agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım > Evde Topraksız Tarım Uygulamaları
(https)

Beğeni Düzeni8Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-05-2009, 11:44   #451
Ağaç Dostu

Acarextt03's Avatar

Giriş Tarihi: 28-01-2009
Galeri: 7
Evet ya bu yaz hep beraber antalyaya sn envor a gidelim.... Süper olur...
Adamı soyup denize atarız.. Biz de seraya bakarız... Bütün sırlarını öğreniriz...

Acarextt03 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2009, 11:49   #452
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-07-2007
İyi fikir.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2009, 22:07   #453
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2008
Galeri: 32
Serada mola

Bu hafta sonu itibarı ile balkonu uzun süre kendi haline bırakarak tatile çıkıyorum. Bu yüzden durgun sudaki domates fidelerini paralel saksı düzeneğini tekrar kurarak damacanalı besleme ile yeniden kurdum. Bakalım ne kadar süre ile yaşamaya devam edecek. Sonucu bende çok merak ediyorum.

Torftaki domateslerden kızaranları bir kaç gündür hasat edip bugüne kadar yediğim en güzel salatalarını hazırladık. Altı aylık yorgunluğa değdi doğrusu. Henüz yeşil olan domatesleri belkide yeşil hasat edip yanıma alacağım.
Name:  DSCN2619.jpg
Views: 1667
Size:  42.8 KB
Askıda yetişen ters domates fidemde ilk oluşan meyveleri sapı ağırlığından dolayı taşıyamadı. Açan diğer çiçeklerde yoğurt kabının küçük gelmesinden mi, yoksa köklerin fazla ısınmasından mı meyve oluşmadan kuruyup döküldü.

Bende zaten uzun süreli ayrılacağım için sulaması problem olacak bu denemeyi sonlandırmaya karar verdim. Saksıyı boşalttığımda köklerin çok sıkıştığını gördüm. Bir sonraki denemeyi kesin daha büyük bir saksı ile denemek lazım. Balkonun en verimli fidelerinden biri oldu dersem yalan olmaz.
Name:  DSCN2633.jpg
Views: 2904
Size:  54.5 KB
Name:  DSCN2634.jpg
Views: 1830
Size:  56.7 KB
3 Adet meyve oluştu ama yine de güzel ve ilginç bir denemeydi. Herkese tavsiye ederim. Yalnız benim gibi sırık domatesi ters asmamak kaydıyle
Name:  DSCN2684.jpg
Views: 1657
Size:  62.9 KB

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2009, 14:40   #454
Ağaç Dostu

meh12's Avatar

Giriş Tarihi: 12-09-2007
Galeri: 9
evet en büyük proplem bu balkonların küçük olması .Çatıların üzerleri açık olacak

meh12 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2009, 15:10   #455
Ağaç Dostu

rencberdede's Avatar

Giriş Tarihi: 15-07-2009
Merhaba Sayın Sarıcan,

Paralel saksılarınızı (pimaş boru) birbirne bağladığınız rekorların adı nedir? Nereden temin ettiniz? Çapları 12.5 mm hortum için uygun mu? Hatırlıyorsanız fiyatını da söylerseniz çok memnun olurum. Teşekkürler ...

rencberdede Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2009, 17:54   #456
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Sn. rencberdede,

Pnömatik (hava) tesisatında kullanılan dirsek ve tee parçalarının bir tarafı 1/2" dişli diğer tarafları 12 mm pnömatik hortumun kolayca takılıp söküleceği şekilde özel bağlantı elemanları bunlar. Biraz pahalı malzemeler. Ben geçen sene tanesini 7,5 TL den aldım diye aklımda kalmış. Hortumuda özeldir. Diğer hortumlar olmayabilir.

Bugün yapsam aynı malzemeyi kullanmam. En basitinden PVC boruya deldiğiniz deliğe hortumu sıkı olarak geçirip sızdırmazlık sağlarsanız yeterli oluyor. Sızdıranıda silikonla tamir edersiniz, daha ucuz olur. PVC ye deliği matkapla değilde ısıtılmış bir malzeme ile delerseniz sızdırmazlık daha rahat oluyor. 12,5 mm hortum için 12 mm veya 11,5 mm delik yaparsanız hortum sıkı olarak geçer. Kolay gelsin.

