agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Etobur Bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni27Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-08-2011, 18:54   #211
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 14-04-2009
Merhabalar,
Etobur bitkilerle ilgili başlıklara 2 gündür göz gezdiriyorum. Kendimce notlar aldım. Paylaşılan bilgiler için herkese çok teşekkür ediyorum. Kit olarak sipariş verdiğim vft tohumları şu an yolda, sanırım yarın elime geçer.

Okuduklarımdan, yetiştirmede Sphagnum yosununun çok önemli olduğu bilgisini edindim. Temmuz başında bir kamp için Bolu civarındaydım. İğne yapraklılardan oluşan ormanda ekli fotoğraflarda gözüken yosunlarla karşılaştım ve saksıların üstüne hem hoş görüntüsü için hem de toprağı nemli tutsun diye sermek üzere topladım. Okuduklarımdan sonra, yosunu dibine serdiğim kumkuat için endişelenmeye, bir yandan da acaba sphagnum yosunu yerine kullanılabilir mi diye meraklanmaya başladım.
Aydınlatırsanız sevinirim.

Eklenen Resimler

schweps Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2011, 03:33   #212
Ağaç Dostu

sariefe's Avatar

Giriş Tarihi: 10-07-2010
Galeri: 7
Sayın schweps o yosunu sphagnum yosunu olarak kullanamazsınız. Doğadan eve materyal taşırken çok dikkatli olmalısınız. O yosunla birlikte evinize ve özelliklede kamkatınızın dikili olduğu saksıya gözle görülen ya da görülmeyen çok sayıda organizma taşımış olduğunuzun farkındasınızdır umarım.

sariefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-08-2011, 12:29   #213
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 14-04-2009
İlginiz ve yanıtınız için teşekkür ediyorum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sariefe Mesajı Göster
Sayın schweps o yosunu sphagnum yosunu olarak kullanamazsınız. Doğadan eve materyal taşırken çok dikkatli olmalısınız. O yosunla birlikte evinize ve özelliklede kamkatınızın dikili olduğu saksıya gözle görülen ya da görülmeyen çok sayıda organizma taşımış olduğunuzun farkındasınızdır umarım.

schweps Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2011, 23:14   #214
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-05-2010
Etobur birki ve yine etobur bitkiler için ihtiyaç duyduklarını nerden alıyorsunuz?

Evet arkadaşlar, askerden geldikten sonra. ASkerden önce ilgilenmekte olduğum etobur bitkilere tekrar başlamak istiyorum. Lakin Antalya'da bu tür şeyleri bulamıyorum. Sizler bu tür ihtiyaçlarınızı nereden temin ediyorsunuz?

Amunra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-10-2011, 22:04   #215
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-10-2011
Herkese merhabalar,

İlk dionaea muscipulamı dün teslim almış bulunmaktayım. Muhtemelen kargoda gelmesinin stresi vardır ama onun dışında durumu iyi gibi görünüyor. Siyahlaşan kapanlarını temizledim, yeni plastik bir saksıya uygun torfla yerleştirdim. Bolca can suyu verip -demineralize ütü suyu- içinde yeterince su olan bir kaseye de yerleştirdim. Şimdi kendine gelmesini bekliyorum.

1- Bulunduğum ev kuzey cephe olduğu için doğrudan güneş alamıyor. Aldığım yerden gelen bilgilerde doğrudan gün ışığından uzak tutun diyordu ama, forumda yazanlar üzerine güneşe çıkarmak istiyorum. Ama tabi biraz köpek gezdirmek gibi olacak benimki, elimde ya da yanımda saksı bir yerlerde zaman gerçirmem gerekecek =) O yüzden en az ne kadar süre yeterli olur onu merak ediyorum. (Yoksa gündüzleri birkaç saatliğine arabayı güneşe çekip içinde mi bıraksam, ama kış mevsiminde güneş altı gereğinden fazla sıcak olmaz mı?) Ne önerirsiniz?

2- Satın aldığım yer yetişkin olduğunu iddia ediyor ancak boyutları bana 3 yıllık bir bitki gibi gelmedi, ne dersiniz?

3- Bir de internetteki çeşitli fotoğraflara baktığımda, kapanların dikey olarak baya uzadıklarını görüyorum, benimkilerin sapları bir santim bile değil. Daha uzun olmaları yaşla mı ilgili yoksa farklı bir tür mü uzayabilenler? Daha uzun olabilmeleri için yapabileceğim bir şey var mı? (Kapan büyüklükleriyle orantılı da olabilir tabii, yine de yetişkin, daha büyükçe bir bitki beklediğim için biraz hayal kırıklığı oldu.) Boyutlarını daha net anlayabilmeniz için yanına bir kalem koyuyorum.

4- Gelen toprakta bir çeşit yosun vardı, fotoğrafta görünüyor sanırım. Bu yararlı yosunlardan mıdır sizce? Ben nemi korumakta faydası olabileceğini okuduğum için bıraktım, ama emin de olamadım.

Fotoğrafları foruma yüklemekte sorun yaşadığım için başka bir site aracılığıyla yüklüyorum, kusura bakmayın. Her türlü önerinize açığım.

ImageShack® - Online Photo and Video Hosting

Sevgiler,
Ürün

rosengela Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2011, 16:36   #216
Ağaç Dostu

saydemir's Avatar

Giriş Tarihi: 12-01-2007
Galeri: 10
1- Mümkün olan en fazla güneş ışığını almasını sağlayın, neresi olduğu önemli değil. Kış mevsimi değil yaz mevsiminde sürekli güneş alması bile bu bitkiye zarar değil yarar sağlar.
2- Bitki yetişkin bitki gibi görünüyor. Bu bitki kışa doğru dinlenmeye çekilir. Yaprak boyları kısalır ve kalınlaşır. Yaprakların hareketleri azalır.
3- 2. şıkta belirttiğim sebepten dinlenme (dormancy) döneminde olduklarından. Birde bazı türlerin yaprakları daha dik olabiliyor.
4- Sanırım sphagnum yosunu olup olmadığını soruyorsunuz. Gördüğüm kadarıyla sphagnum yosunu değil. Bitkiye pek bir zararı olacağını sanmam.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi rosengela Mesajı Göster
1- Bulunduğum ev kuzey cephe olduğu için doğrudan güneş alamıyor. Aldığım yerden gelen bilgilerde doğrudan gün ışığından uzak tutun diyordu ama, forumda yazanlar üzerine güneşe çıkarmak istiyorum. Ama tabi biraz köpek gezdirmek gibi olacak benimki, elimde ya da yanımda saksı bir yerlerde zaman gerçirmem gerekecek =) O yüzden en az ne kadar süre yeterli olur onu merak ediyorum. (Yoksa gündüzleri birkaç saatliğine arabayı güneşe çekip içinde mi bıraksam, ama kış mevsiminde güneş altı gereğinden fazla sıcak olmaz mı?) Ne önerirsiniz?

2- Satın aldığım yer yetişkin olduğunu iddia ediyor ancak boyutları bana 3 yıllık bir bitki gibi gelmedi, ne dersiniz?

3- Bir de internetteki çeşitli fotoğraflara baktığımda, kapanların dikey olarak baya uzadıklarını görüyorum, benimkilerin sapları bir santim bile değil. Daha uzun olmaları yaşla mı ilgili yoksa farklı bir tür mü uzayabilenler? Daha uzun olabilmeleri için yapabileceğim bir şey var mı? (Kapan büyüklükleriyle orantılı da olabilir tabii, yine de yetişkin, daha büyükçe bir bitki beklediğim için biraz hayal kırıklığı oldu.) Boyutlarını daha net anlayabilmeniz için yanına bir kalem koyuyorum.

4- Gelen toprakta bir çeşit yosun vardı, fotoğrafta görünüyor sanırım. Bu yararlı yosunlardan mıdır sizce? Ben nemi korumakta faydası olabileceğini okuduğum için bıraktım, ama emin de olamadım.

Fotoğrafları foruma yüklemekte sorun yaşadığım için başka bir site aracılığıyla yüklüyorum, kusura bakmayın. Her türlü önerinize açığım.

Sevgiler,
Ürün

saydemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-10-2011, 23:42   #217
Ağaç Dostu

sariefe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi rosengela Mesajı Göster
Herkese merhabalar,

İlk dionaea muscipulamı dün teslim almış bulunmaktayım. Muhtemelen kargoda gelmesinin stresi vardır ama onun dışında durumu iyi gibi görünüyor. Siyahlaşan kapanlarını temizledim, yeni plastik bir saksıya uygun torfla yerleştirdim. Bolca can suyu verip -demineralize ütü suyu- içinde yeterince su olan bir kaseye de yerleştirdim. Şimdi kendine gelmesini bekliyorum.

Sevgiler,
Ürün

Sayın rosengela bitkinizi iyi günlerde yetiştirmenizi dilerim.

Öncelikle; bitkiniz çok sağlıklı gözüküyor. Aktif ve genç bir bitki. Hatta bitkiler. Çünkü fotoğrafta iç içe girmiş 2-3 kök bitki gözüküyor. Yazı görürse uzuvları 2 katına çıkar. Diğer yandan hazır sonbahar gelmişken biraz yağmur suyu depolamanızı tavsiye ederim. Yağmur suyu varken ütü ya da akü suyunu ben tavsiye etmem.

1- Bitkileri gezdirmek, hatta hareket ettirmek doğru bir şey değildir. Aydınlık bir yere koyun kalsın. Bu dönemde öncelik ışık miktarında değil sıcaklık miktarındadır. Çünkü mevsim itibariyle bitkiniz kış uykusuna girmek isteyecektir. Hayati faaliyetleri azalacaktır. Mümkünse 10 derece civarı bir ortama koymalısınız. Sıcaktan kaçının. Dibindeki su miktarını azaltın. Ama eksikte etmeyin.

2- Kalem iyi bir ölçüm aracı olmasada bence yaşı normal.

3- Kapanların boyunun uzadığını görmek için yapmanız gereken sadece beklemek. Zamanla uzarlar. Gerçi bitkinizin bu halide çok güzel gözüküyor. Açıkçası bende ilk gördüğümde farklı bir Dionaea varyetesi mi diye düşündüm ama emin değilim.

4- Yosunlar aldığı ışık ile orantılı oluşmuş gibi gözüküyor. Kapanların içindeki kırmızılıktan da bitkinizin iyi ışıklandırılmış olduğu belli. Sizin aynı ışığı sağlayamayacağınızı düşünürsek kapanlar zamanla yeşile döndüğünde şaşırmayın.

Eski 09-01-2012, 18:54   #218
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-01-2012
İyi günler ;
Bugün arkadaşımdan VFT aldım ve dormancy haline girmişler 3 dalı dışında diğer dallar kuru bu dalları temizlemelimiyim ? 20 derece gibi sıcaklıkta bakıyorum sıcaklığı düşürmelimiyim ?

oguzberk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2012, 04:24   #219
Ağaç Dostu

sariefe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi oguzberk Mesajı Göster
İyi günler ;
Bugün arkadaşımdan VFT aldım ve dormancy haline girmişler 3 dalı dışında diğer dallar kuru bu dalları temizlemelimiyim ? 20 derece gibi sıcaklıkta bakıyorum sıcaklığı düşürmelimiyim ?
Size de iyi günler;

kararan kapanları temizleyebilirsiniz. Mümkünse gövdeye ulaşmadan önce. 5-10 derecede daha uygun olur.

Saygılar...

Eski 10-01-2012, 16:10   #220
Yeni Üye

Alıntı:
Size de iyi günler;

kararan kapanları temizleyebilirsiniz. Mümkünse gövdeye ulaşmadan önce. 5-10 derecede daha uygun olur.

Saygılar...
Teşekkür hocam kararmışların hepsini temizledim

Eski 08-02-2012, 13:16   #221
Yeni Üye

Hocam iyi günler vft tinin toğrağında zıplayan yarım cmlik böcek ve solucan dan daha ince kurt buldum bunun zararı olur mu ?

Eski 10-02-2012, 00:19   #222
Ağaç Dostu

sariefe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi oguzberk Mesajı Göster
Hocam iyi günler vft tinin toğrağında zıplayan yarım cmlik böcek ve solucan dan daha ince kurt buldum bunun zararı olur mu ?
Sevgili oguzberk ben olsam toprağını değiştirirdim. Böcek yerine bitki beslemeyi yeğlerim

Eski 11-02-2012, 13:12   #223
Yeni Üye

Alıntı:
Sevgili oguzberk ben olsam toprağını değiştirirdim. Böcek yerine bitki beslemeyi yeğlerim
Sağolun hocam siz olmasanız... Peki hocam yeni toprağı böceklerden nasıl koruyacağım ?

Eski 03-03-2012, 00:53   #224
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 03-03-2012
Merhaba . Ben Carnivorous plant Drosera indica tohumu alıcağım . 20 adet . Linkte budur : Droseda

Sizce alayım mı ? Bu tohumlar ne zamana yeşerir yetişkin hale gelir ? **** ürerler ? Şuan bu konuları araştırıyorum . Kesin alacağım zaman nasıl bakılacak diye de araştıracağım .

bilgehan97 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2012, 22:22   #225
Ağaç Dostu

codgervural's Avatar

Giriş Tarihi: 23-11-2008
bence alma yıllık bitki .ben yetiştirdim çokyıllık bitkiler kadar keyifli değil zaten pahalı ben bunu tavsiye ederim
Find Drosera (Sundew) temperate SET 100+ seeds 4 species !!! on eBay Global Buying, with worldwide deals on items in all your top categories

codgervural Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2012, 18:47   #226
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 03-03-2012
Hocam ne zamana büyüyorlar peki ? Nasıl bakımı olacak ? Sulama toprağı vs ? Zor mudur . İlk kez bakacağım .

bilgehan97 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2012, 21:04   #227
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-05-2010
Antalya'dan Etobur bitki seven arkadaşımız var mı acaba?

Evet, Antalya'lı dostlar; aranızda etobur bitki seven ve bakan var mıdır?

Amunra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2012, 00:03   #228
Yeni Üye

Sevgili arkadaşlar,

Dionaea ile keyifli geçen bir süre sonra birkaç hata yaptım:

- Şehir dışında iken birkaç gün susuz kaldı, altında kocaman bir su bırakmama rağmen. Ve biz yokken evdeki havanın soğuk olması da etkiledi diye düşünüyorum.
- Hiç beslenmedi (benim yakaladığım sinekleri beğenmedi-küçük ya da büyük buldu sanırım, emin olamıyorum), kendisi de hiç yakalamadı.
- Çiçek vermeye başladı. Tüm uyarılara rağmen kıyamadım bir süre, geciktim kesmekte (çiçek açmamıştı yine de kestiğimde).

Bunlardan önce her yerinden kapanlar fışkırmaya başlamıştı bir anda kışın ortasında. Sanıyorum ev sıcaklığından bahar geldi sanmıştı. Özellikle çiçekten sonra ise zamanla var olan tüm sağlıklı kapanlar kurudu. Yeni çıkanlar ise -çok az sayıda ve çok ender çıkıyor- kapanlarını geliştiremiyor, uçlarında ufacık bir eğiklik olarak kalıyor kapanlar. Birkaç aydır durum böyle devam ediyor. Zamanla kendine gelir diye düşünmüştüm ama henüz bir gelişme yok. Yardım istemekten başka bir fikrim de yok ne yazık ki.

Kasım ayında aldğımda yeni toprağa yerleştirmiştim, dolayısıyla sanki topraktan kaynaklanmıyor gibi geliyor bana. Güneş almıyor doğrudan daha önce açıkladığım gibi, ama önceleri sorun olmamıştı bu, yeni kapanlar kızarmıyordu sadece eskiler kadar. Toprağın üstündeki yosunlar hala duruyor -susuz kaldığında kuruyan az bir miktar yosun dışında.

Tekrar canlandırmak için yapabileceğim neler var? Kullanabileceğim herhangi bir besin var mı? Şimdiden teşekkürler yardımlarınız için.

Sevgiler,
Ürün

Eski 05-05-2012, 07:01   #229
Ağaç Dostu

sariefe's Avatar

Sayın rosengela,

belliki bitkinizi kışın dinlendirememişsiniz. Üstüne çiçek sapı oluşturmak için enerji harcamasına engel olmamışsınız. Şimdi de çok ihtiyacı olduğu güneşten mahrum bırakıyorsunuz. Bu şartlarda bitkinizin hala canlı olması aslında sizin için bir şans. Bence yapabileceğiniz tek şey bitkinizi direk güneş ışığı görebileceği bir yere koyup kaliteli bir suyla sulamak (altından suyu eksik etmemek). Tekrar çiçek sapı oluşturmaya başlarsa da vakit kaybetmeden kesip kendisini toplamasına fırsat vermek. Ayrıca sakın elle beslemeye ya da kapanlarını uyarmaya çalışmayın. Bunlar gereksiz enerji harcamasına sebep olup bitkinizi sonsuz hareketsizliğe yaklaştırabilir. Geçmiş olsun.

Saygılar...

Eski 09-05-2012, 07:26   #230
Yeni Üye

Ne yazık ki istesem de elle besleyebileceğim bir kapanı yok. Belki, dedim, toprak aracılığıyla verebileceğim bir takviye var ise.. Teşekkür ederim öneriniz için. Doğrudan güneş ışığı alabileceği bir çözüm bulmaya çalışacağım.

Eski 09-05-2012, 07:45   #231
Ağaç Dostu

idris şenol's Avatar

Giriş Tarihi: 07-05-2009
etobur bitkilerin kapan kısmına elinizi sürmeyin
etobur bitkilerin kapan kısnındaki alarm devreye girip sistemini kapatıyor,
bitki içersinde sinek var sanıp sistemi kapatıyor ve açlıktan ölüyor

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-06-2012, 10:26   #232
Yeni Üye

skosse3's Avatar

Giriş Tarihi: 15-04-2012
Öncelikle merhabalar size birkaç soru sormak istiyorum ben vft lerimin daha nemli bir ortamda olması ve safsu kullanımını azaltmak için kendi imkanlarimla bir sera gibi bişey yaptım ve gerçekten işe yaradı gibi görünüyor ama yaptığım şey doğru mu yanlışmı bilmıyorum. bide ben aynı sera içine hem tohumdan yeni çimlenen vftlerimi hemde koçtaştan aldığım ve 4 farklı saksıya ayırdığım tahminimce 2-3 yaşlarında vftlerimi koydum bu bir sorun olur mu? ve son olarak bizim ev güneş doğduktan batana kadar kesintisiz güneş alıyor ve bende vft lerimi direk öğle güneşine bırakıp onları haşlamaktan korkuyorum şu anda penceremin onunde aydınlık ama direk güneş ışığı almayan bir yerde duruyorlar sizce dışarı çıkarıp direk güneşe mi bırakayım yoksa içeride aynı yerinde kalsınlar mı?

fotoğrfları da şu şekilde

http://instagram.com/p/MAhA9FDurK/
http://instagram.com/p/MAgy_iDurD/
http://instagram.com/p/MAg4OXjurH/
http://instagram.com/p/MAg9NxDurI/

şimdiden çok teşekkür ederim...

Düzenleyen skosse3 : 28-06-2012 saat 22:25 Neden: İmla
skosse3 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2012, 21:19   #233
Yeni Üye

skosse3's Avatar

Kimse beni tinmadi sanırsam :/

Eski 27-06-2012, 02:35   #234
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 22-05-2012
herkez tatile gitti sanırsam şu ara pek fazla bakan yok artık yaz dönemine girdik ramazan öncesi herkes tatiline gitti galiba yorumlar genel olarak sayıca düşüş var

islam_joker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2012, 10:02   #235
Yeni Üye

skosse3's Avatar

Hmmm bak bunu düşünmemiştim bende arada kaynamasın tekrar bı hatırlansın diye yazmış idim

Eski 27-06-2012, 15:42   #236
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 07-04-2010
sayın skosse3, yaptığınız şey aslında en makul olanı. Etoburlar nemli bir atmosfer ve nemli toprak isterler. Direk güneş ışığına maruz bırakmak özellikle öğle vakti bu yaz aylarında 'sera içinde' sıcaklığı çok yükselteceğinden bitkiyi maffedebilir. Zaman zaman seranızı havalandırınız ve aşırı sıcakta da bulunmasın. Bir zamanlar sıcak sera ortamında büyüyen vftlerim çok hızlı bir büyümeye girişmiş ve sonra susuz kalmış gibi kurumuşlardı. O yüzden dikkatli olmalı ve kontrol etmelisiniz.

Düzenleyen emmrecan : 27-06-2012 saat 15:46 Neden: imla
emmrecan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2012, 17:10   #237
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-02-2010
Sayın skosse3,
Ustalar yokken en iyisi eski mesajları okumak. (feyz almak)
Seranın alt ve üstünde havalandırma delikleri de olsun. Benim ki bazen 45 dereceye ulaşıyor.
Deneme için yapmıştım.
İçi henüz boş.
Eğer becerebilirsem orkidemi koyacağım.

toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-06-2012, 17:37   #238
Yeni Üye

skosse3's Avatar

Benim VFTlerim de ciddi anlamda hızlı büyüyorlar bunun farkındayım ancak dediğiniz gibi ici ciddi anlamda sıcak oluyor bazen. Ben denemek için yaklaşık 1 haftadır falan dışarıda bırakıyorum sabahleyin güneş doğumundan aksam 4 e kadar direk güneş alıyorlar tabi bu sırada sürekli kontrol edip suyu eksilince hemen ekliyorum. Ama simdi bişey farkettim 1 yaprakta ufak bı kahverengilesme var ama bu güneş yanığımı yoksa başka birsey mı anlamadım. Sadece köşesinde az bı renk degisimi.

Eski 02-11-2012, 20:08   #239
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 11-04-2012
Çok sağlıklı görünüyorlar...Umarım benimkiler de böyle olur.Iki ay önce Tropikal Meyve Tohumları ve Fidanları dan nadir türlerden birisinin tohumlarını alıp ektim,6 tanesi birden filizlendi...Ben sera ortamı yarattım nemi sabit tutmak için,yakında resimlerini paylaşırım...

Alpin22 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2012, 21:03   #240
Yeni Üye

skosse3's Avatar

İste benim canavarlarin son durumu da boyle gerci 1 aydan fazla oldu bu videoyu cekeli

Venus Fly Trap - YouTube

saydemir beğendi.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025