agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Bardak menekşe (Gloxinia) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/1368.htm)

hlycd 21-05-2014 15:09

1 Eklenti(ler)
Ancak bu kadar büyüyebildik.

özlemsoylu 21-05-2014 17:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hlycd (Mesaj 1286516)
Ancak bu kadar büyüyebildik.

merabalar bende bu sene gloksinya yumrusunu sakladım kışın bakdım sağlıklı çürümemiş hemen gömdüm toprağa 2hafta kımıldama olmadı dökdüm toğrağı konturol ettim 2tane filizlenme gördüm tekrar gömdüm hemen :D 2hafta oldu ama hala cıkmadıı yerini oynatınca ya öldü **** geç çıkacak sizce ? şimdiden teşekkürler...

hlycd 22-05-2014 08:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi özlemsoylu (Mesaj 1286574)
merabalar bende bu sene gloksinya yumrusunu sakladım kışın bakdım sağlıklı çürümemiş hemen gömdüm toprağa 2hafta kımıldama olmadı dökdüm toğrağı konturol ettim 2tane filizlenme gördüm tekrar gömdüm hemen :D 2hafta oldu ama hala cıkmadıı yerini oynatınca ya öldü **** geç çıkacak sizce ? şimdiden teşekkürler...

Yapraktan çoğalan menekşeleri küçük saksılara aldıktan sonra hiç ellemedim. Kış boyu pek bi değişim olmadı. Yeni küçük saksılarda birazcık büyüdü filizler ve öylece kaldı. Bi tanesi kızımın hışmına uğradı :) filizi kopunca sadece yumru olarak kaldı toprakta. Ama bu baharda o da tekrar filiz verdi. Kontrol ederken mümkün olduğunca yerinden oynatmamak ve köklerine zarar vermemek lazım. Bilirim o merakı acaba ne durumda diye kurcalar insan :) sizin yumru hala iyi durumda ise filiz verecektir bence. Sabredin.

özlemsoylu 23-05-2014 16:07

[QUOTE=hlycd;1286803]Yapraktan çoğalan menekşeleri küçük saksılara aldıktan sonra hiç ellemedim. Kış boyu pek bi değişim olmadı. Yeni küçük saksılarda birazcık büyüdü filizler ve öylece kaldı. Bi tanesi kızımın hışmına uğradı :) filizi kopunca sadece yumru olarak kaldı toprakta. Ama bu baharda o da tekrar filiz verdi. Kontrol ederken mümkün olduğunca yerinden oynatmamak ve köklerine zarar vermemek lazım. Bilirim o merakı acaba ne durumda diye kurcalar insan :) sizin yumru hala iyi durumda ise filiz verecektir bence. Sabredin.[/QU

teşekkürler ,
sabırla bekliyorum tekrar bakmam artık belki çok dipte kalmışdır ...seneye tecrübem olur :D ümidim var ama çıkacak inşallah :) filizler cıkınca sizide bilgilendiririm ...

redbullah 30-05-2014 02:26

Değerli Gloxinia yetiştiricileri.Artık yazmaz oldunuz.Tohumlar büyüdümü?Yumrular çiçek açtılarmı.Çok merak ediyorum.Hele resimde olursa daha bir hoş olacak.
Lütfen yazın,resimleyin,bilgiler verin...
Esenlikler diliyorum..

SUDEM 30-05-2014 09:25

Sayın redbullah..bardak menekşem buraya yüklediğim onca tomurcuktan sadece 2 tanesini tamamen açmayı başarabildi..şu anda toprağa yakın yerde bir sürü yeni tomurcuk oluşumu ve minik yapraklanma var.ancak gözlemimce benim bardak menekşem çiçeklenmeyi sonuna kadar başarıyla bitiremiyor.bakımı konusunda nerde hata yapıyorum acaba?

aliustuner 30-05-2014 10:09

Merhaba sayın Redbullah,
Tohumlarınız sera ortamı gibi şeffaf kapalı kapta ilk filizlerini verdiler.Sayenizde onlarca fide büyümeye çalışıyor.En kısa zamanda fotoğraf çekip yüklerim.Bu arada yurt dışından aldığım 2 çeşit yumru da nazlı nazlı filiz veriyor.Bakalım nezaman açarlar?İngiltereden aldığım tohumların fidelerinin şaşırtma zamanı geldiği kanaatindeyim.Onların da fotoğrafını çekip yükleyeceğim 3-5 gün sonra.Bardak menekşe yetiştirenler arasında yaprak ,yavru ,fide alışverişi (takası) neden olmasın?Herkese sevgiler

redbullah 30-05-2014 14:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SUDEM (Mesaj 1289903)
Sayın redbullah..bardak menekşem buraya yüklediğim onca tomurcuktan sadece 2 tanesini tamamen açmayı başarabildi..şu anda toprağa yakın yerde bir sürü yeni tomurcuk oluşumu ve minik yapraklanma var.ancak gözlemimce benim bardak menekşem çiçeklenmeyi sonuna kadar başarıyla bitiremiyor.bakımı konusunda nerde hata yapıyorum acaba?

Sayın SUDEM,söylediğiniz durum öncelikle aşırı sulamadan olabilir.Suyu azaltın.Bir diğer ihtimal sert-kireçli-alkali sudan olabilir.Bununda en kolay yolu vereceğiniz suya az bir parça aspirin veya çok az limon tuzu ya da az bir şey sirke,limon damlatın.Bu çiçek gübreyi seviyor.Toprağı besinsiz kalmış olabilir.Birde toprağı sert,killi toprak olabilir.Nice çiçek toprağı diye aldığım toprak daha sonra tuğla gibi oldu.Toprağı terbiye etmenin en güzel yolu,bulabilirseniz yanmış hayvan gübresi ile karıştırın.Bir yapsanız,çiçekleriniz bayılır.Çiçekte önce yaprak çıkması lazım.Daha sonra bu yaprakların besliyeceği çiçekler ile yumru oluşur.Siz çiçek tomurcuklarının birazını koparın.Az yaprağa versin.Yapraklar küçükse,gelişemiyorsa toprakta besin yok demektir.Bazen bir sürü gübre v.s verdiğimiz halde faydası olmadığını görürüz.Eğer sulama suyunuz kireçli ise,bu kireç kökleri sarar,diğer besinlerin girmesine,çiçeğin gelişmesine engel olur.Birde bir mercek ile yaprak saplarının köklerine,yaprak altlarına,az eşelediğiniz toprağına dikkatlice bakın.Gözün göremiyeceği börtü böcek varmı.
Diyeceklerim bu kadar.Uzaktan doktorluk ancak bu kadar olur.
Esenlikler diliyorum..

redbullah 30-05-2014 14:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aliustuner (Mesaj 1289934)
Merhaba sayın Redbullah,
Tohumlarınız sera ortamı gibi şeffaf kapalı kapta ilk filizlerini verdiler.Sayenizde onlarca fide büyümeye çalışıyor.En kısa zamanda fotoğraf çekip yüklerim.Bu arada yurt dışından aldığım 2 çeşit yumru da nazlı nazlı filiz veriyor.Bakalım nezaman açarlar?İngiltereden aldığım tohumların fidelerinin şaşırtma zamanı geldiği kanaatindeyim.Onların da fotoğrafını çekip yükleyeceğim 3-5 gün sonra.Bardak menekşe yetiştirenler arasında yaprak ,yavru ,fide alışverişi (takası) neden olmasın?Herkese sevgiler

Sevgili Ali bey,tohumların çimlenmesine çok sevindim.Başarılarınızın devamını diliyorum.Ben ilgi alanımı Gloxinia dan Af.Menekşesine çevirdim.İyimi yaptım bilmiyorum.Beni usandırdılar.Her hafta bir ikisi önce yumuşuyor,sonrada bay-bay.Çok nazlılar.Halbuki Gloxinialarımın yanına bazen on gün uğramadığım olurdu.Asmalara kullandığım bir kaç çeşit Fungisit ilacı tatbik ettiğim halde bu yumuşatan mantara çare bulamadım.
Esenlikler diliyorum..

SUDEM 30-05-2014 14:48

teşekkür ederim..uygulayacağım..inşallah düzelir.

aliustuner 30-05-2014 16:15

1 Eklenti(ler)
Redbullah bey selam,
Daha önceleri de söylemiştim,ben de çok çok ağırlık menekşede.menekşe sevgim uzun yıllar önceye dayanır ,ama kapsamlı ve bilinçli olarak uğraşımın 6 aylık mazisi var.Çiçekçiler ve market çeşitlerinin dışında hybrid çeşitlere yöneldim.Henüz açmayan yavrularım,yavrulasın diye dikilmiş yapraklarım ve çimlenen tohumlarım var.Zamanla açtıkça facebook ta yayınlıyacağım.Size arzu ederseniz önümüzdeki aylarda yavru ve yaprak göndermek isterim.Son menekşem Chimera sharon (Humako)Fotoğrafını yüklemeye çalıştım ama beceremedim galiba.Selamlar

aliustuner 30-05-2014 16:19

Redbullah bey,bahsettiğiniz mantar çökerten mantarı olabilir.ben ilacı almıştım ama uygulama durumum olmadı.Gloksinyaların en çok bu mantardanetkilendiğini biryerlerde okumuştum

redbullah 02-06-2014 01:36

merhaba..

