View Single Post
Eski 26-06-2015, 11:45   #1056
MeyveliTepe
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi oguz006 Mesajı Göster
bu DECİS denilen ilacı sp 20 ile karıştırıp 1 kere domateslerim çiçekte iken hatta yeni çiçeklenmek üzere olduklarında yeşil ve kırmızı yaprak biti için vermiştim, şimdi burda bu ilaç için yazılanları okuduğumda pişman oldum,ama domateslerin hasadına daha çok var ilacın kalıntısı olurmu ?? bundan sonra kesinlikle vermicem,. Ama şöyle bir sorunumuz var geçen sene köyümüzdeki domatesler dalında kurtlanmaya başladı ve köylünün hepsi ilaç yaptı tabi bizede verdiler bizde yaptık şimdi bu senede böyle birşey olmaması için organik olarak ne yapabiliriz, bahçeyi devamlı kontrol etme şansımda yok haftada 1 ancak gidebiliyorum. Birde kavunlarda da aynı durum söz konusu onlarda olduğu yerde kurtlanıyor ve çürüyor ama sentetik ilaç yaparsak sorun yok, bunun içinde ne yapabiliriz kavunlar 1 - 2 haftaye çiçeklenir eğer çiçekte iken müdahele etmezsem yine kurtlanacak. bilgisi olanlardan yardım istiyorum.
Sp 20 dediğiniz nedir? İsmi eksik yazmış olabilir misiniz?

Decis'in içeriği deltamethrin. Anne sütüne bile geçebilen bir nöro-toksin.

Yaptığınız ilaçlamadaki bekleme süresi zehirin akut zehirlenme belirtisi göstermeyecek şekilde limitlerin altına inme süresidir, fakat bu kalıntının yok olması ve kronik hastalıklara sebep olmayacağı anlamına gelmez. Kullanılan ilaçlar sistemik (bitkinin dokusuna sirayet eden) türde ise kalıntının çok daha uzun süreler bitkide kalması söz konusudur.

Dalında kurtlanan domatesten söz ediyorsunuz. Domatese musallat olan iki çeşit larva var. Biri yeşil kurt (kocaman bir tırtıldır), diğeri tuta absoluta (çok küçük ve iyi gizlenen bir güve larvasıdır). Bunların ikisinin de ergini kelebek olduğu için Delfin isimli biyolojik ilaç çok etkilidir. Tuta absoluta, kendini yaprak dokusunun içinde gizlediği için baş etmesi zor bir bir zararlıdır. Zehirli ilaçlarla dahi tek başına mücade edilemiyor. Delfin ile önemli ölçüde kontrol altına alınabilir.

Kavundaki kurt dediğiniz nedir bilmiyorum. Zararlının bir tanımı, adı vs. varsa organik mücadele için bir yöntemi de vardır.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön