agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Domates (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=468)
-   -   Domates Hastalık ve Zararlıları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8767)

izzeterisen 08-05-2008 18:27

Domates Hastalık ve Zararlıları
 
Domateste görülen hastalık ve zararlıları ile ilgili olarak, çiftçi eğitimi amacıyla, çalışırken hazırladığım gösterileri, ilgilenenlere faydalı olabilmek amacıyla burada vermek istedim.
Yararlı olabilirse çok sevinirim.

Domateste Mantar Hastalıkları :
http://rapidshare.com/files/39903849...klari.ppt.html

Domateste Bakteriyel Hastalıklar :
http://rapidshare.com/files/39903534...klari.ppt.html

Domateste virüs Hastalıkları :
http://rapidshare.com/files/39904119...klari.ppt.html



Domateste Zararlılar :
http://rapidshare.com/files/39904459...ilari.ppt.html

Domateste Fizyolojik Hastalıklar :
http://rapidshare.com/files/39904597...iklar.ppt.html

MSaygin 08-05-2008 22:24

Çok teşekkürler, çok detaylı bir çalışma olmuş, umarım ihtiyacımız olmaz :)

denizakvaryumu 09-05-2008 09:11

Çok yararlı bir çalışma olmuş teşekkürler.

denizakvaryumu 09-05-2008 09:13

Bu konu da domatesde dikkat edilmesi konulardan teşekkürler.
Özellikle balkoncuların göz atmasında fayda var.

Evaca 13-05-2008 00:46

Çok yararlı bilgiler paylaşmışsınız, teşekkür ederim.

Karşılaşırsak sorunumuzun ne olduğunu bileceğiz sayenizde..

lizard 21-05-2008 14:27

Domateste beyaz ve sarı lekeler
 
2 Eklenti(ler)
Merhaba;
Tohumdan yetiştirdiğim domateslerimin birinde beyaz çizgi halinde lekeye rastladım. Bunun benzeri etraftaki yabani otlarda da çokça görülüyor.

Ayrıca diğer domates fidelerimde de sarı sarı lekeler gördüm. Bunlar gözardı edilebilecek türden birşeyler mi?

Toprak olarak coco peat kullandım. Besin olarak 15-15-15 ufak toparlak gübre ve çok çok az azot gübresi verdim. Ayrıca leonardit uyguladım.

izzeterisen 21-05-2008 15:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lizard (Mesaj 238384)
Merhaba;
Tohumdan yetiştirdiğim domateslerimin birinde beyaz çizgi halinde lekeye rastladım. Bunun benzeri etraftaki yabani otlarda da çokça görülüyor.

Ayrıca diğer domates fidelerimde de sarı sarı lekeler gördüm. Bunlar gözardı edilebilecek türden birşeyler mi?

Toprak olarak coco peat kullandım. Besin olarak 15-15-15 ufak toparlak gübre ve çok çok az azot gübresi verdim. Ayrıca leonardit uyguladım.

Merhaba.
Bunlar sebzelerde zararlı olan Yaprak galeri sineklerinin (Liriomyza trifolii,Liriomyza huidobrensis,Phytomyza horticola) yaprakta beslenirken açtığı galeriler, hastalık değil. birkaç tane ise hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Başka bir hastalık veya zararlı olduğu taktirde zehirli bir ilaç kullanmayın, doğada doğal düşmanları bulunmaktadır. Yani doğaya, dengeye bırakın her şeyi. Yine de sorun olursa görmek yararlı olur.
Açıkta yetiştiricilikte bu zararlı hiç bir zaman sorun olmaz, yani bitkiye bir zarar vermez, verir şöyle : zehirli ilaç kullanıp foğal düşmanlarını öldürdüğünüz zaman. Bahçemde salkım domatesler var, bu gün onlara yaprak galeri sinepği durumunu incelemek amacıyla baktım, normalde zararlı gözüyle bakmıyorum bu zararlıya. parazitlenme ile üst yapraklarda hiç sorun kalmamış.
Size bunu fotoğraflayıp göstermek istiyorum, ama yarın.
Galerilerin içerisinde sarı larvayı dikkatli bakarsanız görebilirsiniz. eğer az sayıda domatesiniz varsa geniş galerilerdeki larvaları bir toplu iğne ucu ile öldürebilirsiniz, eğer galeriler dar ve kısa ise sakın öldürmeyin, parazitler zararlı larvasını parazitlemiştir ve zararlı larvası artık beslenemiyordur. Burada pupa dönemine girecek ondan sonra da ergini çıkacak doğal düşmanın besinini böylece yok etmiş olursunuz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8767 bu linkteki zararlılarla ilgili gösteride bu zararlı hakkında bol bol bilgi vardır.

izzeterisen 21-05-2008 22:45

Sebzelerde Yaprak Galeri Sinekleri
 
5 Eklenti(ler)
Liriomyza trifolii Burgess., L.bryoniae Kalt., L.huidobrensis Blanchard, Phytomyza horticola Geure.
(Diptera :Agromyzidae)

1.TANIMI VE YAŞAYIŞI :
Yaprak Galeri sinekleri yumurta, larva (3 dönem) , pupa ve ergin dönemlerini geçirirler.
Erginler küçük, grimtrak-siyah renkte, sıkı (dolgun) vücutlu, 1.3-2.3 mm. uzunluğundadır. Dişiler erkeklerden biraz daha iricedir.

Eklenti 38144

Ergini

Eklenti 38146

Erginlerin yaprakta beslenme delikleri

Eklenti 38145

Yaprak içinde larva

Eklenti 38147

Pupası

Erginler ışıkta hareketlidir. Erginler en fazla sabah erken saatlerde hareketlidir. Erginler çıktıktan sonra 1-2 gün içinde çiftleşirler, çiftleşme daha çok gündüz olur. Döllenmeyen dişiler yumurta bırakmaz.
Yumurta 0.2-0.3 mm. boyda, beyaz ve hafif şeffaftır, yaprağın epidermisi arasına bırakılır.
İlk dönem larva renksiz, açılma süresi soluk portakal sarısı rengine dönüşür. Gelişmesini tamamlamış larva 3 mm.boydadır. Larva gelişmesini tamamlayınca yaprağın zarını deler ve dışarı çıkarak kendini toprağa bırakır.
Pupa oval,karın tarafından hafifçe yassılaşmıştır. 1.3x 2.3 mm. boyda soluk sarı portakal renginden daha koyu altın sarısı rengine kadar dönüşen bir renge sahiptir.Kendini toprağa bırakan larvalar toprakta tünel açarak yaklaşık 5 cm derinlikte pupa olur. Bazen larvalar yaprakta kalır, genellikle yaprağın alt yüzünde pupa olur.Pupa döneminde düşük sıcaklık ve az ışıklanma koşullarında diyapoza girer.
Yaprak galeri sineği sera koşullarında bütün mevsim görülebilir. Kışlama yoktur.Kışın seralarda, yazın yabancı otlar ve sebzeler üzerinde görülürler.
Son yıllarda pamuk üzerinde de yoğun olarak görülmeye başlanmıştır.
Erginler 25-30 gün arasında yaşarlar.Dişilerin ömrü erkeklerden daha uzundur. Erginler yumurtalarını yaprağın iki epidermisi arasına bırakır. Bir dişi,ömrü boyunca 30° C sıcaklıkta yaklaşık 400 yumurta bırakmaktadır.Dişinin bıraktığı yumurta sayısına, ışık (karanlıkta yumurta bırakmaz) , konukçu bitki ve niteliği (azot fazlalığında daha çok yumurta bırakır) , dişinin büyüklüğü ( büyük bireyler daha fazla yumurta bırakır), zararlı populasyon yoğunluğu (yoğunluğun düşük olması halinde daha fazla yumurta bırakır) , orantılı nem (en uygun orantılı nem % 80-90’dır.9 etkili olur.
Ergin erkek : dişi oranı L.trifolii’de 7:14-1:1 , L.bryoniae’de 1:1 dir. Erkekler dişiden daha kısadır.
Yumurtalar sıcaklığa bağlı olarak 2-5 günde açılırlar.Yumurtadan çıkan larva yaprak epidermisinde ,yaprak sapında açtığı galeriler içinde beslenir.Yılan kavi galeriler oluşturarak beslenen larva gelişmesini 30° C sıcaklıkta 4 günde,24° C sıcaklıkta 4-7 günde,20° c sıcaklıkta 7 günde tamamlar. 30° C sıcaklığın üstünde ergin öncesi dönemlerde ölüm oranı artar.
Gelişmesini tamamlayan olgun larva galeriden çıkarak pupa olmak üzere genellikle kendini toprağa bırakır. Yüksek orantılı nem ve kuraklık pupayı olumsuz yönde etkiler. Pupa süresi 20-30° C sıcaklık lar arasında 7-14 günde tamamlanır. Düşük sıcaklıklarda bu süre uzar.
Ergin aktivitesi yıl boyunca devam eder.Sera koşullarında çok sayıda döl (yaklaşık 10 döl) vermektedir.Bir dölün gelişme süresi 20° c sıcaklık ta 26 gündür.
TÜRLERİ :
Liriomyza bryoniae :
Erginleri sarı renkte, kanatları siyahtır, thoraksın son halkasında üst ve yanlarda sarı lekeler bulunur. Dişiler 2-2.3 mm, erkekler 1.5 mm. boyundadır. Dişilerin abdomeninde siyah leke bulunur.
Yumurtası 0.12-0.27 mm boyunda, süt beyazı renkte ve oval şekildedir.
Yumurtadan çıkan larva 0.5 mm boyunda, şeffaftır. İkinci larva döneminden itibaren kirli beyaz renkte olup, 1 mm boya erişir ve bağırsaklarındaki maddeler görülmeye başlar. Üçüncü dönemde boyu 2 mm, rengi kirli beyaz olup, başında sarı nokta bulunur, bağırsak yeşilimsi siyah renkte bariz olarak görülür.
Pupası 0.9 X 2 mm boyutunda, sarıdan kahverengiye hata siyaha kadar değişen renklerde olabilir.
Liriomya trifolii :
Görünüşü L.bryoniae’e çok benzemektedir. Larvaları genellikle son dönemde sarı-kırmızımsı kahverengi toprak rengindedir. Pupaları sarımsı kahverengidir. Erginleri grimsi siyah renkte başı sarı ve gözleri kırmızıdır. Thoraksın üzerinde sarı bir nokta bulunur. Erginin karın kısmı ve bacakları soluk sarı renktedir.
Liriomya huidobrensis :
L.bryoniae’e benzer. Erginler biraz daha koyu renkli yine thoraksta parlak sarı renkte nokta bulunur. Larvaları diğerlerine göre biraz daha beyazdır. Pupaları sarımsı kahverengiden kırmızımsı kahverengiye kadar değişir.
Phytomyza horticola :
Erginleri siyah ve diğerlerine göre daha büyüktür. Marulda beslenirler.
2.ZARAR ŞEKLİ,EKONOMİK ÖNEMİ :
Ergin ve larva tarafından zarar meydana getirilir. Erginler (dişiler) beslenme ve larva bırakmak için ovipozitörleri ile yapraklarda küçük yaralar açarlar. Bu yaraların üzerinde erkek ve dişi sinekler beslenir. Delikler yaprak yüzeyinde sarı noktalar halinde görülür.Yuvarlak delikler beslenme delikleri olup, oval deliklere dişiler yumurtalarını koyarlar. Bu beslenme yaraları (delikleri **** küçük oyuklar) geniş oranda hücre bozulmasına neden olur.

