agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Bardak menekşe (Gloxinia) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/1368.htm)

SUDEM 24-01-2014 07:32

Veee...sanırım mutlu son geliyor..:D bugün şehir dışına çıkacağım diye nazlı çiçeğimi sularken.yaprakların altında çiçek tomurcuğuna benzer şeyler farkettim.. :p Allahım açmış halini görebilecek miyim? Açınca buradan eklerim inşallah.

eceyıldız 31-01-2014 21:14

Bu gün gloxsinyalarımın saksı ve toprak değişimi ile uyandırma zamanının geldiğini düşünerek onları uyudukları yerden çıkardım ne göreyim dersiniz aylardır sulanmadan uyuyan bardak menekşelerim filizlenmişler nasıl bir mutluluk bu anlatamam. Onları eski topraklarından arındırıp yeni toprak ve saksılarına tekrar gömdüm biraz da su verdim çünkü toprak çok kuruydu şimdi o filizlerin başlarını topraktan çıkarıp hayata merhaba demelerini sabırsızlıkla bekliyorum.

Gül Batur 01-02-2014 17:37

1 Eklenti(ler)
Canları istediği zaman açıyorlar sanki bende hiç beklemiyordum birde baktım çiceklenmiş üzeri tomruk dolu hepsi birden açmıyor bir bir açıyor

SUDEM 18-02-2014 07:11

2 Eklenti(ler)
Eklenti 470195

Eklenti 470196

Arkadaşlar günaydın,
Uzun zamandır beklediğim,bi küçük nohuttan bu hale getirdiğim bardak menekşemin son hali bu.:( Ancak sanki üzerinde tomurcuk olarak gördüğüm,sevindiğim bu keseciklerin içi boş gibi.:o .Kaç haftadır bu haldeler..Biri bana yardım etsin.Ne zaman çiçeklerini görücem bu miniğin..Ya da bu oluşumlar nedir?

Not:Sayın Redbullah üstadım ve diğer gloxinya severler yorumlarınızı bekliyorum..

ezafma 04-03-2014 09:59

Merhaba,bakımı ile ilgili güzel bilgiler var linkte: http://megep.meb.gov.tr/mte_program_...ili%C4%9Fi.pdf

aliustuner 04-03-2014 15:47

merhaba,
Yazdıklarınızdan tohumdan da yetiştirdiğiniz anlaşılıyor.Ben de vakitsiz Gloksinniaya merak saldığımdan saksıda hazır bulamayınca İngiltereden tohum satın alıp diktim.Şu anda beş minicik fidem var.henüz üç yapraktalar,ve birtürlü büyümüyorlar.Neyapmam lazım? Afrika menekşesi kök geliştirici gübre versem alttan uygun olurmu?Veya sizin öneriniz ne olabilir?
Deneyiminizden yararlanmak isterim.İyi günler.Ali

aliustuner 04-03-2014 15:54

Sayın redbullah,
Bir önceki merhaba ile başlayan mesajım size idi.Ali

redbullah 28-03-2014 04:46

Bu çiçeğin sayfasına epeydir girmiyordum.O yüzden özür dilerim,ancak gördüm.Sayın SUDEM,belkide çekim şeklinizden yanılmış olabilirim,sanki çiçeğinizin gövdesi normalden uzun gibi geldi.Buda yeterli ışık almadığını gösterir.Işık yeterli olmayınca çiçek verimi düşük oluyor.Biraz daha aydınlığa koyun.İçi boş tomurcukları koparın.Toprağına azda organik gübre serpiştirin.(Kanatlı gübresi olmasın).Tomurcuklar olupta açmadan kararıp düşerse bu fazla suladığınızı gösterir.Su periyodunu değiştirin.En önemliside beni dinlemediniz.Her canlı gibi onlarında uyumaya ihtiyaçları vardı.Yumruyu uyutmayıp sulamaya devam ettiniz.Kışın uyutmayıp bakımına devam edilen çiçeklerin randımanı düşük oluyor.Yani bir bakıma uykusuz insanın çalışması gibi.Oluyor ama eh.. işte. Gloxinia kalender çiçektir.Fazlada ilgi istemez.Sizinki güzel görünüyor.Biraz aydınlık,azda güneş alırsa çok daha iyi olur.Birde verim için mevsimde önemli.Sıcakla beraber gün ışığı süreside bitkileri harekete geçiriyor.
Yolladığım tohumları ektinizmi,merak ettim.Eceyıldız ve Kılıch sizler ne yaptınız,tohumlar ne alemde.