Düzenleyen Sarıcan : 08-10-2009 saat 20:24 Neden: imla ve düzeltme
Eski 08-10-2009, 20:12   #457
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 08-10-2009
arkadaşlar herkese merhaba konu açamadığım için buraya yazıorum üni. son sınıf örencisiyim ve topraksız tarım örnei gerçekleştirmem gerekiyor bunun için gerekli malzemeleri nerden temin edebilirim bana yardımcı olurmusunuz konu çok ilgimi çekiyo başarabilrsem devamınıda getircem *** ama şuan acil yardıma ihtiyacım var

külkedisi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2009, 20:41   #458
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Sn. külkedisi,

En sağlıklısı kendinize bir konu başlığı açıp yardım taleplerinizi orada başlatırsanız projenizin alt yapısı sizin sayfanızda birikir. Siz önce ne yetiştirmek istediğinizi ve ne yapmak istediğinizi belirleyin ve konu başlıklarını üşenmeden okuyun. Hem gerekli malzemeler hem de imalat konusunda her türlü bilgiyi bulacaksınız. Ancak çözüm bulamadığınız özel soruları sorarsanız cevap alabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15888
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15889

Topraksız tarımın olmazsa olmazı sıvı besini ve sıvı besinin kontrolü için gerekli EC metreyi yukardaki linkten temin edebilirsiniz. Fideyi, saksıyı ve saksı içini dolduracağın perlit i ise Denizli' de bol bol bulursunuz. Hatta İzmir' e Tartes firmasına giderseniz oradan hazır topraksız tarım kiti bile alabilirsiniz.

Düzenleyen Sarıcan : 08-10-2009 saat 20:42 Neden: ilave
Eski 08-10-2009, 20:59   #459
Yeni Üye

çok teşekür ederim biraz hızlandırdınız beni hemen bunları temin edip en kolay ne yetiştirebileceğimide öğrenmem lazım tekrar saolun tabii siteyede 5 msj yazmam lazımmış

Eski 08-10-2009, 21:01   #460
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Ne yapacağına karar verdin mi? Projede bir sınırlama var mı? Denizli de bildiğim kadarıyla krizden sonra tekstil fabrikatörleri topraksız tarımla domates üretiyorlar.

Düzenleyen Sarıcan : 08-10-2009 saat 21:03 Neden: ilave
Eski 09-10-2009, 15:38   #461
Yeni Üye

hayır hiç bir sınırlama yok topraksız tarımda benim seçimimdi zaten,ödev için en risksiz olan bi bitkiyi seçmem lazım bunuda yine internetten araştırcam,,acaba nerde yetiştiriyolar onlarıda araştırıp projeye dahil etsem güzel olur

Eski 09-10-2009, 17:29   #462
Ağaç Dostu

Delimus's Avatar

Giriş Tarihi: 22-05-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan Mesajı Göster
Ne yapacağına karar verdin mi? Projede bir sınırlama var mı? Denizli de bildiğim kadarıyla krizden sonra tekstil fabrikatörleri topraksız tarımla domates üretiyorlar.
Evet,Bende Ekonomist Dergisinde okumuştum. Büyük yatırımlar mevcutmuş fırsat bulursanız bence gezin seraları.

Delimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2009, 18:08   #463
Yeni Üye

bi kişi yapmış böle bişe ama arılar falan varmış serada pek anlamadım olayı kafamda kurdum sulamayıda pompa mekanik saatle yapıcam tek eksik besin ve ne tohumu **** fidesi

Eski 09-10-2009, 21:53   #464
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Bambus arıları domates çiçeklerinin döllenmesi için, onlarda topraksız tarımın bir parçası ama büyük ve profesyonel seralar için. Sen çiçekleri bir fırça veya elle titreterek çiçeklerin döllenmesini sağlayabilirsin.

Bir de ağabey olarak cümle kurarken konuşur gibi yazmamanı rica etsem. Bu konuda forum moderatörlerinden uyarı alabilirsin. Ayrıca noktalama işaretlerine de tabii ki.

( bi kişi yapmış böle bişe ) Bir kişi yapmış böyle bir şey

Düzenleyen Sarıcan : 09-10-2009 saat 21:57 Neden: ilave
Eski 09-10-2009, 22:14   #465
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Giriş Tarihi: 05-01-2008
Galeri: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi külkedisi Mesajı Göster
bi kişi yapmış böle bişe ama arılar falan varmış serada pek anlamadım olayı kafamda kurdum sulamayıda pompa mekanik saatle yapıcam tek eksik besin ve ne tohumu **** fidesi
Bence ilk durgun su tekniğini dene, hem basit hem de hata götürür. Domates fidesi de benden

Tabi ki; sayın Sarıcanın imla hakkında söylediklerini de hafife almayın... Saygılar...

envor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2009, 16:20   #466
Yeni Üye

öneriler için sağolun imla olayında alışkanlık tabi siz ne desenizde ben yanlış yazımlar yapıcam burda fenciyim ben bu tarz şeylere önem vermem ama dikkat edicem sizin için,,,konu açıcam ama burayada yazayım marul tohumlarını ektim ve çıkmaya başladılar kudret beyin yardımıyla daha sonra onları perlite geçircem bakalım neler olcak

Eski 14-10-2009, 17:42   #467
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Sn. Külkedisi,

İmla için söylediklerim daha önce de söylediğim gibi sadece fenci ( emekli makina mühendisi ) bir büyüğünüz olarak rica idi.

Alıntı:
öneriler için sağolun imla olayında alışkanlık tabi siz ne desenizde ben yanlış yazımlar yapıcam burda fenciyim ben bu tarz şeylere önem vermem ama dikkat edicem sizin için,,,konu açıcam ama burayada yazayım marul tohumlarını ektim ve çıkmaya başladılar kudret beyin yardımıyla daha sonra onları perlite geçircem bakalım neler olcak
Ama yukardaki yazım şekli ile forum yöneticilerinden çok sert uyarılar alabilirsiniz. Bir tek noktalama işareti var o da arka arkaya üç adet virgül, hangi anlamda kullandınız anlayamadım. Bu hatalar alışkanlık değil ve düzeltilmesi gerekir.

"Fenci" de olsanız, mesleğinize baktım öğretmensiniz. Öğrencilerinize dersi daha iyi aktarabilmek için alışkanlıklarınızdan kesin kurtulmanız gerekir. Sadece biraz dikkat yeterli, biraz da sabır tabii ki.

"Yapıcam, edicem, açıcam ve geçircem" in düzgün yazılışlarına ve noktalama işaretlerine dikkat ederek yazınızı tekrar düzeltirseniz bir ucundan başlamış olursunuz. İsterseniz böyle yazmaya da devam edebilirsiniz. Karar sizin. Ama yeni başlık açma kararınıza sevindim.

Eski 14-10-2009, 18:52   #468
Yeni Üye

bende büyüğüm olduğunuz için dikkat edeceğimi söyledim düşünerek yazıyorum çünkü inanın bilmiyorum türkçe öğrenmek için yeterli zamanım yok en iyisi ben sadece resimlerle ifade edeyim kendimi özel msjlarlada iletişim kurarım

Eski 21-11-2009, 20:10   #469
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Pembe Domateslerim ölüyor

Bu sene sessiz sedasız pembe domates yapayım dedim. Sonrada sürpriz yapacaktım. Başlangıç ve son bir aya kadar her şey çok güzeldi. Balkon çiçek bahçesine donmüştü. Kocaman pembe domates çiçekleri. Fakat birden yapraklarda beyaz küf lekeleri oluşmaya başladı.

Pembe domates sayfasında da daha önce yazmıştım. Alttan başlayarak bütün fidelerdeki hastalıklı dal ve yaprakları budayıp hastalığın yayılmasını önlemeye çalıştım ama son zamanlarda yapraklardaki lekelerin dışında çiçekleri etkileyen kahverengi küfler oluşmaya başladı ve çiçekler yanmaya başladı.

O kadar çiçekten sadece 3 adet domates oluştu. Pamuklu kulak çöpüyle döllenmesi için yardımcı olmama rağmen başka domates oluşmadı. Hala yeni çiçekler var ama hastalık hızla yayılıyor. Belkide bu sene erken paydos edeceğim.

Eklenen Resimler

Eski 21-11-2009, 20:28   #470
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Sayın Sarıcan, domatesleriniz külleme olmuş malesef. Bitkiyi kurtamanız için ilaçlamanız şart. Ev ortamı olduğu için, organik tarımda da kullanılan "sulu kükürt" kullanabilirsiniz. Tabi ki bir kök domates için bu masraf yapılır mı?

Bence yapılmaz

Eski 21-11-2009, 20:37   #471
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2008
Galeri: 73
Sn. Sarıcan, belki işinize yarayabilir:

http://www.agaclar.net/forum/showthr...CLLEME+%DDLACI
6. mesaj:

1 silme tatlı kaşığı içme sodasını yarım lt ılık suda eritin, içine 1 çorba kaşığı da sıvı yağ koyun iyice çalkalayıp püskürtün.

06arif55 beğendi.

Düzenleyen Kiraz : 21-11-2009 saat 21:30 Neden: gereksiz satır
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2009, 21:25   #472
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Bence de bir kaç kök için ilaçlamaya değmez. Hele benim gibi solunum yolları problemli olan biri için.

Pembeleri söküp yeni çimlendirdiğim red robinler vardı olmazsa onları büyütmeye çalışırım. Yalnız aklıma takılan bir şey daha var. Pembe domateslerden başaşağı saksı ile birlikte 4 saksıda hydroton içinde topraksız tarım uygularken iki kökte önce durgun suda daha sonra ise hyponicada akar suya taşıdığım fidelerle ilgili.

Katı ortamdaki fideler çiçekten yıkılırken kökleri suda olan bu iki fidede çiçek oluşmadı. Sadece boya uzayıp gittiler. Pembe domates katı ortamı daha fazla seviyor diye düşünüyorum. Su kültüründe pembe domates deneyen arkadaşımız oldumu acaba?

Eski 21-11-2009, 22:14   #473
Ağaç Dostu

envor's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan Mesajı Göster

Katı ortamdaki fideler çiçekten yıkılırken kökleri suda olan bu iki fidede çiçek oluşmadı. Sadece boya uzayıp gittiler. Pembe domates katı ortamı daha fazla seviyor diye düşünüyorum.
Bence tam tersi sayın sarıcan. Su kültüründe daha hızlı büyümeli, daha çok çiçek göze çarpmalıydı. Ben sizin daha önce yaptığınız denemelerde ki durumları gözümün önüne getiriyorum ve sizin şebeke suyunuzla ilgili olduğunu düşünüyorum bu durumun. Sudaki aşırı klorun besin eriyiğini, haliylede bitkiyi olumsuz şekilde etkilediğini düşünüyorum. Yani; katı ortamdaki bitki daha az klora maruz kalıyor. Bu sadece benim düşüncem, başka bir sebebde olabilir

Eski 22-11-2009, 23:13   #474
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Sevgili Envor,

Katı ortamdaki domatesler daha öncede söylediğim gibi sadece kökler hydrotonda ve sudakilerden hiç bir farkı yok. Saksıların sulama suyunu su kültüründe duran fidelerin deposundan (Hyponica) her sabah ve akşam bir enjektör ( 60 ml ) çekerek aynı su ile suladım. Yani şartlar aynı, sadece köklerin durduğu ortam değişik ve su kültüründe kökler devamlı suyun içinde, diğerinde sadece nemli ortamda.

Özellikle aynı depodan suladım çünki su kültüründeki besini çabuk tüketip yeni besin sıvısı hazırlayarak su kültüründeki besin kalitesinide sürekli diri tutmak istedim. Aynı su kültüründe bir kökte red robin fidesi vardı, inanılmaz verimli bir hasat yaşadım. Yazlıktan gelince bakımsızlıktan hasta düşen red robin tekrar canlandı ve bir sürü domates verdi. Daha hala üzerinde 8-10 adet domates var ama balkondaki küf hastalığı onada bulaştı. Bütün dal ve yapraklarını kopardım. Domatesler kızardıktan sonra komple söküp yeni red robin fideleyeceğim.

Bu benim gözlemim sadece pembe domatesle ilgili. Senin gönderdiğin domates fideleri o kadar olumsuzluğa rağmen geçen sene ben yazlığa gittikten sonra bile bir sürü domates verdi ama dalında çürüdü ben gelene kadar.

Eski 28-11-2009, 08:18   #475
Yeni Üye

ctex's Avatar

Giriş Tarihi: 03-02-2009
EC'nin tam olarak açılımı nedir. bilgileriniz için teşekkür ederim.

ctex Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2009, 08:35   #476
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

EC=Electric Conductivty ( Elektrik İletkenliği ) Sıvının içindeki eriyen kimyasal miktarına göre sıvının elektrik iletme kabiliyeti ölçülerek içinde çözünen kimyasal hakkında bilgi edinmek için kullanılıyor.