Eklenti 38171
Domates yapraklarındaki zararı

Liriomyza huidobrensis, yumurtalarını yaprağın üst yüzündeki doku içine bırakır.
Larva, zararını beslenme yoluyla yapraklarda galeriler açarak yapar. Yaprak zarının altında beslenerek ilerler ve galeriler oluşturur.
L.bryoniae galerileri genellikle yaprağın üst yüzeyinde bulunur ve yaprak üzerinde galeriler oluşturur.
L.trifolii ise yumurtanın etrafında dolanarak beslenmesinden dolayı, galerilerin duvarları birbirine değer ve yuvarlak bir nokta oluşturur.
L.huidobrensis’in galeriler de daha çok yaprakların üst yüzeyinde başlar ve daha sonra yaprağın alt yüzüne doğru ilerler ve galeriler daha çok ana ve yan damarlar boyunca ilerler.
Bitkinin fotosentez yeteneği büyük ölçüde azalır.Bu galeriler yaprakta geniş alanlar kaplayabilirler. Daha sonra zarar görmüş bölgeler sararıp kurur ve ileri aşamada yaprakların dökülmesine, tomurcuk ve çiçek gözlerinin düşmesine neden olurlar. Göze hoş görünmeme sebebiyle süs bitkilerinde yaprağın üzerinde bulunan galeriler ve erginlerin açtığı beslenme delikleri, ürünün pazarlama değerini düşürerek ekonomik kayba neden olur. Genç bitki ve fidelerde gelişmeyi geciktirerek dolaylı olarak ürün ve değer kaybı meydana getirirler.
Yaprak galeri sineği (L.trifolii) sebzelerde de önemli ekonomik kayba sebep olmaktadır.Hıyar gibi bitkilerin fide döneminde daha fazla zarar gördüğü bildirilmektedir.
Zararlı sebze ve süs bitkileri üretimi yapılan her yörede,özellikle Akdeniz,Ege ve Marmara Bölgelerinde yaygındır.
3.KONUKÇULARI :
122 farklı bitki,konukçusu olarak verilmektedir.Ülkemizde en fazla domates, patlıcan, biber,fasulye,marul,bezelye gibi sebzeler ve kasımpatı, gerbera ve karanfil gibi süs bitkileri en önemli konukçuları arasındadır. Ayrıca, soğan, kabak, pırasa, hıyar, ıspanak,bakla ve yonca konukçuları arasında yer alır.
4.DOĞAL DÜŞMANLARI :
Ülkemizde belirlenen aşağıdaki doğal düşmanları, zararlının populasyonunu doğal olarak baskı altına alınmasında çok önemli rol alırlar.
Diglyphus isaea Walker (Hym. : Eulophidae)
Chrysonotomyia chlorogaster (Erdös) (Hym. : Eulophidae)
Chrysonotomyia formosa (Westw.) (Hym. : Eulophidae)
Hemiptarsenus zilahisebessi (Erdös) (Hym. : Eulophidae)
Hemiptarsenus varicornis (Girault) (Hym. : Eulophidae)
Parazitoidler, % 18 oranında etkili olmaktadır.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca yürütülen “Örtüaltında Sebze Yetiştiriciliğinde Entegre Mücadele Araştırma,Uygulama ve Eğitim Projesi” kapsamında Ortaca İlçesinde domates seralarında yürüttüğümüz çalışmalarda genellikle % 40-60 arasında olmak üzere % 100’lere varan oranda Yaprak galeri sineği larvalarında parazitlenme tespit edilmiştir. Toplu tuzaklama yapılan alanlarda zararlı yoğunluğu çok düşük, parazitlenme düşük oranlarda olmakta, toplu tuzaklama yapılmayan alanlarda ekonomik zarar eşiğine yaklaşan oranlarda zararlı yoğunlukları , belirtilen oranlarda da parazitlenmeler tespit edilmiştir.
