View Single Post
Eski 16-05-2011, 18:12   #313
s.toprak
Ağaç Dostu

s.toprak's Avatar

Giriş Tarihi: 17-03-2009
Sevgili Nevsune
Belki, tatlı maya= nohut mayası ekmeği ile büyüyen bir nesilden olduğum için onun kokusunu ve tadını daha cok seviyorumdur. Ekşi mayanın o, ekşimsi kokusunu çok sevmedim. Bu koku sanki sindirim sisteminde kalıcı da oluyor, belki nedeni benim ekşimaya ekmekte yeterli başarı sağlamamış olmamdır. Çünkü ekmekçilerden aldığımız ekşi maya ekmeği benim ekşi maya ekmeğime benzemiyor. Evde yapılan ekşimsi bir maya kokusu taşıyor,tadı ise tatlı maya ekmeğine yakın oluyor. Bu hafta tatlı maya ekmeğim pek kabarmadı ancak tadını ve kokusunu sevdim. Fazla kokulu sayılmaz, ancak kızartırken mis gibi ekmek kokuyor.
Bayramlarda koku için tatlı maya ekmeği ununa dövülmüş damla sakızı ve karanfil katılırdı. Bayram ekmeğinin üzeri de susam ve çörek otunun yanında, sıcak suda bekletilip
kabugu çıkartılmış beyaz iç bademle süslenirdi.
Hafta başında oğlum gelecek, cumartesi pazar hem ekşi, hem nohut mayalı ekmek yapmayı düşünüyorum,
hangisi daha guzel kokulu olacak o zaman fırsat bulduğumda tekrar yazarım.
Ondan sonra da belki ekşi maya ekmek yapmaktan vazgeçeceğim. Nohut mayasına devam edeceğim.
Not :Nohut mayalı ekmeğimin kabarmayışının nedeni ikinci kabarma süresini beklemememdir.

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön