agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)

Beğeni Düzeni162Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-05-2009, 16:09   #1
Ağaçsever

aydemir80's Avatar

Giriş Tarihi: 22-04-2009
çok sey öğrendim burdan.. bende ilk defa tohumdan bitki yetiştiricem..çok heyecanlıyım.. ağaçlar.net iyi ki bu siteyi buldum.. bilgilerini deneyimlerini paylaşan herkese çok teşekkürler..

aydemir80 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2009, 13:14   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 15-04-2009
agac tohumu

agac tohumlari hangi ayda yetistirilir?
viyollerde yetistirmek icin!

temiz özgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2009, 10:50   #3
Ağaç Dostu

Chotanaq's Avatar

Giriş Tarihi: 18-03-2009
Galeri: 15
Arkadaşlar kesinlikle tohum ekiminde varsa ambalaj paketindeki talimata uyun.

Şimdi mesela bir çiçek tohumu aldık bakıyoruz küçücük tohumları var. Talimatta 20cm aralıklarla ekim yapın yazıyor. Bizim saksı çapı zaten 20 cm. Siz gidip o saksıya tek tohumla olmaz niyetiyle 5-10 tane ekerseniz kesinlikle zararlı çıkarsınız. Hem filizler cüce kalır bazıları da çıkmaz. Daha sonra büyüyünce ayırsanız bile köklerdeki hareketlilikten mutlaka zarar göreceklerdir.

Lütfen her tohumu geleceği düşünerek ekin.

Ben birçok bitkinde bunu tecrübe ettim. Lupinde aynı, Latin çiçeğinde aynı, Horoz ibiğinde aynı, Salatalıkta aynı, Kudret narında aynı.

Chotanaq Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2009, 14:03   #4
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-12-2006
Galeri: 5
Sayın Chotanaq

Doğrudan yerine ekilmesi gereken bazı tohumlar olsa da birçok tohumdan yetişen fidelere şaşırtma yapmamız gerekir.

Önemli olan bitkinin bu özelliklerini bilerek, ekimi ona göre yapmamız.

Ferda Ülkümen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2009, 22:01   #5
Ağaç Dostu

Selahattin Yılmaz's Avatar

Giriş Tarihi: 16-05-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Chotanaq Mesajı Göster
...Şimdi mesela bir çiçek tohumu aldık bakıyoruz küçücük tohumları var. Talimatta 20cm aralıklarla ekim yapın yazıyor. Bizim saksı çapı zaten 20 cm. Siz gidip o saksıya tek tohumla olmaz niyetiyle 5-10 tane ekerseniz kesinlikle zararlı çıkarsınız. Hem filizler cüce kalır bazıları da çıkmaz. ...
Kendi çapında yetiştiricilik yapanlar satın aldıkları bir pakette bazen yüzlerce tohumla karşılaşıyorlar. Ne her tohuma bir saksı ayıracak kadar masraflı bir iş ne de tesis kuracak kadar viyole gerek duyulur. Uygulamalarda küçük tohumlar özel hazırlanan büyücek sasılara ya da bahçe köşelerine uygun yerlerde kumla karıştırılarak ekilip seyrek düşmesi sağlanır ve önce fide olarak yetiştirme aşamasına tabi tutlurlar bu fidelerin daha sağlıklı ve garantili olmasını sağlar zira çimlenmeyebilir, sık ekim olabilir bu tür sorunları ortadan kaldırır. Şimdi kalkıp 3 liralık tohum pakedinin üzerinde belirli talimatlar var diye o talimatlardaki malezemeleri alıp on binlerce lira maliyet yerine elmizdeki imkanlarla çimlendirmek ya da yetiştirmek gerektir. Sonuçta tohumun çimlenmesi için onlarca yöntem var tek bir talimat sadece optimize bir yöntemdir o kadar. Sonuçta ne onlarca viyole ne de saksıya gerek var. İşte fide yetiştirme bu yüzden önemlidir ki sağlıklı bitkileri elde edebilesiniz.

Burada şu griyor devreye: Tohum çimlendirme bilgisini öğrenmek. Oysa eğer bitki yetiştiriyorsanız birilerinn talimatlarından daha önemlisi kendi tecrübeleriniz ve ortamınızın uygunluğu ile kendi sağlıklı fidelerinizi ve bitkilerinizi yetiştirmektir. İşte bu forum bunun için var.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2009, 12:32   #6
Ağaç Dostu

Chotanaq's Avatar

Giriş Tarihi: 18-03-2009
Şaşırtma olması gerektiğine katılıyorum fakat, ben 2 türlü ekimi de yaptım. Olumlu sonucu yalnız ektiğimde aldım. Hemde tüm bitkilerde. Tabi olumlu yöntemle uğraşmak yani tek tek ekim, bireysel çiçeklenme sınıfında olur.

Tüm bitkilerimi evde yetiştiriyorum. (Horoz ibiği, Lupin, Kudret narı, Salatalık, Domates, Latin çiçeği, Kuduz otu, Begonya, Sardunya 3 çeşit, Benjamin, Yoka idi sanırım, Topçu çiçeği, Cam güzeli, Limon, Sweet william denen çiçek, Menekşe.

Ve balkonda değil pencerenin mermer kısmında. Bu kadar yerim dar olduğu için serpme falan yapamadm toprağa.

Düzenleyen Chotanaq : 18-05-2009 saat 13:04
Chotanaq Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2009, 10:49   #7
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-05-2009
İyi Günler,

ben Yozgat'ın sıcak ve kurak bir bölgesinde bulunuyorum...Çalıştığım işletmede çevreye karşı özellikle ağaçlandırma konusunda birşeyler yapma imkan ve isteğimiz var... Şu anda bir yaşında olan tohumdan yetiştirdiğimiz yaklaşık 2000 at kestanesi, 2000 meşe palamutu, 200 civarında badem fidanımız var...

Öğrenmek istediğim şimdilik bizim gibi acemi fidan yetiştiricileri için zor olmayacak ve buraya uygun olabilecek diğer fidan türleri neler olabilir....

Yardımlarınız için peşin teşekkürlerimle...

MOMENTOUS Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2009, 23:45   #8
Yeni Üye

cesurturk's Avatar

Giriş Tarihi: 02-05-2009
merhaba arkadaşlar,
yer kirazı tohumdan nasıl bilen varmı acaba lütfen bilen varsa beni bilgilendirsin teşekkürler..

cesurturk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2009, 23:45   #9
Yeni Üye

cesurturk's Avatar

Giriş Tarihi: 02-05-2009
merhaba arkadaşlar,
yer kirazı tohumdan nasıl yetiştirilir bilen varmı acaba lütfen bilen varsa beni bilgilendirsin teşekkürler..

cesurturk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2009, 18:37   #10
Ağaç Dostu

karaselvi's Avatar

Giriş Tarihi: 06-09-2007
Galeri: 12
Merhaba arkadaşlar. Bahçemde sanırım atılan çekirdeklerden çıkmış bir yenidünya ağacımız var.Sanırım malatya eriği de deniyor içinde oval birkaç kahve rengi çekirdeği var. Yanlara genişlemesine rağmen boyu insan boyunda sanırım cinsi bodur.

50 Kadar çekideğinii çimlendirmek istiyorum. Şimdiye kadar başarılı olamadım. Nasıl çimlendirebilirim yardımcı olurmusunuz.

Teşekkürler.

karaselvi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2009, 18:30   #11
Yeni Üye

setusa's Avatar

Giriş Tarihi: 22-06-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi karaselvi Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar. Bahçemde sanırım atılan çekirdeklerden çıkmış bir yenidünya ağacımız var.Sanırım malatya eriği de deniyor içinde oval birkaç kahve rengi çekirdeği var. Yanlara genişlemesine rağmen boyu insan boyunda sanırım cinsi bodur.

50 Kadar çekideğinii çimlendirmek istiyorum. Şimdiye kadar başarılı olamadım. Nasıl çimlendirebilirim yardımcı olurmusunuz.

Teşekkürler.
Merhaba, Ben mart ayında başladım çimlendirme çalışmalarına.Önce suda beklettim ardından buzdolabında.sonra torfa ekince çimlendiler.Ama şuanda toprağa koyduklarım çürüyor havanın sıcaklığının fazla olması etkiliyor olabilir.

setusa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2009, 16:26   #12
Ağaç Dostu

kürşad's Avatar

Giriş Tarihi: 27-10-2006
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi karaselvi Mesajı Göster

Teşekkürler.
Aşırı sıcaklık, aşırı nemden kaçının, fazlaca sulamayın, çimlendiklerinde direk güneş ışığına koymayın. Endosperm büyük olduğu için ilk etapda da fazla sulamayın.

kürşad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2009, 18:23   #13
Yeni Üye

setusa's Avatar

Giriş Tarihi: 22-06-2009
Bunlar siteden edindiğim bilgilerle çimlendirdiklerim. Kestane,keçi boynuzu,elma,limon,hurma.

Eklenen Resimler

setusa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2009, 18:52   #14
Ağaçsever

myıldız's Avatar

Giriş Tarihi: 05-06-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi setusa Mesajı Göster
Bunlar siteden edindiğim bilgilerle çimlendirdiklerim. Kestane,keçi boynuzu,elma,limon,hurma.
Gerçekten güzel büyümüşler....

myıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2009, 17:07   #15
Ağaç Dostu

begonvil 14's Avatar

Giriş Tarihi: 11-10-2008
Merhaba tohumdan gül üretildiğini duymuştum. Ben de denemek için yaprakları dökülen güllerin tohum keselerini topladım. Bu tohum keselerini güneşte kurutupta mı dikmeliyim yoksa direk toprağa mı dikeyim? Dikme zamanı var mı?

begonvil 14 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2009, 11:58   #16
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 03-06-2009
Arkadaşlar tohumdan çimlendirdiğim mavi ladinlerim 2cm civarında oldu. Şimdi torf-kum karışımında bulunan fideleri neyle besleyeceğim,torfdada kumdada besin olarak elenement bulunmuyor bildiğim kadarıyla. Sadece güneş ve suyla bu karışımda kaç cm e kadar büyütebilirim?

tilsimonline Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2009, 11:56   #17
Ağaç Dostu

aydın's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2009
Ben genelde sert kabuklu olan meyve çekirdeklerini mengenede hafif çıtlatıp, toprakla buluşturuyorum. Filizlenmeleri 20-30 günü buluyor.

aydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2009, 21:04   #18
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 11-08-2009
Tohum

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aydın Mesajı Göster
Ben genelde sert kabuklu olan meyve çekirdeklerini mengenede hafif çıtlatıp, toprakla buluşturuyorum. Filizlenmeleri 20-30 günü buluyor.
Sayın aydın; Sert tohumların daha sağlıklı çimlenmesi için törpülemek mi veya mengene gibi birşey ile çatlatmak mı daha iyi oluyor.

kalambaklı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2009, 21:54   #19
Ağaç Dostu

aydın's Avatar

Red face

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kalambaklı Mesajı Göster
Sayın aydın; Sert tohumların daha sağlıklı çimlenmesi için törpülemek mi veya mengene gibi birşey ile çatlatmak mı daha iyi oluyor.
Çatlattıklarım daha çabuk çıktı.

Eski 27-08-2009, 17:54   #20
Ağaç Dostu

caucasus's Avatar

Giriş Tarihi: 15-01-2006
Galeri: 787
Mengene güzel fikir ancak Ardıç tohumlarının Susam tanesi kadar olduklarını düşünürsek mengene'de nasıl sıkıştırırız ?

caucasus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-10-2009, 14:48   #21
Ağaç Dostu

Ardıç

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi caucasus Mesajı Göster
Mengene güzel fikir ancak Ardıç tohumlarının Susam tanesi kadar olduklarını düşünürsek mengene'de nasıl sıkıştırırız ?
Hepimiz aynı derten muzdaribiz, üzülme ben sana izmir' den ardıç fidesi gönderirim.
Saygılarımla,

Eski 15-09-2009, 13:38   #22
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 29-08-2009
Arkadaşlar merhaba,

sebze tohumlarından fide yetiştirilmesi ile ilgili olarak;

pazardan aldığımız ve hoşumuza giden bir sebzenin tohumlarından fide yetiştirebilirmiyiz? yoksa illa dalında mı kuruması lazım?

Ulaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2009, 21:09   #23
Ağaç Dostu

Tohum

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozan Ulas Mesajı Göster
Arkadaşlar merhaba,

sebze tohumlarından fide yetiştirilmesi ile ilgili olarak;

pazardan aldığımız ve hoşumuza giden bir sebzenin tohumlarından fide yetiştirebilirmiyiz? yoksa illa dalında mı kuruması lazım?
Pazardan beğenerek almış olduğunuz sebzelerin tohumları tam olarak olgunlaşmadığından çimlenme olmaz ve sonucunda fide yetiştiremezsiniz.
Hoşçakalın,

Eski 03-10-2009, 14:44   #24
Ağaç Dostu

Değerli dostum; çatlatmadıklarınızda problem çıktı mı?. Birde bilginiz dahilinde bir şey daha rica edeceğim, almış olduğum frezya tohumları çimlenmeye başladı doğrumu dur?
Sevgi ve saygılarımla,

Eski 03-10-2009, 22:50   #25
Ağaç Dostu

aydın's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kalambaklı Mesajı Göster
Değerli dostum; çatlatmadıklarınızda problem çıktı mı?.
Sevgi ve saygılarımla,
Eğer tohum sağır değilse mutlaka çıkar. Çatlatmadaki hedefimiz sert kabuklu çekirdeğin soğuklama ihtiyacı duymadan toprağa ekildiği ay içersinde çimlenmesini sağlamaktır.
Alıntı:
Birde bilginiz dahilinde bir şey daha rica edeceğim, almış olduğum frezya tohumları çimlenmeye başladı doğrumu dur?
Frezya hakkında bir bilgim yok. Fotoğraflı örnek gösterirseniz mutlaka yardımcı olan arkadaşlarımız bulunacaktır. Kolay gelsin...

Eski 03-10-2009, 14:57   #26
Yeni Üye

Tolga Kurt's Avatar

Giriş Tarihi: 03-10-2009
Konuyla ilgili olabileceğini düşündüğüm bir diğer bilgi edindim. Deniyor ki, düzgün ayarlanmış humik asit çözeltisi içinde, ekimden bir süre önce, bir süreliğine bekletilen tohumlar, daha çabuk çimlenip, daha sağlıklı bir gelişim gösteriyorlarmış. Konuya çok yeni olduğum için, bunu tam bir kesinlikle söyleyemiyorum. Fakat bir kısım kontrollü deney ortamı kurdum. Sonuçları sizinle, ilerleyen zaman içinde paylaşacağım.

Tolga Kurt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2009, 16:46   #27
Yeni Üye

Arkadaşlar bende limon çekirdeklerimi ekmiştim filizlendiler,şimdi yeni bir yere aldım,biraz daha büyüdüklerinde asıl saksılarına alıcam,forumda bir yerde okudum ama bir daha bulamadım,pirinç suyu vb şeyler doğal vitamin olarak verilebilirmi yoksa hazır alsam daha mı iyi olur,bir de ben çiçekçiden humuslu toprak alıp fidelerimi ektim aranızda limon ekenler varsa ne tür toprak aldınız yardımcı olabilirmisinz?

cobaindyg Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2010, 14:34   #28
Ağaç Dostu

KAPTANzst's Avatar

Giriş Tarihi: 06-06-2009
Galeri: 26
[QUOTE=cobaindyg;505912]Arkadaşlar bende limon çekirdeklerimi ekmiştim filizlendiler,şimdi yeni bir yere aldım,biraz daha büyüdüklerinde asıl saksılarına alıcam,forumda bir yerde okudum ama bir daha bulamadım,pirinç suyu vb şeyler doğal vitamin olarak verilebilirmi yoksa hazır alsam daha mı iyi olur,bir de ben çiçekçiden humuslu toprak alıp fidelerimi ektim aranızda limon ekenler varsa ne tür toprak aldınız yardımcı olabilirmisinz?

[/QUOTE

İYİ GÜZEL BÜYÜMÜŞLERDE ASIL SORUN AŞILAMASINDA.
AŞI OLMADAN YABANİ OLURLAR AŞILAMADA ÇOK ZOR
BAŞARILAR

KAPTANzst Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2009, 16:53   #29
Yeni Üye

aslında zamanında ekmek gerekiyor,şimdi dereotu zamanıymış ekebilirizben bir de bibber çekirdekleri ektim bakalım çimleniceklermi

cobaindyg Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2009, 23:04   #30
Ağaçsever

lale lale's Avatar

Giriş Tarihi: 02-10-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cobaindyg Mesajı Göster
aslında zamanında ekmek gerekiyor,şimdi dereotu zamanıymış ekebilirizben bir de bibber çekirdekleri ektim bakalım çimleniceklermi
iyi akşamlar;
bende sizin gibi merakımdan vakitli vakitsiz ektim birşeyler. biber, domates, limon, nane, maydonoz, iri kırmızı biber. tohumlarıda yediğimiz bitkilerin çekirdeklerindendi hepsi tuttu. biber ve limon tutturmak pek kolay olmadı, epey telef ettim. toprakla karıştırdıktan sonra güneşte kuruttuklarımdan daha çok verim aldım. kendimce bir yöntem ne kadar sağlıklı bilmiyorum. sökmeye kıyamadığım için şimdi bir sürü küçük fide doldu ev. meraklı arkadaşlara dağıttım ve işyerine diktim. havalar soğuyor bakalım akibetleri ne olacak.
başarılar dilerim, kolay gelsin...

lale lale Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
fıstık çamı, mavi ladin, okaliptus, sarı çam

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025