Bu aynı zamanda besin eriyiğni tarif etmek içinde kullanılıyor. Yani saf temiz su değil de içinde şu miktarda kimyasal olan besinli su demek gibi bir şey.

EC metre şöyle bir şey.

EC denilen besin eriyiğide şöyle bir şey
Sevgiler

Düzenleyen Sarıcan : 28-11-2009 saat 21:13 Neden: yazı şekillendirme
Eski 03-02-2010, 15:06   #477
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 26-09-2009
şuncacık yerde,şu enteresan çalışmaları yapabilmişsiniz ya;
,sizleri tebrik ediyorum..ve çok şey öğretebileceğinize inanıyorum..

Pylşımlarınız için teşekkür ederim...

kardelen86 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2010, 15:14   #478
Ağaç Dostu

malbman's Avatar

Giriş Tarihi: 25-04-2008
Galeri: 15
Sayın kardelen86, forumumuzda Türkçe'nin kullanımına özel bir özen gösteriyor ve bunu her üyemizden aynı duyarlılıkta bekliyoruz. Öncelikle burayı başından sonuna okumanızı rica ediyoruz.

Sevgiler

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-02-2010, 15:20   #479
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Sn. kardelen86,
Beğeniniz ve güzel dilekleriniz için ben teşekkür ederim.

Eski 13-02-2010, 23:45   #480
Ağaç Dostu

Sarıcan's Avatar

Balkonda Patates

Pek ümüdim olmadığı için tohum ilk filizlendiği zamanki resimlerini çekmeyi ihmal ettiğim patates denemesi beni şaşırtacak herhalde. Onun için bu deneyimi sizlerinde bilmesini istedim.

Evde bulunan 19 litrelik bir pet su şişesinin üst kısmının keserek uzun bir saksı oluşturdum ve drenaj içinde tabana teğet olacak şekilde 4 mm bir delik delerek akvaryum hortumu ve vanası ile bir tertibat yaptım. Taban kısmına takriben dört parmak yüksekliğinde perlit koydum.

Evde yediğimiz patateslerden üzerinde göz sayısı fazla olan birini 5-6 parçaya ayırdım ve perlit üzerini kapatacak kadar saksının tabanına yerleştirdim. Perliti ıslatacak kadar ilk sulamayı yaptım ve pet şişenin üsten kestiğim parçasınıda geçici olarak tekrar yerine bir bant vasıtası ile yapıştırarak minik bir sera haline getirdim.

Bu haliyle resimlerinide çekmiştim. Fakat çimlenmesi o kadar uzun sürdü ki, ben çimlenmesinden ümidimi kestiğim için ilk resimleri sildim ve deneyi kafamda bitirmiştim. Fakat saksıyıda boşaltıp atmamıştım. Hiç ummadığım bir anda 3 yerden filizlenme başladığını gördüm.

Fakat yinede ümitli değildim. Bu yüzden resimlemeye biraz daha geç başladım. Patatesleri tabana çok sığ yere dikmekteki amacım filizler büyüdükçe boğaz dolgusu yaparak saksıyı ağzına kadar doldurmak ve patatese kök yapması için hacim yaratmaktı. Şu anda nerede ise saksı tam ağzına kadar doldu ve artık sizlerle paylaşımı haketti diye düşünüyorum.

Yumru yapar mı, yapmaz mı onu bu oyunun sonunda göreceğiz ama yumru yapmasa bile buraya kadar paylaşıma değer görüyorum. Umarım yumrularda oluşur ve kendi yetiştirdiğim patatesi yemekte kısmet olur. Gecikmelide olsa işte resimler. Rseimlerin üzerinde çekim tarihleri var. Bu size bir fikir verebilir. Ama ilk resime kadar her halde bir buçuk ay geçmiştir. İlk dikim tarihini net hatırlayamıyorum.

***Sildim dediğim resimlerden ikisini başka klasöre de kopyalamışım. Onları ilave ediyorum. Bu resimler ilk filizler çıktığı zaman çekmişim, demek ki ekim zamanı da en az bir ay önceye dayanıyor.

Eklenen Resimler

Düzenleyen Sarıcan : 14-02-2010 saat 18:57 Neden: Resim sırası düzenleme

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025