![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Alıntı:
Gövdesinde kahverengi lezyonlar olan bitkileri söküp hiç bir yere değdirmeden uzaklaştırın. Sistemik bakırlı bir ilaç ile diğer domateslerinizi korumaya çalışın. Mastercop isimli organiksertifikalı ilaç bu hastalık için ruhsatlıdır. Gelecek yıl aynı yere domates, patlıcan, patates gibi bitkiler ekmeyin. Bitkilerinizin dikili olduğu yer yeterince havalanmıyor ve nemli olmalı, bu hastalık genelde sonbaharda havanın serinleyip nemlendiği zaman ortaya çıkar. |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
|
Kurt zarari degilse, gec yaniklik hastaligina benziyor. Eger sorun buysa, hastaligin bulastigi meyveler icin yapilacak birsey yok. Benim icin, sonraki asamalarda saglikli meyve almak ve hastaligin onunu almak adina, Potasyum Bikarbonat iyi sonuc vermisti. |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-06-2014
|
Diğer domateslere bulaşır mı?
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-12-2014
|
bu en son eklenen resimdeki menet tuta denen zararlının eseri. gözlemleme ile kolay kolay takip edilemeyecek kadar küçük kelebek görünümlü bir güve türü. çözümü kısmını bende bilmiyorum ilk defa bu sene karşılaştım kara deniz bölgesinde de bu pis hastalık çok yaygınmış. henüz bir ilacı yok diyor tarım işi yapan arkadaş. Domates gvesi-Tuta absoluta (Meyrick,1917) - Tarm Ktphanesi Türkiye Fide Üreticileri Alt Birliği Resmi Sitesi - Domates güvesi Tuta absoluta zirai mücadele teknik talimatı Allah kolaylık versin bir musallat oldu mu daha durmak nedir bilmiyor. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaçsever
|
Tutayla ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Yapraklarda sağlam sanırım koltuk alırken kestiğim yerlerden mantar kapmış.Sonra da yayılmış. Eğer böyleyse hemen yanındaki sağlam domateslere geçer mi bu hastalık? |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-07-2012
|
Alıntı:
Yaprak budamalarını kesinlikle dezenfekte edilmiş temiz ellerimizle sabah erken saate yapmalıyız, makas veya bıçak kullanmak kesinlikle önerilmiyor. Ayrıca bir bitkiye bir defada derin budama yapılmamalı ve budama sonunda mutlaka koruyucu mantar ilacı yapılmalı. Gereksiz budamalar dan uzak durmalıyız. Sırık domates ise bitki tek dal üzerinde gelişmesi için koltuk altı budamayla yetinebiliriz kırağı düşümüne 1-1,5 ay kala tepe budaması yapabiliriz sezon sonuna kadar üzerinde bulunan küçük meyvelerin daha iyi gelişebilmesi için. Bitki yaprakları çok aşırı gelişmiş ise bitki yüksekliği 80-100 cm e ulaştıktan sonra alt dallardan başlayarak ve zamana yayarak her yaprak dalının ucundan üçte birini budayabiliriz ve altlarda meyveler olgunlaşıp toplandıktan sonra yine yavaş yavaş alt yaprak budamaları yapabiliriz. ama sonuçta yine o bölgeler mutlaka koruyucu mantar ilaçları ile koruma altına alınmalıdır. Bu işi ticari anlamda yapmıyorsak yukarıda belirttiğim gibi sadece koltuk altı ve zamanı geldiğinde de tepe budaması ile yetinmek daha mantıklı olacaktır gerisi riske girmek ve ilaç maliyetini artırmak olacaktır. Ayrıca hastalıklı bitkilere dokunduktan sonra eller dezenfekte edilmeden diğerlerine dokunulmaması. araştırırsanız piyasada dezenfektan bulabilirsiniz. ÖNEMLİ:Konu sadece sırık domates üzerine kurgulanmıştır. Verdiğim bu bilgiler sağlıklı domates üretmeniz için umarım yararlı olur. Kolay gelsin. |
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Ağaçsever
|
Alıntı:
Pembe domatesim ve kırmızı domatesim var ikiside oturak ama yinede çok boylandılar. Tepe budamasını ne zaman ve nasıl yapmalıyım tam anlamadım biraz ayrıntılı anlatır mısınız? Şimdiden teşekkürler |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Oturak domateste budama gerekli değildir. o yarı sırık olabilir veya güneşi tepeden alan bir yerdedir. oturak domatese budama yapmayınız toprak temiz ve bölge havadar ise mümkün olduğu kadar toprağa yayılsın gitsin zira toprağa değen her kolundan kök atacaktır buda bitkinin ekstra besleneceği anlama gelir. |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaçsever
|
Karbonatı hangi ölçüde nasıl uygulayacağım? İlginize teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaçsever
|
Mastercop u inceledim onu da kullanabilirim.Bir kez uygulasam yeterli olur mu? Birde 1 lt lik paketten daha küçüğü satılıyor mu acaba? Siz yinede kabartma tozlu olan tarife de verirseniz sevinirim. |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
agaclar.net
|
Alıntı:
Bir defalık kullanım ciddi enfeksiyon riski durumunda yeterli gelmeyecektir. 7 gün ara ile üç defa uygulamanızda fayda var. Üçüncü uygulamadan sonra bitkilerinizi dikkatle gözleyin. Bakkallarda satılan karbonatın içeriği sodyum bikarbonattır. Sodyum ise bitkilerin sevmediği bir içerik. Kullanılması gereken potasyum bikarbonat. Şurada veya burada bulabilirsiniz. Potasyum bikarbonat kullanırken ilaçlama suyunun %0,5'i (yüzde yarım) oranında çözülerek kullanılır. Fazlası yaprakları yakar. Söz gelimi 2 litre suda 10gr kullanmak gerekir. |
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Ağaçsever
|
Alıntı:
Bir arkadaşım 10 lt suya 200 ml süt koyup domateslere atmamı söyledi. Olur mu faydası acaba? |
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
agaclar.net
|
Deneyin, hastalığı tedavi eder ve durdurursa güzel bir deneyim olur. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-06-2015
|
Merhaba. Siteye yeni üye oldum. Saksida domates yetiştirmeye başladım. DomatesleriM gayet sağlıkliyidi. 2 gün içinde yapraklar sararmaya başladı. Havalar biraz yağmurlu geçti onun etkisi varmıdır acaba¿ koyun gübresi koydum üstten. Yardımcı olursanız sevinirim. |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
yanılmıyorsam sizin saksılarınızın derinliği 15-20 cm civarında domates iyi ve derin işlenmiş toprağı bulduğu taktirde kendi boyu kadar veya 140 cm kadar kazık kök oluşturur ve yan kökler kendi yaprak çapı kadar (yaklaşık 60 cm kadar) genişler. fotoğraftaki durum yetersiz toprak,fazla sulanma ve yetersiz besin gibi görünüyor. koyun gübresi çok yıllık ise yani tam yanmış ise her hangi bir sorun oluşturmaz ama taze ise yakabilir. Saksılarınızın altları delik değilse mutlaka delmeli siniz. 15-20 gün ara ile Bir miktar yapraktan ve sulama suyundan iz element ve kalsiyum takviyesi yapabilirsiniz. Ruhsatlı özel karışım kendi ambalajında 6- 7 çeşit iz element bulunduran ürünler var onlardan yararlanabilirsiniz. benim söyleyeceklerim bu kadar. |
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-05-2015
|
Domateslere çiçekten meyve tutturabilmenin yolunu bilen varsa nolur bana da söylesin açan tam meyveye döneceği sırada düşen çiçek görmekten bıktım ![]() |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Hava şartlarının olumsuz geçmesi; Sıcaklıkların 28-30 derecenin üzerine çıkması bitkilerde döllenmeyi keser ve dökülmelerine sebep olabilir bunun için %30-40 lık sebze gölgeliği kullanabilirsiniz. gece ile gündüz arasındaki ısı farklılıkları bitkiyi sitrese sokabilir, aşırı nem mantarı tetikleyebilir. aşırı sulama ve yüksek oranda azot miktarı, bazı insektisitlerin dölleyici unsurları kaçırması veya bertaraf etmesi. Kalsiyum eksikliği ve mantar hastalıkları birbirlerine benzeyen problemlerdir. Çiçeklerin dala bağlı ince zarif saplarında kararıp kopmalar oluyorsa ya "kalsiyum eksikliği" ya da mantarlara bağlıdır. Eğer şartlar mantarların zarar vermesine elverişli değilse kalsiyum eksikliği vardır. Burada şuna dikkat edin: Çiçeğin kopup düşmesi polenleşmek için bekleme süresinin sona ermesi sonucunda,polenleşememe yüzünden de oluyor. Yani bu konuda doğru teşhis koyabilmeniz için henüz yeni açmakta olan ya da tomurcukken çiçek saplarında ve yeşil mini çanak yapraklarında kararmalar çürümeler var mı, buna dikkat edeceksiniz. Esinti iyiyse, hava nemi yoğun değilse (bu iki şart bir arada ise) mantar sorunundan söz edilemez. Sebep kalsiyum eksikliğidir. Kalsiyum eksikliği en çok domates, biber vs. türleri etkiliyor. Kalsiyum Fosfor, çinko, molibden, bor vs. gibi bir çok iz elementini bünyesinde barındıran markası tescilli bir karışımı bulabilirseniz yapraktan ve sulama suyundan uygulamanızı önerebilirim. Her sulama suyuna düşük oranlarda asitik asit(sirke asidi) sitrik asit(limon tuzu) hümik asit ilave etmeye de ihmal etmeyin. Kalsiyumu 15-20 gün arayla az olmakla birlikte pompa ile yapraktan da verebilirsiniz. piyasada 3-5 liraya dölleyici diye satılan bir takım ilaçlar da mevcut ama bana pek inandırıcı gelmiyor. Benim söyleyeceklerim bunlardan ibaret Uzman arkadaşların ve daha fazla tecrübeye, bilgilere sahip arkadaşların da yorumlarını ve önerilerini de bekleyelim. |
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-05-2015
|
Alıntı:
Öncelikle ayrıntılı anlatımınız için çok teşekkür ederim. Elimde çok fazla yok zaten tamamen rahatlamak ve o mucizevi süreci gözlemlemek için kalkıştım ama her defasında açan meyve verecek gibi olan çiçeklerin dökülmesine ayrı üzülür oldum. Çok bilgim yok ama sanırım döllenmeden sonraki süreçte kalsiyum eksikliğinden dökülüyorlar. Bugün bir ziraatçıya uğrayayıp kalsiyum takviyesi alayım bari. Bu arada yumurta kaynattığım suyu ve toz haline gelmiş yumurta kabuğunu toprağa karıştırdım çiçeklerdeki kopmalar azaldı ama yeterli gelmediki hala meyve tutmuyorlar. Mantar konusunda şüphem yok çünkü yaprakları yeşil ve sağlıklı sararma kuruma böcek yok. Isı farkı olabilir çünkü burası çok garip haziran ayı hala buz gibi Güneş rüzgar veya nem konusunda şüphem yok gayet yerinde beğenmezlerse şımarıklık yaparlar |
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn novalist, Ilaclamada kullandiginiz araci bilmedigim icin soyluyorum (basit bir el aletiyle puskurtecekseniz sorun yok): Mastercop kullanacaksaniz, yapraklari doyurup bitki koklerine bol miktarda karisim akacak sekilde uygulamamaya dikkat edin. Bu, organik tarim uygulamalari icinde kullanilan ve bunun icin sertifikalandirilan bircok cesidi olan bir urun ama ayni bitkiye uygulama suresini (dozdan bahsetmiyorum) uzun tutarsaniz topragin faydali mikroorganizma kolonilerine zarar verir. |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaçsever
|
Hergün yeni bir sorun çıkıyor malesef.
Pembe domateslerim arasında şöyle bir sorun var: Altları delik delik , kestim içinde birşey bulamadım.İnce bir eksit aldım yine birşey yok bu acaba bir zararlı mı değil mi ? |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu onemli bir sorun degil (meyve yine olgunlasir, lezzetinde de bir sorun olmaz; yerken o kismi kesip alabilirsiniz). Genelde, gunduz-gece isi farklarinin dengesiz oldugu (yagistaki dengesizlikler de etkili olabilir) ya da asiri miktarda gubrelemenin soz konusu oldugu durumlarda ortaya cikabiliyor. Domatesteki bu tip bir yaraya yabanci literaturde kedi yuzu (ing. catface) deniyor. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2015
|
domateslerimin yeşil meyveleri nihayet kızardı kendi yapmış olduğum enzim gübre işe yaradı bugün kahvaltım oldular |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaçsever
|
İçimi ferahlattın. Teşekkürler |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-07-2015
|
Bahçemdeki domateslerimin yaprakları sararıp kurudular oysa herşey yolunda gidiyordu. Üzerlerinde bir sürü domates var ama yapraklar berbat durumda şu anda fotoğraf çektim ama yükleyemedim buraya lütfen yardım edin !! |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-04-2014
|
domateslerim deki sorun ne olabilir alt yapraklarda sararmada var fakat fungus belirtisi pek gözükmüyor genede emin olamadım alt yaprakların fotosu yok ama domateslerin fotoğraflarını yüklüyorum ne yapmalıyım. kalsiyum eksikliği mi yoksa fungal bir hastalık mı? |
|
|
|
|
|
#27 |
|
agaclar.net
|
Kalsiyum ile ilgisi yok. Geç yanıklık olabilir, gövdede kahverengi bölgeler var mı? |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-04-2014
|
gövdede kahverengi lekeler yok yaprakların ön ve arka fotograflarını yükledim belki daha iyi fikir hastalıklı yapraklar alt taraf da var |
|
|
|
|
|
#29 |
|
agaclar.net
|
Çiçek burnu çürüklüğü değil. Bu bozuklukta domateslerin sadece dip kısımlarında siyah çürüklükler oluşur. Meyvelerdeki lezyonlar geç yanıklık belirtileri ama meyveler bu duruma gelene kadar gövdede kendini göstermeliydi. Tütün mozaik virüsü de meyvelerde benzer tahribat yapıyor ama bu durumda üst yaprakların yapılarında ve renklerinde farklılık görülmeliydi. Şayet virüs sebepli bir hastalık değil de bakteriyel veya fungus sebepli ise bakırlı ilaçla mücadele edilebilir. Yapraklarda virüs sebepli hastalık belirtisi görülür ise çaresi yok, sökülmeli. Resimlerde lezyonlarda tuta veya yeşilkurt deliği görülmüyor ama siz yakından baktığınızda görüyorsanız böyle bir şey de olma ihtimali var. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-07-2015
|
Bahçedeki domateslerimin yaprakları kurudu 2 günde bir sulama yapıyorum. üzerleri domates dolu ama yapraklarının çoğu kurudu ne yapabilirim? |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| balkon, balkon bahceciligi, domates, domates hastalığı, kuruma, yaprak biti, yaprak kıvrılması, zararlı, zararlılar |
|
|