Sayın Aliustuner;Fide aldığınıza göre zoru geçmişsiniz.Merak etmeyin,havalar ısındıkça,gündüzler uzadıkça fideler kendini toparlar.Yeterki fazla su verip çürütmeyin.Özellikle küçükken fazla sudan hoşlanmıyorlar.Ama susuzda bırakmayın.Sulamalarınız hep alt tabaktan olsun.Ayda bir-ikide fısfıs la yapraklarını az bişey nemlendirin.Ayın 4 ünde yazmışsınız,ben bu gün gördüm.24 gün olmuş.Belkide çiçekleriniz yoluna girmiştir.
Herkese esenlikler diliyorum..

SUDEM 28-03-2014 07:39

Sayın Redbullah,
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim..Gelelim bendeki haberlere..Caaanım çiçeğimin tomurcukları meğerse boş değilmiş. sadece zaman alıyor sanırım gelişimleri...Bulunduğu yer sabah güneşi alan bir pencere önüydü.Ben şimdi onu öğlen güneşinin aydınlattığı bi köşeye koydum..Ve o minik beyaz renkteki tomurcuklar büyüdü büyüdü büyüdükçe çiçek sapı uzadı.şu an erik tanesi kadarlar.Dışa yansıyan haline bakılırsa mor açacak gibi :D tomurcuğun renginde değişimler başladı.ama henüz açılmadı..açılınca buraya yeni bi foto yükleyeceğim. :p
Maalesef gönderdiğiniz tohumlarım çimlenmedi..:( Bozmadım da saksıyı o halde bekliyorum bi umut çıkarlar diye. ;)ne denediysem başaramadım..tekrar teşekkürler.

ngr33 28-03-2014 07:58

biran yeni resim mi eklediler diye heyecan yaptım.. ;)
hadii gloxinia lar ciceklenin artık resimlerinizi bari görelim.. sevgili Sudem biraz da ben burdan dil doksem açar mı ki? ;)

ne güzel çiçek yaa..çok zarif ve ben hala o gün almadıgım alamadığım için çok üzgünüm içimde kaldi resmen..
birgün benim olacaksın gloxinia ;)

aliustuner 28-03-2014 22:18

Sayın redbullah;Geç te olsa ilginize ve cevabınıza teşekkür ederim.O geçen zamanda yaprakçıklar beşe çıktı.tabii halen pek minikler.Afrika menekşelerime kullandığım kök geliştirici gübreyi alttan uyguluyorum.Dediğiniz gibi güneş belki hızlı bir büyüme sağlar.Acaba şaşırtma yapsam nasıl olur.Yumru yapmaya başlamışmıdır.Yabancı sitelerdeki renk ve modelleri görünce insan hertarafı bardak menekşe ile doldurası geliyor.Satışa nezaman çıkar?Arkadaşınıza gönderdiğiniz tohumlar acaba hybrit çiçekten alınmış tohumlarmı da çimlenmemiş.Bu arada bir hafta önce altıncı fide de başını gösterdi.İnşallah büyür, açar,ben de resimlerini yüklerim.Biryerde çökerten mantarının menekşeyi bozduğunu okudum.İlacını aldım ama o minicik fidelere uygulamaya korktum.Uygulasım mı acaba?Sevgiler

redbullah 29-03-2014 01:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aliustuner (Mesaj 1264675)
Sayın redbullah;Geç te olsa ilginize ve cevabınıza teşekkür ederim.O geçen zamanda yaprakçıklar beşe çıktı.tabii halen pek minikler.Afrika menekşelerime kullandığım kök geliştirici gübreyi alttan uyguluyorum.Dediğiniz gibi güneş belki hızlı bir büyüme sağlar.Acaba şaşırtma yapsam nasıl olur.Yumru yapmaya başlamışmıdır.Yabancı sitelerdeki renk ve modelleri görünce insan hertarafı bardak menekşe ile doldurası geliyor.Satışa nezaman çıkar?Arkadaşınıza gönderdiğiniz tohumlar acaba hybrit çiçekten alınmış tohumlarmı da çimlenmemiş.Bu arada bir hafta önce altıncı fide de başını gösterdi.İnşallah büyür, açar,ben de resimlerini yüklerim.Biryerde çökerten mantarının menekşeyi bozduğunu okudum.İlacını aldım ama o minicik fidelere uygulamaya korktum.Uygulasım mı acaba?Sevgiler

