agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Etobur Bitkiler
(https)

Beğeni Düzeni27Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-01-2015, 12:39   #271
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 01-09-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MehmetCE Mesajı Göster
Herkese merhaba arkadaşlar... Benim bir sorum olacak;
Şuan elimde 6 adet, venus fly trap tohumu var...
Benim size sorum evde, kendi imkanlarımızla venus fly trap için oluşturabileceğimiz toprak var mı?
Yani örneğin;
kurumuş dallar, yapraklar, besin değeri düşük ya da uzun süredir kullanılan saksı toprağı ile oluşturacağımız karışım buna uygun mu? Ayrıca sizin bu konuda tecrübeleriniz ve tavsiyeleriniz var mı? Teşekkürler...
Evde kendi imkanlarımızla derken elinizde ne gibi malzemeler var mesela? Kullanılmış saksı toprağı olmaz dediklerinizden en başta onu söyleyeyim, çünkü ne kadar kullanmış da olsanız birikmiş mineral vs olması muhtemeldir içinde ve bildiğiniz gibi bu bitkiler oldukça hassas bu konuda. Kurumuş dal, yaprak vs venüslerin genelde altında sürekli su olduğunu varsayarsak çürüme yapabilir. Ama kuru çam yaprakları ile denemeler yapanlar var yurt dışında sonuçlar fena değil Ama riske atmaya değer mi bilmem. Denemek lazım....

lost_raven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2015, 08:49   #272
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 04-04-2005
Sayın LOST RAVEN

mesajınızdaki;
Ama kuru çam yaprakları ile denemeler yapanlar var yurt dışında sonuçlar fena değil
kısmını biraz açabilir misiniz, nasıl yapıyorlar.

Teşekkürler...

Forester Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2015, 19:12   #273
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Forester Mesajı Göster
Sayın LOST RAVEN

mesajınızdaki;
Ama kuru çam yaprakları ile denemeler yapanlar var yurt dışında sonuçlar fena değil
kısmını biraz açabilir misiniz, nasıl yapıyorlar.

Teşekkürler...
Etobur bitkiler konusunda oldukça tecrübeli kişilerin konu hakkında söylediklerini söyleyeyim, ben hiç denemedim açıkçası

Kuruyup dökülmüş çam yapraklarını su tutuşu iyi olan malzemelerle karıştırıp kullanıyorlarmış.Örneğin birisi "bog garden" denen açık alanda yapay bataklık ortamı oluşturularak yapılan "bataklık bahçesi"nde sphagnum torfu ve çam yaprağını karıştırarak kullanıyormuş. Bir başkası normal saksıdaki venüs'lerinde sphagnum torfu **** LFS (kurutulmuş sphagnum yosunu) ile çam yaprağını %50-50 karıştırıp kullanıyormuş.
Hani mucize sonuçlardan bahsedilmiyor sadece kullanılabiliyormuş. Yani aslında sphagnum torf yerine değil de bizim kullandığımız dere kumu veya perlit yerine kullanıyorlar.

Kullanmadan önce herhangi bir uygulama yapmadıklarından bahsetmişler ama bence dezenfekte edilmesinde fayda var.

Eski 13-01-2015, 15:10   #274
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 04-04-2005
özellikle bog garden gibi açık ve büyük alan uygulamalarında çok mantıklı aslında, ben bu yaz bir saksıda çam kabuğunu denemek istiyordum torfa karıştırarak ,yaprağını denemek daha doğru olacak sanırım,
Çam türleri genellikle asidik topraktan hoşlanan, bulunduğu toprağı asitleştiren bir ağaç, bugün yaptığım araştırmada da iğnelerinin yaklaşık 3,5 ph derecesinde olduğuna dair bir yazı buldum. bu bitkilerde asidik toprağı sevdiğine göre kullanılabilecek bir materyal olduğu ortaya çıkıyor.

tek olumsuz yanı yaprakların içerdiği reçine vb alkoloidler olabilir. çünkü sadece odununda değil yaprağında da bol miktarda bulunmakta

az miktarda kullanmanın bir sakınca olmayacağı görüşü hakim oldu bende

bilgi için teşekkürler

Forester Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2015, 20:13   #275
Ağaçsever

İbrahim Yavuz's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2013
Galeri: 1
Wink Nepenthes İlk Adım

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox Mesajı Göster
Evet bunlar bir tür yosun. O uzunca oluşumlar da spor keselerini taşıyan bir tür çiçekleri. EB lere bir zararı yok. Sanki sirke sineği larvalarının oluşumunu da frenler gibi. yani sirkesineği bu yosunun içine yumurtalarını bırakmıyor. Bende de sıkça oluşan, sphagnumdan daha az nemli şartlarda oluşan bir yosun bir zararını görmedim.
Merhaba hocam, size bir sorum olacak.

Daha önce hiç etobur bitki yetiştirme tecrübem olmadı ama Nepenthes ler çok ilgimi çekiyor. İlk olarak bu tür ile başlamak istiyorum. Lakin hiç bir yerde karşıma çıkmadı.

Yetişkin bir Nepenthes nereden bulabilirim? Sizce üstesinden gelebilir miyim? O kadar da zor bir bitki değildir umarım...

Saygılarımla

İbrahim Yavuz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2015, 00:08   #276
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İbrahim Yavuz Mesajı Göster
Merhaba hocam, size bir sorum olacak.

Daha önce hiç etobur bitki yetiştirme tecrübem olmadı ama Nepenthes ler çok ilgimi çekiyor. İlk olarak bu tür ile başlamak istiyorum. Lakin hiç bir yerde karşıma çıkmadı.

Yetişkin bir Nepenthes nereden bulabilirim? Sizce üstesinden gelebilir miyim? O kadar da zor bir bitki değildir umarım...

Saygılarımla
Merhaba, nepenthesler oldukça zor türlerdir. Ama ventrata gibi bazı türler ev ortamında rahatça bakılabiliyor. Bazen bulunabiliyor nepenthes yapı market çiçekçi vs'de ama pahalı olabiliyor. Şu aralar havalar pek uygun değil onun için bulamama ihtimaliniz yüksek.

Fakat sizi bir konuda uyarmak isterim; nepenthes tohumlarında tazelik çok çok önemlidir. Herhangi tohum satan birisinden nepenthes tohumu almanız büyük olasılıkla %0 çimlenme oranı ile size hüsran yaşatacaktır. Boşuna almamanızı öneririm. Nepenthesi tohumdan yetiştirmenin gerçekten zor ve uzun süren bir nepenthes edinme şekli olduğunu zaten hiç söylemeyeyim.

Eski 30-01-2015, 14:39   #277
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-08-2014
Arkadaşlar vft tohumları arasında farklılık var mı acaba? Daha önce gördüğüm vft tohumları çok küçüktü ama yeni siparişim ile gelen tohumlar öncekinin 3-5 katı daha büyük. Vft türleri arasında ki farktan kaynaklanıyor olabilir mi?

MehmetCE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-01-2015, 22:17   #278
Ağaç Dostu

Alıntı:
Arkadaşlar vft tohumları arasında farklılık var mı acaba? Daha önce gördüğüm vft tohumları çok küçüktü ama yeni siparişim ile gelen tohumlar öncekinin 3-5 katı daha büyük. Vft türleri arasında ki farktan kaynaklanıyor olabilir mi?
Türe, bitkinin durumuna, bakımına göre değişebilir ama 3-5 kat bana biraz fazla geldi. Abartma payı var mı acaba?

Eski 31-01-2015, 09:22   #279
Yeni Üye

Yok hocam, hatta tohumları ektim.. Elimde 2 adet de vft tohumu vardı. 5 olmasa da en az 3 katı büyüklükte... Hepsini beraber ektim. Bakalım ne çıkacak... Vft tohumları minicik yağmur damlası gibi. Bahsettiğim tohumlar ise daha büyük ve biraz daha yassı. Ayrıca arasından birkaç tane de yine vft den büyük ama diğer gruptan küçük ortanca yani tohum çıkmıştı. Bunlarda misket gibi Sanırım alışveriş sitesi mağduru oldum. Neyse sağlık olsun
Etobur bitkilerin tohumlarının resimleri olan bir site var mı acaba?

Eski 31-01-2015, 09:42   #280
Ağaç Dostu

Alıntı:
Yok hocam, hatta tohumları ektim.. Elimde 2 adet de vft tohumu vardı. 5 olmasa da en az 3 katı büyüklükte... Hepsini beraber ektim. Bakalım ne çıkacak... Vft tohumları minicik yağmur damlası gibi. Bahsettiğim tohumlar ise daha büyük ve biraz daha yassı. Ayrıca arasından birkaç tane de yine vft den büyük ama diğer gruptan küçük ortanca yani tohum çıkmıştı. Bunlarda misket gibi Sanırım alışveriş sitesi mağduru oldum. Neyse sağlık olsun
Etobur bitkilerin tohumlarının resimleri olan bir site var mı acaba?

