda ne tür çimlenme engeli var diye soracaksın. Bunu bilmiyorum kaynaklardan araştırıp öğrenmek gerekli.

sezinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2006, 10:23   #3
Ağaç Dostu

sezinci's Avatar

Bir de "sağır tohum" denilen tohumlar vardır. Bu tohumların içi boştur. Bunları belirlemek için tohumlar (suda yüzmeyecek kadar ağır olanlar için) suda bir süre bekletilir. Sağır tohumlar içi boş olduğundan hafif olacakları için su üzerinde yüzeceklerdir.

Su üstüne çıkan tohumlar diğerlerinden ayrılır. Bu sayede başarı şansı da artar.

Hasangok beğendi.
Eski 20-01-2006, 10:29   #4
Ağaç Dostu

peki mesela ben portakal çekirdeğini ekebilir miyim?
önce sağır olup olmadığını mı anlamalıyım?
ben bütün çekirdekleri ekmek istiyorum

Eski 20-01-2006, 10:33   #5
Ağaç Dostu

sezinci's Avatar

Portakalda sağır tohum olcacağını zannetmiyorum. Olsa bile bu elle de anlaşılır. Ayrıca çimlenme engeli olup olmadığını bir ziraatçiye sormak gerekli.

Orman ağaçları ve süs bitkilerinden merak ettiğin varsa onları bulabilirim ama meyve ağaçlarını bilemem

Eski 20-01-2006, 10:39   #6
Ağaç Dostu

sen tavsiye et bana neyi nereden nasıl toplarım
nereden bulurum (fidanlıklardan istemiyorum)
şöyle düşün
bir çocuğa sıfırdan git şu bahçeden/parktan vs vs şunu al şöyle ek biç diyorsun
nasıl dersin

Eski 20-01-2006, 10:49   #7
Ağaç Dostu

sezinci's Avatar

Olur ama bu iş zor birkaç gün hazırlanmam gerekli kitaplarımdan tekrar öğrenmem gerekli bunları. Epey zaman oldu unuttumtohum konusunu. Birkaçgün izin verirsen sana hazırlayabilirim.Ama dediğim gibi sadece süs bitkileri ve orman ağaçları için olur.

Sen Adana'dasın bahçe bitkileri için Ç.Ü. Ziraat fakülesinden bilgi alabilirsin. Veya oradan bir kitap satın al.

Eski 20-01-2006, 10:58   #8
Ağaç Dostu

bu teknik adamların hepsi mi böyle oluyor yahu

Eski 20-01-2006, 12:03   #9
Ağaç Dostu

sezinci's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi backyard
bu teknik adamların hepsi mi böyle oluyor yahu
Nasıl yani?

turkanatalay beğendi.
Eski 29-05-2006, 16:55   #10
hf

Giriş Tarihi: 29-11-2005
Sayın Yılmaz,
ben bazı kavramlara henüz hakim değilim. Kendinizi super moderator olarak adlandırdığınızı görerek sizin uzman bir kişi olabileceğiniz sonucuna vardım (umarım yanılmamışımdır) Benim sorum şu: Bu hafta sonu bir çınar ağacının dip sürgünlerinde bıçakla kesmek suretiyle aldım bunları çelikleyerek fidan haline getirmek istiyorum. Bunları keser kesmez ıslak-nemli bir peçeteye sardım eve gelince de suya koydum. Bunların köklenmesi için nasıl bir yol izlemeliyim? Köklenme nasıl hızlandırılabilir? Bunları hangi ortamda (güneşli/karanlık, serin/oda sıcaklığı/sıcak vs) bulundurmalıyım? Suda tutmak doğru mudur?Şayet bilgi sahibi iseniz lütfedip bilgilerinizi benimle paylaşırsanız çok sevinirim saygılarımla
HF

hakanfurtun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2006, 22:31   #11
Ağaç Dostu

sezinci's Avatar

Suyun içine koyarak çimlendirmeniz mümkün. Fakat çürüme ihtimali var. En iyisi milli hafif bünyeli toprak içine kalın tarafı alta gelecek şekilde saplayın. Toprağı sürekli nemli tutun. Toprağın içine biraz kum karıştırabilirsiniz.

En garantisi kök çeliği dediğimiz köklerden çıkmış sürgünleri burada oluşmuş küçük kılcal köklerle birlikte kesip onu yukarıdaki ortamda köklendirmektir.Bunları ergin çınar ağaçlarının köklerini hafifçe eşeleyerek bulabilirsiniz.

-turkuaz- beğendi.
Eski 29-05-2006, 22:36   #12
Ağaç Dostu

sezinci's Avatar

Tam tarif edebildim mi bilmiyorum. Resmini koyacaktım ama tarayıcım bozuk olduğu için şimdilik koyamıyorum. Yine de tam anlatamamışsam fotoğraf çekip yine buraya yükleyebilirim

Eski 28-06-2020, 06:25   #13
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 28-06-2020
Genelde

Hasangok Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2006, 11:47   #14
Ağaç Dostu

hasan42's Avatar

Giriş Tarihi: 04-11-2005
Galeri: 112
Ben bu siteye yazılanları okumaya başladıktan sonra hep gezip dolaştığım yerlere bir de ağaçlar açısından bakmaya başladım.
Tabi hemen tohumları da keşfettim. Parklar, yol kenarındaki ağaçlar, okul, hastane, postane vs. bahçeleri ağaçlarla dolu. Hemen hepsinin üstünde de tohumları var. Bir kaç gündür at kestanesi, palamut, akasya, erguvan, ladin tohumları buldum. İlkbahar gelince yine bu ağaçların altındaki filizlenmiş tohum ve fidecikleri de toplayacağım.
Siz de bu yolları deneyebilirsiniz. Hem gezip dolaşmak için güzel bir bahane oluyor.

hasan42 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2010, 08:46   #15
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 08-10-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hasan42 Mesajı Göster
Ben bu siteye yazılanları okumaya başladıktan sonra hep gezip dolaştığım yerlere bir de ağaçlar açısından bakmaya başladım.
Tabi hemen tohumları da keşfettim. Parklar, yol kenarındaki ağaçlar, okul, hastane, postane vs. bahçeleri ağaçlarla dolu. Hemen hepsinin üstünde de tohumları var. Bir kaç gündür at kestanesi, palamut, akasya, erguvan, ladin tohumları buldum. İlkbahar gelince yine bu ağaçların altındaki filizlenmiş tohum ve fidecikleri de toplayacağım.
Siz de bu yolları deneyebilirsiniz. Hem gezip dolaşmak için güzel bir bahane oluyor.
Merhaba doğa dostum, sizi kutluyorum. Güzel bir uğraşı bulmuşsunuz. Biz insanlar yaşadığımız sürece ağaç tohumlarını ferdi gayretlerimizle toplasak ve bunların tohumlarını evimizde yeşertip daha sonrada gördüğümüz bir karış topraga diksek, onları ara sıra bir evlat yetiştirir gibi özen göstererek sulasak zaten doğa gerekeni yapar. İşte o zaman bir kaç yıl içinde fidan haline gelen bu ağaçlar doğamızı ve havamızı nasıl değiştirecektir siz düşünün. Duyarlı olursak çevemizdeki bir çok insanada örnek olabiliriz. Selçuk Altuniş. www.selcukaltunis.com Dostluga Davet.

holistikyasam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2010, 10:36   #16
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-10-2009
Sizi yürekten kutluyorum. İşte gerçek ağaç ve doğa sevgisi budur.Yoksa git bir fidanlıktan ver beş lira albahçene dik. Ağaç yetiştirmek evlat yetiştirmek gibi bir şeydir.

amatör hobici Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2017, 16:14   #17
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 08-02-2017
Tohum Çimlendirme

Degerli dogasever doslarım bu sene bahçeme sebze ekmek istiyorum ve bunlarıda komşumuzdan aldıgım tohumlar ile yapmak istiyorum bununla ilgili en saglıklı yöntemin viyoller içerisinde yapılan çimlendirme işlemi oldugunu söylediler. bende bunun için viyoller aldım. şimdi bununla ilgili güzel bir toprak karışımı ile viyooller doldurulup üzerine tohumlar atıldıktan sonra tekrar az bir miktar toprak atarak ilk suyunu vermemiz gerektiğini arartırarark çok emin olmamakla birlikte ögrendim.
Sizlere sorum şu olacak (konu ile ilgili agaçlar nette ve arama motorlarında maalesef bilgi bulamadım.) viyollere ektiğimiz tohumları nasıl saklamalı korumalıyız. birkaç öneri aldım.
1)- viyollerin üzerine gazete serin ve ilk çimlenmeler olana kadar gazete üzerinden sulama yapın.
2)- viyolleri tamamen kaplayacak şekilde naylon ile kapatın.

sizce ne yapmam gerekiyor. başka deneyimlenmiş öneriniz varmı?
vereceginiz bilgiler için Teşekkür ederim.

