Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cymbelina
Çok teşekkür ederim Sn Limon1115. Şu an tam emin olmamakla birlikte sanki bir yerde ben de öyle okumuştum ve bunun üzerine bunu denemeye kalktım geçen yıl.
Yani siz 2. gerçek yapraklarını çıkarmadan şaşırtma yaptınız sanırım  , gövdelerin uzunluğu sebebiyle. Gövdelerin bir kısmını yeni saksıda toprak altında kalacak şekilde diktiniz ve bu haliyle 2. gerçek yapraklar çıktı. Değil mi?
" Bu ışık yetersizliği, fazla sulama vb sebeplerle çimlenme sonrası aşırı uzayan gövdeleri, şaşırtmada toprak altında bırakarak yatıp ölmelerini engelleyebiliriz ve bunun zararı yoktur, aksine bu durumda bu yapılmalıdır." Böyle bir yorum yaparsak bu doğru olur mu arkadaşlar?
Geçen sene hevesle o kadar çok çiçek tohumu ektim ki, çoğu bu uzama ve bir takım aksilikler sebebiyle ölüp gitti. Geçen sene bu gövdeyi de toprak altında bırakmayı uygulamıştım bazılarında - yanılmıyorsam ama hangisi hangisiydi hatırlamıyorum, filizler çok olunca. Bu sene daha temkinli gitmek istiyorum.
|
Aslında ben de sizin gibi acemiyim. Kesin birşey diyemeyeceğim. Bunlar bu sene ektiğim ilk tohumlardı, çok ışık almayan bir yerde durdukları için uzadılar. Ben de ikinci yapraklarını çıkarmalarını beklemeden gövdelerini de toprak altında bırakarak başka saksıya geçirdim. Şimdi güneyden güneş alan penceremin önündeler, boylarının uzaması da durdu. Diğer bütün tohumlarımı da artık tohumdan çıkar çıkmaz pencerenin önünde bulunan masaya taşıyorum. Durumları çok daha iyi.
Bence sizde filizler ölmeden bu şekilde başka saksıya alın ve hemen güneş gören bir yere taşıyın. Ben ayrıca ölmesini hiç istemediğim ve cılız görünün filizlerin bir kısmını da geceleri beyaz ışığın altında bırakıyorum. İşe yarayıp yaramadığından emin değilim. Diğer bütün tohumlarımın durumu iyi sayılır.