Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Esila09
Domateslere çiçekten meyve tutturabilmenin yolunu bilen varsa nolur bana da söylesin açan tam meyveye döneceği sırada düşen çiçek görmekten bıktım 
|
Birçok nedeni olmakla beraber aklıma gelenleri yazayım;
Hava şartlarının olumsuz geçmesi;
Sıcaklıkların 28-30 derecenin üzerine çıkması bitkilerde döllenmeyi keser ve dökülmelerine sebep olabilir bunun için %30-40 lık sebze gölgeliği kullanabilirsiniz.
gece ile gündüz arasındaki ısı farklılıkları bitkiyi sitrese sokabilir, aşırı nem mantarı tetikleyebilir. aşırı sulama ve yüksek oranda azot miktarı, bazı insektisitlerin dölleyici unsurları kaçırması veya bertaraf etmesi.
Kalsiyum eksikliği ve mantar hastalıkları birbirlerine benzeyen problemlerdir.
Çiçeklerin dala bağlı ince zarif saplarında kararıp kopmalar oluyorsa ya "kalsiyum eksikliği" ya da mantarlara bağlıdır.
Eğer şartlar mantarların zarar vermesine elverişli değilse kalsiyum eksikliği vardır.
Burada şuna dikkat edin: Çiçeğin kopup düşmesi polenleşmek için bekleme süresinin sona ermesi sonucunda,polenleşememe yüzünden de oluyor.
Yani bu konuda doğru teşhis koyabilmeniz için henüz yeni açmakta olan ya da tomurcukken çiçek saplarında ve yeşil mini çanak yapraklarında kararmalar çürümeler var mı,
buna dikkat edeceksiniz. Esinti iyiyse, hava nemi yoğun değilse (bu iki şart bir arada ise) mantar sorunundan söz edilemez.
Sebep kalsiyum eksikliğidir. Kalsiyum eksikliği en çok domates, biber vs. türleri etkiliyor.
Kalsiyum Fosfor, çinko, molibden, bor vs. gibi bir çok iz elementini bünyesinde barındıran markası tescilli bir karışımı bulabilirseniz yapraktan ve sulama suyundan uygulamanızı önerebilirim.
Her sulama suyuna düşük oranlarda asitik asit(sirke asidi) sitrik asit(limon tuzu) hümik asit ilave etmeye de ihmal etmeyin.
Kalsiyumu 15-20 gün arayla az olmakla birlikte pompa ile yapraktan da verebilirsiniz.
piyasada 3-5 liraya dölleyici diye satılan bir takım ilaçlar da mevcut ama bana pek inandırıcı gelmiyor.
Benim söyleyeceklerim bunlardan ibaret Uzman arkadaşların ve daha fazla tecrübeye, bilgilere sahip arkadaşların da yorumlarını ve önerilerini de bekleyelim.