agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Domates (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=468)
-   -   Domates Hastalık ve Zararlıları (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8767)

Lilium 28-07-2008 00:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halilk (Mesaj 262738)
üstatlar yardım :(
bahçede diktiğim domates fideleri sayılı miktarda yeşil durumda ve çoğu iri , yakında kızarmaya başlayacak fakat şimdiden delikler var , içini parçaldığımda tırtıl olduğunu gördüm şimdi ilaçsam faydası olurmu ?hangi ilacı kulllanmam gerekiyor .bu durumun olmaması için ne zaman ilçlama yapmam gerekiyor.
saygılar


İlaçlamakta geç kalmışsınız, bundan sonrada ilaçlama derim, sağlamını tüket kurtlusunu imha et.
Bundan sonra atacağın ilaç meyvede ilaç kalıntısı bırakabilir buda insan sağlığına zararlıdır.
bu durumun olmaması için daha erken devrede çiçekten sonra meyveye yattığı dönemde ilaçlamaya başlanır.

Emine Aktaş 28-07-2008 10:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halilk (Mesaj 262738)
üstatlar yardım :(
bahçede diktiğim domates fideleri sayılı miktarda yeşil durumda ve çoğu iri , yakında kızarmaya başlayacak fakat şimdiden delikler var , içini parçaldığımda tırtıl olduğunu gördüm şimdi ilaçsam faydası olurmu ?hangi ilacı kulllanmam gerekiyor .bu durumun olmaması için ne zaman ilçlama yapmam gerekiyor.
saygılar

Kalıntı riski olmayan ev yapmı ilaçları kullanın. Ayrıca bitki gövdesine yapışkan tuzaklar koyarak, zararları aza indirgeyebilirsiniz. Domates gövdesi, hassas olacağndan, yanlarına dikilen sırıklara tuzakların koyulması daha isabetli olur.

polatuz 02-08-2008 15:58

Yapraklarda benekler
 
1 Eklenti(ler)
Topraksız tarım denemesi için yapı marketten aldığım cherry domates fidesinin yaprakları sağlıksız bir görünüm aldı. Bitkinin alt dalları kurudu. Bitkide gelişme de görülmüyor. Yaprakların resminde görülen bu benekler ne olabilir.
Teşekkürler.

izzeterisen 02-08-2008 18:43

Sanki bir böcek tarafından yoğun emgi olmuş, sonradan bu zararlı yok edilmiş gibi. Yaprakların arkasında gezinen tüy gibi kanatlatı olan ince uzun bir varlık farkettiniz mi ?
Thrips sp. zararı olabilir diye düşünüyorum.

polatuz 02-08-2008 18:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen (Mesaj 264614)
Sanki bir böcek tarafından yoğun emgi olmuş, sonradan bu zararlı yok edilmiş gibi. Yaprakların arkasında gezinen tüy gibi kanatlatı olan ince uzun bir varlık farkettiniz mi ?
Thrips sp. zararı olabilir diye düşünüyorum.

Sayın İzzet Erişen,
Sizin yüklediğiniz dosyaları incelediğimde benim de en yakın ihtimal olarak gördüğüm Thrips oldu. İki hafta kadar önde Neemazal uygulamıştım. Ama görünüm sanki bu uygulamadan sonra yoğunlaştı gibi geldi. Şimdi bir neemazal uygulaması daha yapacağım. Umarım teşhisiniz doğrudur ve bu organik ilaç çözüm olur.
Teşekkür ederim.

Selahattin Yılmaz 02-08-2008 19:03

Daha çok kırmızı örümcek etkisine benziyor...

izzeterisen 02-08-2008 20:34

Neemazal
 
NEEMAZAL®–T/S Organik Böcek İlacı
Doğal böcek ilacı
NEEMAZAL®–T/S, Trifolio–M GMBH tarafindan geliştirilmiş doğal bir böcek ilacıdır. NEEMAZAL®–T/S; tırtıllar, beyaz sinekler, yaprak zararlıları, yaprak bitleri gibi 200'den fazla bitki zararlısına karşı değişik mahsüllerde mükemmel etkiler göstermektedir. Dünyanın değişik yerlerinde yapılan biyo–etkinlik çalışmaları sayesinde kontrol altına alınabilen böcek sayısı giderek artmaktadır.
Etkileme Şekli
NEEMAZAL®–T/S ilacının böcek öldürme etkisi, esas olarak, ilacın uzaklaştırıcı, beslenme ve büyüme engelleyici etkisinden (IGR) kaynaklanmaktadır. Etkilenen zararlıların beslenmeleri ve kabuk değiştirmeleri durur. Aynı zamanda üreme kabiliyetlerinde azalmaya ve kısırlığa neden olur. Etkilenen böcekler yaşam evrelerini tamamlayamaz ve metamorfozdan önce ölürler. İlacın böcekleri uzaklaştıran etkisi sayesinde de mahsullerdeki ani böcek kolonileşmelerinden ve buna bağlı zararlarından korur.
NEEMAZAL®–T/S'nin özel bir etki şekli vardır. Böceğin beslenmesini ve bitkiye zarar verme işlemini durdurur. Fakat ani etki göstermesi beklenmemelidir. Fakat ani etki göstermesi beklenmemelidir. İlaçlamayı takip eden birkaç saat içinde böcekler etkisiz hale gelir ve birkaç gün sonra böcek yoğunluğu daha fazla büyüyemez ve yok olur.
İlacın özellikleri
NEEMAZAL®–T/S azadirachtin içerir. Patentli bir işlemden geçirilen yüksek kalitede azadirachtin içeriği güvenilir etkiyi garanti eder. Ayrıca benzer ürünlerle karşılaştırıldığında Oil–free(yağsız) olması mahsüllerdeki fito-zehirliligi önler.
NEEMAZAL®–T/S suyla karıştırılabilir ve püskürtülebilir niteligi ise yapraklara daha büyük oranda ulaşılabilinmesini sağlar. NEEMAZAL®–T/S, IPM programlarıyla, çeşitli mahsüllerde yeterliliğini, kârlı, güvenilir ve tam uyumlu olduğunu kanıtlamıştır. Trifolio–M GmbH'nin patentli üretimi, kendine has üretim işlemi ve sıkı kalite kontrolleri sayesinde NEEMAZAL®–T/S'nin kesinlikle aflatoksin içermeyip organik tarımda kullanılabileceği garanti edilmiştir.
Etkileme şekli
NeemAzal®–T/S, tropikal Neem ağacının (Azadirachta indica A. Juss) tohum çekirdeklerinden arındırılarak elde edilmiş NeemAzal içerir. Etkin madde, yapraklara sızar ve bütünüyle bitkide dağılır; zararlı böcekler bitkiye saldırdıkları sırada beslenme yoluyla etkin maddeyi alırlar (emerek yahut ısırarak).
NeemAzal®–T/S'nin kendine has bir etkime şekli vardir. Böceklerin beslenmesini ve dolayısıyla bitkiye zarar verme işlemini durdurur. Bu etkime şeklinden dolayı anında etki göstermesi beklenmemelidir. NeemAzal®–T/S uygulamasını takip eden birkaç saat içinde zararlı böcekler etkisiz hale gelir, artık beslenmeyi keserler. Birkaç gün içinde böcek nüfusu daha fazla büyüyemez ve bozulurlar.
İlaçlama sonrası larvalar beslenmeyi kestiğinden kabuk değiştiremez ve bunu ölüm takip eder; ergin böcekler ise beslenmeyi keser, kısırlaşır ve en nihayetinde de ölür.
NeemAzal®–T/S'nin bu yavaş “insektistatik” etkime şeklinden dolayı, elverişli koşullarda, uygulamayı takip eden 7 ila 10 gün içinde son bir değerlendirme ilaçlaması yapılmalıdır. Ölü böcek sayısı bir değerlendirme kriteri olarak sayılamaz. Değerlendirme için şu kriterlere dikkat edilmesi gerekir: yaprak yoğunluğunun kaybolması, yapraklardaki zarar yoğunluğu, reçine oluşumu, mahsüllerin kırılması, zararlı böcek nüfusunun gelişimi, faydalılar üzerindeki olumlu etkiler.
NeemAzal®–T/S uygulamasındaki başarı zararlı böcek istilasındaki ilerlemeye ve ilaçlamanın uygun zamanda yapılmasına bağlıdır.
NeemAzal®–T/S birçok faydalıya (faydalı böceklere ve memeli hayvanlara) karşı zararsızdır. Bu faydalılar geriye kalan zararlı böcek nüfusunun kontrol altına alınmasında önemli bir rol oynarlar. NeemAzal®–T/S, entegre mücadelede faydalı canlılarla birlikte kullanılabilir.
Fito-zehirlilik bilgileri
NeemAzal®–T/S, açıkhava ve sera koşullarında pek çok bitki üzerinde denenmiştir ve genellikle ılık mevsimde iyi bir bitki uyumluluğu sergilemiştir. NeemAzal®–T/S'nin uyumluluğu esas olarak bitkinin türüne ve cinsine bağlıdır.
Her ne kadar pekçok bitki ile uyumlu olsa da NeemAzal®–T/S'nin bazı hassas süs bitkileri ve armut türlerinde yan etkiler sergileyebilir.
Eğer NeemAzal®–T/S'yi etiketi üzerinde belirtilen bitkiler dışında kullanmak isterseniz ve bir yan etkinin olup olmayacağını görmek için ilaçlamaya geçmeden önce NeemAzal®–T/S'yi bitkinin küçük bir alanı üzerinde deneyin.
Bitki uyuşmazlıkları ve gözlemlediğiniz yan etkiler hakkında lütfen bizimle irtibat kurun !
Tavsiye edilen Bitkiler ve Dozları
NeemAzal®–T/S, Türkiye'de şu an için sadece aşağıdaki listede sıralanmış olan bitkiler ve zararlılar için ruhsatlandırılmıştır ve tavsiye almıştır. Bu liste yeni ruhsat başvurularıyla beraber her yıl büyümektedir. Yeni ruhsatlardan haberdar olmak için lütfen web sayfalarımıza sık sık uğrayın!
NeemAzal®–T/S ruhsat Tarih ve No: 20.06.2000 / 3792
Bitki Adı Zararlı Adı Kullanma dozu Bekleme süresi:
İlaçlama–Hasat (gün)
Domates Şeftali yaprakbiti
(Myzus persicae) 500 ml / 100L su 3