Sizin tohumlar bana şüpheli geldi açıkçası yanlış tohum gönderilmiş olabilir mi?

Aşağıda vft tohumunun fotoğrafı var.

Eklenen Resimler

Eski 31-01-2015, 11:21   #281
Yeni Üye

Evet işte sizin gönderdiğiniz bunlar normal vft tohumları... Bunlardan 2 adet vardı elimde, diğerleri de bunun 3-5katı buyuklukte siyah renkli ve yassı halindeydi. Kesinlikle vft tohumu olduğunu düşünmüyorum. Ayrıca aldığım yere sordum, bir sorun yok dediler ama vft tohumu değil eminim...
Resimlerini çekmeye çalıştım incelerseniz sevinirim...
VFT değil ama ne ?

http://i.hizliresim.com/JXpjYq.jpg

ayrıca aynı siteden alan biri nette şu fotoğrafı paylaşmış buradaki etobur bitki mi?

http://i.hizliresim.com/7Yo4vm.jpg

Eski 31-01-2015, 19:49   #282
Ağaç Dostu

Maalesef kesinlikle vft değiller. Bilinmedik yerden etobur tohumu almamak lazım. Ne olduklarını bilemiyorum ama benim bildiğim herhangi bir etobur bitki türüne ait değiller.

Eski 31-01-2015, 19:52   #283
Ağaç Dostu

Ayrıca gönderdikleri toprak da uygun bir toprak karışımı değil vft'ler için.

Eski 01-02-2015, 14:25   #284
Yeni Üye

Neyse sağlık olsun... Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler...

Eski 23-04-2015, 04:08   #285
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 20-07-2014
Merhabalar

Evim öğleden sonra sadece bir-iki saat güneş alıyor ve ben inatla etobur bitkiler hevesimden vazgeçmiş değilim. Evimin az güneş alışı beni deli ediyor fakat yapay aydınlatma yöntemlerini kullanarak etobur bitki bakımı yapmak istiyorum.

Bu konuda tecrübesi olan biri var mıdır? Led aydınlatma ile ilgili marka - özellikler - aydınlatma mesafesi - istanbul'da temin edilebilecek yerler - fiyat dahil olmak üzere her türlü bilgiye ihtiyacım var. Evimin az güneş alması durumunun etobur bitkilerin bakımını bir an evvel sonlandırmak istiyorum.

Şimdiden teşekkür ederim.

ayhanykaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2015, 11:26   #286
Ağaç Dostu

RaJeV's Avatar

Giriş Tarihi: 24-03-2015
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ayhanykaya Mesajı Göster
Merhabalar

Evim öğleden sonra sadece bir-iki saat güneş alıyor ve ben inatla etobur bitkiler hevesimden vazgeçmiş değilim. Evimin az güneş alışı beni deli ediyor fakat yapay aydınlatma yöntemlerini kullanarak etobur bitki bakımı yapmak istiyorum.

Bu konuda tecrübesi olan biri var mıdır? Led aydınlatma ile ilgili marka - özellikler - aydınlatma mesafesi - istanbul'da temin edilebilecek yerler - fiyat dahil olmak üzere her türlü bilgiye ihtiyacım var. Evimin az güneş alması durumunun etobur bitkilerin bakımını bir an evvel sonlandırmak istiyorum.

Şimdiden teşekkür ederim.
Led ile bu işi çözmen çok pahalıya patlayacaktır. Ayrıca bu konuda bilgili birilerini bulman çok zor olacaktır. Ben Ankara'da bulamadım. Herkes kendi elindeki ürünü satmaya çalışıyor LED işine gireceksen yabancı forumları okumanı tavsiye ederim ama dediğim gibi çok pahalıya patlayacaktır. Ben kendi sorunumu floresan ile çözdüm. Kendi konu başlığımda resimleri görebilirsiniz.

RaJeV Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2015, 12:20   #287
Yeni Üye

Herkese merhaba arkadaşlar. Benim birkaç sorum olacak bilgisi olan arkadaşlar cevaplarsa sevinirim...