Berra Berk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2011, 00:39   #18
Ağaç Dostu

sevgice's Avatar

Giriş Tarihi: 06-12-2010
Wink Cicek tohumlari hakkinda deneyimlerinize ihtiyacim var

Merhaba arkadaslar bu bolumde genel de herkes agaclar icin tohum dan yetisdirme bilgis paylasmis. ben ise size int.den almak istedigim tohumlar hakkinda danismak istiyorum .
tohumdan ilkkez cicek yetisdiricem kismetse sorum su assagida belirttigim ciceklerin tohumunu simdi diksem (ev isi si 21 -24 derecede ) cimlenme sansi olur mu yoksa nisan ayini mi beklemeli sonrada havalar isininca acik dogal ortama almali
ve bu cicekler saticinin belirttigi gibi cok yillik midir sezonluk mudur.ben cok yillik renkli ciceklerim olsun istiyorum.bana bu cicekler hakkinda bilgi verebilirseniz cok sevnirim.tesekkurler herkese

Adenium col gulu
Heliotropium
Ingiliz pomponet papatyasi
Primula Auricula
Cin feneri
Lithops turleri
Titanopsis turleri
Elegans pipo pelikan cicekli sarmasik
Kokulu selluka
bir kac cesitde bonsai turu

sevgice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2011, 13:05   #19
Ağaç Dostu

sevgice's Avatar

Giriş Tarihi: 06-12-2010
Thumbs down

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sevgice1981 Mesajı Göster
Merhaba arkadaslar bu bolumde genel de herkes agaclar icin tohum dan yetisdirme bilgis paylasmis. ben ise size int.den almak istedigim tohumlar hakkinda danismak istiyorum .
tohumdan ilkkez cicek yetisdiricem kismetse sorum su assagida belirttigim ciceklerin tohumunu simdi diksem (ev isi si 21 -24 derecede ) cimlenme sansi olur mu yoksa nisan ayini mi beklemeli sonrada havalar isininca acik dogal ortama almali
ve bu cicekler saticinin belirttigi gibi cok yillik midir sezonluk mudur.ben cok yillik renkli ciceklerim olsun istiyorum.bana bu cicekler hakkinda bilgi verebilirseniz cok sevnirim.tesekkurler herkese

Adenium col gulu
Heliotropium
Ingiliz pomponet papatyasi
Primula Auricula
Cin feneri
Lithops turleri
Titanopsis turleri
Elegans pipo pelikan cicekli sarmasik
Kokulu selluka
bir kac cesitde bonsai turu
Kımse bana yardımcı olamıcakmı yaa

sevgice Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2011, 13:28   #20
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2008
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sevgice1981 Mesajı Göster
Kımse bana yardımcı olamıcakmı yaa
Her bir çiçeği kendi başlığı altınca incelerseniz daha doğru olur. Bazıları şimdi iç ortamda çimlendirme için uygun olabilir, bazıları doğrudan yerine ekilmek isteyebilir. Her birinin yetiştirme koşulu farklı olabilir. Çimlendirme sonunda da başarılı olmak için bu bitkiler hakkında biraz bilgi toplamanız gerekir.

"Kımse bana yardımcı olamıcakmı yaa" yazmasanız daha iyi olurdu.

350 no.lu yanıt sizin için de uygun.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2006, 13:06   #21
Ağaç Dostu

bence mühendisler en karmaşık sorunları çözerler ama basit anlatımları halk dili kullanarak beceremezler gibi

Eski 20-01-2006, 13:08   #22
Ağaç Dostu

Alıntı:
Hemen hepsinin üstünde de tohumları var. Bir kaç gündür at kestanesi, palamut, akasya, erguvan, ladin tohumları buldum.
bunların fotoğraflarını çekip buraya aktarsanıza
aslında herkes birşeyler yapıyor ama sanırım çok basit nasıl olsa deyip pek anlatmıyor

Eski 24-03-2009, 21:38   #23
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-03-2009
tohum çimlendirmenin en iyi yolu deneme yapmak **** uzmanının yanında takılmak

ergün seçkin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2006, 14:31   #24
Ağaç Dostu