Sayın Aliustuner,daha pek küçükler,şaşırtma sarsabilir.Biraz büyüsünler.Onlar şimdi hayata tutunmaya çalışıyor.Yumru yapmaya hallerimi var.Bu sene çiçek bile açmaları zor.Az besleyici gübrenin zararı yok.O dediğiniz hastalıkla hiç karşılaşmadım.Ayrıca menekşeler içinde hiç ilaç kullanmadım.Sadece bir kere Mühendis Tırtılı musallat olmuştu.Onlarıda tek tek toplayıp attım.Siz yinede madem ilaç aldınız,az bir şey kullanın.Hani derler ya insan bazen belayı ağzıyla çağırır:p
Önümüzdeki günlerde büyük AVM lerde satışa çıkması lazım.Saksıda alırsanız katmerli oluyor.Birde AVM lerde çiçek soğanı satılan reyonlarda küçük fileler içerisinde yumru olarak satılıyor.Her zaman görüyorum.Bunlar katmersiz oluyor.Alırsanız şayet,öncelikle Mart-Nisan-Mayıs ayında alın.Daha sonra yumrular genelde ölmüş oluyor.Öncelikle file içerisini kontrol ederek yumru varmı yokmu ona bakın.Bazı arkadaşlar yandan yırtarak yumruları gezmeye götürüyor.Geriye sadece dolgu malzemesi kalıyor.Sonra yumru patates kıvamında sert olmalı.Yumuşak olanlar iflah olmuyor.Birde küçük sürgünleri oluyor,bunlarıda kırmamaya özenin.
Tohumlarıma gelince hibrit falan değillerdi.Hepsini katmersiz analardan almıştım.Katmerli tohum yapmıyor.Ama tozları katmersiz,katmerli karışık tozladım.Çok sürpriz harika renk ve çeşitler çıkabilirdi.SUDEM hanım da çiftçi sabrı yok.Kasım-aralık gibi tohumları alınca kaloriferine güvenerek hemen dikti.Tabikide tohumlar çıkmadığı gibi küf ya da mantarlarda olayı bitirmiştir.Bu çiçekler gün ışığı sürelerine çok bağımlılar.Hayat döngülerini mümkün mertebe ona ayarlıyorlar.Şu sıralar tohum,yumru ekim zamanları(İzmir için).Bende bir dostluk tohum kaldı.Özelime adresinizi yazarsanız size hediye gönderebilirim.Zaten ekimi konusunda tecrübeniz var.
Esenlikler diliyorum..

rukiyeözgür 01-04-2014 09:30

Ben Sayın Redbullah'tan gelen tohumları ektim..Çok güzel çimlendiler.. Kendisine teşekkür ediyorum..

ngr33 01-04-2014 09:53

Güle güle büyütün sevgili Rukiyeözgür hemencecik büyüsün ve bol çiçekli olsunlar inşallah ( büyüsünlerde bende sizi rahatsız edeyim paylaşımda bulunur musunuz diye ;) )
sevgiler..

redbullah 03-04-2014 02:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rukiyeözgür (Mesaj 1265662)
Ben Sayın Redbullah'tan gelen tohumları ektim..Çok güzel çimlendiler.. Kendisine teşekkür ediyorum..

Sayın Rukiyeözgür,Gloxinia tohumlarının çimlenmesine çok sevindim.Ayrıca merak ettim,Sarkan Begonya tohumları ne alemde,ektinizmi?
Esenlikler diliyorum..

Milla 03-04-2014 07:20

Merhaba,
Acaba elinizde başka gloxinia tohumu var mı?

aliustuner 03-04-2014 12:34

Merhaba redbullah,
Dün Bauhaus a uğradım her ikiside yoktu.Mayıs sonu civarı dediler.fırsat buldukça uğrayacağım.

redbullah 04-04-2014 06:57

Değerli arkadaşlarım,maalesef elimde Gloxinia olarak ne yumru,nede tohum kaldı.Son tohumlarıda Ali Üstüner beye yolladım.
Ali bey,KİPA ya,ya da METRO ya ne zaman gitsem reyonlarda yumrularını görüyorum.Bu mağazalar herhalde sizin o taraflarda yok.
Esenlikler diliyorum..

rukiyeözgür 04-04-2014 16:45

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi redbullah (Mesaj 1266370)
Sayın Rukiyeözgür,Gloxinia tohumlarının çimlenmesine çok sevindim.Ayrıca merak ettim,Sarkan Begonya tohumları ne alemde,ektinizmi?
Esenlikler diliyorum..