Kızılçam Çamkese tırtılı
(Thaumotopoea pityocampa) 200 ml / 100L su 0
Gül Gül yaprakbiti
(Macrosiphum rosae) 500 ml / 100L su 0
Fındık Fındık koşnilleri
(Parthenolecanium spp.) 300 ml / 100L su 3
Zeytin Zeytin sineği
(Bactrocera oleae) 500 ml / 100L su 3
Kiraz Kiraz sineği
(Rhagoletis cerasi) 500 ml / 100L su 3
Çilek Kırmızıörümcek
(Tetranychus cinnabarinus) 300 ml / 100L su 3
Elma Elma yeşil yaprakbiti
(Aphis pomi ) 300 ml / 100L su 3
Şeftali Doğu Meyve Güvesi
(Cydia molesta) 300 ml / 100L su 3
Tütün Şeftali yaprakbiti
(Myzus persicae) 300 ml / da 3
Patates Patates böceği
(Leptinotarsa decemlineata) 250 ml / da 3
Pamuk Kırmızıörümcekler
(Tetranychus urticae ve
Tetranychus cinnabarinus) 200 ml / da 3
Hıyar Kırmızıörümcekler
(Tetranychus urticae ve
Tetranychus cinnabarinus) 500 ml / 100L su 3



Neemazal ile ilgili bilgileri firmanın sitesinden aldım.
Yaprak biti ilaçları genellikle thrips için de etkilidir diye biliyorum.
Thrips bazan alt yapraklarda kurumaya neden olabiliyor domateste.
İlacın etkili olduğu zararlılar incelendiğinde kırmızı örümceğe de etkili olduğu anlaşılıyor. Üst yapraklarda da aynı belirtileri görüyorsanız sanırım ilaçlamayı tekrar etmeniz gerekecek. Ancak yine de yeni resim... detaylı. bir de gözlemleriniz çok önemli . resim olmazsa lütfen zararlının nasıl bir şey olduğunu , nasıl hareket ettiğini inceleyin ve yazın.

polatuz 02-08-2008 21:44

Forumda çok ele alındığı için bu ilacın herkes tarafından bilindiğini varsayarak sadece ismini verdim. Ama agaclar.net forumunun ne kadar derin ve fazla bilgi içeren bir forum olduğunu hesaba katmamıştım. Elbette ki her üye bu forumdaki her tartışmadan haberdar olamaz.
Konu ile ilgili olarak buraya;
Hastalık ve Zararlılar > Düzenleniyor > NEEMAZAL®–T/S Organik Böcek İlacı
ve buraya;
Ortak Siparişler>NeemAzal Organik İnsektisit
bakabilirsiniz.

karada 05-08-2008 10:55

Selam
Ben salçalık dometes ekimi yapıyorum. Şu anda çiçekte ve domates vermeye başladı. Ama dalları buruşuyor ve komle kuruyor acaba mantar hastalığımı ve ya kırmızı böcek mi? Yardımcı olurmusunuz?

izzeterisen 05-08-2008 12:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi karada (Mesaj 265371)
Selam
Ben salçalık dometes ekimi yapıyorum. Şu anda çiçekte ve domates vermeye başladı. Ama dalları buruşuyor ve komle kuruyor acaba mantar hastalığımı ve ya kırmızı böcek mi? Yardımcı olurmusunuz?

Anlatımınız bakteri veya mantar hastalığı düşündürüyor, ancak en azından bir resmini görmeden bir şey söylemek çok zor. Resim ekleyebilir misiniz ? Veya gördüğünüz kurumaların nasıl olduğunu ; örneğin alt dal, üst dal, yaprağın bir yanı, gövdede iletim demetleri şöyle renk, kökleri şöyle gibi .
Dönem olarak çıkabilecek hastalık ,domates bakteriyel solgunluk ve kanseridir. İsterseniz bu hastalığı internetten bir bakın.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8767 Burada bulunan gösterileri çeker de bir bakarsanız emin olabilirisniz belki.
Cevabınızı bekliyorum.

gravel 10-08-2008 07:29

3 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Balkonumdaki domatesimi minik minik böcekler sardı. Koza gibi sarmışlar üst kısmını.
Bu böceğin ne olduğu ve nasıl müdehale etmem gerektiği konusunda yardımcı olursanız memnun olurum.

izzeterisen 11-08-2008 13:08

Zararlı kırmızı örümcek.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8826
bu linkte tüm ilaçlar yazılı. İlaçlama yapmanız gerekli.

polatuz 15-08-2008 23:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin YILMAZ (Mesaj 264618)
Daha çok kırmızı örümcek etkisine benziyor...

Sayın Selahattin Yılmaz,
Teşhisiniz doğruymuş. Tıpkı Sn. Gravel'in gönderdiği resimlerde olduğu gibi yapraklar örümcek ağıyla kaplandı ve bitkiyi atmak zorunda kaldım. Bu arada neemazal'ın da kırmızı örümceğe karşı etkili olamadığını öğrenmiş oldum.

polatuz 15-08-2008 23:22

Ablamın yazlığındaki domateslerinde çok bol ürün oluyormuş. Domatesler gayet iyi gelişip büyüyormuş. Ama kızarmak yerine morarıp çürüyorlarmış. Tıpkı buzdolabında bekleye bekleye bozulan domatesler gibi. Bu bir mantar hastalığı olabilir mi? Yoksa bitkinin besin eksikliğinden mi kaynaklanıyordur. Domatesler açık arazide ve İstanbul Şile'de.
Yardım için şimdiden teşekkürler.

gravel 16-08-2008 07:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen (Mesaj 267345)
Zararlı kırmızı örümcek.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8826
bu linkte tüm ilaçlar yazılı. İlaçlama yapmanız gerekli.

Teşhis için teşekkürler. arap sabunlu sarımsaklı karışımı uyguladım ve kırmızı örümcek sorunu tamamen çözüldü
Ağır hasar almış yaprakları kestim. Az yaprak ve domatesler kaldı geriye ama sanırım yoluna bu şekilde devam edicek. Küsmüşe bezemiyor.

Lonicera 12-09-2008 13:53

3 Eklenti(ler)
Selahattin hocam
Domateslerimde son 15 gün içinde yarılmalar oluştu.Hem saksıda bulunan hem de bahçede yetiştirdiğim tüm domatesler,yeşil-sarı-kırmızı ayrımı yapmaksızın tamamıyla yarıldılar.Bunun sebebi sadece düzensiz sulama mı,yoksa başka nedenleri de olabilir mi?Aşağıda fotoğraflarını da ekliyorum.

limon 12-09-2008 19:25

Bu konuyu geçen hafta Tekin Bey'le konuşmuştuk, sorunuz tam da üzerine gelince cevaplamak istedim. Domatesteki çatlamalar sizin de yazdığınız gibi düzensiz sulamadan kaynaklanıyormuş. Yaz dönemi boyunca sulama düzenine çok dikkat etmek ve sulama gününü bir gün bile ertelememek gerekiyormuş. Ancak, sonbaharın gelmesiyle yağmurlar başlayınca bu durumu önlemenin bir yolu yok sanıyorum.

Lonicera 12-09-2008 19:53

O zaman yapacak bir şey yok Sn limon.Geçen sene bu tip bir durumla hiç karşılaşmamıştım.Sanırım seneye sadece cherry domates türlerini deneyeceğim.

Harun Parlak 12-09-2008 21:03

Meyve çatlaması (fruit cracking) Domates meyvelerinin sap etrafında sap kısmında dışa dğoru ışınsal yıldızvari sap etrafında ay gibi halkalar şeklinde çatlamalar.
Bu çatlaklar meyvenin hızlı büyümesi ve bitkinin su alımındaki dengesizlikle ve çeşidin genetik yapısı ile ilgilidir.
Meyvenin olgunluğa ulaştığı bu devrede ortam kuru iken yüksek sıcaklık ve yüksek nem meydana geldiğinde çatlama olabilir.Bazı çeşitler su ve sıcaklık dengesizliğnie karşı hasas olurlar.
Çatlamaya karşı dayanıklı çeşitlerin seçilmesine dikkat edilmelidir.

fmt79 12-09-2008 23:02

Bazen gece gündüz sıcaklık farkının fazla olduğu durumlarda da meyve çatlamaları meydana gelebilir...

Lonicera 13-09-2008 07:40

Benimkilerde çatlama değil neredeyse yarılma sözkonusu.:(Eklediğim ilk resimdeki yarılma sonucu domatesin neredeyse çekirdeklerini görebilmek mümkün.Geçmiş yıllarda da hafif çatlamalar olabiliyordu tek tük.Ama bu sene sağlam bir tek domates yetiştiremedim.Tamamen kızaranlardan bir kaç tanesini koparıp tadına baktım,neredeyse limon gibi ekşiydi.Sanırım bu da çatlamanın etkisiyle oluştu.Mesajıma ilgi gösterip yanıtlayan herkese teşekkürler.

Harun Parlak 13-09-2008 08:34

Bu çatlaklardan sarofit mantarlar girerek meyvede çürükler meydana gelebilir.Hastalık giren domateslerin tadı ****** bozulacaktır.
Açıkda kalan yaralargibi düşünebilirsiniz mikrop kapmaz ise yara kavuşur. Ama mikrop girer ise yara hergeçen gün açılabilir.

