![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-05-2007
|
Arkadaşlar merhaba Benim diffenbahya da üsten yaprak verdikçe alttan yaprakları kurudu şimdi üstten yaprak vermeye devam ediyor ne altan yaprak veriyor nede dibinden filiz atıyor toprağa yakın olan kısmı ince yukarıya doğru kalınlaşıyor o yüzden çubuğa bağladım ben istiyorumki her yerinde yaprak olsun şimdiki gibi sadece tepesinde olmasın çiçek pancerenin önünde sürekli ışık alıyor hatta günün belli bir kısmında direk güneş görüyor bu çiçek için ne yapmalıyım kesmelimiyim kesmeliysem ne kadar nereden kesmeliyim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili cenoz, çiçeğinin bir resmini eklemiş olsaydın daha çok yardımcı olunabilirdi. Verdiğin bilgilere dayanarak sunları tavsiye edebilirim; Birincisi, Dieffenbachiaları en alttan tepeye kadar yapraklı tutabilmek çok zor hatta bunu unut. Az su verirsen alt yapraktan döker, Çok su verirsen yine alt yapraktan döker, nem oranı düşmüşse alt yapraktan döker, saksı değiştirdiğinde yine alt yapraktan döker bunlar kaçınılmazdır. Dahası zaten yapraklarında bir ömrü var en yaşlı olan alt yaprakları zaten belli bir süre sonra döker. İkinci tavsiyen eğer daha derli toplu bir Dieffenbachia istiyorsan 2 yılda bir çiçeği Nisan ayında kes ve yeni bir saksıya dik, nemli tut çabuk köklenicektir. Nereden kesiceğine gelince, üçüncü tavsiye bitkinin en alt yaprağından 5 ila 10cm arasında(tercih senin) alttan kes. Eğer varsa bitki köklendirme tozu kullanırsan çabuk köklenir. Yoksa torfa dik bir kere iyice sula ve torf iyice kuruyana kadar su verme sonra düzenli sulamaya geçebilirsin. Kestiğin bitkinin geride kalan köklü çubuğuda beklet yanlardan sürgün vericektir böylelikle bitkiyi çoğaltmışta olursun. Dördüncü tavsiyem, yaz aylarında günde bir kes olsun muhakkak çiçeğin yapraklarına su püskürt, nemi çok sever. Not: Tüm yazdıklarım kendi yaptığım uygulamalarla başarı elde ettiğim uygulamalardır. Uygulamadan doğan bazı hatalar aynı sonucu vermeyebilir. Ben sadece tavsiye niteliğinde yazıyorum bunu da hatırlatmadan geçemiyeceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
O gövdedeki çıkıntılardan yaprak verecek... Çoğaltmak için gövdeyi kesmeniz gerek, yapraktan üremiyor ama siz yine de deneyin, en güzeli deneyimleyerek öğrenmek... Bizimle de deneyimlerinizi paylaşın olur mu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-04-2008
|
Alıntı:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Çok önceleri( 14-15 sene önce), evimizde olan difenbahyaları babam ara sıra budardı, yani alt yapraklarını keser, bitkiyi kuş gibi bırakırdı. Sonra kestiği yaprakları suya koyar, köklendirirdi, yeni bitkiler elde ederdi. Sonra o bitkilere ne olduğunu hatırlamıyorum.. Şu an yine evimizde 3 saksı iri yapılı difenbahya var, 6 yıldır bizimle birlikteler ve iki tanesi 2 metreyi geçmiş bulunuyor. Üçüncü ise biraz daha farklı, 6 yıl önce 3 gövdeli ve koskocamanken, taşınırken kırıldı ve sadece bir gövdenin tepesi elimizde kaldı. Suya koyduk olmadı, toprağa diktik olmadı, dipten çürüdü, kestik, çürüdü, kestik.. Sonunda kala kala incecik ve kısacık bir gövde ve iki çelimsiz yaprak kaldı. Yine de toprağa dikip az az haftada bir kez suladık ve nihayet tutup büyümeye başladı ![]() Bu difenbahya ile diğer iki difenbahyanın türleri farklı, belki birinden biri yapraklarıyla üretilebiliyordur. Dengeleri bozulmasın diye çoğaltmak için hiçbir deneme yapmadım, sağlıkları ve görüntüleri çok güzel..En kısa zamanda fotoğraf koymaya çalışacağım.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar, bir tanıdığımdan benimkinden farklı diffenbahya çeliği aldım. Suya koydum çürüme başladı. Çürüyen yeri kestim toprağa diktim tekrar çürüme başladı. Daha önce suda ve toprakta diffenbahya köklendirdim ve paylaşmıştım. Şimdi niye başarılı olamıyorum anlamadım. Çelik aldığım diffenbahya çok susuz kalmıştı, ondan olabilirmi? Ya da havalar sıcak olduğundan mı acaba? Çelikle üretim bölümüne yazdım henüz bir cevap alamadım. Ne yapmalıyım, bilen varmı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-04-2006
|
Merhaba, Arkadasim Difenbahya si ile ilgili sorununu bana getirdi ama kendime sözüm var tam olarak doğrulupundan emin olamadığım hiç bir işlemi uygulamayacağım bitkilere ve ben hiç difenbahya bakmadım, tavsiyelerinize ihtiyacım var. Benim yorumuma göre direk günes alan bir cam önüne konulmalı (okuduğum kadarıyla) ve 2 kök birbirinden ayrılmalı (mı? Bundan emin olamadım). Yardımlarınıza sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
