merhabalar,
böceklerden huylanan arkadaşı okuyunca kendimi düşündüm bir an

bende çok tiksinirim böceklerden o yüzden seradan yetişmiş fide almak yerine evde hazır torfa tohum ekmeyi tercih ediyorum. çok başarılı değilim ama ektiklerimin neticelerini yazacağım yinede :S
kokulu selluka tohumu 3 tane idi hepside filizlendi ilk gerçek yapraklarını henüz vermediler ve selvi gibi uzadılar ****** ışık yetersiz geldiği için.
İpomea tohumlarımı seraya almıştım baştan itibaren.sadece bir tanesi filizlendi diğer tohumlar çürümüş kontrol ettim hepsinide.ve serayı da açtım diğer viyolleri alıp tek kalan filizli viyolü uygun zamanda şaşırtmam lazım yanlış bilmiyorsam.henüz gerçek yapraklarını vermediği için beklemedeyiz.
Maydanozlar çıkmadı henüz.tamamen öldüler mi yoksa uygun zamanı mı bekliyorlar bilmiyorum 15 gün oldu ekim yapalı. Bacopa filizlenmedi hiç.öldüler sanırım...
Zeki bey aklıma takılan bir soru var. benim aldığım torfun steril olduğunu düşünmüştüm ama garantilemek için normal bir fırında sterilize etsem işe yarar mı? elimde bekleyen tohumlar var marttan önce ekmeyeceğim ama bilgi eksikliği varsa gidereyim dedim. benim fırınımın minimum sıcaklığı 100 derece civarında. fırın poşetine koyup minimum seviyede ısıttığım fırında kısa süre bekletsem yeterli olurmu?
birde şu sıkıştırılmış torftan viyoller de ayrı bir mesele. delik açmadan ektim ben onlara tohumları, çünkü torftan yapılmış hava alır nasılsa diye düşündüm ve sterilize etmedim. onları da fırınlamak lazım sanırım bekledikleri ortamdan bişeyler bulaşmış olabilir değil mi?