agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/)
-   -   Domates Yetiştirme (https://www.agaclar.net/forum/domates/14832.htm)

kadiray27 15-04-2009 12:55

Kardeş o veridiğin su miktarına bakar. 1 bardak dökuyorsan 1 haftada gider. Benimki gibi az sulama yapıyorsan gundelik sularsın. Toprak çok sulu olmamalı çokta kuru. Zaten havalar kapalı gidiyor dolayısı ile buharklaşma az olduğu gibi o kucuk fidenin içeceği cok azdır. Ben çimlendirme aşasındaki gibi toprak sürekli nemli gibi tutmaya çalışıyorum şimdilik problem yok.

kkardes 15-04-2009 13:15

Adasım Kadir,
Sıulamayı puskurtme yontemiyle yapıyorum.Test etmek icinde topraktan az bir parca alıp elimle kontrol ediyorum.yumusak degilse suluyorum.Sanırım sulamam fazla degil.oyle anlasılıyor.

levsel 15-04-2009 14:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kkardes (Mesaj 400516)
Adasım Kadir,
Sıulamayı puskurtme yontemiyle yapıyorum.Test etmek icinde topraktan az bir parca alıp elimle kontrol ediyorum.yumusak degilse suluyorum.Sanırım sulamam fazla degil.oyle anlasılıyor.

Sn.kkardes

Bende pek deneyimli biri değilim ama sulamayı bu şekilde yapıyorsanız sorun yok gibi...Bende her bardağa iki tohum ekmiştim hepsi çok sağlıklılar ve bayağı boylandılar.Şu kesinki cam önü ve alttaki kalorifer petekleri tüm fidelerimin gelişiminde etkili oldu.Okuduğum kadarı ile ısıtmasız bir yerde olduğunu anladım,sanırım biraz sıcak onlara iyi gelecektir.Tabi üstadlarında değerlendirmelerini beklememizin iyi olacağını düşünüyorum;)

ayax 15-04-2009 15:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ashtead (Mesaj 394304)
9 adımda domates yetiştirme püf noktalarını size anlatmaya çalıştım. konu ile ilgili düşünceleri olan arkadaşlar buraya yazabilirler.

Bilgi Paylaşımınızdan bilmediğim birçok yeni bilgi öğrendim. Saygılar...

kadiray27 15-04-2009 15:21

Ashtead Senseiye laf yok. Benim gibi bir acemiyi bile bir fikir sahibi yaptıysa tek kelime helal olsun. Bravo Ashtead'a..

Bennil 16-04-2009 07:20

Teşekkürler; Hayatımda ilk kez. toprak ve bitkiyle merhaba diyeceğim bu günlerde domates için yazdıklarınız ilaç gibi geldi. Saksılarım ve tohumlarım hazır. Ekmek için kara kara düşünüyorum. Dilerim herşey güzel olur.

kkardes 16-04-2009 10:28

:)Sevgili Bennil,

Allah kolaylık versin.Benimde toprakla ugrasım yeni basladı.Sagolsunlar buradaki tecrubeli arkadaslar yardımcı oluyorlar.Benim sana verebilecegim sadece bir tavsiyem var.:)
Sabırlı ol..Ben olmadım , her islemi iki kez yaptım.
Sana bol sans..
Saygılar

kkardes 16-04-2009 10:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi levsel (Mesaj 400597)
Sn.kkardes

Bende pek deneyimli biri değilim ama sulamayı bu şekilde yapıyorsanız sorun yok gibi...Bende her bardağa iki tohum ekmiştim hepsi çok sağlıklılar ve bayağı boylandılar.Şu kesinki cam önü ve alttaki kalorifer petekleri tüm fidelerimin gelişiminde etkili oldu.Okuduğum kadarı ile ısıtmasız bir yerde olduğunu anladım,sanırım biraz sıcak onlara iyi gelecektir.Tabi üstadlarında değerlendirmelerini beklememizin iyi olacağını düşünüyorum;)

Benim fidelerin boyları ortada..:) 1 ayı gecti oldu bukadar uzadılar.Sabırla bekliyorum artık.::)

omeriyidogan 16-04-2009 11:14

Merhaba

Ben Gaziantep' te sırık domates yetiştirmek istiyorum.Daha Önce de denemem olmuştu.Çok az başarılı oldum.

Mevcutta yaklaşık 50 *50 saksılarım var.İçlerinde de geçen seneden kalan toprak var.Bu toprakta çiçekli bitkiler vardı.Bu toprak kış boyu balkonda kadı ve yağmur, kar vb. şartlara maruz kaldı.

Birinci sorum; Bu topraklara (kırmızı toprak - az gübre- az torf) ek olarak bir miktar hayvan gübresi, torf, mil kum karıştırarak saksıları doldurmayı düşünüyorum.Bu konuda başka ek yapabileceğim katkılar var mı? Bu karışım doğru mu?

İkinci sorum; Balkonumun yarı zamanlı güneş alan kısmında tutmayı planlıyorum.Malum Gaziantep sıcak oluyor.Ayrıca Balkonum bazı zamanlar çok fazla rüzgara maruz kalıyor.Bu rüzgarı önlemek için saksının etrafına kafes oluşturup muşamba ile çevrelemek istiyorum.Saksıların arka kısmı duvar bu arada.Tabi bir kaç yerinden delerek.Üst kısmını kapatmalımıyım? bilmiyorum.Koltuk alma ve diğer müdahaleler için açılır kapanır bir kafes olacak. Bu uygulamam doğru mu? başka ne tür uygulama yapabilirim? Mesela kafes yerine perde tipi olabilir.

Bilgi verirseniz sevinirim.

Saygılar.

ayax 16-04-2009 12:27

150 adet çimlenmiş domates fidem oluşuyor, umarım tek tek ayırıp onları toprağıma sizin bilgilerinizle dikmeyi becerebilirim.

omeriyidogan 16-04-2009 12:30

Yardımlarınızı bekliyorum...:(

kadiray27 16-04-2009 17:30

Sayın Ömeriyidoğan

Ustalar avrken bana çok laf düşmez. Ama Organik düşünecekseniz 1/3 toprak 1/3 hayvan gübresi 1/3 torf kullanabilirsiniz. Düşünmeyeceksiniz torf yerine perlit olabilir.

2. Olarak muşamba işinin sakat olacağını düşünüyorum. Şayet fideleri küçükken açık havada 10-15 dk bırakırsanız biraz gövdesi daha güçlü oluyormuş. Tabi karataş semti tarafı hesabındaysanız onun yerine daha az rüzgar alan bir balkon seçmenizi öneririm. **** her tarafını kapatmayıp sadece rüzgarı önleyecek şekilde olabilir.

omeriyidogan 16-04-2009 22:49

Karataş bölgesindeyim.Malumunuz rüzgar şiddetli oluyo bazı zamanlar.Acaba evin içine direk güneş alan pencerenin önüne mi koysam? bilemiyorum. Farklı görüşlere açığım.

Saygılar

kadiray27 17-04-2009 07:30

Gaziantepde rüzgar genelde kuzeybatı yönünden esiyor. Ufak bir rüzgar kıran projesi yapabilirsiniz. Bu naylonlada olabilir başka birşeylede imkan olanak geniş. Bak misal formdaki bir kardeşimizin bir balkonu tamamen pvc ile kapalı balkonda yetişdiklerini gördüm. Onu bırakalım bir abimizin balkon **** terastı içine akvaryum koyduğunu gördüm nemlendirme amaçlı ki işide yaramış. Diyeceğim fantazi size kalmış. :D

çayırçimen 17-04-2009 23:51

Balkonumda uzun-dikdörtgen saksılara 2şer domates fidesi diktim.Balkonum güneş görüyo, hava 20 derece civarında, hafif rüzgarlı. 4gün oldu her akşam suluyorum.Kurumasını bekleyip mi sulamalıyım,hergün mü? Benim toprak diye aldığım şey torfmuş. saksılar bununla dolu. Aynı şekilde maydonoz tohumu da ektim. Torfla bu sebzeler büyür mü? Ne yapmam gerekiyor? BU konuda çok acemiyim,onların büyüdüğünü görmek istiyorum ve çok heyecanlıyım. Yardımcı olursanız sevinirim.

ayferaksit 18-04-2009 10:34

http://theoxbowgang.blogspot.com/

burada başaşağı domates yetiştirmeyi resimlerle anlatmışlar .
çevirisi olan arkadaşlar anlatımı paylaşabilirler mi acaba?

kadiray27 18-04-2009 10:55

Saın çayırçimen
Saksılarınızın ebatlarını bilmiyorum ama Selahattin hocamızın dediğine göre en az 15-20 cm derinlik lazım. 20 cm üzeri derinlik daha ideal. yetiştireceğiniz domatesler oturak tipse belki işinize yarayabilir ama değilse o saksılarda verim alamazsınız bence. Bence torfun içine birazda toprak katmanız gereklidir.

Bunu saksı harçları bölümünde bulabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2146

ve öncelikle formu gezmenizi tavziye ederim. Bende sizin gibi sorduğumda formda bulabilirsiniz cevabını almıştım. Ha bulamadıklarınız için elimziden geldiğince açıklama yapmaya çalışırız.

üzüm 18-04-2009 11:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayferaksit (Mesaj 402820)
...başaşağı domates yetiştirme...

Geçen sene denedik, ama başarılı olamadık. :(

Sarıcan 18-04-2009 11:58

Başaşağı domates

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ayferaksit (Mesaj 402820)
http://theoxbowgang.blogspot.com/

burada başaşağı domates yetiştirmeyi resimlerle anlatmışlar .
çevirisi olan arkadaşlar anlatımı paylaşabilirler mi acaba?

Sn. Ayferaksit,

Estetiğine hiç bakmadan sadece deneme amaçlı bir başaşağı domates yapmıştım. Çeviriye falan gerek yoktur. Kolaylıkla sizde deneyebilirsiniz. Yeter ki asacak bir yeriniz ve asacak bir saksınız olsun. İşin estetik yönü için bir sürü çözüm üretilebilir. Makreme ile asmak, saksı kabını kamufle etmek, ışıkla süslemek vb. Kolay gelsin.

ugurtelefon 18-04-2009 12:01

3 adet sırık domatesim(hibrit değil,yerliymiş) yaklaşık 40cm boya erişti.Bu akşam nasipse son yerleşim yerlerine alıcam.28cmX28cm plastik boya kutularına aktarıcam.
Toprak karışımıda normal toprak ve çam toprağı.Bu arada bilginiz olsun,devletin çamlık arazilerinden çam toprağı almak kanunen yasak,ağır cezaları var.Ben kullandığım çam toprağını,tamamen özel araziden aldım.Sağolsun sürekli ava çıktığım bir bölgede bir abimizin evinin bahçesinde 10 kadar çam ağacı var.Onun altından aldık.Çok kuvvetli bir toprak olduğu söyleniyor.Ben işi garantiye almak için bir miktarda yanmış doğal gübre ekledim.
Hepsini bir paçalama yoluyla karıştırdım.Saksılara yerleştirdim.

10-15 kadarda çimlendirmeye çalıştığım cherry domateslerim var.Tohumlarını saksıya ekeli henüz 1 hafta oldu.Şimdilik bir görüntü yok.
5 tane sivri kıl biber,5 tanede sarı biber dedikleri yerli tohumlardan biber fidelerim var.Onlarda 20cm oldu.Onlarda bu akşam kendi yerlerine taşınacak.
nasipse hepsini bir fotolayıp aktarmaya çalışacağım.

ibrahi 18-04-2009 12:09

arkadaşlar domatesler hergün sulanmaz sadece su istedinde topraktaki nem oranı iyice düşene kadar bekleyin ama dikat edin bitkiler yapraklarını salmasın her suda organik gübre kulanmayı ihmal etmeyin cok sularsanız bitkiden verim alamasınız özeliklehergün sulamayın topagı hafifce eşeleyerek topragın nemine bakın ve bitkilerin başları cok acık yeşil sarıya dönük renk almasın koyu yeşil oldunda sulama yapılmalı her suyunda mutlak organik gübre kulanılmalı ben antalyada seracılık yapmaktayım sadece domates yetiştiricisiyim beşyada 4salkımda bitkinin entepesinde en üst seviyesindeki salkımın üstünde 3veya 4 yaprak bırakarak kesin size başarılar isteyen arkadaşlara yardımcı olurum

ayvacı 18-04-2009 14:00

Verdiğiniz tüm bilgiler çok güzel,paylaşım için teşekkürler.

çayırçimen 19-04-2009 00:02

Kadiray27 teşekkür ederim.Ben bu işleri hiç bilmiyorum. Domateslerin türünü de bilmiyorum, aldığım yere sorarım. Benim saksılar 15cm derinliğinde. Fideleri kökünden söküp, kovaya diksem olur mu? 5tane kova balkonda pek iyi olmayabilir. Saksıdaki torfun üzerine mi toprak eklemem gerekiyor? Vaktiniz olur da yazarsanız memnun olurum.

berduray 19-04-2009 14:34

Sayın İbrahi ben bu tepe kesme olayını anlayamadım, bir çizimle, şemayla ya da bitkiyi fotoğraflayarak, uygulama resmi olarak açıklayabilir misiniz?

omeriyidogan 19-04-2009 21:52

Sayın Kadiray27
Gaziantep' te zeolit bulabileceğim bir yer var mı?

k0900 19-04-2009 22:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ibrahi (Mesaj 402868)
arkadaşlar domatesler hergün sulanmaz sadece su istedinde topraktaki nem oranı iyice düşene kadar bekleyin ama dikat edin bitkiler yapraklarını salmasın her suda organik gübre kulanmayı ihmal etmeyin cok sularsanız bitkiden verim alamasınız özeliklehergün sulamayın topagı hafifce eşeleyerek topragın nemine bakın ve bitkilerin başları cok acık yeşil sarıya dönük renk almasın koyu yeşil oldunda sulama yapılmalı her suyunda mutlak organik gübre kulanılmalı ben antalyada seracılık yapmaktayım sadece domates yetiştiricisiyim beşyada 4salkımda bitkinin entepesinde en üst seviyesindeki salkımın üstünde 3veya 4 yaprak bırakarak kesin size başarılar isteyen arkadaşlara yardımcı olurum

Sn. ibrahi, tepe kesim hakkında detay verirmisiniz.

çayırçimen 19-04-2009 23:03

Arkadaşlar torfla dolu saksıdaki, 1haftalık domates fidelerimde kahverengi benekler var,bazı alt yapraklar sarı. Fideler dik duruyor,kötü görünmüyorlar. Hastalık olmuş olabilir mi? Ne yapılır? Bir de şu haldeyken torfa nasıl toprak karıştırabilirim. Biri yardım etmezse fidelerim ölebilir ve ben buna çok üzülürüm.

kadiray27 20-04-2009 08:37

Sayın Ömer İyidoğan

Benim şahsı fiktim bulma ihitmaliniz sıfıra yakın. Bir ara perlit araştırdım bedestende o orda olabilir diğeri burda olabilir diğeri şurda olabilir diye birbirine yolladı bulamadım. Zatende vazgeçtim. Bir ara hayvan gübresi için peyzajçıları gezdim onuda bulamadım. :D
Varın zeolitin durumunu siz düşünün. :D

omeriyidogan 20-04-2009 08:54

Sn Kadir bey
Gaziantep te perlit bulabileceğiniz yer ;
İnper Perlit İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti.
Muharrem Balat-Şirket Müdürü
Kolejtepe Mah. İnönü Caddesi No:22 Şahinbey/GAZİANTEP
tel:337 94 66

Zeolit konusunda haklısınız. Araştırıyorum bakalım bulabilirmiyim?
Biraz önce aradım 30-32 kg çuvalı 16 tl.

Toprağa bir miktar perlit kullandığımız zaman organik tarım yapmamışmı oluyoruz acaba?

kadiray27 20-04-2009 11:40

Ben bu firmanın ismini duydum müdürüm bağ evine yaptırmıştı ondan duymuştum. Buna mütakip sayın ashtead arkadaşımızın ifade ettiği gibi inorganik madde oluyor. Bu aşama 2.soru olarak tamamen organik yapmak için zirai ilaç kullanmamak gerekiyor. Eğer onları kullanacaksanız perlit almanızda bir sakınca yok dite düşünüyorum. Ben perlit yerine torf kullanacağım. Şimdi torf fiyatı araştırıyorum.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025