![]() |
|
![]() |
#151 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-12-2008
|
arkadaşlar merhaba ben de 1 aydır açelya sahibiyim.ve geçen haftaya kadar çok mutlu harika bir ilişkimiz vardı.2 gün su veremedim evde olmadığım için çiçeğimi unuttum. ![]() bu en son hali. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#152 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-08-2007
|
Bende baharda almıştım çiçekliydi, kurban bayramında yine açmıştı.Bayram sonrası geldiğimizde böyleydi ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#153 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-01-2009
|
açelyam ölüyor mu
Arkadaşlar merhaba, Bundan yaklaşık 1 ay evvel çok severek açelyamı aldım, iki günde bir yapraklarına su püskürttüm, alttan su verdim fakat suyu alamadığını düşünerek geçen hafta yukarda su verdim. Bu esnada çiçekleri üzerindeydi.İki günde bir sulama yapmıştım, fakat şimdi yapraklarının uçlerı kahverengi olmuş, çiçeklerinin çoğunu dökmüş durumda, geçen akşam su püskürttükten sonra üzerine poşet sardım, sabah baktım ki sağlam çiçekleri de dökülmüş ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#154 |
Ağaç Dostu
|
Açelya; dilinden anlamayanlar için zor çiçektir, herhalde marketlerde albenisine kapılıp da en çok alınan ve en çok çöpe atılan çiçeklerin başında gelir. Aynı gardenya gibi, orkide gibi... Şans bambusu da kolay bitki diye tanıtıldı , belki milyonlarca sap şans bambusu satılmıştır...Sonrası onun da hüsran. Soruları "ben ne yapmalıyım" yerine, konunun en başından beri okuduktan sonra teşhisi kendi yorumunuzla koymak ve bunun üzerine soruları sormak bence çok daha iyi olur. Çünkü o bitkinin durduğu yeri, ışık alma durumunu, sulama suyunun niteliğini siz biliyorsunuz...Fotoğraftan teşhis biraz medyumluk gibi ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#155 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-06-2008
|
benimde açelyam aynı ozge düzgünün dediği sorunla başaldı ve şimdi yaprak bile kalmadı oturduğumuz odada baktım akşamdan akşama klıma yanıyor ama yinede sıcak mı bozdu diye düşünüyorum yapraklarına su püskürtme 2 haftada bir çiçek çoşturan kullanma pencere önünde ama direk güneş ışığına maruz değil fakat aydınlık yerde sulamadada damacana suyu kullanma gibi okuduğum herşeyi yapıyordum ama malesef bende açelyasız kaldım. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#156 |
Yeni Üye
|
Sevgili denizakvaryumu, Ben forumu zaten uzun zamandan beri takip ediyorum ve baştan sona bütün mesajları da okudum. Bildiğim kadarıyla yapı marketten alınan bitkiler zaten çabuk ölüyor. Benim amacım bu bitkileri yaşatabilmek. Yeni üye olmama rağmen çok uzun zamandan bu yana çiçek yetiştiriyorum, buraya üye olmamın sebebi de yaşadığım durumları sizlerle paylaşabilmek ve eğer benim durumunda olanlar varsa onlara da yol gösterebilmek. Orkidem gayet iyi durumda, ayrıca sadece açelyam yok, evimde bir çok sağlıklı çiçeğim var. Nasıl soru sorulacağı konusunda yorum yapmak yerine yardımcı olmaya çalışsanız daha memnun olurdum tabii ama yine de yol göstediğiniz için teşekkürler. Aliş, Seni gayet iyi anlıyorum, umarım çiçeğin iyleşir, benim ki bu sabah baktım sanki iyiye gidiyor gibi ![]() Düzenleyen Özge Düzgün : 07-01-2009 saat 15:49 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#157 |
Ağaç Dostu
|
Bu mevsim için iki günde bir sulamanın çiçeğinize fazla gelmiş olabileceğini düşünüyorum ben. Haftada 1 sulama (toprağı kurudukçaya denk geliyor) kış mevsimi daha ideal. Sanırım bitkinizi biraz daha az sulamalısınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#158 |
Yeni Üye
|
Teşekkür ederim koyu yeşil, söylediklerinde haklı olabilirsin, susuz kalmamasına dikkat edin demişlerdi alırken, sanırım ben de biraz abarttım su vermeyi. Tavsiyene uyacağım, umarım işe yarar, işallah düzelir ve ben de sağlıklı resimlerini yollarım size ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#159 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-09-2008
|
Buda benim kendime doğum günü hediyesi olarak aldırdığım açelyam bundan sonra kendime hep çiçek hediye aldıracağım ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#160 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-05-2008
|
Merhaba Arkadaşlar; Evine **** işyerine açelya alıp ta 1 ay içinde çiçekleri dökülüp tomurcukları kuruyan arkadaşlar hiç üzülmesinler.(Elbette üzülecekler ama kendinizi kahretmeyin) Benim yan taraftaki görüntü resmimde görünen açık pembe açelyayı geçen sene mart ayında almıştım.Bozulmaya başlayınca feryat figan edip buradakilere sormuştum. Aldığım cevaplardan sonra ilk işim tabi bütün çiçek ve tomurcukları dökünce saksıssını değiştirmek oldu. Yaz boyunca balkonumda gölge bir yere koydum düzenli sulayıp yapraklarına su püskürttüm. Üzerinde tomurcukları görüp havalar soğumaya başlayınca içeri oturma odasına aldım.Şimdi yine resimde gördüğünüz gibi üzeri bol çiçekli. Tabi bir farkla Saksısını değiştirince biraz daha büyüyüp şahlandı. 5. sayfada bahsettiğim işyerime aldığım açelyam ise çiçeklerini döktü ve tomurcukları üzerinde kurudu. Yani geçen seneki süreç tekrarladı. Saksısını değiştirdim.Seneye onunda bol çiçekli olacağına inanıyorum. Yani uzun lafın kısası Çiçekçilerden bol çiçekli aldığınız açelyalardan ilk yıl birşey beklemeyin. Birdahaki seneye inanın sizi çok çok mutlu edecektir. Tabi ben sadece kendi yaşadığım süreci paylaşmak istedim. Bol çiçekli günler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#161 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-05-2008
|
Bu arada açelyamı kalorifere çok yakın olmayan balkon kapısının önündeki sehpamın üzerine koydum. Şunu da belirteyim yazın yağmur yağdığında evimin hangi balkonu daha çok yağmur alıyorsa elimde saksı oraya koşturdum. Veee Havalarla beraber sularda soğuyunca banyoda şofbeni açıp ılık (elimi üşütmeyecek kadar soğuğa yakın) suyla yıkadım yapraklarını. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#162 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-04-2007
|
Dün İzmir'de Carrefour'u gezerken yine dayanamayıp çiçek bölümüne uğradım. Ve tabii açelyaları görünce dayanamadım sırf büyümesini izlemek için en küçüğünden bi tane koyu pembe aldım, tabii sadece acelya değil bir yılbaşı, birde kalonceo aldım ama en çok açelya ya sevindim. şimdi nereye koymalıyım sorusuna cevap arıyorum. Direk güneş alan pencere içi mi yoksa aydınlık bir oda da sehpa üzeri mi daha iyi olur? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#163 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
“Vah vah, ben hiç çiçek bakamıyorum, ne alsam öldürüyorum, işte yine öldü!” diye üzülmeyin. Yapacağınız tek şey, açelyanızı ya da siklameninizi evin en soğuk yerine koymak ya da balkona çıkartmak. Korkmayın, üzerine kar yağsa bile bunlara bir şey olmaz, hemen toparlarlar. Açelyalar ve siklamenler her zaman dışarıda durur... http://bahcevan.com/ |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#164 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkur ederim Denizakvaryumu, tavsiyenize uyacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#165 |
Ağaç Dostu
|
Bu da benim minik açelyam. Suyunu artırınca yaprak dökmesi durdu. Bütün tomurcukları da açmaya başladı. Biraz karanlık çıkmış fotoğrafı ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#166 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2008
|
Benim 4 ay önce aldığım açelyalarım vardı ya? Onlar bir güzel çiçeklendilerdi... İşte sonra birden hızlı bir çöküşe geçtiler. Birkaç gün içinde güzelim çiçekleri, yaprakları kurudu. Derken belki besinsiz kalmışlardır diye düşünüp hemen açelya gübresi aldım. Uyguladım. Bir haftaya kalmadı canlandılar. Yeniden çiçek açmaya başladılar. Tabi bende bi sevinç. Ama ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#167 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-12-2008
|
Güler hanım merhaba, Sözünü ettiğiniz poşet ile nemli tutma işlemini yazın mı yapacağız? Kışın nem oranının düşük olduğu zamanlarda yapılacağı sonucunu çıkardım. 15 gündür İzmir'de hava yağışlı ve nem oranı %65-75 civarında. Bu durumda balkon trabzanında, yağmur suyu direkt üzerine gelmeden durması aynı etkiyi yapar diye düşünüyorum. Doğru mudur acaba? Bir haftadır spreylememe rağmen tomurcukları açmadı henüz. Hava sıcaklığı yüksek olduğu için de olabilir tabii. Geç açsın yeter ki hata yapıp kaybetmeyeyim. Teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#168 |
Ağaç Dostu
|
Değerli arkadeşlar açelya,larda bakımı zor olan göz alıcı bir çiçektir.Genelde büyük yapı marketlerde satılan türleri katmerlidir, bu cins iç mekan açelyası diye satılır almış olduğumuz bu bitki ev içinde fazla yaşama şansı yoktur.Bu bitkimizi kışın 10 -15 derecede,aydınlık gerekirse dışarıda ,toprak sürekli ıslak,çiçeksiz dönemde yapraklarına zaman zaman kireçsiz su püskürtmek,çiçekleri bittikten sonra saksısını değiştirmek ve uygun budama yaptığımız taktirde sağlıklı bir çiçeğimiz olur.Katmersiz yalınkat olanlarda vardır bunlar bahçe açelya,sı diye satılır. Açelya,ların her 2 cinside yaz kış dışarıda yaşar ama katmerli olan biraz naziktir, yaz döneminde gölge ve aydınlık yerlerde daha huzurlu olurlar yaz güneşini sevmezler.Hastalık ve zararlılara karşı (Cupravi veya antracol)gibi bakırlı ilaclarla ilaclamakta faydalıdır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#169 |
Ağaç Dostu
|
Sn.Başbahcivan bilgiler için teşekkürler, aslında şöyle bir ayrımda yapılabilir sanırım. İç mekan açelyası (soğuklara dayanıklı değil ama sıcağı da sevmez) Dış mekan açelyası (soğuklara dayanıklı) Rhododendron (orman gülü-orman açelyası-soğuklara dayanıklı) Marketlerde bu 3 tür de şu an satılmakta. Ama en çok satılan iç mekan açelyası...Adından yanılıp menekşe gibi kalorifer yanlarına konulan iç mekan açelyaları 1-2 ay içinde ölüyor. Sebep;aşırı sıcaklık,güneş-çeşme suyu-açelya toprağı kullanmamak. Not:Ben mantara karşı captan kullanıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#170 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#171 |
Ağaç Dostu
|
Bilgiler için teşekkür ederim. Rhodendron cinsi için açılmış başlık olduğu halde tüm türleri dahil edilerek konuşulmuş. Tür düzeyinde ayırım yapılmadığı sürece bazı karmaşaların olması normaldir. Benim aldığım çiçekte sadece Azalea yazıyordu. Standa konulan bilgi mesajında kışın dış mekanda bakılması gerektiği yazılmış. Önceden bu siteden bilgi edinerek koşullarıma uygun bitki seçmeye çalışıyorum; açelyayı da bu nedenle seçtim fakat Rhododendron olarak etiketlenmemesi de ilgimi çekmişti. Karadeniz'e özgü bir tür olduğu için tomurcuk ve çiçekli halde iken bile sürekli su spreyi yapılmasını gerekli görmüştüm. İzmir'de zaten sıcaklık kısa bir süre için 5 derece ve altına düşer. Bilgilerle gözlemlerimi birleştirip, el yordamı ile doğrusunu bulmak gerekecek bu durumda. Türünü kestiremedim çünkü... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#172 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2007
|
