![]() |
Kadir bey ben şöyle bir karışım yapmayı düşünüyorum. Bahçe toprağı (kırmız toprak) + koyun gübresi + hazır torf + perlit. İlaç olarak zirai ilaç kullanmayacağım. Perlit yerine talaşta kullanabilirim belki.
Torf fiyatları en uygun metroda var. 50 lt sini 10 tl civarı. Aklınızda bulunsun. |
Keşke bana da yardım edecek biri olsaydı... Neyse,en azından bu işi deneme yanılma yöntemiyle yapmam gerektiğini anladım.
|
Alıntı:
|
Pdabirol teşekkür ederim. Fide halinde alıp dikmiştim. Yani bir kere şaşırmışlardı zaten, bu ikinci olacak. Fısfısla sulamanın mercek gibi bir etki yapabileceği, kırk yıl düşünsem aklıma gelmezdi.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
saygılar. |
Alıntı:
" Perlit, doğal olarak oluşan silis esaslı volkanik kayaçlara verilen bir isimdir. Ticari kullanımda ise perlit belirli bir tane iriliğinde ulaşması için özel formlarda 900-1100°C arasında ısıya tabi tutulur ve hacmi yaklaşık 20 kat genişler ve mısır gibi patlayarak yoğunluğu çok hafif bir hale gelir. Gözenekli yapısıyla perlit, bitkiye gerekli su, besin ve havayı absorbe eder ve bunu kökler aracılığıyla bitkiye iletir." "Tarımda Perlit Kullanımı 1. Perlit % 90'ın üzerindeki toplam gözenekliliği ve %60 dolayındaki havalanma gözenekliliği ile toprağın havalanmasını sağlar, drenajını düzenler. 2. Perlit infiltrasyonu arttırır, buharlaşmayı azaltır. Sulamada ekonomi sağlar. 3. İnorgonik olmasından dolayı yabancı ot tohumu ve hastalık taşımaz. 4. Çözünebilir iyonların yok denecek kadar az olması nedeniyle tuzluluk ve alkalilik yönünden herhangi bir sorun yaratmaz. 5. Nötr (pH=6,5-7,5) oluşu ve düşük kimyasal tanponluğu ile ortam pH'ını kolayca düzenler. 6. Isı İletkenliği düşük olduğundan, bitkinin günlük sıcaklık değişimlerinden zarar görmesini en aza indirger. 7. Topraksız tarımda; sterilizasyondan sonra yapısının bozulmaması, üst üste 6 yıl kullanım şansı getirir. Erken ürün almayı sağlar. 8. Fide köklerinde zedelenme ve kayıpları önler. Perlit sıralanan bu özellikleri ile seralarda toprak düzenleyici olarak, fide harçlarında katkı maddesi olarak ve topraksız tarımda yetiştirme ortamı olarak başarı İle kullanılır." Tanımdan da anlaşılabileceği gibi, bir kimyasal değil, doğla madde. Toprağın nemini ve köklerin hava almasını sağlar. Bulursanız çekinmeden kullanabilirsiniz... Saygılar. |
Alıntı:
|
Arkadaşlar şu 2,5kg lık yoğurt kovaları domates yetiştirmek için uygunmudur.Domatesim türleri minik domateslerden.Her saksıya 1-2 fide diksem verim alabilirmiyim.Teşekkürler...
|
Pembe domates fidesi
4 Eklenti(ler)
Merhaba..
Ben İstanbul'da oturuyorum, mart ayının başında Selahattin Bey'den aldığım pembe domates tohumlarını yumurta kartonlarının bölmelerine tek tek ektim ve hemen hepsi filizlendiler.. İki hafta kadar önce de, topraklarını az geldiğini düşünerek, onları altlarını bıçakla deldiğim plastik bardaklara geçirdim, toprak olarak da hazır torf kullandım.. Ama tohum ekiminden bu yana neredeyse iki ay geçti ve bana hala çok küçük gibi görünüyorlar, acaba nerede hata yapıyorum? Sizce fidelerim problemli mi? Yoksa zaten kuzey cepheli olan evimizde az güneş görmeleri mi onları kötü etkiliyordur?.. Aşağıda bir kaç fotoğraf ekledim, küçültünce kalitesi azaldı ama anlaşılır umarım... Eklenti 74997 Eklenti 74998 Eklenti 74999 Eklenti 75000 |
Sayın mandalina
Formdan okuduklarıma göre en az 15-20 cm derinlik sağlamak gerekiryorki 5 kg kovalar derinliği 19 cm ama bu ebattakilerde oturak cinlerin yetiştirilebileceğini sırık cinslere biraz daha derin saksı kullanmak gerek diye belitmişlerdi. Ben oturak cinsler için 10 kg sırık cinsler içinse 20 kg kovalar düşünüyorum. |
selamlar,ben ilk kez bu yıl tohumdan domates ürettim.bir ay önce çimlendiler .Her biri derin ve geniş saksılarda tek başına duruyorlar.Bir aydır üçüncü ve dördüncü yaprakları minicik hiç büyümüyorlar.Hergün güneşleniyorlar..Bu normal bir süreçmi yardımcı olursanız sevinirim..
