| Sevgili NevsuneBelki, tatlı maya= nohut mayası ekmeği ile  büyüyen  bir nesilden olduğum için onun kokusunu ve tadını daha cok seviyorumdur. Ekşi mayanın o, ekşimsi kokusunu çok sevmedim. Bu koku sanki  sindirim sisteminde kalıcı da oluyor, belki nedeni benim ekşimaya ekmekte yeterli başarı sağlamamış olmamdır. Çünkü  ekmekçilerden aldığımız ekşi maya ekmeği benim ekşi maya ekmeğime benzemiyor. Evde yapılan ekşimsi bir  maya kokusu taşıyor,tadı ise tatlı maya ekmeğine yakın oluyor.  Bu hafta tatlı maya ekmeğim pek kabarmadı ancak tadını ve kokusunu sevdim. Fazla  kokulu sayılmaz, ancak kızartırken mis gibi ekmek kokuyor.
 Bayramlarda koku için tatlı maya ekmeği ununa dövülmüş damla sakızı ve karanfil katılırdı. Bayram ekmeğinin üzeri de  susam ve çörek otunun yanında,  sıcak suda bekletilip
 kabugu çıkartılmış  beyaz  iç bademle süslenirdi.
 Hafta başında oğlum gelecek, cumartesi pazar  hem ekşi, hem nohut mayalı ekmek yapmayı düşünüyorum,
 hangisi daha guzel kokulu olacak o zaman fırsat bulduğumda tekrar yazarım.
 Ondan sonra da belki ekşi maya ekmek yapmaktan vazgeçeceğim.  Nohut mayasına devam edeceğim.
 Not :Nohut mayalı ekmeğimin kabarmayışının nedeni  ikinci  kabarma süresini beklemememdir.
 
 |