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aliustuner (Mesaj 1290131)
Redbullah bey,bahsettiğiniz mantar çökerten mantarı olabilir.ben ilacı almıştım ama uygulama durumum olmadı.Gloksinyaların en çok bu mantardanetkilendiğini biryerlerde okumuştum

Sayın Üstüner,bahsettiğiniz ilacın markası,ya da muadilini alabilmem için etken maddesi nedir?

masallale 05-06-2014 14:26

5 Eklenti(ler)
benim yaprağım su içinde yaprak vermiş. yaprağım iki yerden kırıktı. üç ayrı yerden kök vermiş durumda. biride dediğim gibi yapraklanmış. ben bunu nasıl dikmeliyim. bana bir akıl verirseniz sevinirim

yesilgiresun 06-06-2014 23:09

bardak menekse

1 Eklenti(ler)
Yy[ATT
ACH]500214[/ATTACH]bu menekşeyi hasta olarak almiştim ve yerini sevdi.cicek acti şimdi yeni bir cicek daha geliyor.o mutlu bende mutlu:.

yesilgiresun 09-06-2014 15:34

2 Eklenti(ler)
Eklenti 500879

Eklenti 500880bu yeni gelen ciceģimiz.ama sanki bir bitlenme goruyorum.acaba nasil temizlerim.

özlemsoylu 09-06-2014 16:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi redbullah (Mesaj 1289841)
Değerli Gloxinia yetiştiricileri.Artık yazmaz oldunuz.Tohumlar büyüdümü?Yumrular çiçek açtılarmı.Çok merak ediyorum.Hele resimde olursa daha bir hoş olacak.
Lütfen yazın,resimleyin,bilgiler verin...
Esenlikler diliyorum..

sayın rebdullah 1,5 ay sonra benim yumrudan bi yaprak belirtisi göründü lakin hala yavaş ilerliyor azimliyim inşalah büyüyecek yaprakalr ozman fotoğraf yüklerim şuan yüklesem kuru toprak gibi görünür :)

özlemsoylu 09-06-2014 16:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yesilgiresun (Mesaj 1293908)
Eklenti 500879

Eklenti 500880bu yeni gelen ciceģimiz.ama sanki bir bitlenme goruyorum.acaba nasil temizlerim.

sayın yeşilgiresun aynı şekilde benim gloxniamada olmuşdu yetersiz güneş ıslak toprakda çoğalıyorlar ben ince yumuşak pasta fırçasını ıslattım yaprak ve tomurcuk üzerindeki bitleri temizlemişdim bu şekilde kurtuldular ...

redbullah 09-06-2014 17:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi masallale (Mesaj 1292538)
benim yaprağım su içinde yaprak vermiş. yaprağım iki yerden kırıktı. üç ayrı yerden kök vermiş durumda. biride dediğim gibi yapraklanmış. ben bunu nasıl dikmeliyim. bana bir akıl verirseniz sevinirim

Sayın Masallale,görüntü gerçekten tuhaf.Geç oldu ama,yinede akıl vereyim.Halen bir şey yapmadıysanız,o yaprakları saksıdaki toprağın üzerine koyun.Kök veya sürgün görülen yerlerin üzerine yarım santim kalınlığında toprak dökün.Sulamayı yaprakları ıslatmadan toprak az nemli kalacak şekilde kenardan yapın.Bir ay kadar böyle devam edin.Az güneş,bol aydınlık.Kökler ve sürgünler kuvvetlenince umarım durum normale döner.
Esenlikler diliyorum..

redbullah 09-06-2014 17:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi özlemsoylu (Mesaj 1293923)
sayın rebdullah 1,5 ay sonra benim yumrudan bi yaprak belirtisi göründü lakin hala yavaş ilerliyor azimliyim inşalah büyüyecek yaprakalr ozman fotoğraf yüklerim şuan yüklesem kuru toprak gibi görünür :)

