View Single Post
Eski 26-10-2011, 23:42   #217
sariefe
Ağaç Dostu

sariefe's Avatar

Giriş Tarihi: 10-07-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi rosengela Mesajı Göster
Herkese merhabalar,

İlk dionaea muscipulamı dün teslim almış bulunmaktayım. Muhtemelen kargoda gelmesinin stresi vardır ama onun dışında durumu iyi gibi görünüyor. Siyahlaşan kapanlarını temizledim, yeni plastik bir saksıya uygun torfla yerleştirdim. Bolca can suyu verip -demineralize ütü suyu- içinde yeterince su olan bir kaseye de yerleştirdim. Şimdi kendine gelmesini bekliyorum.

1- Bulunduğum ev kuzey cephe olduğu için doğrudan güneş alamıyor. Aldığım yerden gelen bilgilerde doğrudan gün ışığından uzak tutun diyordu ama, forumda yazanlar üzerine güneşe çıkarmak istiyorum. Ama tabi biraz köpek gezdirmek gibi olacak benimki, elimde ya da yanımda saksı bir yerlerde zaman gerçirmem gerekecek =) O yüzden en az ne kadar süre yeterli olur onu merak ediyorum. (Yoksa gündüzleri birkaç saatliğine arabayı güneşe çekip içinde mi bıraksam, ama kış mevsiminde güneş altı gereğinden fazla sıcak olmaz mı?) Ne önerirsiniz?

2- Satın aldığım yer yetişkin olduğunu iddia ediyor ancak boyutları bana 3 yıllık bir bitki gibi gelmedi, ne dersiniz?

3- Bir de internetteki çeşitli fotoğraflara baktığımda, kapanların dikey olarak baya uzadıklarını görüyorum, benimkilerin sapları bir santim bile değil. Daha uzun olmaları yaşla mı ilgili yoksa farklı bir tür mü uzayabilenler? Daha uzun olabilmeleri için yapabileceğim bir şey var mı? (Kapan büyüklükleriyle orantılı da olabilir tabii, yine de yetişkin, daha büyükçe bir bitki beklediğim için biraz hayal kırıklığı oldu.) Boyutlarını daha net anlayabilmeniz için yanına bir kalem koyuyorum.

4- Gelen toprakta bir çeşit yosun vardı, fotoğrafta görünüyor sanırım. Bu yararlı yosunlardan mıdır sizce? Ben nemi korumakta faydası olabileceğini okuduğum için bıraktım, ama emin de olamadım.

Fotoğrafları foruma yüklemekte sorun yaşadığım için başka bir site aracılığıyla yüklüyorum, kusura bakmayın. Her türlü önerinize açığım.

ImageShack® - Online Photo and Video Hosting

Sevgiler,
Ürün

Sayın rosengela bitkinizi iyi günlerde yetiştirmenizi dilerim.

Öncelikle; bitkiniz çok sağlıklı gözüküyor. Aktif ve genç bir bitki. Hatta bitkiler. Çünkü fotoğrafta iç içe girmiş 2-3 kök bitki gözüküyor. Yazı görürse uzuvları 2 katına çıkar. Diğer yandan hazır sonbahar gelmişken biraz yağmur suyu depolamanızı tavsiye ederim. Yağmur suyu varken ütü ya da akü suyunu ben tavsiye etmem.

1- Bitkileri gezdirmek, hatta hareket ettirmek doğru bir şey değildir. Aydınlık bir yere koyun kalsın. Bu dönemde öncelik ışık miktarında değil sıcaklık miktarındadır. Çünkü mevsim itibariyle bitkiniz kış uykusuna girmek isteyecektir. Hayati faaliyetleri azalacaktır. Mümkünse 10 derece civarı bir ortama koymalısınız. Sıcaktan kaçının. Dibindeki su miktarını azaltın. Ama eksikte etmeyin.

2- Kalem iyi bir ölçüm aracı olmasada bence yaşı normal.

3- Kapanların boyunun uzadığını görmek için yapmanız gereken sadece beklemek. Zamanla uzarlar. Gerçi bitkinizin bu halide çok güzel gözüküyor. Açıkçası bende ilk gördüğümde farklı bir Dionaea varyetesi mi diye düşündüm ama emin değilim.

4- Yosunlar aldığı ışık ile orantılı oluşmuş gibi gözüküyor. Kapanların içindeki kırmızılıktan da bitkinizin iyi ışıklandırılmış olduğu belli. Sizin aynı ışığı sağlayamayacağınızı düşünürsek kapanlar zamanla yeşile döndüğünde şaşırmayın.

sariefe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön