agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Bardak menekşe (Gloxinia) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/1368.htm)

hasarigirl 20-09-2014 00:17

1 Eklenti(ler)
Redbullah bey cevap icin tesekkurler.burdan cevap gelmeyince topragini soyle bi kurcaladim ve bite benzer bocekler vardi.aldim ciceklerimi suyun altina sabunla yikadim.ancak bir meneksemi kurtarabildim cunku digerlerinin govdesi tamamen kudu.yeni cikan yavrular da sabuna ve bite benzettigim bocege dayanamadilar.saglikli sandigim meneksemde de bocekler vardi.onu kurtarabildim.ancak iki menekse kaybettim cok uzgunum :(
Kurtardigim meneksede dipten gelen iki tane yavru var onlari nasil syirabilirim bilemedim .ne onerirsiniz ?
O uzuuun uzuuuun uzananlar yavru :) isiga uzanmak icin oyle uzunlar..

redbullah 20-09-2014 01:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız (Mesaj 1319349)
Gloksinyalarımın tomurcukları kuruyor Redbullah hocam Sayın Lusori ve bu konuda bilgi sahibi olan değerli dostlar yardımınıza ihtiyacım var...

Sayın Eceyıldız,tomurcuklar önce çürür gibi olup,kararıp,sonra kuruyorlarsa ilk sebebi aşırı sulama,ikinci sebep,toprakta besin yetersizliği,en kötüsüde böcek v.s musallat olması.Fakat küçük tomurcuklar gelişmeden kuruyorlarsa,bu çiçeğin kendine yaptığı bir nevi ayarlama.Işık, besin,toprak veya su yeterli değilse bitki öncelikle denge için tomurcuklarından feda eder.Buna göre çareyi siz bulun.
Mutlu,sağlıklı günler dilerim.

redbullah 20-09-2014 01:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasarigirl (Mesaj 1320249)
Redbullah bey cevap icin tesekkurler.burdan cevap gelmeyince topragini soyle bi kurcaladim ve bite benzer bocekler vardi.aldim ciceklerimi suyun altina sabunla yikadim.ancak bir meneksemi kurtarabildim cunku digerlerinin govdesi tamamen kudu.yeni cikan yavrular da sabuna ve bite benzettigim bocege dayanamadilar.saglikli sandigim meneksemde de bocekler vardi.onu kurtarabildim.ancak iki menekse kaybettim cok uzgunum :(
Kurtardigim meneksede dipten gelen iki tane yavru var onlari nasil syirabilirim bilemedim .ne onerirsiniz ?
O uzuuun uzuuuun uzananlar yavru :) isiga uzanmak icin oyle uzunlar..

Haşare savaşında iki şehit,bir gazi vermişsiniz.Geçmiş olsun.Sabun kullanmayı neden tercih ettiniz bilmiyorum ama,günümüzde sabunlarda çeşitli kimyasallar kullanılıyor.Sabun uzun süre bitkilerde kalırsa zarar verebilir.Umarım eskilere ait,böcek bulaşığı toprakları ve saksıları atmışsınızdır.Gerçi saksılar iyice kloraklı suyla yıkanmak suretiyle tekrar kullanılabilir.Ayrıca sitemizde tarifi var,bence yapacağınız arap sabunlu,acı biberli ilaçla tüm çiçeklerinizi bir güzel fısfıslayın.Defettiğiniz böcekler diğer saksılarda,veya saksı diplerindeki kuru yaprak v.s içinde saklanıyor olabilirler.İki yavruya gelince,nasıl durduklarını pek anlamadım ama,bırakın analarının yanında kalsınlar.Havadar ve aydınlık bir yerde büyütün.Gelişsinler,seneye baharda ayırırsınız.
Mutlu ve sağlıklı günler dilerim.

hasarigirl 21-09-2014 12:18

Sabun kullanimini atercih etme sebebim afrika menekselerine olan ilgimden geliyor.
Sinek bocek vs olunca sabunla yikamak iyi geliyordu.arap sabunu da var evde ancak once normal sabunla yapayim gecmezse arap sabuniyla yaparim dedim.ilk 15 gin sinek yoktu.ancak bir aydir gormedim gloxinalarimi.saksi degistirmedim..evine donunce iyice yikayayim..
Su uzuun uzunlar yavru farkedemediniz sanirim o pembe saksi bos ve uzerinde duran yavrulardan biri.
Bu sekilde sanki heran kirilacakmis gibi duruyor.ancak kirip dikersem yavruyu kaybederim sanirim.

eceyıldız 23-09-2014 16:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi redbullah (Mesaj 1320251)
Sayın Eceyıldız,tomurcuklar önce çürür gibi olup,kararıp,sonra kuruyorlarsa ilk sebebi aşırı sulama,ikinci sebep,toprakta besin yetersizliği,en kötüsüde böcek v.s musallat olması.Fakat küçük tomurcuklar gelişmeden kuruyorlarsa,bu çiçeğin kendine yaptığı bir nevi ayarlama.Işık, besin,toprak veya su yeterli değilse bitki öncelikle denge için tomurcuklarından feda eder.Buna göre çareyi siz bulun.
Mutlu,sağlıklı günler dilerim.