Toplu tuzaklama yapılsın veya yapılmasın yaprak başına düşen Yaprak galeri sineği larvası yoğunluğu hiçbir zaman parazitlenme nedeniyle ekonomik zarar eşiğine ulaşmamıştır. 6 yıl boyunca yapılan çalışmalarda yaklaşık 80 dekar kadar domates serasının hiçbirinde hiçbir zaman ilaçlı mücadele yapılmamıştır.
5. MÜCADELESİ :
a. Kültürel Önlemler :
--Fideliğe ve seralara erginlerin girmesini önlemek için, seralardaki ve fideliklerdeki giriş-çıkış ve havalandırma açıklıkları mutlaka tül (462 mikrometrelik) ile kapatılmalıdır.
--Sera ve fide yastıklarının çevresi yabancı otlardan temizlenmelidir.
--Havalandırma açıklıkları 462 mikrometrelik tel ile kaplanmalıdır.
--Bulaşık bitki artıkları imha edilmelidir ve bulaşık fideler seraya dikilmemelidir.
--Toprak 10cm derinliğinde sürülerek topraktaki pupalar yok edilmelidir.
--Malçlama yapılarak toprağın nemli kalması ve pupaların nemden çürümesi sağlanmalıdır.
b. Biyoteknolojik Mücadele :
Seraya fide dikimiyle birlikte ilk ergin uçuşunu belirlemek üzere dekara 1 adet tuzak asılır.
İlk ergin uçuşu belirlendikten sonra toplu tuzaklama yapılır.Bu amaçla sarı yapışkan tuzaklar sera içerisinde 10m’ye bir tuzak gelecek şekilde 3m aralıklarla almaşık olarak yerleştirilir.
Tuzaklar bitkilerin 10-15cm üzerine gelecek şekilde asılmalıdır.Tuzakların üzeri kirlendikçe (tuzağın yapışkanı kuruyunca veya sarı rengini kaybedince) tuzakların yerine yenisi asılmalıdır.
c-Biyolojik Mücadele :
Parazitoidlerin korunması ve etkinliğinin artırılması için gerekli önlemler alınmalıdır. Özellikle üretim dönemi başında zararlıya karşı kimyasal ilaç kullanılmamalı, diğer zararlılara karşı kullanılan ilaçlarda da parazitoidlere yan etkisi en az olan ilaçlar kullanılmalıdır.
Parazitoid salım için serada bulunan bitkilerde yaprak galeri sineği yoğunluğu saptanır. (Örnekleme yöntemi) Yaprak başına düşen yaprak galeri sineği sayısı belirlenir. Parazitoid erginleri aşağıda belirlenen oranlarda sebze çeşidine göre bitkilere homojen olarak dağıtılır.
c. Kimyasal mücadele
c.1. İlaçlama Zamanın Tespiti
Serada Yaprak galeri sinekleri erginlerinin çıkışlarını belirlemek amacıyla dekara 1 adet olmak üzere sarı-yapışkan tuzak bitki boyunun 10-15 cm üzerine asılmalıdır.
Erginler yakalanmaya başladığı zaman serada örnekleme yapılır.Serada 1 da’lık alanda tesadüfen 25-30 bitki seçilir. (Kenar sıraları ve orta sıraları örnekleyecek şekilde) Her bitkinin üst ve orta kısmından birer yaprak koparılarak örnekleme yapılır.
Yaprak üzerinde bulunan larvalar (canlı,ölü,hastalıklı ve parazitli olanlar tespit edilerek) sayılır. Yaprak başına küçük yapraklı bitkilerde 4 canlı larva, büyük yapraklı bitkilerde 10 adet canlı larva olması halinde ilaçlamaya başlanır. İlacın etki mekanizmasına bağlı olarak bu eşik daha düşük tutulabilir
İlaçlamalarda doğal düşmanları koruyucu ilaçlar seçilmelidir.

lizard 21-05-2008 22:46

Çok teşekkürler İzzet Bey. Aslına bakarsanız ben de hiçbir ilaç kullanmadım şimdiye kadar. Hem dediğinize katılıyorum doğada dengeye bırakmak gerekli herşeyi. Hem de evimde sıkıntısını bahçedeki bitkilerle atan bir kedim var. Ayrıca maddi amaçla yetiştiricilik yapmadığım için verim düşüklüğü, fide kaybı gibi durumlar benim için sorun olmamakta.

Zaten bahçemde en fazla 10 fidelik yer olmasına rağmen ne olur ne olmaz diye 50 adet tohum ekmiştim. İlla ki bir kısmı börtü böceğe yem olmalı, bir şekilde ekosisteme girmeli ;)

Hem ilk fotoğraftaki hem de alttaki fotoğraftaki durum aynı sorundan mı kaynaklanmakta? Bu fotoğraflar farklı fidelerden çekildi çünkü.

izzeterisen 21-05-2008 22:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lizard (Mesaj 238545)
Çok teşekkürler İzzet Bey. Aslına bakarsanız ben de hiçbir ilaç kullanmadım şimdiye kadar. Hem dediğinize katılıyorum doğada dengeye bırakmak gerekli herşeyi. Hem de evimde sıkıntısını bahçedeki bitkilerle atan bir kedim var. Ayrıca maddi amaçla yetiştiricilik yapmadığım için verim düşüklüğü, fide kaybı gibi durumlar benim için sorun olmamakta.

