agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Domates (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=468)
-   -   Domates Yetiştirme (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14832)

ashtead 06-04-2009 13:42

Domates Yetiştirme
 
Domates yetiştirme

1- SAKSI SECİMİ

Saksı olarak yoğurt kablarını veya bahçe ürünleri reyonundan tohum çimlendirme kapları alarak başlayabilirsiniz.
Yoğurt kabı veya buna benzer bir kap kullanılacaksa dezenfekte edilerek işleme başlanmalıdır.

2- TOPRAK SECİMİ

PH 5.5- 7.0 arasında solucansız bakteri içermeyen bir toprak işinizi görecektir.

3-TOHUM

Ekmeyi planladınız tohum(lar)

4- ETİKET

Etiket bu işin olmazsa olmazlarından. 2-3 çeşit domates ektiğimizde hangi saksı hangi cins domates derdine düşmektense, çıkmayan kalem veya etiketle bu işi çözebilirsiniz.

5- Plastik Torba veya Örtü

Toprak sıcaklığını korumak ve tohumların ihtiyacı olan nemi sağlamak amaçlanmaktadır.

6- Su


7- Işık Kaynağı

Eğer gün ışığı alma imkanı yoksa florasan veya yüksek yoğunluklu bitki ışığı

ashtead 06-04-2009 15:20

1 Eklenti(ler)
DOMATES YETİŞTİRMEK

1- Tohumdan domates yetiştirmek istiyorsanız 3 inç genişliğinde ( 7 cm çapında ) saksılara ihtiyacını var. Uygun koşulları oluşturduğunuzda her bir sakısya 2-3 domates tohumu koyunuz . çok fazla sulamayınız . toprağın üst kısmı hafif nemli ise tohumların ihtiyacı kadar su mevcuttur demek. Toprak sıcaklığı 22.2-26.6 derece arasında olmalı.

Daha geniş saksıya daha sık aralıkla tohum ekebilirsiniz ( ben bu şekilde yapiyorum ) göz ve el alışkanlığı olduğu için bir alana ne kadar tohum olmalı rahatlıkla karar verilebilmeli. Yeni başlayanlar belirttiğim saksı ebatlarında belirtilen tohum kadar başlarlarsa ne demek istediğimi anlayabilirler. Tohumlar cok sık ekilmişse seyreltme işlemi yapılmalı. Seyreltme işlemi fidelerin daha sağlıklı büyümesini sağlar. göve ne kadar kalınlaşırsa fide meyvesi o kadar sağlıklı olur.

ashtead 06-04-2009 15:25

DOMATES YETİŞTİRMEK

2- Domates tohumlarını kuvvetli direk güneş ışığına veya 14-18 saat florasan / bitki ışık kaynağına bir kaç inç ( 7-10 cm mesafe uzaklığında ) yerleştiriniz.

ashtead 06-04-2009 15:28

DOMATES YETİŞTİRMEK

3- Domates fidelerinin daha güçlü bir gövdeye sahip olması için hafif rüzgarda günde iki sefer 5-10 dakika bırakınız **** fan ile bulunduğu ortamda esinti yaratınız.

ashtead 06-04-2009 15:30

1 Eklenti(ler)
DOMATES YETİŞTİRMEK

4- Domates sıcağı sever. Domates fideleriniz toprakla buluşmadan önce ekim yapilacak alanı siyah veya kırmızı naylon örtü ile 1-2 hafta öncesinden kapatınız. Topraktaki bu ekstra sıcaklık farkı daha erken ürün almanıza yardımcı olacaktır.

ashtead 06-04-2009 15:35

DOMATES YETİŞTİRMEK

5- Domates fidelerini toprağa dikme işlemine sıra geldi.

Gövdenin üst kısmında bir kaç yaprak kalacak şekilde toprağa dikiniz. Yani ne kadar derine dikilirse o kadar iyi. Domates fidesi gövde kısmındanda kök salar. Derin bir çukur açıp y çukurun altına yanmış hayvan gübresi koyup fidenizi yerşetirin ve gövde boyunca fidenin etrafını toprakla doldurun. Gövdeyi kırmamaya dikkat edin.

ashtead 06-04-2009 15:41

1 Eklenti(ler)
DOMATES YETİŞTİRMEK

6- Domates etrafına saman koyup , fidenizin ihtiyacı olan toprak nemini korumanıza , topraktaki hastalıkların bitkinize sıçramasını engellemiş olacaktır. Samanları Çok erken koyarsanız Toprak gölgede kalacaktır ve soğuyacaktır buda fideniz için dezavantaj.