Sayın Özlemsoylu,Gloxinia nın çok nazik olduğu bir dönem.İlk çıkan o sürgünler ya kısa zamanda kendisini toparlıyor,normale dönüyor,ya da bir türlü gelişmeyip,ya kuruyor,ya da çürüyor.Bu olay aslında yumrunun hastalanmasıyla başlıyor.Yumruyu hasta eden şeyler ise,aşırı su,aşırı nem sonucu oluşan mantar,küf v.s.Sakın fazla su vermeyin.Saksınızı aydınlık,azda güneş gören havadar bir yere koyunToprak az nemli olsun yeter.Gübre,Ç.coşturan falan da vermeyin.Sürgünlere su değdirmeyin.Suyu ya kenardan,ya da alt tabaktan verin.
Esenlikler diliyorum..

redbullah 09-06-2014 19:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yesilgiresun (Mesaj 1293908)
Eklenti 500879

Sayın Yeşilgiresun,aslında bu yaprak bitlerinden bir önceki kırmızı çiçeğinizdede var.Bunlar atlar,zıplar,diğer çiçeklerinizide istila ederler.Size zararsız gelebilir ama,zamanla kökleride,yumrularıda yerler.Havasız yerlerdeki nemli bitkilerde oluşurlar.Bu gibi yerler genelde satıldıkları marketler oluyor.Kullanacağınız ev yapımı ilaçlar yapraklar tüylü olduğu için pek etkili olmaz.Yaprakları temizlemek,bitkiyi yıkamak geçici çözüm olur.Siz en iyisi çevrenizdeki tarımcılardan insektisit/akarisist ya da sadece insektisit olan,sistemik etkili bir ilaç edinin,tavsiyelerine göre kullanın.
Esenlikler diliyorum..

aliustuner 09-06-2014 23:35

Sayın redbullah,Şuanda istanbul da olmadığımdan cevap veremiyeceğim.Ayın 20 sinde dönünce yazarım.

özlemsoylu 10-06-2014 13:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi redbullah (Mesaj 1293942)
Sayın Özlemsoylu,Gloxinia nın çok nazik olduğu bir dönem.İlk çıkan o sürgünler ya kısa zamanda kendisini toparlıyor,normale dönüyor,ya da bir türlü gelişmeyip,ya kuruyor,ya da çürüyor.Bu olay aslında yumrunun hastalanmasıyla başlıyor.Yumruyu hasta eden şeyler ise,aşırı su,aşırı nem sonucu oluşan mantar,küf v.s.Sakın fazla su vermeyin.Saksınızı aydınlık,azda güneş gören havadar bir yere koyunToprak az nemli olsun yeter.Gübre,Ç.coşturan falan da vermeyin.Sürgünlere su değdirmeyin.Suyu ya kenardan,ya da alt tabaktan verin.
Esenlikler diliyorum..

çokkk teşekkür ederim tam tersi bende üzerinden döküyordum suyu o gözüken minik sürgünlere direk su değiyordu toprak kurudukca döküyordum iyiki yazmışım size bundan sonra kenardan sürgünlere değdirmeden sularım tabi hastalanmadıysa :)

masallale 11-06-2014 08:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi redbullah (Mesaj 1293939)
Sayın Masallale,görüntü gerçekten tuhaf.Geç oldu ama,yinede akıl vereyim.Halen bir şey yapmadıysanız,o yaprakları saksıdaki toprağın üzerine koyun.Kök veya sürgün görülen yerlerin üzerine yarım santim kalınlığında toprak dökün.Sulamayı yaprakları ıslatmadan toprak az nemli kalacak şekilde kenardan yapın.Bir ay kadar böyle devam edin.Az güneş,bol aydınlık.Kökler ve sürgünler kuvvetlenince umarım durum normale döner.
Esenlikler diliyorum..

çok teşekkür ederim yapraklara dokunmadım henüz. size birazdan diğer yapraklarıda fotoğraflar gönderirim. onlarda gerçekten çok tuhaf oldular.
önerinizi dinleyeceğim. bugün deneme yaparım mutlaka

özlemsoylu 12-06-2014 22:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi redbullah (Mesaj 1293942)
Esenlikler diliyorum..