Sayın Redbullah ektim fakat çimlenmediler malesef :( İşte gloksiniyalar:

rukiyeözgür 04-04-2014 16:48

2 Eklenti(ler)
Bu da açan :D Çok mutluyum..Değerli arkadaşıma teşekkür ediyorum..

Milla 04-04-2014 17:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi rukiyeözgür (Mesaj 1266893)
Sayın Redbullah ektim fakat çimlenmediler malesef :( İşte gloksiniyalar:

Rukiye hanım,
Tohumlarınız tutarsa bana bir filiz verir misiniz acaba?

redbullah 04-04-2014 23:37

Sayın Rukiyeözgür,çok sevindim.Artık yüzlerce Gloxinia nız var.Bu tohumları tozlarken bir sürü rengi alt üst ettim.Onlardan kimbilir ne değişik,ne muhteşem çiçekler olacak.Özellikle aralarında katmerli mor ve pembe de var.Güle güle büyütün.
Esenlikler diliyorum.

rukiyeözgür 05-04-2014 08:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi redbullah (Mesaj 1266993)
Sayın Rukiyeözgür,çok sevindim.Artık yüzlerce Gloxinia nız var.Bu tohumları tozlarken bir sürü rengi alt üst ettim.Onlardan kimbilir ne değişik,ne muhteşem çiçekler olacak.Özellikle aralarında katmerli mor ve pembe de var.Güle güle büyütün.
Esenlikler diliyorum.

Çok teşekkür ediyorum Sayın Redbullah ;) İnşallah büyürler de açtıklarını görürüz hep beraber..Bir şeylerin büyüyüp güzelleşmelerine tanıklık etmek bütün bunlarda emeğimizin olduğunu bilmek harika ve gurur verici bir duygu..Sağlıklı günler :D

rukiyeözgür 05-04-2014 08:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Milla (Mesaj 1266910)
Rukiye hanım,
Tohumlarınız tutarsa bana bir filiz verir misiniz acaba?

Sayın Milla yavrular bayağı bir büyümeden en azından yumru yapmadan ayırmayı düşünmüyorum..Ama şöyle yazdan sonra hatırlatırsanız tekrar inşallah göndermek isterim..Saygılarımla..

eceyıldız 05-04-2014 09:52

Sayın Redbullah, bende uzun zamandır foruma girmiyordum teknik aksaklıklar yüzünden. Tohumları dediğiniz gibi ektim ama havalar çok güzelken birden soğudu, tohumlar çıkmadı yaklaşık bir ay oldu hala umutla bekliyorum havaların birden soğuması filizlenmelerine engel mi. Ben filizlenmemelerine karşılık hepsini ekmedim şimdi havalar yine güzel ekeyim mi tekrar...

eceyıldız 05-04-2014 10:49

Bu gün bir deneme daha yaptım afrika menekşesi toprak karışımına biraz tohum ektim bakalım çıkacaklar mı... Az bir tohumum daha kaldı onuda Sayın Redbullah Bey'in talimatları doğrusunda ekeceğim ama bir hafta sonra bekleyeceğim bakalım önce ektiklerim ve bu gün ektimlerimde bir hareket olacak mı....

ngr33 05-04-2014 11:32

tohumdan yetiştiren arkadaşlar bizimle paylasirlarsa ne güzel olur.. ;)

minenine 05-04-2014 15:38

Sayın rukiyeözgür gloksinialarınız büyürse bana da bir tane paylaşır mısınız ?Nasıl bütün çiçekler elinizde güzelleşiyor siz bu işi çok iyi biliyorsunuz

rukiyeözgür 05-04-2014 19:08

Arkadaşlar tohumlar karışık tür olduğu için alında açana kadar beklemek istiyorum..Aynı türleri paylaşabilirim tabi :)

hasarigirl 05-04-2014 22:07

Bugun kipaya gittim ancak bu cicek tohumundan bulamadim..nerden bulabilirim acaba??

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025