ashtead 06-04-2009 15:44

1 Eklenti(ler)
DOMATES YETİŞTİRMEK

7- Bitkiniz 3 inç ( 7- 8 cm ) boyunda olduğunda gövdenin alt kısmındaki yaprakları kopartınız. Bu yapraklar en az güneş gören ve toprakla temas etmiş ilk yapraklardır.

ashtead 06-04-2009 15:48

1 Eklenti(ler)
DOMATES YETİŞTİRMEK

8- Gövdede dallar arasından çıkmış yaprakları kopratın Meyve üretmeyecekleri gibi bitkinin enerjisini ve besininide alacaktır. Ama diğer yaprak ve dalara dokunmayın . Fotosentez yapan ve domatese lezzet veren kısımlar yapraklardır.

ashtead 06-04-2009 16:37

1 Eklenti(ler)
DOMATES YETİŞTİRMEK

9- Düzenli ve kök kısmına yeterli su gidecek kadar sulama yapmalısınız. Düzensiz sulama ( bir hafta sulamama gibi..) çiçeklenme döneminde çiçeğin çürümesine yol açar. Meyve olgunlaşmaya başladığında su vermeyi azaltırsanız meyve daha lezzetli olur. fazla su meyvelerin veya çiçeklerin çürümesine yol açtığı gibi bitkiyi stresede sokar. yeterli miktarda sulama sağlılı meyveler için çok önemlidir. E iyi sulama güneş doğmadan ve ya battıktan sonra yapılan sulamadır. su ile bitkinin govdesinden meyvelere kalsiyum taşınır. sulama düzenli yapılmazsa oluşan meyveye yeterli kalsiyum gitmeyecektir. küflenmiş- çürümüş domates meyvesini dalında tutmanın bir anlamı yoktur. biran önce meyveyi kopartmak lazım.

ashtead 06-04-2009 16:39

9 adımda domates yetiştirme püf noktalarını size anlatmaya çalıştım. konu ile ilgili düşünceleri olan arkadaşlar buraya yazabilirler.

kandaz 06-04-2009 20:27

İyi günler, bende geçen yıl domates yetiştirmeye çalıştım. Çok verim alamadım. Adana'da oturuyorum, balkonumda 20-25 cm lik saksılarda deneme yaptım. Her bitkiden 3-4 domates aldım. Belki tohumarım iyi değildi. Bana organik tohum markalarını ve hangi cins domateslerin saksıda daha iyi yetişebileceğini söylerseniz sevinirim. Birde salkım domates saksıda daha iyi olur dediler ne kadar doğrudur. Şimdiden bilgileriniz için teşekkür ederim.

ashtead 07-04-2009 08:29

Kandaz

Büyük bir ihtimalle Domates cinsin iyi değildir.
Diğer olasılıklar
1- Saksı derinliği
2- Toprak kalitesi
3- Ekim yöntemi

Uygun saksı ile istediğin domatesi yetiştirebilirsin.
Organik Domates tohumu istiyorsan 10 adedi 3 TL. Tohum ekme mevsimindeyiz şuan biraz acele edersen yetişebilirsin.

gummi 07-04-2009 09:20

Ashtead , resimdeki bir çürümüş domates değil . Virüslü bir domates. hastalık bulaşmış , yetiştirme sorunu değil yani . Yağlı lekeler ilk farkedildiğinde hemen o domates kopartılıp kalan bitki ilaçlama yapılmalı...

memet58 07-04-2009 09:39

Merhaba Ashtead , değerli bilgileriniz için teşekkürler. Ben de bir kaç yıldır bahçemizde amatörce domates vs yetiştirmeye çalışıyorum. Kiraz domatesi denilen sırık minik domateslerden iyi verim almama rağmen , oturak cinsi veya normal sırık domateslerden yeterli randıman alamadım. Genellikle domateslerin alt kısımlarında siyahlaşma ve çürüme oluşuyor. Kendi yetiştirdiğim fidelerin dikiminde tabana yanmış sığır gübresi veriyorum. Haftada bir damlama sulama yapıyorum. Bir öneriniz var mı ? Aşağıda kiraz domateslerin geçen yazki görüntülerini görebilirsiniz.Tekrar teşekkürler.
http://img27.imageshack.us/img27/4097/domatesu.jpg

ashtead 07-04-2009 10:32

gummi

Paylaşımın için teşekkür ederim. Aslına bakarsan çürümüş- küflenmiş gibi gözüken bir meyveye tek bir tanı koymak yanlış olur diye düşünüyorum. Aslına bakılırsa en iyisi domatesimizi alıp tahlile göndermek konulan teşhise göre hastalık veya vitamin yetersizliğine karşı savaşmak.

Ama dikkat edersen ben başlık altınta yetersiz ve düzensiz sulamanın domatese nasıl olumsuz etkisi olduğunu vurgulamak istedim.

Yanlışım varsa düzeltiniz.

ashtead 07-04-2009 10:48

1 Eklenti(ler)
DOMATES YETİŞTİRMEK

DOMATES OLGUNLAŞTIKÇA NEDEN ÇATLAR ?

Düzensiz sulama domates meyvesinin çatlamasında en önemli rolü oynar. Kurak bir dönemde sık bir sulama yapılıyorsa domates meyvesinin iç kısmı hızlı bir şekilde dolgunlaşacaktır dış kısmı ise gerilecektir. Sonuç olur dış kısım çatlar veya yarık olarak açılır.
Çatlayan bu domatesler yenilebilir ama daha uzun süre saklanamaz.

Domateslerin çatlamasını önlemek için bitkiyi srin tutmak toprağın nemini korumasını sağlamak önemlidir. Saman, gazete kağıdı ağaç dalları ile domates bitkisinin köklerini ve toprağını serin tutabilirsiniz.

EK bilgi:

Kurak bir dönemde toprak nemi minimumdur.
aşırı sulama **** yağmur yağdığı zaman Köklerden bitkiye ve meyveye giden topraktaki BESLEYİCİ MADDELER hızla çözünür ve besinler suyla beraber toprağın alt seviyelerine iner. Köklerde geçirgenlik faktörü düşer ve su daha kolay ve hızlı bir şekilde bitkiye ulaşır. Meyvenin epidermisi ( üst derisi) gerilir ve meyveye ulaşan bu fazla suyu absorbe edemeyecek duruma gelir ve sonuc olarak çatlar. Kurak geçen bir mevsimde aşırı sulama veya kuraklıktan sonra yağan yağmurun bu etkisinden korumak için potasyum Klorid verilmesi önerilir( yamurla beraber). ( hektar başına 5 kg veya sulama/yağmur seviyesine göre daha az). Yağmur yağarken bunu yapmak olanaksızsa yağmurdan hemen sonra bu işlem yapılmalıdır.

kadiray27 07-04-2009 10:57

Sayın Ashtead

Verdiğiniz bilgiler için teşekür ederim. Kandaz arakdaşımıza saksının derinliğinden dolayı kaynaklanabilir demişsiniz. Bir domatesin yetişmesi için saksı derinliği ve genişliği ne olmalıdır? Şöyle Saksı ebatları konusunda detaylı bilgi verirseniz sevinirim. Misal Her domates cinsine (sırık **** oturak) göre farklı toprak istekleri olabilir diye düşünüyorum.

Birde hayvan gümresini saksıdaki toprağa belirli bir oranda karıştırmakmı daha iyi olur yoksa
sizin dediğiniz gibi "Derin bir çukur açıp çukurun altına yanmış hayvan gübresi koyup fidenizi yerşetirin ve gövde boyunca fidenin etrafını toprakla doldurun." yapmakmı lazım?

Birde toprağa karıştılacak gümre miktarı ne olmalıdır?

Herşey için teşekürler

ashtead 07-04-2009 11:04

1 Eklenti(ler)
DOMATES YETİŞTİRMEK

DOMATESİN BİR KISMI NEDEN YEŞİL OLARAK KALIR VE OLGUNLAŞMAZ?

Domatesin üstünde yeşil veya sarı renkte bir bölge mevcutsa ve meyve olgunlaştıkça bu yeşil bölge dahada belirginleşir.
Sebepleri arasında cok uzun süren sıcak havalar veya meyvenin gereğindencok fazla direk güneş ışığına maruz kalmasıdır. Meyvedeki klorofil normalde meyve olgunlaşırken parçalanır, çok sıcağa maruz kalan meyvelerde bu parçalanma olmaz veya çok yavaş olur.

