![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-03-2012
|
Arkadaşlar birşey sormak istiyorum. Sayın limon1115'in bu son mesajındaki ilk resimde viyolün ilk 2 sırasındaki filizlerin boyları biraz uzamış. Bu şekilde uzun boyu olan filizleri şaşırtma yaparken nasıl bir yol izlemeliyiz? Yeni saksıya aktarırken, toprak üstünde kalacak kısım gene bu resimdeki viyoldeki gibi aynı mı kalmalı? Yoksa o uzun gövde zamanla yıkılıp yatmasın diye, yeni saksıya dikerken, o gövdenin bir kısmını da mı toprağa gömmeliyiz? Böylece toprak üstünde kalan gövde daha kısa olur ve yatıp ölmez.... mi acaba? Bir sakıncası olur mu böyle uzamış gövdeleri de toprağa gömmenin? Sayın maki01'e de sormuştum sanırım daha önce, sağolsun, kendisi de elinden geldiğince yardımcı oldu (hem bu konuda hem sardunyalar konusunda ![]() ![]() Sayın limon1115, sizin ikinci resimdekiler, ilk resimdekilerin şaşırtılmış hali midir? Siz de uzayan gövdelerin bir kısmını toprak altında mı bıraktınız şaşırtmada? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-11-2012
|
Alıntı:
Tam olarak şaşırtma zamanı değildi aslında ama tamamen yere yatmışlardı, ölmek üzerelerdi ben de bu sitede gövdesinin bir kısmının toprağa gölmesi ile kurtulabileceğini okumuştum. 1. resimde viyolde görülen filizleri gövdelerinin büyük bölümünü toprak altında bırakacak şekilde 2. resimde görülen saksıya ektim. Yaklaşık 1 hafta oldu ve tamamı yaşamaya devam ediyor hatta yeni yaprak çıkarıyorlar. Şaşırtma yapmak için 2. yaprakların tamamen çıkması gerekiyor. Ben kökünü çok açmadan sadece saksısını değiştirdim aslında. Eğer durumları kötü ise size de tavsiye ederim, işe yarıyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-03-2012
|
Çok teşekkür ederim Sn Limon1115. Şu an tam emin olmamakla birlikte sanki bir yerde ben de öyle okumuştum ve bunun üzerine bunu denemeye kalktım geçen yıl. Yani siz 2. gerçek yapraklarını çıkarmadan şaşırtma yaptınız sanırım ![]() "Bu ışık yetersizliği, fazla sulama vb sebeplerle çimlenme sonrası aşırı uzayan gövdeleri, şaşırtmada toprak altında bırakarak yatıp ölmelerini engelleyebiliriz ve bunun zararı yoktur, aksine bu durumda bu yapılmalıdır." Böyle bir yorum yaparsak bu doğru olur mu arkadaşlar? Geçen sene hevesle o kadar çok çiçek tohumu ektim ki, çoğu bu uzama ve bir takım aksilikler sebebiyle ölüp gitti. Geçen sene bu gövdeyi de toprak altında bırakmayı uygulamıştım bazılarında - yanılmıyorsam ama hangisi hangisiydi hatırlamıyorum, filizler çok olunca. Bu sene daha temkinli gitmek istiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-11-2012
|
Alıntı:
Aslında ben de sizin gibi acemiyim. Kesin birşey diyemeyeceğim. Bunlar bu sene ektiğim ilk tohumlardı, çok ışık almayan bir yerde durdukları için uzadılar. Ben de ikinci yapraklarını çıkarmalarını beklemeden gövdelerini de toprak altında bırakarak başka saksıya geçirdim. Şimdi güneyden güneş alan penceremin önündeler, boylarının uzaması da durdu. Diğer bütün tohumlarımı da artık tohumdan çıkar çıkmaz pencerenin önünde bulunan masaya taşıyorum. Durumları çok daha iyi. Bence sizde filizler ölmeden bu şekilde başka saksıya alın ve hemen güneş gören bir yere taşıyın. Ben ayrıca ölmesini hiç istemediğim ve cılız görünün filizlerin bir kısmını da geceleri beyaz ışığın altında bırakıyorum. İşe yarayıp yaramadığından emin değilim. Diğer bütün tohumlarımın durumu iyi sayılır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
casuarina cunninghamiana, cotyledon, çam, çimlendirme, fıstık, ficus macrophylla, kestane, kotiledon, köklendirme, moreton bay fig, river sheoak, sera, şaşırtma, tohum, tohum ekme |
|
|