İnternetten 3-4 aylık venüs aldım...
Yani şuan yaklaşık 5-6 aylıklar...
4 adet venüsüm var. Bana göre sanki biraz yavaş büyüyorlar.
Devamlı yeni kapanlar çıkıyor ama büyüme az gibi (belkide normaldir)
Sorularım:
1. Bitkinin direkt güneş ışığı alması mı gerekiyor? ( Gaziantep de yaşıyorum, buralar yazları aşırı sıcak olur.) Yani sadece gün ışığı alan ama direkt güneş ışığına maruz bırakmasam sorun olur mu?
2. Su bitince mi eklemeleyim, yoksa bol su takviyesi miyapmalıyım. Bazen aşırı suda sıkıntı olur mu diye düşünüyorum.
3. Dediğim gibi 4-5 aylıklar şuan. Kapanlar çok küçük ve herhangi bir canlı yakalayabileceklerini düşünmüyorum. Acaba ne kadar bir sürede beslenmeye başlarlar? Bu durumda yapmam gereken bir şey var mı?
4. Son olarak da birkaç resim ekliyorum. Sağlıkları açısından yorum yapabilir misiniz?

Resimler:

Eski 30-04-2015, 18:14   #288
Ağaç Dostu

RaJeV's Avatar

Alıntı:
Herkese merhaba arkadaşlar. Benim birkaç sorum olacak bilgisi olan arkadaşlar cevaplarsa sevinirim...

İnternetten 3-4 aylık venüs aldım...
Yani şuan yaklaşık 5-6 aylıklar...
4 adet venüsüm var. Bana göre sanki biraz yavaş büyüyorlar.
Devamlı yeni kapanlar çıkıyor ama büyüme az gibi (belkide normaldir)
Sorularım:
1. Bitkinin direkt güneş ışığı alması mı gerekiyor? ( Gaziantep de yaşıyorum, buralar yazları aşırı sıcak olur.) Yani sadece gün ışığı alan ama direkt güneş ışığına maruz bırakmasam sorun olur mu?
2. Su bitince mi eklemeleyim, yoksa bol su takviyesi miyapmalıyım. Bazen aşırı suda sıkıntı olur mu diye düşünüyorum.
3. Dediğim gibi 4-5 aylıklar şuan. Kapanlar çok küçük ve herhangi bir canlı yakalayabileceklerini düşünmüyorum. Acaba ne kadar bir sürede beslenmeye başlarlar? Bu durumda yapmam gereken bir şey var mı?
4. Son olarak da birkaç resim ekliyorum. Sağlıkları açısından yorum yapabilir misiniz?
Öncelikle hayırlı olsun. Vtfler sağlıklı gözüküyor. Yavaş büyümeleri normal çok hızlı büyüyen bir bitki değiller.
1. Aşırı sıcak bitkilerinizi yakabilir. Diğer bir yandan az ışık ise bitkilerinizin gelişimini durdurur. Sıcaklığın 35 dereceyi geçmemesine dikkat edin.
2. Ben altında sürekli 2-3 santim su bulunduruyorum. Çünkü bitince eklemek riskli. Ya unutursanız ya aşırı sıcak olursa beklediğinizden daha erken kurursa?
3. Kapanlar küçükken de avlanma yapabilirler. Şu an için ortama adapte olmaları gerekiyor. Adapte olduktan sonra avlanmaya başlarlar.
4. Gayet sağlıklılar. Biraz cılızlar o da daha küçük oldukları için.

Eski 01-05-2015, 09:42   #289
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi RaJeV Mesajı Göster
Öncelikle hayırlı olsun. Vtfler sağlıklı gözüküyor. Yavaş büyümeleri normal çok hızlı büyüyen bir bitki değiller.
1. Aşırı sıcak bitkilerinizi yakabilir. Diğer bir yandan az ışık ise bitkilerinizin gelişimini durdurur. Sıcaklığın 35 dereceyi geçmemesine dikkat edin.
2. Ben altında sürekli 2-3 santim su bulunduruyorum. Çünkü bitince eklemek riskli. Ya unutursanız ya aşırı sıcak olursa beklediğinizden daha erken kurursa?
3. Kapanlar küçükken de avlanma yapabilirler. Şu an için ortama adapte olmaları gerekiyor. Adapte olduktan sonra avlanmaya başlarlar.
4. Gayet sağlıklılar. Biraz cılızlar o da daha küçük oldukları için.
Verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim...

Eski 01-05-2015, 17:10   #290
Ağaç Dostu

eneskrky's Avatar

Giriş Tarihi: 21-08-2014
merhabalar ,buda benim venüsüm durumu nasıl iyimi ?
Name:  057.jpg
Views: 831
Size:  71.0 KB

Name:  059.jpg
Views: 831
Size:  70.4 KB

Name:  058.jpg
Views: 805
Size:  70.4 KB

Name:  714.jpg
Views: 826
Size:  70.6 KB

Name:  678.jpg
Views: 739
Size:  70.7 KB

eneskrky Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2015, 17:16   #291
Ağaç Dostu

eneskrky's Avatar

buda diğeri ama bunun bakımını bilmiyorum yardımcı olurmusunuz ?
Name:  686.jpg
Views: 1006
Size:  43.8 KB

Eski 01-05-2015, 17:19   #292
Ağaç Dostu

eneskrky's Avatar

buda venüsümün son hali napmam lazım yaprakları azaldı
Name:  154.jpg
Views: 1013
Size:  73.0 KB

Name:  157.jpg
Views: 404
Size:  72.5 KB

Name:  151.jpg
Views: 411
Size:  67.6 KB

Eski 01-05-2015, 20:04   #293
Ağaç Dostu

Venüsünüz çiçeğe gitmiş, çiçek venüslerde aşırı güç kaybına neden oluyor bu yüzden çiçek sapını kesmenizi öneririm. Diğer bitkiniz drosera aliciae pencere kenarında altlığında 2 cm saf su olacak şekilde tutabilirsiniz.

eneskrky beğendi.
Eski 01-05-2015, 20:23   #294
Ağaç Dostu

RaJeV's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eneskrky Mesajı Göster
buda diğeri ama bunun bakımını bilmiyorum yardımcı olurmusunuz ?
Eklenti 549942

Yeni mi aldınız droserayı? Bauhaustan alınmış gibi duruyor da

eneskrky beğendi.
Eski 01-05-2015, 20:42   #295
Ağaç Dostu

eneskrky's Avatar

drosera aliciae demek saolun diplerinde 2-3 er cm saf su koyuyorum başka bi bakımı varmı peki .

Sayın RaJeV: 3 hafta önce aldım drosera aliciae ama bakımını bilmiyorum tapraklarında tanecikli yapışkanlar vardı bugünlerde kalmadı nedeni nedir ve bakımı nasıl olur çok teşkkürler.

Eski 01-05-2015, 20:43   #296
Ağaç Dostu

eneskrky's Avatar

sayın lost_raven :
demek çiçek sapından dolayı yaprak sayısı azaldı tamda çiçek açmak üzere bitkiye zarar vermezse kalsın çiçeklerini gördükten sonra kesmek isterim .
ama bunun bitki için bi zararı var derseniz hemen keseyim öneriniz nedir

Eski 01-05-2015, 21:22   #297
Ağaç Dostu

RaJeV's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eneskrky Mesajı Göster
drosera aliciae demek saolun diplerinde 2-3 er cm saf su koyuyorum başka bi bakımı varmı peki .

Sayın RaJeV: 3 hafta önce aldım drosera aliciae ama bakımını bilmiyorum tapraklarında tanecikli yapışkanlar vardı bugünlerde kalmadı nedeni nedir ve bakımı nasıl olur çok teşkkürler.
Alg oluşumu olabilir o yapışkanlar. Nem azalınca ya da güneşe koyduysanız kalmamış olabilir. Bakımı lost_raven dediği gibi güneş gören bir yere koyun altından suyu eksik etmeyin.
Venüs içinse bence çiçeği kesin. Bitkinizi zayıf bırakacaktır lost_raven dediği gibi

eneskrky beğendi.
Eski 02-05-2015, 17:42   #298
Ağaç Dostu

eneskrky's Avatar

tamamdır çok teşekkürler

Eski 03-05-2015, 23:13   #299
Ağaç Dostu

Droeranın yapraklarının üzerinde olan yapışkan damlacıklar bitkinin avlanma ve besini emme mekanizmasını oluşturur. Bu damlacıkların olmama nedeni genelde ışık azlığı ve/veya nem eksikliğinden olur.

Daha önce de dediğim gibi venüslerde çiçek aşırı güç kaybına neden olur bu yüzden tecrübe kazanana ve bitki sağlıklı bir hal alana kadar çiçeklenmesine izin vermemenizi tavsiye ederim.

eneskrky beğendi.
Eski 03-05-2015, 23:38   #300
Ağaç Dostu

eneskrky's Avatar

tamam dediklerinizi uygulayacağım verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025