25 senedir açelya var evimizde. Beraber büyüdüm resmen. Keyfi yerinde de olsa, keyifsiz de olsa (önceleri isteklerini anlayamadığımız için çok keyifli olmadığı zamanları da oldu) her sene çiçek verdi. Yaz kış balkonda durur. Direkt güneş almayan bir balkon. Suyu da çok seviyor. Yazın bir yerlere gidildiğinde bizi en çok özleyen çiçeğimiz açelya oluyor bu nedenle. Bu sene de yapı marketlerde satılan katmerli açelyalardan aldım. Daha ufak tefek bir yapısı var. Bilmiyorum cinsinden mi, yoksa daha ufak bir fide olduğundan mı? Aynı şartlarda bakmaya çalışacağım. Umarım yaşatamama gibi bir durum söz konusu olmaz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#173 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-11-2008
|
Nayda rengi çok güzel. Benimkileri hasta ettim, yaprakları dökülüyor.Umarım kurtarırım.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#174 |
Ağaç Dostu
|
Bu açelyanın rengi harikaymış gerçekten, bayıldım doğrusu. Çok da çiçek açmış, ilk alındığında benim ki de böyleydi ama sonradan bu kadar çok açmıyor, ya da ben bakımını yanlış yaptıgım için benim ki açmadı ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#175 |
Ağaçsever
|
açelyam hasta
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#176 |
Ağaçsever
|
yapa yapa öğrenicem bu işi.http://www.negatif.com/foto/806841 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#177 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Kadir Başkök, açelyalarınız ne kadar zamandır sizde? Bakımı hakkında bilgiye sahipsiniz, herşey yolunda idi de sonradan mı bozuldu? Yer, ısı, ışık, toprak, sulama rejimi değişikliği ile bitki strese girdi mi? Forumu baştan sona okuduğunuz halde yine de çözüm bulamadınız mı? Bunların cevabı olmadan yardım almanız zor. Amatörce bilgilerimle ve fotoğraftan anlayabildiğim kadarı ile söyleyeceğim ilk şey bol su vermeniz gerektiği. Saksı tabakları kuru görünüyor, sürekli su bulunmalı tabakta. Balkonda yağmur alan, bol nemli ortamda tutmanız yararlı olacaktır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#178 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2007
|
Bazı bitkiler tabağında su olmasından hoşlanmıyor. Açelya'da sorun yaratmıyor mu tabağında su olması? Ben genelde takıntılı şekilde tabaklardaki suları boşaltıyorum. Eğer açelya için böylesi daha iyi ise sularını bırakayım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#179 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili kaktüs, Açelyalar tam tersi su delisi. Anavatanının Karadeniz olduğu düşünülürse, hem saksı tabağı hem de bitkinin kendisi sürekli nemli ve sulu olmalı. Tomurcuklarına bile aldırmadan hem saksı tabağını sürekli dolu tutuyorum hem de günde birkaç kez su spreyi yapıyorum. Gerçi yağmurlarda spreye gerek kalmıyor nem oranı yüksek olduğu için. Balkon demirine astım, direkt yağmur suyu gelmese de bol bol çisentisi geliyor üzerine. Forumun tamamını okursanız, Güler hanımın nem için naylonlama tavsiyesini göreceksiniz. Bu yağışlı ve nemli havada bile 2-3 günde bitiyor tabağındaki su ve çiçeğim bence gayet iyi durumda... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#180 |
Ağaç Dostu
|
Bu haftasonu çiçekcide kenara atılmış,bakımsızlıktan yaprakları ve dalları kurumuş fakat tomurcuklu bir açelya gördüm.Uzun süredir sahip olmak istediğim için hemen aldım.Çiçekçinin önerisiyle saksını değiştirdim.Bir kaç gün balkonda soğukta tuttum.Sık sık yapraklarına su püsküttüm.Karadenizde yaşıyorum evim de çok sıcak olmuyor bu yüzden kuzey penceresinin önüne aldım.Tüm gün aydınlık(hava yağışlı olmazsa)bir ortam sağlamaya çalıştım.Sabahları ve gün içerisinde camı açarak rüzgar akımı olmadan temiz hava almasını da sağlıyorum. Sanki biraz daha iyi durumda bir kaç güne kadar resim de ekleyeceğim.Sizlere bir sorum var acaba tomurcukların patlaması ne kadar sürer?Çiçeklendikten sonra da korkmadan su fısfıslayabilir miyim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|