Çok teşekkürler Sayın redbullah, yetişkin tomurcuklar çürür gibi olup kararıyor ve sonra kuruyor. Sulamalarına çok dikkat ediyor ve sadece alt tabağından suluyorum sudan olduğunu sanmıyorum ama besin yetersizliği olabilir, saksılarını değiştimedim çünkü, böcek türü bişeyde görmedim. Bir arkadaşım demir eksikliği dedi ve bunun için toprağa çivi gömmemi söyledi böyle bişey doğrumudur hocam. Besin takviyesini nasıl yapabilirim afrika menekşesi için aldığım sıvı besin gloxsinyalara olur mu acaba... diğer bitkilerim için kullandığım koyun gübresini suda çözdükten sonra gloxsinyalara versem olur mu.
Tekrar teşekkürler iyi günler dilerim.

redbullah 24-09-2014 01:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasarigirl (Mesaj 1320546)
Sabun kullanimini atercih etme sebebim afrika menekselerine olan ilgimden geliyor.
Sinek bocek vs olunca sabunla yikamak iyi geliyordu.arap sabunu da var evde ancak once normal sabunla yapayim gecmezse arap sabuniyla yaparim dedim.ilk 15 gin sinek yoktu.ancak bir aydir gormedim gloxinalarimi.saksi degistirmedim..evine donunce iyice yikayayim..
Su uzuun uzunlar yavru farkedemediniz sanirim o pembe saksi bos ve uzerinde duran yavrulardan biri.
Bu sekilde sanki heran kirilacakmis gibi duruyor.ancak kirip dikersem yavruyu kaybederim sanirim.

Sayın hasarigirl,Tamam o yavruları ayrı bir yere dikin ama,bu zamandan sonra zor köklenirler.Yinede toprağını nemli tutarak bir deneyin.
Başarılar,mutluluklar...

redbullah 24-09-2014 01:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız (Mesaj 1321000)
Çok teşekkürler Sayın redbullah, yetişkin tomurcuklar çürür gibi olup kararıyor ve sonra kuruyor. Sulamalarına çok dikkat ediyor ve sadece alt tabağından suluyorum sudan olduğunu sanmıyorum ama besin yetersizliği olabilir, saksılarını değiştimedim çünkü, böcek türü bişeyde görmedim. Bir arkadaşım demir eksikliği dedi ve bunun için toprağa çivi gömmemi söyledi böyle bişey doğrumudur hocam. Besin takviyesini nasıl yapabilirim afrika menekşesi için aldığım sıvı besin gloxsinyalara olur mu acaba... diğer bitkilerim için kullandığım koyun gübresini suda çözdükten sonra gloxsinyalara versem olur mu.
Tekrar teşekkürler iyi günler dilerim.

Sayın Eceyıldız,bana demirden ziyade kalsiyum eksikliği gibi geldi.Sabahları yumurta kaynatırsan suyunu soğutup,çiçeğe dök.Koyacağın çivi kimbilir kaç sene sonra bitkinin alabileceği iz element haline dönüşür.En iyisi dediğin besin takviyesinden kullan.Ayrıca Gloxinia organik gübreyi çok sever.Koyun gübresini dediğin gibi uygula..
Başarılar,mutluluyklar..

masallale 26-09-2014 08:08

meleklerim

3 Eklenti(ler)
bunlar meleklerimin son hali. yapraktan çıkan sürgünü koparmaya kıyamayınca oda teşekkür etmek için tomurcuk açtı :)

masallale 26-09-2014 08:14

ikiz kızlar

3 Eklenti(ler)
bunlarda iki yaprağı iple bağlayıp çimlendirdiğim meleklerim. iki gövde kaynadı ortak yumrular verdi. bu sürgünlerde o yumruların mucizeleri

redbullah 27-09-2014 10:03

Sayın Masallale,hani şu kaynaştırdığınız iki yaprak varya.Yanılmışta olabilirim,galiba üzerlerinde beyaz beyaz görülenler Trips.Bir mercekle inceleyin.Şayet öyleyse tüm çiçeklerinizi sarar ve kurutur.
İyi günler diliyorum...

eceyıldız 28-09-2014 18:25

Redbullah hocam cevap ve bilgilendirme için teşekkürler... Haşlanmış yumurta suyunu sürekli kullanıyorum zaten yarından sonra 15 günde bir menekşe gübresi ve koyun günresi vereyim o zaman...
sanırım benim gloksinyaların birinde trips var bununla nasıl mücadele edeceğim, Çok üzülüyorum. Yarın fotosunu çekeyimde görün sizde fikrinizi söyleyin.

redbullah 29-09-2014 02:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eceyıldız (Mesaj 1321969)
Redbullah hocam cevap ve bilgilendirme için teşekkürler... Haşlanmış yumurta suyunu sürekli kullanıyorum zaten yarından sonra 15 günde bir menekşe gübresi ve koyun günresi vereyim o zaman...
sanırım benim gloksinyaların birinde trips var bununla nasıl mücadele edeceğim, Çok üzülüyorum. Yarın fotosunu çekeyimde görün sizde fikrinizi söyleyin.

Şüphelendiysen hemen vakit geçirmeden diğer çiçeklerinden ayır.Ayrı bir odaya,ya da balkona falan koy.Fotosunu daha sonra çekersiniz.Tedavisi ise,önce incele,Kırmızı örümcekmi(Adı böyle,yoksa rengi değişik renklerde oluyor)http://www.youtube.com/watch?v=RMX7sr-__fY ,yoksa küçük pirelere benziyen hareketli böceklermi.(Trips)http://www.youtube.com/watch?v=Tjkuh8e07NE
Buraya linkini verdiğim iki video tanımanı sağlıyacaktır.

Bu link sitemizdedir.http://www.agaclar.net/forum/genel-b...ruma/28224.htm .Kırmızı örümcekle mücadelede çeşitli ev yapımı ilaçlar anlatılmaktadır.
Bu linkte ise yine böcekler için çeşitli ilaç tarifleri vardır.http://www.cine-tarim.com.tr/dergi/arastirma02.htm .Bunların içinde Trips için olanlarıda var.Hiç bir şey bilmiyorsan,20-30 tane içilmiş sigara izmaritini filtresiyle birlikte bir litre suda 24 saat beklet,Süzdükten sonra bu suya 1 tatlı kaşığı deterjan,bir tatlı kaşığı evlerde olan dikiş makinesi v.s de kullanılan Singer yağları vardır ondan,bir tatlı kaşığıda şayet varsa ağız gargarası(Olmasada olur)karıştır.Bu belki sert gelebilir.Önce bir litre suya bu karışımdan bir su bardağı koyarak fısfıs la bitkinin her tarafına sık.Birazda toprağına sık,köke,yumruyada ulaşsın.Bu karışımı su bardağına alırkende,fısfıs kabına koyduğundada,fısfıs ile sıkarkende devamlı çalkala,koyduğun yağ üste çıkmasın.Kolay gelsin.
Mutlu,bol çiçekli günler dilerim..

masallale 29-09-2014 08:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi redbullah (Mesaj 1321706)
Sayın Masallale,hani şu kaynaştırdığınız iki yaprak varya.Yanılmışta olabilirim,galiba üzerlerinde beyaz beyaz görülenler Trips.Bir mercekle inceleyin.Şayet öyleyse tüm çiçeklerinizi sarar ve kurutur.
İyi günler diliyorum...

evet redbullah bende hastalık sanmıştım yapraktaki beyazlıkları ama çimlenmesi için bıraktığım kaptan su değen yerler o şekilde kireç kalıntısı olmuş malesef. Mersinde sular aşırı kireçli ve ben musluk suyu katmıştım çimlendirme kaplarıma. Tırnakla kazıtınca çıkıyo ama yaprak zedeleniyo diye ben öyle kalsın dedim artık

eceyıldız 29-09-2014 16:31

Çok teşekkür ederim ilginiz ve alakanız için sayın redbullah, bu sabah inceledim çok şükür trips **** kırmızı örümcek değil pamuklu bitmiş... çiçek sapında gördüm hemen o çiçeği kopardım ve kalıntıları temizledim... inşallah bir daha olmaz neyseki pamuklu bitle mücadele kolay ve ben bu konuda uzmanlaştım sayılır :D çünkü bu yıl pamuklu bitten nasiplenmeyen bitkim kalmadı...
Tekrar teşekkürler size de mutlu günler dilerim.

eneskrky 29-09-2014 17:43

merhabalar afrika menekşesi nasılbir toprak yapısı sever ?.teşkkürler

hasarigirl 09-12-2014 10:20

Merhabalar.nasil olduysa o mrnekseleride kuruttum.sonra bi topragini yokladim patatesi vardi.nemli tuttum ve 5 yeni gepegenc yavrum oldu :) henuz basparmak uzunlugundalar.insallah ciceklerini de gorurum artik ..
Sunu merak ediyorum patatesi suanda yariya bolsem uzerindeki yavrular kururmu yoksa onlari ayirip cogaltmis olur muyum ?