Zaten bahçemde en fazla 10 fidelik yer olmasına rağmen ne olur ne olmaz diye 50 adet tohum ekmiştim. İlla ki bir kısmı börtü böceğe yem olmalı, bir şekilde ekosisteme girmeli ;)

Hem ilk fotoğraftaki hem de alttaki fotoğraftaki durum aynı sorundan mı kaynaklanmakta? Bu fotoğraflar farklı fidelerden çekildi çünkü.

Üstteki resimdeki yaprak galeri sineği larvası büyümüş, yaprakta beslenmiş, belki de yaprak zarını yırtarak çıkmış,alt resimdekinde ise sanırım yumurtadan yeni çıkmış.
Genellikle alt yapraklardaki galeriler geniş ve uzun olur, eğer üst yaparaklardaki galeriler alttakilere göre inceliyorsa yaprak galeri sineklerinin larvalarında parazitlenme vardır. parazitlenen zararlı larvası zarar yapmaz, hareketsiz olur, doğal düşman bu larvanın bedenine yapışık olarak onda beslenir. ince galerilerin açıklaması budur. Bu görüntü var ise kesinlikle ilaca başvurmaya gerke yoktur.
Bir de ; bizi domates zararlıları ile ilgili yetiştiren uzmanlar derdi ki : "domatesin yaprak alanının % 20'si zararlılardan arta kalsa normal üretim için yeter"

lizard 21-05-2008 23:01

Dediğiniz gibi sanırım ilk fotoğraftaki larva galerinin sol altından bir delik açmış bile :)
Alıntı:

"domatesin yaprak alanının % 20'si zaarlılardan arta kalsa normal üretim için yeter"
Bu laf çok hoşuma gitti. Ben de okuduğum yabancı kaynaklarda hep şunu gördüm;
Tohum ekerken basit bir hesaplama ile %10 çimlenmeyecek, %10 zayıf yetişecek, %10 zararlılar tarafından ölecek şekilde hesaplayıp tohum ekmek gerekli.
Bu aralar domates ve biber fidelerimin üstünde yukarıda yazdığınız doğal düşmanlara benzer sinekçikler görüyordum. Açıkçası öldürmeye de içim razı olmamıştı. Vardır bir bildikleri diyerek rahat bıraktım :) iyi de yapmışım.
Fidelerim daha ufak sayılırlar acaba zarar görmüş yapraklarını kesip alsam mı yoksa olduğu gibi bıraksam mı? Farkındayım çok soru oldu bu son :)

izzeterisen 21-05-2008 23:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lizard (Mesaj 238562)
Dediğiniz gibi sanırım ilk fotoğraftaki larva galerinin sol altından bir delik açmış bile :)

Bu laf çok hoşuma gitti. Ben de okuduğum yabancı kaynaklarda hep şunu gördüm;
Tohum ekerken basit bir hesaplama ile %10 çimlenmeyecek, %10 zayıf yetişecek, %10 zararlılar tarafından ölecek şekilde hesaplayıp tohum ekmek gerekli.
Bu aralar domates ve biber fidelerimin üstünde yukarıda yazdığınız doğal düşmanlara benzer sinekçikler görüyordum. Açıkçası öldürmeye de içim razı olmamıştı. Vardır bir bildikleri diyerek rahat bıraktım :) iyi de yapmışım.
Fidelerim daha ufak sayılırlar acaba zarar görmüş yapraklarını kesip alsam mı yoksa olduğu gibi bıraksam mı? Farkındayım çok soru oldu bu son :)

Sorunuz çok olmadı. Biz bunları öğreninceye kadar az mı İzmir'e gidip geldik.
Sizin domatesleriniz resimdeki gibiyse zarar görmesi nedeniyle atılacak yaprak yok.yaprak koparıp bitkiyi sıkıntıya sokmayın, sırık sanırım, sadece filizleri 4-5 cm.olunca kırın. Yetiştiriciliğinizin devamında üst yapraklarda da galeriler görürseniz ve fotoğraflarsanız bu işin sonunu sizin anlayacağınız şekilde bitiririz ve siz bu zararlıyı kavrarsınız. Tabii diğer zararlı ve hastalıklarda resim eklerseniz yardımcı olmayı isterim, isterler arkadaşlar.

lizard 22-05-2008 00:07

Tohumlar sırık değil Anadolu Tohumculuk'tan aldığım Rio Grande İtalyan oturak domates.
O zaman şimdilik herşeyi kendi haline bırakıyorum ve olacakları izlemeye devam ediyorum :)
Geçenlerde de biber fidelerimin üstünde ufak bir böcekçik gördüm. Uçabilen bir türdü kendisi :) 2 gündür kovdum yine gelmiş. Ve aynı fidemde 3 yaprağın altında yaprak biti benzeri yaratıklar yakaladım. Şimdi aklıma takıldı acaba bu böcek o bitlerle ilintili mi yoksa bir tesadüf mü?

Böcek ve bit benzerlerini şuradan görebilirsiniz;
http://www.agaclar.net/forum/showpos...6&postcount=12

izzeterisen 22-05-2008 10:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lizard (Mesaj 238600)
Tohumlar sırık değil Anadolu Tohumculuk'tan aldığım Rio Grande İtalyan oturak domates.
O zaman şimdilik herşeyi kendi haline bırakıyorum ve olacakları izlemeye devam ediyorum :)
Geçenlerde de biber fidelerimin üstünde ufak bir böcekçik gördüm. Uçabilen bir türdü kendisi :) 2 gündür kovdum yine gelmiş. Ve aynı fidemde 3 yaprağın altında yaprak biti benzeri yaratıklar yakaladım. Şimdi aklıma takıldı acaba bu böcek o bitlerle ilintili mi yoksa bir tesadüf mü?

Böcek ve bit benzerlerini şuradan görebilirsiniz;
http://www.agaclar.net/forum/showpos...6&postcount=12

Yapraklarda görünenler yaprak bitidir. Eğer çok fazla olursa, bir de ballanma yaparsa http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8826 bu linkte verdiğim ilaç listesine bakabilirsiniz. Ama en ucuzu Acetamiprid etkili maddesi olan bir ilaçla ilaçlamak, bu ilaç aynı zamanda beyaz sineğe de etkilidir.
biberde bulunan diğer kırmızı böceği tanıyamıyorum. Yaralı olduğunu sanmam, ama zararlı olduğunu da bilmiorum. Aslında resim net olsa iyi olurdu. İzleyin bakalım belki ne zararlı ne de yararlıdır. Bir de diğer arkadaşların da tanımalarını bekleyelim.

izzeterisen 22-05-2008 12:13

3 Eklenti(ler)
Sn. lizard,
benim bahçemdeki domateslerdeki yaprak galeri sineğinin durumu ekteki fotoğraflardaki gibidir. Parazitlenme olduğu için galeriler kısa ve dar, içerisinde de koyu renkli (hareketsiz, bozulmuş, kararmış, zarar yapmayan) parazitli yaprak galeri sineği larvalarını görmeniz mümkün.
Böyle bir görünüm olursa sakın ilaçlama yapmayın, zaten doğada bu canlı hep var, pek çok bitkide. Ve doğal ortamda doğal düşmanlar zararı engelliyorlar.

Eklenti 38185

Eklenti 38186

Eklenti 38187

mesut5 22-05-2008 20:12

İzzet hocam sanırım radisparelere virüs yerleimiş....!

izzeterisen 22-05-2008 20:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mesut5 (Mesaj 238915)
İzzet hocam sanırım radisparelere virüs yerleimiş....!

Benim bilgisayarımda sorun yok, o belgeler aynen duruyor,çaresi nedir biliyorsanız, yeniden bir şeyler yapabilirim.
Şimdi virüs taraması yaptım o belgelerde bir şey çıkmadı . virüs proğramının adı Symantec

lizard 22-05-2008 23:25

Bende de güncel Avast var ve herhangi bir virus gorunmedi.

bascavus 27-05-2008 12:37

Domates çürüdü :S
 
Domates fidesi ekmiştim.çürüdü.Bizim bir tanıdığımız çürüyen bütün yerleri kes dedi.sonra çıkar dedi.bende kesdim acaba büyür mü?

ar_da 28-05-2008 10:45

Benim sorum geçen yılki domateslerim olgunlaşıp kızardıktan sonra alt kısımlarında çürüme oluyordu bu neden kaynaklanıyor. Bu yılda başıma gelirse neler yapmalıyım sebebi nedir?

