agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/)
-   -   Domates Hastalık ve Zararlıları (https://www.agaclar.net/forum/domates/8767.htm)

simavi 17-06-2009 08:46

domatesteki meyve yarılmaları büyük ihtimal gece gündüz sıcaklık farkından kaynaklanıyor.Yukarıda arkadaşların yazdıkları da yarılmalara etkendir.

N.Hel 17-06-2009 17:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen (Mesaj 233838)
Domateste görülen hastalık ve zararlıları ile ilgili olarak, çiftçi eğitimi amacıyla, çalışırken hazırladığım gösterileri, ilgilenenlere faydalı olabilmek amacıyla burada vermek istedim.
Yararlı olabilirse çok sevinirim.

Sn. izzeterisen,

Dosyalar silinmiş. Tekrar yüklemeniz mümkün mü?

izzeterisen 17-06-2009 18:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi N.Hel (Mesaj 447132)
Sn. izzeterisen,

Dosyalar silinmiş. Tekrar yüklemeniz mümkün mü?

Akşam yükleyeyim de önce sorununuzu bilmek isterdim.

izzeterisen 17-06-2009 18:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi enek (Mesaj 446712)
Fidelerim Gayet güzel boylanırken... Son birkaç günde fotoğraftaki gibi bir problem yaşadım. 3 adet fidem bu şekilde öldü. Açıklamak gerekirse, fidenin toprakla birleştiği yerde gövde inceliyor ve 2-3 gün içinde fideyi tamamen kaybediyorum...
Sorun nedir? Fidelerimi nasıl kurtarabilirim... Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim....
Saygılar....

Fidelerinizi aşırı sulama nedeniyle çökerten hastalığına kaptırmışsınız. Bu şekilde olan fideler şaşırtılmaz, büyütülmez. Bu tür fidelerinizi imha edin.

N.Hel 17-06-2009 20:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen (Mesaj 447146)
Akşam yükleyeyim de önce sorununuzu bilmek isterdim.

Sorunu Domates, bamya, kavun yapraklarında buruşma başlığında izah etmeye çalıştım. Ona da yanıt vermişsiniz teşekkür ederim. İlave bilgileri de girdim.

Selamlar

enek 17-06-2009 21:32

Teşekkürler İzzet bey;
Fakat bir sorum olacak, Aynı anda aynı viyol grubuna ektiğim ama gayet sağlıklı büyüyen fidelerde bir problem olurmu? Yaklaşık 40 fideden bu şekilde 3-4 adet hastalandı onları da söküp attım. Suyu kestim. Boğazlarını doldurdum..Diğerleri de ileriki günlerde bu çökerten hastalığına yakalanırlar mı?
Saygılar....

Oğuz Alper 17-06-2009 21:37

Sn.enek;
Çökerten hastalığına yakalanan fidelerinizi söküp atmanız çözüm olmaz . Toprağınızda hastalık mevcut olduğu için dezenfektasyon yapmanız gerekir.Aksi taktirde yerine diktiğiniz veya dikili olanlara bulaşma olasılığı çok yüksektir.Sevgiler

Balıkcı 18-06-2009 10:18

Domates yaprak ve dallarında siyah, minik sinekler var, çok küçük oldukları için net fotoğraf alabileceğimi sanmıyorum.
Ne yapmalıyım?
Teşekkürler.

simavi 18-06-2009 14:45

Izzet bey dosyaları göremiyorum.silinmiş olabilir.lütfen bir daha yükleyebilirmisiniz?

MeyveliTepe 18-06-2009 15:30

Bir gözlem. Bizim sebze adalarında domateslerin arasında bolca fesleğen var. Oturup iyice gözledim. Fesleğenlerin üzerinde ve 1-2 karışa kadar yanlarında o minik sinekler üçmuyor, menzile giren domates yapraklarına konmuyorlar. Bariz bir şekilde izledim.

ay-ışığı 18-06-2009 15:49

Domateslerde havalar kurak gecince toprak sıcaklığından ve verimszliğinden domateslere mantar hastalığı vurur mantar hastalığı vurmaması icin mantar ve bit ilacı vurmak gerekir iki yıl önce gendi capımda domates ektim ğaliba iyi beceremedim matar hatalığı vurdu domates bahcem yarı yarıya ğiti gecensene yerdegişikliği yaptı tarıma gitim durumu anlatım bana mantar ve bit böcek ilaclarını verdiler ve kulanma şeklini ögrettiler aynı tarifi uyguladım çok güzel domates elde ettim

ay-ışığı 18-06-2009 15:58

Bu senede daha faklı bir yere gecen senedenki domateslerin çok iyilerinden tohumluk ayırmıştım bu sene onları fideledim çok daha verimli ollacağını şimdiden hissediyorum kaliteli domates almak icin çok güzel hizmet vermek ve verimine çok dikkat etmek grekir diye düşünüyorum.