izzeterisen 13-09-2008 09:51

Domates, ilk meyvelerin ceviz iriliğini aldığı dönemden itibaren sürekli olarak kök bölgesinde tav seviyesinin altına düşmeyen bir şekilde toprak nemi ister. Bunu karşılamanız gerekirdi.
Ayrıca bitkilerinizin iyi beslenmediği anlaşılıyor.
İyi beslemenin ve düzenli sulamanın olmadığı bir devreden sonra bu şekilde sulamalar haliyle çatlamalara neden olacaktır. Böyle b,ir durumla karşılaşmamanı tek çaresi dediğim gibi baştan düzenli sulama ve beslemedir.
Artık seneye, iyi günler

gummi 12-01-2009 09:22

Domateste siyah sinekler
 
Selam arkadaşlar ,

Domateslerimde siyah övez benzeri sinekcikler uçuşuyor . Küçükken 1 mm boyundayken övez gibilerdi , çöp sineği gibilerdi , bir sürü vardı öldürdükçe yenisi geliyordu ama 1-2 hafta sonra büyüdüklerinde Yaklaşık 2-3 mm kadar büyüdüklerinde sinek gibi olmadığını sanki böcek gibi olduklarını gördüm . Büyüyünce domatesin saplarına vs. yapışıp bekliyorlar .

Bu yaz bir organik ekim yapılan tarlaya gitmiştim oradaki tüm bitkilerde vardı bu sinek , tarla sahibi kurtulamadım bunlardan insanın burnuna ağzına bile giriyorlar demişti . İlaç da kullanamıyormuş organik olduğu için .

Bu zararlı nedir ? Forumdaki zararlılara baktım hiçbirine benzemiyor . Hangi ilacı almalıyım ?

Teşekkürler

Erdem

gummi 12-01-2009 09:25

linkler çalışmıyor , tekrar koyabilirmisiniz dosyaları ?

izzeterisen 12-01-2009 09:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gummi (Mesaj 343691)
Selam arkadaşlar ,

Domateslerimde siyah övez benzeri sinekcikler uçuşuyor . Küçükken 1 mm boyundayken övez gibilerdi , çöp sineği gibilerdi , bir sürü vardı öldürdükçe yenisi geliyordu ama 1-2 hafta sonra büyüdüklerinde Yaklaşık 2-3 mm kadar büyüdüklerinde sinek gibi olmadığını sanki böcek gibi olduklarını gördüm . Büyüyünce domatesin saplarına vs. yapışıp bekliyorlar .
Bu yaz bir organik ekim yapılan tarlaya gitmiştim oradaki tüm bitkilerde vardı bu sinek , tarla sahibi kurtulamadım bunlardan insanın burnuna ağzına bile giriyorlar demişti . İlaç da kullanamıyormuş organik olduğu için .
Bu zararlı nedir ? Forumdaki zararlılara baktım hiçbirine benzemiyor . Hangi ilacı almalıyım ?

Bu böceği hiç olmasın biraz rengiyle de tarif etseydiniz belki şu olabilir diyebilirdik. Bu durumda sade ce insanın ağzına burnuna kaçtığını biliyoruz. Değil mi?

Tekrar yüklemeye başladım gösterileri, herhalde yarına kadar biter.

gummi 12-01-2009 14:55

"Domateslerimde siyah övez benzeri sinekcikler uçuşuyor . Küçükken 1 mm boyundayken övez gibilerdi , çöp sineği gibilerdi , ama 1-2 hafta sonra büyüdüklerinde Yaklaşık 2-3 mm kadar büyüdüklerinde sinek gibi olmadığını sanki böcek gibi olduklarını gördüm , Büyüyünce domatesin saplarına vs. yapışıp bekliyorlar"

İlginize teşekkür ederim ama yukarıdaki tarife uyan çok fazla böcek türü olmasa gerek ?

izzeterisen 12-01-2009 15:42

Bir fotoğrafını çekemez misiniz?

gummi 13-01-2009 08:42

Açık konuşmak gerekirse bu böcekler heryeri sardıktan ve domateslerim bitkin duruma düştükten sonra toprağı ile beraber hepsini attım , yeni toprak ve tohumlar ektim . Aynı şeyin tekrar başıma gelmesinden endişe ediyorum , bu nedenle resim koyamıyorum . Tohumlar fideye dönüşmeden bir ilaçlama yapayım da sonradan başım ağrımasın diye düşündüm . Ama sanırım bu gidişle resim de koyacağım 1-2 haftaya kadar

yahya07 18-01-2009 23:07

sanırım domatesler havanın sıcak olduğu saatlerde sulanmış.yazın sulamalar ikindi vakti güneş batımına daha yakın saatlerde yapılmalıdır.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024