Bu problem daha çok heirloom diye tabir edilen atalarımızdan kalma tohumlarda yaygındır. çünkü çoğu hibrid domates tohumlarında bu gen ile oynanmıştır.

Eğer domates meyvenizde bu tür problemler varsa domateslerinizi ağaç yaprakları ile direk güneş etkisinden koruyunuz. Problem hala devam ediyorsa hala yeşil iken domatesleri kopartıp serin ve direk güneş almayan bir yerde olgunlaşmaya terk ediniz.

Bu tür domateslerde yenilebilir. Sağlık açısından sakıncası yoktur.

ashtead 07-04-2009 11:15

kadiray27

Evde annemizin yetiştirdiği çiçekleri bilirsiniz. yılın belirli dönemlerinde saksıları değiştirirler.

Saksıyı ters cevirdiklerinde saksının içi tamamen kök dolmuştur...

domates 1 yıllık bir bitkidir ve cinsine göre ne kadar kök atacağı ne kadar boy atacağını bilirsiniz.

Ürün cinsi cok verimli olan bir bitkiyi kucucuk bir saksıya dikerseniz bir kac tane fazla irileşememiş meyvesi olur bir yaz boyunda sularsınız... yerini 10 kere degistirirsiniz. ve en sonunda vazgecersiniz bir kenarda bitki kurur gider.

saksı olarak secim konusunda ise

bonzai tipi bir bitki yetiştirmiyorsanız eğer , mümkünse dirak toprağa , aksi takdirde 50 cm çapında min 50 cm derinlikte saksılara ihtiyacınız var. her bir saksıda bir domates fidesi olacak sekilde ekim yaparsanız ürün hasadınızda verimli olacaktır.

unutmayın bitki enerjisinin buyuk bir kısmını topraktan alır.


sevgiler

kadiray27 07-04-2009 14:27

Sayın Ashtead

Başınızı ağrıttığım için kusura bakmayın ama gübre hakkında fikirlerinizi belirtmemişsiniz :)

radem63 07-04-2009 18:54

Hangi domates çeşidi için 5 lt sıvıyağ tenekesini (saksı olarak) kullanabiliriz ?

envor 07-04-2009 23:44

Alıntı:

Kurak bir dönemde sık bir sulama yapılıyorsa domates meyvesinin iç kısmı hızlı bir şekilde dolgunlaşacaktır dış kısmı ise gerilecektir.
:confused:

Savaş 08-04-2009 00:29

Ben domates saksılarımın toprağına biraz kum ve biraz da beyaz eşya paketlerken kullanılan köpük kattım. Nedeni, kumun toprağı serin tutması, köpüğün ise toprağın çökmesini engelleyerek hava alması ve köklerin daha hızlı gelişmesini sağlamak. Bu arada 10 lt.lik pet su şişelerine bir tek fide ekeceğim.

Diğer taraftan toprağımda yaklaşık olarak 1/5 ranında çiftlik gübresi kattım. Bahçe toprağı ve torf da ekledim. Benim balkonum ışık alıyor, güneşi ise günün hemen hemen üçte birinde alıyor. Tek dezavantajım güneşin azlığı olabilir.. Son olarak, saksılardaki domates fideleri büyümeye başlayınca, saksı diplerine içtiğim çayın demini dökeceğim. Duyduğuma göre bu, toprağın nemli olmasını sağlayacak aynı zamanda da bitki bitinin domatese ulaşmasını engelleyecek..

sonuçlarını hep birlikte göreceğiz.

kadiray27 08-04-2009 07:34

Savaş kardeş maşallahın var herşeyden koymuşsun. Peki bu domates uzuyan cinse sağlam bir govre **** dayanma gereksinimi istemezmi?

ashtead 08-04-2009 09:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi envor (Mesaj 395246)
:confused:

Sn envor

bilgilerim dogrultusunda konuyu biraz daha acmamda fayda var sanırım... ikinci kez okudugumda yanlış anlamalara **** anlayamamaya açık bir cümle kurmuş olduğumu farkettim. Başlık altına dip not düserek konuya aciklik getirmeye calisacagim.

