Merhaba,
çilek tohumu çimlendirmesiyle ilgili bir kaç konu olmasına rağmen, gerek bilgi kirliliği gerekse anlatılan yöntemlerin çoğunu denemiş ve sonuç alamamış biri olarak son olarak denediğim ve işe yaradığını gördüğüm yöntemi anlatmak üzere yeni konu açmaya karar verdim.
Çileklere olan aşırı düşkünlüğüm nedeniyle çatıda bir şekilde çilek yetiştirmeye çalışıyordum. Bir kaç yıl boyunca iyi de verim alabilmiştim aslında. Ne var ki bir iş seyahatim esnasında damla sulama sisteminin basınç düşürücü aparatı patlayıp çatıyı su bastı. Çatıyla kalmayıp tavanı da rezil ettiğinde sürekli ertelediğimiz tadilatı yapmak kaçınılmaz oldu. Tadilat gereğinden uzun sürdüğü için o hengamede çileklerle yeterince ilgilenmedik. Zavallılar da kuruyup gittiler. Havaların iyi gitmesiyle biraz fide alıp dikmiş olsam da tohumdan çimlendirip yetiştirme fikri tekrar depreşti. Önceki denemelerim hep hüsran olduğu için tohumları alıp İngilizce sitelerde araştırmaya koyuldum. Tohum satanlarda standart bilgilere ilave olarak bir kaç değişik adımı da not ediyordum ki kullandığı yöntemle beş gün gibi kısa bir sürede çimlenme sağlandığını iddia eden birinin yazısını buldum. Elbette çok inandırıcı gelmemişti ama denemenin bir sakıncası da yoktu. Sonucu kısa sürede görecek olmak heyecan vericiydi. Elimde kırmızı, beyaz ve sarı dağ çileği tohumları vardı ve 29 Aralık günü akşam saatleri yöntemi uyguladım. Dün sabah kontrol ettiğimde bir başka başarısızlık diye düşünmeye başlamıştım. Ne de olsa beşinci güne girmiştik. Ne var ki bu sabah baktığımda toprağın arasında minik, yeşil bir şey gördüğümde gözlerime inanamadım. Demek ki olacak, bir kaç gün daha gerekiyor diye düşünerek bir fotoğraf çekeyim dedim. Bunu yapmak üzere yakından baktığımda da aslında diğer tohumların da uyanmaya başlamış olduğunu görmekle sevincim iyice katlandı. Başkalarına yardımcı olması umuduyla da adım adım yöntemi anlatmaya karar verdim. Çok uzattığımız farkındayım, kusura bakmayın. Nihayet sıra yöntemi anlatmaya geldi.
1. Tohumlar en az iki gün boyunca buz dolabında bekletilmeli. Uygulayan arkadaş iki gün, bir hafta, iki, üç ve dört hafta bekletme arasında bariz bir fark olmadığını gözlemlemiş.
Burada önemli bir noktayı belirtmek istiyorum. Bekletme derin dondurucuda değil de buz dolabının normal kısmında olmalı. Derin dondurucudaki en az -18 derecelik ısının tohumları öldürebileceği bilgisini okuduğumda tohumlarımın neredeyse bir gündür derin dondurucuda beklediğini hatırlayınca eve gidene kadar kendime ettiğim hakaretelerin haddi hesabı yok. Neyse ki korkulanın olmadığını görmek içimi ferahlattı.
2. Buzlukta bekletilen tohumlar steril ekim toprağına serpiştiriliyor. Çilek tohumunun çimlenme için ışığa ihtiyacı varmış. Bu nedenle üzerleri kapatılmamalıymış.
Kırmızı çilek tohumlarım daha fazla olduğu için bir kısmının üzerini kapattım. Bir kısmını da bir kaç yerde okuduğum için altı saat oda ısısında suda beklettim.
3. Fısfısla sulama yerine alttan sulamanın daha iyi sonuç verdiği bilgisi ışığında kutuların yan taraflarında altlara yakın birer delik deldim. Sonra da hepsini daha büyük bir kutuya koydum. Bu mevsimdeki ışığın yetersizliği nedeniyle balkonda ilave ışık olarak daha önce aldığım
ve burada bahsettiğim tam dalga boyu bitki yetiştirme ışıklarını kullandım. Çilek tohumları +18 +24 derece arasında çimleniyormuş. Balkon camlarını kapatarak bir elektrik sobasıyla ısıtarak sıcaklığın +22 derece civarlarında olmasını sağladım.