nimbus 18-06-2009 16:14

mantar ve bit ilaçları

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ay-ışığı (Mesaj 447809)
Domateslerde havalar kurak gecince toprak sıcaklığından ve verimszliğinden domateslere mantar hastalığı vurur mantar hastalığı vurmaması icin mantar ve bit ilacı vurmak gerekir iki yıl önce gendi capımda domates ektim ğaliba iyi beceremedim matar hatalığı vurdu domates bahcem yarı yarıya ğiti gecensene yerdegişikliği yaptı tarıma gitim durumu anlatım bana mantar ve bit böcek ilaclarını verdiler ve kulanma şeklini ögrettiler aynı tarifi uyguladım çok güzel domates elde ettim

sn.ayışığı,

size verdikleri ilaçlar kimyasal ilaçlar mıydı ?

Birol Ketenci 18-06-2009 20:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 447782)
Bir gözlem. Bizim sebze adalarında domateslerin arasında bolca fesleğen var. Oturup iyice gözledim. Fesleğenlerin üzerinde ve 1-2 karışa kadar yanlarında o minik sinekler üçmuyor, menzile giren domates yapraklarına konmuyorlar. Bariz bir şekilde izledim.

Bu tespitiniz aklımı karıştırdı. Fesleğenleri yaprak bitine karşı savunma amaçlı dikmiştik ancak eğer etkili mesafesi bir, iki karış ise sırık domateslerimizde pek işe yarayamayacaklar.

MeyveliTepe 18-06-2009 21:36

Bir-iki karış, etrafındaki alan. Üst tarafında sanırım fazla bir hacim söz konusu. Burada elbette fesleğenin ne kadar büyümüş olduğu da önemli bir parametre. İlginç olan, etrafta uçuşan yüzlerce küçük sinek fesleğenin alanına asla girmeyip yön değiştiriyorlar.

Her yastığa üçer fesleğen dikmiştim. Sanırım fesleğenin gücünden daha çok yararlanabilmek için domateslerin etrafına, hatta domates dallarının gölgesinde sağlı sollu daha fazla dikmek gerekecek.

nimbus 19-06-2009 09:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 448072)
Bir-iki karış, etrafındaki alan. Üst tarafında sanırım fazla bir hacim söz konusu. Burada elbette fesleğenin ne kadar büyümüş olduğu da önemli bir parametre. İlginç olan, etrafta uçuşan yüzlerce küçük sinek fesleğenin alanına asla girmeyip yön değiştiriyorlar.

Her yastığa üçer fesleğen dikmiştim. Sanırım fesleğenin gücünden daha çok yararlanabilmek için domateslerin etrafına, hatta domates dallarının gölgesinde sağlı sollu daha fazla dikmek gerekecek.

sevgili MeyveliTepe,

ben de aynen dediğiniz gibi neredeyse gölgesinde kalacak şekilde fesleğenleri pembelerin altına konuşlandırdım. sizin tavsiyenizle denedi, sonuçlar çapalama için köye gidildikçe iletilecek.

aynı yöntem - birbirine yardımcı bitkiler yöntemi - acaba fasulyeler için de işe yarar mı? fidelerin hemen tamamına yakınını siyah yaratıklar sarmış. gittiğimde çoğunu elle temizlemeye çalıştım. sis şeklinde püskürtme yapamadım ama yine de arap sabunu ve su uygulamaya çalıştım.

MeyveliTepe 19-06-2009 10:17

Fesleğen her tür sebze ile uyumlu. Uçan sinekleri yaklaştırmamak gibi bir özelliği var. Fasulyelerdeki siyah bitlere etkisini tam olarak bilmiyorum. bitlerin hoşlanmayacağı muhakkak olmakla birlikte engelleyebilir mi denemek lazım. Fasulyede değil ama baklalardaki siyah bitleri neemazal ile savuşturmuştum (birden fazla kez uygulama gerekli). Fesleğenlerin siyah bitlere olan etkisini deneyebilirseniz sizden öğreniriz.

Balıkcı 19-06-2009 10:23

Desenize fesleğen tarlasında domates yetiştireceğiz.:p
Bunu daha önce okumuştum ama unutmuşum.
Teşekkürler.

nimbus 19-06-2009 10:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 448325)
Fesleğen her tür sebze ile uyumlu. