agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)

Beğeni Düzeni959Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-01-2012, 22:23   #481
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-12-2007
Galeri: 13
Guzel bir video, tesekkurler

sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2012, 22:32   #482
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 03-03-2011
çok faydalı bir video zfrypc teşekkürler.

eymenekin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2012, 22:54   #483
Ağaç Dostu

aydın's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2009
Büyüleyici bir video

aydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2012, 09:11   #484
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 24-05-2010
gerçekten harika teşekkürler zfrypc

baykal_77 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2012, 09:59   #485
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Giriş Tarihi: 05-08-2007
Galeri: 3
Teşekkürler Zafer Bey.
Çimlenmenin ne kadar muhteşem bir şey olduğunu gösteriyor bu video.
O kadar da kolay!
Yeter ki gerekli koşulları sağlayın.
Bu koşulları bu başlıkta özetlemeye çalıştım.
Eğer dikkatli okunup özenle uygulanırsa başarı şansı çok yüksek.

Haydi herkes kolları sıvasın!

Zeki Yağlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2012, 17:37   #486
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-06-2007
Sayın Zeki bey

Kolları sıvadık ama bir Clematis'i tohumdan yetiştiremedik.

Siz hiç denediniz mi?

Benol Hazaroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-01-2012, 20:39   #487
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazaroğlu Mesajı Göster
Sayın Zeki bey

Siz hiç denediniz mi?
Benol Hanımcığım,
Bir kere denedim, hiç başarılı olamadım.
Birçok güzel clematisin melez olduğunu ve melez bitki tohumundan üretilen bitkilerin anaca benzemeyebileceğini bildiğimden bir daha denemedim.
Sorunuz üzerine araştıracağım. Elde ettiğim bilgileri sizinle paylaşırım.
Aklımız keserse deneriz.

Uygun mu?

Selamlar

Eski 02-02-2012, 16:41   #488
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-06-2007
Çok teşekkür ederim. Biz amatörler Clematisi tohumdan hiç birimiz yetiştiremediğimiz için( ben hala inatla deniyorum).

Siz bu işte hayli uzman olduğunuz için belki yetiştirip bize de yol gösterebilirsiniz diye yazmıştım.

İyi günler.

Benol Hazaroğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2012, 18:20   #489
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-02-2012
Zeki bey merhaba
Bende balkon bahçe işine yeni başlayanlardanım ama yazınızı okuyunca çok üzüldüm. Tohumlarımı çimlendirmek için evimin yakınındaki seradan torf - perlit karışımı aldım galiba eskiden kullanılmış bir torftu zaten yere dökülmüş haldeydi ve ben steril etmeyi bilmiyordum. Ama yinede içime tam sinmeden (böceklerden çok huylanırım ve böcek olurmu acaba diye düşünürek) ekim yapmıştım. Kabıda temizlemedim şimdi ne yapmalıyım bunları döküp tekrar mı deneyim. Ama kıyamam herhalde (

ddmk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2012, 20:18   #490
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ddmk Mesajı Göster
Zeki bey merhaba
Bende balkon bahçe işine yeni başlayanlardanım ama yazınızı okuyunca çok üzüldüm. Tohumlarımı çimlendirmek için evimin yakınındaki seradan torf - perlit karışımı aldım galiba eskiden kullanılmış bir torftu zaten yere dökülmüş haldeydi ve ben steril etmeyi bilmiyordum. Ama yinede içime tam sinmeden (böceklerden çok huylanırım ve böcek olurmu acaba diye düşünürek) ekim yapmıştım. Kabıda temizlemedim şimdi ne yapmalıyım bunları döküp tekrar mı deneyim. Ama kıyamam herhalde (
Sayun ddmk,
Ektiklerinize dokunmayın.
Tohumunuz varsa bir de torfu sterilize ederek deneyin.
Farkı görmüş olursunuz.
Selamlar

Eski 09-02-2012, 20:20   #491
Ağaç Dostu

Zeki bey korktuğum başıma geldi nanemi sularken kırkayak gördüm bunlarla mücadele edbilirmiyim yoksa ben hiç bahçe yapamayacakmıyım
Not: nane, kış kekiği, dere otu yine aynı seradan aldığım bahçe toprağının içine torftan ilave ederek ekmiştim henüz bebeklerim çıkmadan zararlılar çıktı ve şuan çok huylandığım için bütün tüylerim diken diken ve kaşınıyorum

Eski 10-02-2012, 05:14   #492
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ddmk Mesajı Göster
Zeki bey korktuğum başıma geldi nanemi sularken kırkayak gördüm bunlarla mücadele edbilirmiyim yoksa ben hiç bahçe yapamayacakmıyım
Not: nane, kış kekiği, dere otu yine aynı seradan aldığım bahçe toprağının içine torftan ilave ederek ekmiştim henüz bebeklerim çıkmadan zararlılar çıktı ve şuan çok huylandığım için bütün tüylerim diken diken ve kaşınıyorum
Sterilizasyon daha çok mantarlara karşı yapılır.
Bu mantarlar fidelerin yeni çıktığı, en zayıf olduğu dönemde, hastalanıp ölmesine sebep olur.
Zararlılar/böcekler tohumlarınıza zarar vermezler. Aslında insanlara da zarar vermezler.
Eminim kırkayaklar sizden korkmuştur. Bırakın kaplarından çıkıp kaçsınlar veya yok edin.
Siz zararlılardan o kadar çok korkmayın. Onlara alışmaya çalışın. Onlar da tabiatın bir dengesi.

Yoksa bahçenizin/balkonunuzun keyfini çıkaramazsınız

Eski 10-02-2012, 11:28   #493
Ağaç Dostu

1 adet vardı zaten eşime aldırıp dışarı attırtım. Evde ne kadar kullanılmamış kum varsa kova içinde 10-11 dakika süreyle mikrodalgada steril ettim .
Peki kaptan kaçsınlar demişsiniz , kaçtıklarında eve dağılmayacaklarmı ? şuan itibariyle tohumlar içerde saksıda. Adana bugunlerde yağmurlu ve dolayısıyla hava serin o yüzden balkona da alamamki ufff çok acemiyim

Eski 10-02-2012, 12:59   #494
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-04-2008
Merhaba Arkadaşlar

Elimde bulunan mavi ladin tohumlarını lu an bolkonumdaki saksıların dibine koysam yer istanbul acaba çimlenirmi yoksa nisanı mı beklemem gerekecek?

saygılar

ttuzunalp Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2012, 19:34   #495
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 25-01-2012
merhabalar,
böceklerden huylanan arkadaşı okuyunca kendimi düşündüm bir an bende çok tiksinirim böceklerden o yüzden seradan yetişmiş fide almak yerine evde hazır torfa tohum ekmeyi tercih ediyorum. çok başarılı değilim ama ektiklerimin neticelerini yazacağım yinede :S
kokulu selluka tohumu 3 tane idi hepside filizlendi ilk gerçek yapraklarını henüz vermediler ve selvi gibi uzadılar ****** ışık yetersiz geldiği için.
İpomea tohumlarımı seraya almıştım baştan itibaren.sadece bir tanesi filizlendi diğer tohumlar çürümüş kontrol ettim hepsinide.ve serayı da açtım diğer viyolleri alıp tek kalan filizli viyolü uygun zamanda şaşırtmam lazım yanlış bilmiyorsam.henüz gerçek yapraklarını vermediği için beklemedeyiz.
Maydanozlar çıkmadı henüz.tamamen öldüler mi yoksa uygun zamanı mı bekliyorlar bilmiyorum 15 gün oldu ekim yapalı. Bacopa filizlenmedi hiç.öldüler sanırım...

Zeki bey aklıma takılan bir soru var. benim aldığım torfun steril olduğunu düşünmüştüm ama garantilemek için normal bir fırında sterilize etsem işe yarar mı? elimde bekleyen tohumlar var marttan önce ekmeyeceğim ama bilgi eksikliği varsa gidereyim dedim. benim fırınımın minimum sıcaklığı 100 derece civarında. fırın poşetine koyup minimum seviyede ısıttığım fırında kısa süre bekletsem yeterli olurmu?
birde şu sıkıştırılmış torftan viyoller de ayrı bir mesele. delik açmadan ektim ben onlara tohumları, çünkü torftan yapılmış hava alır nasılsa diye düşündüm ve sterilize etmedim. onları da fırınlamak lazım sanırım bekledikleri ortamdan bişeyler bulaşmış olabilir değil mi?

güler seferoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2012, 11:31   #496
Ağaç Dostu

h.ışık's Avatar

Giriş Tarihi: 24-06-2010
Galeri: 1
Merhaba yeni tarım dönemi başlarken yine aynı sorular olacak. Tohumları Ne zaman çimlendirelim, ekelim ne zaman şaşırtalım ve saire. Bunları başlığın eski sayfalarında bulabiliriz ancak bu sene (bahar-yaz dönemi) için meteorologlar bir gün havuza girilirken diğer günler kazakla giymek zorunda kalınabilir diye yorum yapıp tahminlerde bulunuyorlar.

Bu durumda kime güvenerek çimlendirmeye başlayalım. Olsa tecrübelerimize güveneceğiz ama yok. Ama tecrübeli forum yazarlarının bu sene ekim-dikim işlemleri için yorumları bize yol gösterecektir.

Zeki beeey, Yardım !!!

h.ışık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2012, 23:30   #497
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-12-2011
çimlendirme torfu nasıl sterlize edilir?

Sayın Zeki bey,
Bu konunun ilk sayfasında 6 numaralı iletinizde çok yararlı açıklamalarınız var. Aşağıdaki alıntıda belirttiğim gibi, çimlendirme torfunu kullanmadan önce strelize etmemizi tavsiye ediyorsunuz.

Ancak torfu, naylon torba içinde fırında 80 derece sıcaklıkta 10 dakika tutsak, naylon torbalar erimez mi?

Denemeden önce danışmak istedim. Hanımın fırınında naylon eritirsem, beni kıtır kıtır keser herhalde. ;-)

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeki Yağlı Mesajı Göster
Tohumdan üretim - Çimlendirme torfu

Sterilizasyon: Torfu da kullanmadan önce strelize etmeliyiz. Ben bunu şöyle yapıyorum.

Torfu yaklaşık iki kiloluk naylon torbalara koyuyorum. Ağzını bağlıyorum. Daha sonra fırında patlamasın diye kürdan iki birkaç delik deliyorum.

Sonra 80 derecede 10 dakika tutarak sterilize ediyorum. Bu şekilde torfun içinde bulunabilecek mantarlar, zararlı böcek yumurtaları, yabani tohumlar etkisiz hale geliyor. Ben bu işlemi mikrodalga fırında %100 de 10 dakika tutarak yapıyorum.

Sterilizasyon kendimiz yaptığımız veya kaynağı tam olarak bilinmeyen torflar için çok önemli.

Kültigin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2012, 23:56   #498
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kültigin Mesajı Göster
...

Ancak torfu, naylon torba içinde fırında 80 derece sıcaklıkta 10 dakika tutsak, naylon torbalar erimez mi?

Denemeden önce danışmak istedim. Hanımın fırınında naylon eritirsem, beni kıtır kıtır keser herhalde. ;-)

Kesin naylon erir ve hanımda sizi kesin keser...
Mikro dalga fırında demişti Zeki bey, tavuk pişirilen fırında değil.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2012, 02:09   #499
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen Mesajı Göster
Kesin naylon erir ve hanımda sizi kesin keser...
Mikro dalga fırında demişti Zeki bey, tavuk pişirilen fırında değil.
Sağolasın Halil Bey,
Kültigin'i hanımın elinden, beni Kültigin'in dilinden kurtardın

Eski 16-02-2012, 12:11   #500
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-12-2011
Sayın Halil bey ve Zeki bey, teşekkür ederim. Az kalsın torbaları börek pişirme fırınına koyuyordum. Allahtan 4-5 gündür yoğun kar yağışı sürekli ayaz rüzgar, -12, -13 derece soğuk derken projeyi ertelemiştim. Sizin uyarılarınız da can kurtaran oldular. :-)

Yoksa muhtemelen hem kıtır kıtır kesilecek, hem de yeni ocak almak zorunda kalacaktım. Eh, artık yeni torf sterilizasyonu projemi, mikrodalga fırını bazlı planlayacağım.

Beni bir faciadan kurtaran sizlere bir kaç güzel yerel ve özgün tohum bulup göndermek bana farz olsun.

Candan selamlarımla.

Kültigin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2012, 12:19   #501
Ağaç Dostu

Emre Kuzu's Avatar

Giriş Tarihi: 14-09-2009
Galeri: 10
Benimde kafama takılmıştı bu fırın poşetleri erimez herhalde onlarla yapabiliriz yeterince büyük oluyorlar.

Emre Kuzu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2012, 19:39   #502
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 01-10-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Benol Hazaroğlu Mesajı Göster
Sayın Zeki bey

Siz hiç denediniz mi?
İyi akşamlar,
bende alman forumlarından alabildiğim bilgilere göre, birçoğu Clematislerin çimlenmeden önce bir dönem soğukluk yaşamaları lazımmış. Türkçesini malesef bilmiyorum, almanca ise "Kaltkeimer" (Kaltkayma) diyorlar bu tür tohumlara. Yani doğada herhalde bir kış mevsimini atlatmaları lazım. Öneriler: plastik poşete sarıp birkaç saat buzlukta veya uzun süre buzdolabında beklettikten sonra toprağa vermekmiş.
Selamlar

Toprakhasreti Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2012, 10:48   #503
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-02-2012
Sn Zeki Yağlı anlatımlarınızla pazartesi ekimlerime başlayacağım inşallah. Bunları da balkonda üretim başlığında resimlerle paylaşmayı düşünüyorum Allah'tan herkese bereketli bir sezon diliyorum...

yesavas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2012, 13:31   #504
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 31-10-2007
Zeki bey merhabalar;
Çimlendirme torfunu nerede bulabileceğimiz hakkında bir bilginiz varmı acaba. Dr.Klasmman yetkililerini aradığımda adrese teslim yapmadıklarını söylediler.

ozlemoz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2012, 20:54   #505
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 14-07-2009
Merhaba Zeki Bey,
Bende bu senenin çimlendirme denemelerine başladım. 5 gün önce ektiğim şebboy tohumları topraktan başlarını çıkardılar ancak tohumların etrafında beyaz beyaz tüylenme var. Sebebi ne olabilir acaba? Saksıların üzeri streç film ile örtülü idi, hava almadığından olabilir mi acaba? Hava alsınlar diye streç filmleri söktüm. Sıcaklık 18-20 derece civarında...

ozgurbilgin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2012, 23:02   #506
Ağaç Dostu

h.ışık's Avatar

Giriş Tarihi: 24-06-2010
Galeri: 1
Ankara için çimlendirmeye 10-11 Mart , 17-18 Mart ya da 24-25 Mart tarihlerinde tohumları çimlendirmeye başlamayı düşünüyorum. Ankara'daki arkadaşlar uygun çimlenme tarihi sizce ne zamandır?
Benim tercihim 3. Dönem.

Düzenleyen h.ışık : 21-02-2012 saat 20:05 Neden: imla hatası
h.ışık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2012, 08:13   #507
Ağaç Dostu

Evin içerisinde cam önünde olmalarına rağmen boyları çok fazla uzadı. Işıklandırma için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Eski 22-02-2012, 20:24   #508
Ağaç Dostu

Çimlenen tohumlar için 2 tane 18W/840 günışığı florasan aldım. Her biri 1350 lmn ışık veriyor. Hafta sonu bir tane de kasa yaptırarak florasanı üzerine yerleştirip resimlerini buraya koyacağım.

Eski 23-02-2012, 16:42   #509
Ağaçsever

sabırsız0606's Avatar

Giriş Tarihi: 13-12-2011
Merhabalar arkadaşlar ben de Zeki Beyin yazılarını dikkatlice okuyup 31.12.2011 günü tohumlarımı toprakla buluşturup streçle battaniyeleyip petek üzerine koydum yaklaşık 3 gün içerisinde çimlendiler.Genellikle nisan başı gibi ekilecek çiçek tohumlarımı ocak sonunda ektim.Zeki Beyin yazıları beni çok imrendirdi ve deneme maksatıyla ektim.Hergün açıp havalandırmam zor oluyordu ve babamın sürpriz serası sayesinde fidelerim koruma altındalar akşam sefası ve sabah sefalarımı şaşırttım ancak üzerlerindeki poşetleri kaldırınca yaprakları hemen büzüşüyor,çok narinler henüz. Tavsiye edilen tecrübeler doğrultusunda güneşe ve rüzgara alıştırmayı deneyeceğim resimlerini ekliyorum tavsiyelerinizi bekliyorum Şimdiden teşekkür ederim

sabırsız0606 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2012, 17:01   #510
Ağaçsever

sabırsız0606's Avatar

Giriş Tarihi: 13-12-2011
seramda;sabah sefası,rozet çiçeğim,ipek çiçeğim,mavi yıldız,cosmos,hüsnü yusuf,ezan çiçeğim,kendi karanfillerimden bir tohum 2 gün önce ekmiştim çimleniyo,aloeveram onu koruma altına almak için seramda duruyor,haseki küpesi (çimlenmedi henüz),clametisim var çimlenmedi bekliyorum sabırsızlıkla...1 aya yakın oldu ekeli gelişimleri normal mi 2.yaprağı çıkardılar ve çok yavaş gelişiyorlar henüz hiç gübre vermedim ancak sıvı besin NPK 18 14 14 var elimde vermeyi düşünüyorum

Eklenen Resimler

sabırsız0606 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
casuarina cunninghamiana, cotyledon, çam, çimlendirme, fıstık, ficus macrophylla, kestane, kotiledon, köklendirme, moreton bay fig, river sheoak, sera, şaşırtma, tohum, tohum ekme

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025