Periş 07-01-2015 20:22

Bardak menekşesini yeni aldım aldıgımda sorun yok gibiydi ama çürüme başladı dallarda ne yapmam lazım yardım lütfen ?

ya-so 28-01-2015 16:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çiçeksever (Mesaj 1303867)
Çiçeksever olur da gloksinyasız olur mu?.2 Hafta önce Eskişehir'e gittim.Pazardan 3 tane 10 liraya ve başka birinden 5 liraya 4 tane aldım.Birini kaynanama hediye ettim.

eskişehirden hangi pazardan aldınız acaba bu güzelleri:)

hasarigirl 31-01-2015 15:03

Sevgili peris fotograf atarsaniz tecrubeli arkadaslar bi yorumda bulunacaklardir..
Bunun yanisira topragi ve yapraklarini dikkatlice kurcalayin sinek bocek benzeyi canlilar var mi diye..

hasarigirl 31-01-2015 15:06

1 Eklenti(ler)
Ben bu sekilde birlestirdim.memlekete gidecegim icin..
15 gundur mutlu mesut yasiyolar..

çiçeksever 03-02-2015 12:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ya-so (Mesaj 1351860)
eskişehirden hangi pazardan aldınız acaba bu güzelleri:)

Bağlar-Bahçelievler mahallesinde kurulan Pazartesi pazarından aldım. Haziran-Temmuz gibi oluyor. 2-3 satıcıda bulunuyor.

eceyıldız 14-02-2015 13:38

Merhabalar benim Gloksinyalar uyanmaya başladı çok sevinçliğim, inşallah hepimizin gloksinyaları sağlıklı ve güzel çiçekler verir...

ya-so 25-02-2015 14:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi çiçeksever (Mesaj 1353149)
Bağlar-Bahçelievler mahallesinde kurulan Pazartesi pazarından aldım. Haziran-Temmuz gibi oluyor. 2-3 satıcıda bulunuyor.

çok teşekkürler.çok yakınım oraya .uğramaya çalışacağım.

ceyda-tuna 16-05-2015 17:10

biri bizi durdursun☺

3 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar, bendede kırmızı beyazlı gloksinya dan var.Gecen yil yapraklarını suya koyup koklendirerek iki yavru daha ürettim .Kuzucuklarim şimdi üç tane .Anne henüz açmadı ama bol tomurcuklu .Bu güzellikleri sizinle paylaşmak istedim :p

bay tömürcek 16-05-2015 18:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ceyda-tuna (Mesaj 1379208)
Merhaba arkadaşlar, bendede kırmızı beyazlı gloksinya dan var.Gecen yil yapraklarını suya koyup koklendirerek iki yavru daha ürettim .Kuzucuklarim şimdi üç tane .Anne henüz açmadı ama bol tomurcuklu .Bu güzellikleri sizinle paylaşmak istedim :p

41 kere maşallah ceyda-tuna gloksinyalarınız çıldırmış. Bakımını nasıl yapıyosunuz? Besin gübre falan kullanıyo musunuz? Bulundukları yer güneş görüyor mu?

Bende de iki tane var geçen sene kışın çiçeksiz ucuz diye aldım üstü kurudu bu baharda her yerinden yavru verdi yumuruyu ikiye böldüm iki saksı yaptım şuan büyüyorlar ama açmalarına daha çok zaman var bakım bilgilerini paylaşırsanız ben de gloksinyalarıma uygularım :)

ceyda-tuna 18-05-2015 20:39

Bol su

Merhabalar,gloksinya larım için hiçbir vitamin kullanmıyorum.Mutfak penceresinin önünde bol güneş alıyorlar.Hergün saksıları elime alıp bakarım hafiflemişse doyana kadar direk musluk suyuyla sularım.Hatta bazen musluğun altına tutuyorum:p.Yapraklarını ıslatmamaya çalışıyorum.Saksı iyice ağırlaşmışsa doymuştur ,hepsi bu gerisini kendileri hallediyor;)

bay tömürcek 18-05-2015 21:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ceyda-tuna (Mesaj 1379798)
Merhabalar,gloksinya larım için hiçbir vitamin kullanmıyorum.Mutfak penceresinin önünde bol güneş alıyorlar.Hergün saksıları elime alıp bakarım hafiflemişse doyana kadar direk musluk suyuyla sularım.Hatta bazen musluğun altına tutuyorum:p.Yapraklarını ıslatmamaya çalışıyorum.Saksı iyice ağırlaşmışsa doymuştur ,hepsi bu gerisini kendileri hallediyor;)

Bence fazla üstüne düşüyoruz biz nazlanmalarının tek sebebi bu :)

Seremon 20-05-2015 12:20

Çok güzeller

çiçeksever 20-05-2015 15:55

Maşallah. Şimdiye kadar gördüğüm en çok çiçekli gloksinyalar.

masallale 21-05-2015 09:27

2 Eklenti(ler)
Bunlarda benden

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025