|
Alıntı:
bitki güneşi ne kadar bol görüyorsa boyu o kadar kısa kalıyor,ama güçleniyor. Bendede sırık domateslerden var.50cm boy var.Şu an çiçek açmaya başladılar. |
Domates tohumlarında çimlenme ve fide çıkışının iyileştirilmesi
-------------------------------------------------------------------------------- http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=8854 |
Verdiğiniz bilgilere cok teşekkür ederim..Sağlıklı fakat cok yavaş büyüyen fidelerim var..Ağaçlar nete üye olmasaydım tohumdan sebze üretmek hayatta aklıma gelmezdi..Kendimi unuttuğum anlar, balık tuttuğum anlardı. Şimdide tohumdan fide yetiştirmek.. Bu fideler büyüyüp ekilince boşluğa düşeceğim herhalde....Neyse konuya dönersem engin tecrübelerim işiğında:)) bir daha ki sefere şubat ortasında ilk tohumları ekmeye başlayacagım...o zaman bu kadar panik olmam...
|
*** bu hafta sonu bahçeme domates fidesi alıp dikeceğim fideleri alırken ve dikeren nelere dikkat etmeliyim ve yetiştirirken ne yapmalıyımki iyi ürün alayım yardımcı olursanız sevinirim ilk kez deneyeceğim şimdiden ilginize *** ayrıca hangi tür domates fidesi almalıyım
|
1 Eklenti(ler)
Bu bebek domates te benden. Aşılı domatesim de bir adet domates var.:p
|
Sayın gülgül
http://www.agaclar.net/dergi/mayis07.html sayısında 47. sayfadan itibaren okursanız size yardımcı olacaktır. |
Alıntı:
|
Sayın mandalina
Toprak Tv var uyduda gerçi hoş 1-2 haftadan beri kapalı. Orada direk görsel olarak gösteriyorlar. Aşı işi biraz bizi aşar. |
Benim de danışmak istediğim bişi var arkadaşlar,
bende biraz meraklıyım bu ufak bahçe işlerine, elimde tohumlar vardı, bunların hepsini ektim uzun saksılara sanırım 150-200 tane arası, biliyorum biraz fazla tarla için gibi, ama dağıtırım yarısını en az, ama en az yarısına bakmak istiyorum, şehir içinde yer sıkıntısı malum, apartmanın arka bahçesinde olabilir mi acaba ne dersiniz, günde sadece 1-2 saat direk güneş ışığı alabilir, terasa koysam diyorum terasa fazla koyamam ama en azından yarım gün güneş alır. bi de bzim arka bahçe beton, bunları fide olduktan sonra nelere dikicem, ben geniş fide poşetlerinden almayı düşündüm herbirine ama, size de bi danışmak isterim |
Domates güneşi ve sıcağı sever. Olmasına olur ama güneşi fazla alan yerde olsa çok daha iyi verim alırsınız.
|
Selamlarr...
Beni domates fideleri sizlere ömür..malesef % 90 ı yokoldu.dediginiz herseyi yaptım ama malesef sonu husran.Artık seneye tekrar deneyecegim. Simdi gidip biraz domates fidesi alıp bahceme ekmeyi dusunuyorum.(bu arada bana seyreltme islemi yapmamı soylemistiniz, yaptım, hatta bircogu icin kucuk saksılar alıp tek tek saksılara koydum.Ama ilk olarak onlar olduler.:) sonuc olarak ben burda sunu cıkarttım.Herkes kendi isini yapacak.:) domates tohumundan koskoca domates yetistirmek benim neyime.:) |
Denilen her şeyi yaptığınızı söylemiş siniz. Belkide söylenen her şeyin çok fazlasını yapmış olabilirmisiniz. Bence söylene lerle yaptıklarınızı gözden geçirin. Bir yerlerde eksiklik var.
Söylenen her şeyi yaptıysanız ya bizler her şeyi yanlış aktardık **** sizi yanlış yaptınız. Bu durumda eksiklerimizi öğrenip düzeltmeliyiz. |
Alıntı:
|
Hata benimdir..
Alıntı:
Sonuc olarak bu benim ilk denememdi.Basarısız oldum.Artık birdahaki sefere.. İlgine tesekkurler. |
kalanlar
2 Eklenti(ler)
Hala yesil gorunen birkac fidecigin resimleride bunlar.bunlar icin yapılabilecek birsey varsa ve bilgi verirsen memnun olurum.
|
Alıntı:
|
Geçmiş olsun Kkardes
Benimkileride şaşırtma zamanı geldi ama daha saksı toprağının adını koyamadım. Pazar günü peyzajçcıları gezdim. kendi torf üreten yok hepsi hazırcı. Bunun içindeki karışım miktarı ne diyorum bunda herşey var herşey diyor. Bana sadece tord lazım diyorum. Onuda bulamadım. Toprağım hazır hayvan gubresini alacağım ama toğrağı yumuşak tutacak serleşmesini önleyecek birşey bulamadım hala. Kara kara düşünüyorum şimdi bu gidişle yumuşak tutması için perlit alacağım. **** Allaha tevekkul edip hazır torflardan alacam gübre perlit toprak karışık. Bu konuda fikirlerinizi alabilirmiyim? |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:15. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025