Tsk. ederim

ashtead 08-04-2009 11:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kadiray27 (Mesaj 394871)
Sayın Ashtead

Başınızı ağrıttığım için kusura bakmayın ama gübre hakkında fikirlerinizi belirtmemişsiniz :)

Yanmış hayvan gübresi kullanacaksanız toprakla 1-1 oranda karıştırmanızı tavsiye ederim. Tavuk gübresi kullanılacaksa yanmış olmasına ve hayvan gübresine oranla daha az kullanmanızı tavsiye ediyorum. ( tavuk-kuş gibi hayvanların gübreleri daha yakıcıdır.) Sulandırılarak kullanırsanırsanız bitkinize zarar verme riskini ortadan kaldirirsiniz. Konu ile ilgili deneyiminiz varsa zaten el-göz kararı bu işi çözersiniz.

***** Hazır satılan gübre kullanacaksanız ( kullanmadiğim için konuyla ilgili bilgi veremiyeceğim ) ürünün üstündeki talimatlara uyunuz.

ugurtelefon 08-04-2009 11:39

@ashtead

verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim.gayet açıklayıcı olmuş.

dün bu sayfaya baktığımda tüm resimleri görebiliyordum,ama şimdi sadece eklenti olarak görünüyor,sadece tıklayınca görünüyor.acaba forum ayarlarımda bir sorun mu var yoksa mesajlarda düzenlememi yapıldı??

ugurtelefon 08-04-2009 11:43

tamam hallettim,profil ayarlarımda sorun varmış.

kadiray27 08-04-2009 12:21

Sayın Ashtead

Verdiğiniz bilgiler için çok sağolun. Başınızı ağrıttığım içinde beni affedin. Bende 1/3 yanmış hayvan gübresi(kuş cinsi değil) 2/3 toprak düşünüyordum. Ama yakarmıydım diyede korkuyordum içimi rahatlattınız teşekür ederim.

Peki hocam 1/2 toprak 1/2 gübre karışımında toprak sertmi olur(hava alma bakımından). Yoksa arkadaşlar petlit **** torf karıştırın diyorlar öylemi yapmamızı önerirsiniz.

ashtead 08-04-2009 13:28

sayin Kadiray

toprağın havalı olması iyidir. çapalama işleminide zaten bu yüzden yaparız. toprağı kapartmak bitkiyi rahatlatmaktır amaç. Torf iyi bir çözüm. ama sizin yerinizde olsam hazırını gidip almaktansa ormanlık bir araziden ihtiyacım olduğu kadarını kendim toplardım.

tabi sonraki seneler için kendi torfunuzu kendinizde yapabilirsiniz.

kadiray27 08-04-2009 14:14

Bakın kızmaya başladıysanız söyleyin söz birdaha size soru sormayacağım :D

Ben torfu açıkçası düşünmedim onun yerine perlit düşündüm ama dibini kurcalamak daha zevkli olur tabi. Kafamı karıştıran meselede şurdan çıktı işyerime bir miktar toprak getirmişrim. Sanırım killi topramışki kuruyunca taşa gibi oldu. bu sefer dikeceklerimi mahverdemiyim korkusuyla perlit araştırmaya başladım. Acemilik vesilesiyle çok vesveseli olmaya başladım. Ama siz dersenizki dibini her hafta havalandıracaksan hicbirine gerek yok o zaman ben gübre ve toprak karışımı saksılara fide haline gelince öylece dikerim.

Gaziantepte orman yok sadece çam ağaçlarından oluşan ormanımız var. Ondanda torf çıkarmı bilmem.

Başınızı ağrıttığım için çok ama çokkkkkkkkkkkk özür dilerim.

ashtead 08-04-2009 14:40

Kadiray

size tavsiyem bir marangoza gidin ve biraz talaş ( toz ) alın... gübre ile karıştrın bir kaç gun bekletin. nemli olarak. daha sonra içine toprak kariştirin ..

herhafta havalandırmak köklere zarar verir!!!!!!...

Orman yok demişsiniz gaziantepte.... Siz bence bu sene kendi torfunuzu hazırlayama başlamalısınız. evinizin bahçesi varsa orada bir çukur açın içine gübre ve marangozdan aldığınız cok iri olmayan talaşı atın ( hatta sonrabaharda düşen yaprakları ) bir naylonla kapatın ( naylonun üstünden su aşağı dogru süzülsün diyede delikler açın. üzerinede toprak örtün. bir kış boyunca bırakın oyle kalsın. Baharda torfunuz hazırdır.

ugurtelefon 08-04-2009 14:56

Gübre konusunda yıllardan beri kullanılan bir yöntemi sizlere aktarmak isterim.
Toprakla paçalama yapılan gübreden sonra,fide ve meyve veren bitki için bizim buralarda bir yöntem kullanılır.Özellikle köy ve yaylalarda tercih edilen bir yöntemdir.
Koyun **** keçi gübresini (tercihen yanmış olanı) bahçe,balkon boyutuna göre,varil,kova vs. içine 1/10 oranında sulandırıyoruz.İyice karıştırıyoruz.Bitkilerimizi bununla suluyoruz.Haftada bir **** 15günde bir yapılırsa mükemmel hasat veriyor.
Marul,maydanoz,roka gibi salata bitkileri yetiştiren ve satıp ticaretini yapan bir arkadaşımın yapmış olduğu gübreleme sistemini sizlere aktarmaya çalıştım.
Evdede uygulanabilir.Ben daha önce arkadaki küçük bahçemde maydanoz yetiştirmiştim.Plastik poşetlerin içine bu karışımdan yani sulandırılmış gübreden koymuştum.Topluiğneyle bir kaç küçük delik açmıştım.Damlaya damlaya gübre vermiş oluyordum.Aylarca maydonoz yedik
.:)

kursun 08-04-2009 15:09

Hepinize iyi günler. İlk yazıyorum. 50 yaşından sonra sebze yetiştirmeye başladım. İlaç kullanmamakta ısrarlıyım. Saksıda domates, biber, salatalık yetiştirmeye çalışıyorum. Daha yeni farkettim. Saksıdaki toprak kök kısmında toprak beton gibi oluyor. Koyun gübresi kullanıyorum. Bu sene saksı toprağına hazır torf karıştırmayı düşünüyorum. Ve organik gübre kullanmayı. Saksı çapı 30 cm derinlik te aynı. Oranlar acaba ne olmalı. Teşekkür ederim.

malbman 08-04-2009 15:13

Sayın kursun; bu linke bir göz atın isterseniz. Muhtemelen sorunuzun cevabını bulursunuz.

mandalina 08-04-2009 15:52

Peki arkadaşlar domates olsun biber olsun.Bunları tohumdan yetiştiriken fidelerin daha sağlam ve hızlı gelişimleri için herhangi bir sıvı gübre v.s. varmıdır.

Douglas Fir 08-04-2009 16:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet58 (Mesaj 394672)
Merhaba Ashtead , değerli bilgileriniz için teşekkürler. Ben de bir kaç yıldır bahçemizde amatörce domates vs yetiştirmeye çalışıyorum. Kiraz domatesi denilen sırık minik domateslerden iyi verim almama rağmen , oturak cinsi veya normal sırık domateslerden yeterli randıman alamadım. Genellikle domateslerin alt kısımlarında siyahlaşma ve çürüme oluşuyor. Kendi yetiştirdiğim fidelerin dikiminde tabana yanmış sığır gübresi veriyorum. Haftada bir damlama sulama yapıyorum. Bir öneriniz var mı ? Aşağıda kiraz domateslerin geçen yazki görüntülerini görebilirsiniz.Tekrar teşekkürler.
http://img27.imageshack.us/img27/4097/domatesu.jpg

Domateslerin alt kısımlarında siyahlaşma ve çürüme geçen sene bende de oldu. Okuduğum kadarıyla toprağa kalsiyum takviyesi sorunu çözüyor.

ashtead 08-04-2009 16:26

memet58 ve Douglos Fir

Domateslerin alt kısımlarında siyahlaşma ve çürüme filizlenen tohumun ilk çığan yapraklarında görülür. bu yapraklar filizlenme ile toprağın altından ince bir dal ile gökyüzü ile buluşurlar. ve bu ilk yapraklar hayata toprağın altından gelmişlerdir. Diğer yapraklar gövde dışardayken oluşurlar ve irileşirler.

Bunu yeni doğan bir bebeğin sacı olarak değerlendirirseniz daha iyi izah etmiş olurum. :D

Eğer siyahlaşma ve çürüme süregelen bir şeyse toprağın yüzeyine saman gibi malzemelerle kapatın. topraktaki gübre sulama esnasında yapraklara sıcrayıp yakıyor olabilir. ve sulama yaparkenbitki gövesinin dibini sulamayın .. yarım metre uzağından sulama yaparsanız uzayan köklerede su vermiş olursunuz. zaten kökler bitki gövdesinin tam altında degiller...

kadiray27 08-04-2009 16:34

Sayın ashtead iyi güzel hoşta benim saksılar o kadar büyük değil ya :D:D


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024