agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)




Beğeni Düzeni623Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 17-05-2011, 22:45   #1
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Eser İlhan Mesajı Göster
İkinci ekmeğimi de pişirdim ama ilki kadar başarılı olmadı Sormak istediğim birşey var: Mayayı buzdolabından alıp aktifleştirdikten sonra yeni ekmeği hazırlamak için her seferinde ne kadar un alıyorsunuz? Göz kararı mı yoksa ölçüsü var mı? Sanırım biraz az un ve fazla maya kullandım bu ikinci ekmekte.
Ben kendi yaptığımı anlatayım, belki bir yardımı olur.

Buzdolabından çıkardığım mayayı, 2-3 kahve fincanı unla karıştırıp, su ilavesi ile bulamaça yakın kıvamda bir karışım elde ediyorum. Bunu mutfakta bir köşeye bırakıyorum.

Genelde akşam başladığım bu işlem, ertesi gün öğle saatlerine kadar sürüyor. Aktifleşen maya, süngerimsi bir doku oluşturuyor.

Bu mayadan bir dahaki sefere kullanmak üzere kararımca alıp, yine buzdolabına kaldırıyorum.

Elde kalan maya ile -ki bu bir komposto kasesine yakın oluyor- hamuru bir kilo civarında bir un ile yoğuruyorum. Unun kalitesi, mayanın aktifliğindeki hafif gerilikler bile sonucu değiştiriyor.

İşte bu değişkenler yüzünden her seferinde farklı ekmekler oluyor

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2011, 22:54   #2
Ağaç Dostu
 
Eser İlhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,298
Galeri: 1
Teşekkürler. Bir de bu ölçüyle deneyeyim

Eser İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2011, 18:07   #3
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,917
Galeri: 215
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Mesajı Göster
Buzdolabından çıkardığım mayayı, 2-3 kahve fincanı unla karıştırıp, su ilavesi ile bulamaça yakın kıvamda bir karışım elde ediyorum. Bunu mutfakta bir köşeye bırakıyorum.

Genelde akşam başladığım bu işlem, ertesi gün öğle saatlerine kadar sürüyor. Aktifleşen maya, süngerimsi bir doku oluşturuyor.
Müjgan, ben buzdolabından çıkan mayaya yalnızca 3/4 çay bardağı un ve az biraz eksiği ile su ilave ediyorum. 3-3,5 saat aktifleşmesine yetiyor. Acaba malzeme çoğaldıkça mayalanma süresi mi uzuyor?

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2011, 23:50   #4
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Müjgan, ben buzdolabından çıkan mayaya yalnızca 3/4 çay bardağı un ve az biraz eksiği ile su ilave ediyorum. 3-3,5 saat aktifleşmesine yetiyor. Acaba malzeme çoğaldıkça mayalanma süresi mi uzuyor?
Buzdolabından çıkardığım maya da bir komposto kasesi dolusu ya da daha fazlası olduğu için, ben o kadar un kullanıyorum. Ekmekten ve ekşi mayadan o kadar çok söz ediyorum ki, arada mayamı paylaşmak zorunda kalıyorum )) bu yüzden her zaman bol miktarda mayam oluyor. Abartmamın nedeni bu.
Ben vaktimin darlığından gece yoğurup sabahı bekliyorum. Mayalanma süresi için oldukça bol zaman oluyor. Bazen de hafta sonuna denk gelirse, dediğin gibi 3-4 saatte aktifleşen mayayı kullanıp, yine 3-4 saat sonra fırına hazır hale getiriyorum. Mayalanmayı hızlandırmak için sıcak su kullandığım da oluyor

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025