İki kök birbirinden ayrılmasa da olur. Bitkilerde besin eksikliği var gibi, sonbahara kadar iki haftada bir sıvı besin karıştırılmış suyla sulayınız. Ben olsam kendi toprağını dağıtmadan bitkileri daha büyük bir saksıya geçirirdim ve iyi kalite toprak eklemesi yapardım. Doğrudan güneş alan cam önüne koymayınız, ışığı görsün ama güneş üzerine gelmesin. Güneş altında durursa yapraklar yanar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-07-2008
|
işte difenbahyam nasıl ama |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Ağaç Dostu
|
benimkisinin yapraklarına bireşeyler oldu resmini eklerim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili newyorker, Yapraktaki lekeler güneş yanığına benziyor, eğer bitkiyi satın aldığında yaprak parlatıcı sürmüşlerse diffenbachiların yaprakları bozuluyor. Sen en iyisi bitkiyi bir kaç müdahalede bulun, öncelikle yaprakların tümünü ıslak bir sünger ile fazla hırpalamadan nazikçe sil, bitkiye direkt güneş ışığı gelmesini engelle, akşamları yapraklarına sisleme şekilde su püskürtmeye çalış elinden geldiğince, elinde varsa salon bitkileri için kullanılan kompoze gübre ile sula ama çok sulama fazla su hemen çürütüyor bilmiş ol. Son olarak Diffenbachia sabır isteyen bir bitki SABIRLI OL ve bekle tüm bu uygulamalrdan sonra yeni ve sağlıklı yapraklar çıkıcaktır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Ağaç Dostu
|
bunlar da benimkiler biri büyük kocaman 1,50 boyunda biri de 35-40 sanırım büyük olan çok iiyi güneş alıyordu. bu yüzden hep yaprağa verdi kendini nerdeyse aynı yaşta olmalarına rağmen biri küçücük kaldı diğeri kocaman oldu. büyümemesinin sebebi türünden de olabilir çünkü farklılar birbirlerinden. ama yine de o yaprağa giderken küçük olan sürgüne gitti. ve bu aralar sanırım sevdiği mevsim. yaprağa da sürgüne de gidiyor küçük olan sürgün yaprak açtı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
doğru bir sadece 1 yaprakta var 2 yaprakta küçük küçük oluşmaya basladı. dediğiniz dogru 1 saat arabada yolculuk yaptı araba acayip sıcaktı o yüzden olabilir. ama 3 tane fidesi var onların zarar görmesini istemiyorum. çok teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Ağaç Dostu
|
durumu pek vahim değil ama |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Ağaç Dostu
|
annem bütün eşyaları salona doldurduğu için benim difenbahyam saat 1'e kadar aydınlık oluyor sonraları çok hafif loş oluyor. ama sağlıklı gelişiyor. bir yavrusu yaprak açtı diğer iki yavrusu yarı açtı yani açmak üzereler. en büyük anne ise yeni yaprağını henüz yeni gösteriyor. ayrıca powered sana çok teşekkür ederim yapraklardaki lekeler durdu. resimlediğim yaprakta gelişme var. resimlerini eklerim... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
|
resimlerde yanık olan yerler görünüyor... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
ben difenbahyamdan 1 fideyi ayırmayı düşünüyorum hangi zamanda ve nasıl ayırcam ve ayırdığım zaman ne yapacağımı söylerseniz sevinirim... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
|
ben zamanını bilmiyorum ama yanından çıkan sürgünü oradan koparıp ayırıyorsunuz sanırım önceki mesajlardan hatırladığım kadarıyla. ayırdıktan sonra size tavsiyem suya koymadan dikmenizdir. çünkü çok çabuk eriyor. dikdikten sonra besin de verin gübre de kullanın bence köklenip annesi gibi büyür bu şekilde. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaç Dostu
|
Ben nisan ayında suya koydum on günde köklenmişti. Şimdi bir dal daha aldım bir tanıdığımdan ama ne suda, ne toprakta bir türlü köklendiremedim. Sanırım sıcaklardan, hemen çürümeye başlıyor. Bernacyhn, köklenmeden gübre koymak yanlış diye biliyorum. Sanırım Mine Hanım'ın bir mesajında okumuştum. Düzenleyen Lalezar78 : 12-08-2008 saat 16:06 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
benimkisi sanırım köklü topraktan çıkıyor zaten sallanıyordu anndemden onay çıkarsa ordan alıp yeni saksıya dikicem. ama şimdi yapsam olur mu? saksıya geçirene kadar suda kalsa nasıl olur? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
şu fide |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|