mesut5 02-06-2008 17:44

sevgili hocam ben sanırım radispareleri açamıyorum.1.linkin dışında diğerlerini açamadım aynı yoldan gidiyorum.(link+free+artı şifre+dowland).Bu konuda bilgim yetersizmidir acaba...!Ayrıca İzzet Bey bahçe domateslerimde yaprak büzüşmeleri (Yaprak altında herhangi bir zararlı yok) ve komple kurumalar (Halk arasında kök marazı hastalığı) mevcut.Yardımcı olursanız sevinirim.Şimdiden teşekkürler.

izzeterisen 02-06-2008 17:50

Merhaba
Ben şimdi fizyolojik hastalıkları almayı denedim. Aldım.
Sorun nedir bilmem ki
Başka hiç alamıyoruz diyen olmadı.
Haaa! Ayrıca. Ben hoca değilim lütfen
iyi günler

Todor 02-06-2008 18:28

Rapidden peş peşe iki dosya indiremezsiniz. Arada bir müddet beklemek gerekir. BU müddet indirilen dosyanın boyutu ile doğru orantılıdır. SAnırım şimdi denerseniz indirebilirsiniz.

mesut5 02-06-2008 22:13

Teşekkür ederim,sevgili yöneticim.

mesut5 04-06-2008 15:33

Sevgili hemşerim İzzet Bey..!Öncelikle özür dilerim,ben < hoca> ibaresini sizin anladığınız şekilde değilde.bilgi sahibi olduğunuz ve bizleri bu bilgilerle aydınlattığınız için kullanmıştım,esasında buda yanlış tabi ama ağız alışkanlığı işte..!Radisparelere gelince bende bilgi eksikliğinden kaynaklanan bir konu,yöneticimizin verdiği bilgiler dorultusunda konuyu aştım.Virüs konusuna gelincede sanırım benim bilgisayarda yerleşmiş temizledim.Kelime içinde tekrar tekrar özür dilerim iyi niyetli olduğumu anlamanızı umarım,meslekten kalma ağız alışkanlığı atması biraz zaman alacak,teşekkür ederim yukarıda radisparelerde mevcut bilgiler için,gerçektende çok faydalanılacak bir çalışma olmuş,ellerinize sağlık..!

denizakvaryumu 14-06-2008 13:52

3 Eklenti(ler)
Eklenti 40662

Eklenti 40663

Eklenti 40664

Arkadaşlar domatesteki bu lekeler yaprak galeri sineği değil...Tanımlayamadım, yardımcı olursanız sevinirim.

izzeterisen 14-06-2008 15:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 248544)

Arkadaşlar domatesteki bu lekeler yaprak galeri sineği değil...Tanımlayamadım, yardımcı olursanız sevinirim.

Yaprak galeri sinekleri (ygs) her emgi yaptığı noktaya yumurta birakmazlar. Normalde yumurta birakılan yerde çıkan larvalar yaprakta beslenerek gakeriler oluştururlar.
Burada yumurta bırakmamışlar.Bu noktalarn ygs'nin emgi yaptığı noktalardır, sonradan genişleyerek kuruma yapmıştır.
Ve bu noktalar yeni değildir, yapraklar taze iken oluşmuştur, sonradan genişleme olunca siz farketmişsinizdir. Eğer ygs sorunu var ise taze yaprakları iyice bir kontrol edin.
Kolay gelsin

izzeterisen 14-06-2008 15:38

S. denizakvaryumu,
eğer bitkilerinizde hastalık zararlı olursa bunlar yaprakların daha çok altında olduklarından yapraklarınızı üst yüzeyinin resmini çekmekle birlikte özelikle altını çekmeniz gerekir.

denizakvaryumu 15-06-2008 19:11

Sn.izzeterisen çok teşekkürler.

Açıklamanız beni rahatlattı, bu sene topraksız tarım yöntemini deniyorum ve oldukça iyi bir verim olacak gibi (çiçeklerin sayısı iyi :)

şimdilik tek sorun ygs delikleri, umarım verime çok etkisi olmaz...Aman bugünlerde nöbetçi domates doktoruna ihtiyacımız var, iyi ki varsınız. Sağolun var olun.

izzeterisen 15-06-2008 23:28

Yaprak galeri sineği sorun olarak görünsede sorun olmaz, galeri sayılarında artış olursa bir fotoğraf eklerseniz, yardımcı olmaya çalışırım.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024