Plumbago's Avatar

Giriş Tarihi: 28-12-2005
Galeri: 17
Amatorce bildigim kadariyla portakal tohumu zor cimlenir ve cimlense bile turunc bitkisi elde edilir. Portakal agaci 1 yasindaki fidelere asi yapmak yoluyla elde edilir. Dolayisyla portakal yerine cimlenme orani daha yuksek olan turunc bitkisinin tohumunu ekip asi yapabilirsen daha basarili olursun diye tahmin ediyorum.
Ayrica bunlarin sadece kulaktan dolma bilgiler oldugunu da ekliyeyim... Yanlisim varsa affola

Plumbago Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-01-2006, 15:05   #25
Ağaç Dostu

turunç burada çok var deyim yerindeyse "zibil" gibi
ondan ekerim
bu arada geçenlerde iş yerine bahçemizi düzenleyen firma 3-5 tane küçük saksıda ağaç getirdi
üzerinde minyatür portakala benzeyen meyveleri var
kabuklarıyla yedik
dışı portakal içi limon tadında bir şey
melez mi karıştırmışlar mı anlamadım

Eski 21-01-2006, 14:29   #26
Ağaç Dostu

Plumbago's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi backyard
turunç burada çok var deyim yerindeyse "zibil" gibi
ondan ekerim
bu arada geçenlerde iş yerine bahçemizi düzenleyen firma 3-5 tane küçük saksıda ağaç getirdi
üzerinde minyatür portakala benzeyen meyveleri var
kabuklarıyla yedik
dışı portakal içi limon tadında bir şey
melez mi karıştırmışlar mı anlamadım
Kumkuat diye geciyor o bitki. Yine turuncgillerden. 2-3 sene kadar once ithal geliyordu sadece, artik yerli uretime de gecilmis demekki Bildigim kadariyla yine turunc uzerine asiyla elde ediliyor. Her derde deva bu turunc

Eski 21-01-2006, 14:34   #27
Ağaç Dostu

Plumbago's Avatar

Internetten bu resmi buldum. Sanirim size gelen bitki bu

Eklenen Resimler

Eski 02-01-2011, 14:22   #28
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 24-10-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Plumbago Mesajı Göster
evet arkadaşlar bendede var bundan ama adını o zaman alınırken demişlerdi unutmuştum. cevizden küçük ama güzel bir ağaç.
geçen sene çok vardı bu sene saksısını değiştirdim az verdi.
aşılama ile üretilmiş. sürgün zamanı dibinden bir sürgün yürüyorki boyu 1 metre oluyor (piç sürgünler) dikenli bir ağaca aşılanmış. 2-3 santimlik dikenler oluyor.

aynısı karadenizden 3 mandalina fidesi getirmiştim ondada aynı dikeli sürgünler oldu. tabi bunlara güç girmesin diye budadım.
bir arkadaşım da " neden kestin aşı yaşsaydın" demişti ama kestik birkere.

maslan41 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2012, 21:25   #29
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-04-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Plumbago Mesajı Göster
Bu bitkiden ben de yetiştirmek istiyorum.Konu ile ilgilenen varsa beni bilgilendirebilimi

çiçekçi_kız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2012, 19:30   #30
Ağaç Dostu

Cymbelina's Avatar

Giriş Tarihi: 18-03-2012
Arkadaşlar, birkaç yıl önce gayet acemi bir şekilde ve hiç de özen göstermeden şunları ekip çimlendirmeyi, büyütmeyi başardık: kabuklu ceviz, marketten (patlatmak için) alınan kuru mısır, çörekotu (çiçeği için), rezene, limon ve elbette hiç nazlanmadan filizlenen malta eriği. Bunların hiçbirinde hiçbir işlem uygulamadan direkt toprağa/ saksıya gömüverdim. Yanlız, cevizlerin bir iki tanesi çıkmadı, diğerleri tutmuştu. Malta eriğini de tavsiye ederim, iyi bir bakımla sanırım 3-4 yılda epey boy atar. Biz bunların çoğuyla pek ilgilenemedik, devam ettiremedik. Benim gibi acemilere tavsiye ederim. Buralarda yazanları okuyunca da tekrar aşka geldim, sanırım yaz meyvelerinin tohumlarını deneyecegim bu yaz, Allah nasip ederse. Bir kısmını öylece, bir kısmını hafif çatlatıp, bir kısmını da sert kabuğunu kırıp denemek lazım. Kiraz, şeftali ve kayısıda bunları denemek geldi şimdi aklıma. Şimdi bunlar hic hesapta yokken bir de bunlara girişecegim sanırım. Kanıma girdiniz!

Cymbelina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
fıstık çamı, mavi ladin, okaliptus, sarı çam

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025