Sayın Redbullah bey,benim yumruya çok su dökmüşüm yumuşamış çıkan filizlerde çürümüş :( sormakda geç kalmışım ben gene bir umut yumrunun sağlam yerlerini kesip tekrar gömdüm saçma gibi ama umutsuzca olsada şansımı denemek istedim...hayırlı akşamlar...

redbullah 13-06-2014 03:45

Sayın Özlemsoylu,Gloxinia nın yumrusu keşke patates gibi olsaydı.Üzerinde göz olan parçaları kesip,dikerdik.Fakat bu yumruda göz sadece bir tane.Orasıda çürüdüyse yapacak bir şey yok.Çürüyen kısımlar yanlarda pek derin değilse,en fazla bütünün 1/5 i kadarsa,sürgün yeri sağlamsa,kestiğiniz yerlere kükürt veya kömür tozu sürerek şansınızı deneyebilirsiniz.Sizin yeniden ektiğiniz yumru böyle olsa dahi,kesilen yerlere söylediğim şeyleri sürmezseniz oralardan tekrar çürüme yapacaktır.Bir de sağlıklı bir yumruyu tuttuğunuzda sertliği patates kıvamında olmalıdır.Yumuşaksa çürüme ya da diğer hastalıklar başlamış demektir.İnşallah şansınız tutarda o ektikleriniz çok zor ama,sürgün verirler.Kesik yerler dediğim gibi mantar v.s olmaması için kükürt ya da kömür tozu ile izole edilmeli.
Esenlikler diliyorum..

özlemsoylu 13-06-2014 09:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi redbullah (Mesaj 1295325)
Sayın Özlemsoylu,Gloxinia nın yumrusu keşke patates gibi olsaydı.Üzerinde göz olan parçaları kesip,dikerdik.Fakat bu yumruda göz sadece bir tane.Orasıda çürüdüyse yapacak bir şey yok.Çürüyen kısımlar yanlarda pek derin değilse,en fazla bütünün 1/5 i kadarsa,sürgün yeri sağlamsa,kestiğiniz yerlere kükürt veya kömür tozu sürerek şansınızı deneyebilirsiniz.Sizin yeniden ektiğiniz yumru böyle olsa dahi,kesilen yerlere söylediğim şeyleri sürmezseniz oralardan tekrar çürüme yapacaktır.Bir de sağlıklı bir yumruyu tuttuğunuzda sertliği patates kıvamında olmalıdır.Yumuşaksa çürüme ya da diğer hastalıklar başlamış demektir.İnşallah şansınız tutarda o ektikleriniz çok zor ama,sürgün verirler.Kesik yerler dediğim gibi mantar v.s olmaması için kükürt ya da kömür tozu ile izole edilmeli.
Esenlikler diliyorum..

günaydın..daha önceden duymuşdum kömür tozunu ama maalesef olmadığı için süremedim yok yok olmaz artık yaşamaz kendi ellerimle öldürdüm resmen hersene alırım bu çiçeği patatesini gömerim ya seneye sağlam çıkmaz **** böle yumruyu yaşatamam olan gloxinlere oluyorr ....yardımseverliğiniz için teşekkürler...

eceyıldız 13-06-2014 10:33

Yavru Gloxsinyalar

1 Eklenti(ler)
Yavru gloxsinyaları bu şekilde şaşırttım... Redbullah Hocam nasıl görünüyorlar

Eklenti 501754

Yaklaşık bir hafta oldu ve gelişimleri çok güzel alttan sulama yapıyorum ve bitkiler için olan genel kullanım toprağına ektim...
Toprak kurudukça alttan suluyorum....
Eksik olan ya da yapmamı önereceğiniz bir şey var mı acaba...

eceyıldız 13-06-2014 10:40

Yeni Melek

1 Eklenti(ler)
Bu da yeni aldığım gloxsinyam... Geriside gelecek inşallah...

redbullah 14-06-2014 03:56

Harikalar..Sen bu işi biliyorsun.O şeffaf kabın üstünü örtmüyorsun değilmi?Sıcak ve nemden çürürler sonra.Havadar bir yerde dursunlar.Şeffaf kabın yan duvarlarını makasla alçalt.Hava sirkülasyonuna engel olmasın.Su kapları ortak olduğundan,birisinde küf,mantar olursa,ortak sudan diğerlerinede bulaşır.
Güle güle büyüt.
Bu arada,resmini eklediğin gibi yetişkin çiçeklerin varsa,en kısa zamanda yapraklarından bir kaç tane köklendirerek yedekle.Yerin müsait değilse yakınlarına,komşularına ver.Seninkinin başına bir şey gelirse temin edebilirsin.
Rukiyeözgür hanım,sizin yavrular ne alemde.Resimlerseniz seviniriz..
Esenlikler diliyorum..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025