agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)

Beğeni Düzeni78Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 04-01-2018, 13:52   #1
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 22-04-2013
Çimlenme fotoğrafları

Sırasıyla beyaz, kırmızı, sarı, tohumların üzeri kapatılan kırmızı ve üzeri kapatılmayan ama ilave olarak altı saat oda ısısında suda bekletilen tohumlar. Fotoğraflar yeniden boyutlandırıldığı için çok belli olmayabilir ama beyaz ve kırmızı çilek tohumları çimlenmeye başlamışken sarı tohumlarında hiç bir hareket yok henüz. Sanırım kırmızı da beyaza oranla biraz daha hızlı gelişim var zira oluşan kotiledonlar da var. Üzeri kapatılan ve kapatılmayan tohumlar arasındaki fark henüz anlaşılacak boyutta değil. İkinci ve dördüncü fotoğraflarda görüldüğü gibi her ikisinde de kotiledon oluşumu var. Son fotoğrafa bakarak suda bekletmenin de negatif etkisi olduğu gibi bir çıkarım yapmak mümkün şu aşamada.

İlk mesajda bunu belirtmeyi unutmuştum. Çilek tohumlarının çimlenme için sürekli neme ihtiyaç duyduğu bilgisi ışığında büyük kutunun dibinde devamlı şekilde su var. Fotoğraflardaki cıvık cıvık görüntülerden de belli oluyor zaten. Bazen çok mu fazla diye düşünmüyorum değil hani. Şimdilik fazla gibi görünmüyor gerçi ama yine de bilemiyorum.

Hangi bitki tohumu çimlenmek için neme ihtiyaç duymaz ki ? Yukarıdaki sürekli neme ihtiyaç duyması bilgisini çok aptalca olsa da belirtme ihtiyacı hissettim. Dilediğinizce kafa bulabilirsiniz .

Eklenen Resimler

nazcal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2018, 21:23   #2
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 22-04-2013
Sonuçlar

Kırmızı ve beyaz çilekleri dün viyollere aldım. Sarı çilekler bu ikisine göre çok daha yavaş gelişiyorlar. Çimlenme oranı da gözle görülür şekilde daha düşük. Buzlukta bekletmeye ilave olarak altı saat oda sıcağında suda bekletme halinde çimlenme oranı yaklaşık %55, 33 tohumda 18 çimlenme. Üzeri örtülenler de durum biraz daha iyi, 55 tohumdan 32'si çimlenmiş durumda. Bu da yüzde 58'lik bir orana tekabül ediyor. Üzeri örtülmeyen kırmızı çilek tohumlarının çimlenme oranı yüzde 76, 110'da 84 çimlenme. Beyaz çileklerde çimlenme oranı da 133 tohumda 98 çimlenme ile yüzde 74 olarak gerçekleşti.

Özetlemek gerekirse:

- Üç çeşit dağ çileğinden sarının çimlenme oranı ve gelişimi kırmızı ve beyaza nazaran çok düşük (1. fotoğraf).

- Kırmızı ve beyazların çimlenme ve gelişme oranları hemen hemen aynı.

- Bazı kaynaklarda önerilen suda bekletmenin çimlenmeye pozitif etkisi bir tarafa, negatif etkisi var. Yüzde 55'e yüzde 76 gibi ciddi bir fark söz konusu (İkinci ve üçüncü fotoğraflar).

- Yüzde 58'e yüzde 76 oranıyla ışığın çilek tohumlarının çimlenmesini pozitif yönde etkilediği görülmekte (İkinci ve dördüncü fotoğraflar).

Eklenen Resimler

ahmeter, tevmen, Muda ve 6 kişi beğendi.

Düzenleyen nazcal : 28-01-2018 saat 21:41 Neden: Fotoğraf ekleme
nazcal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025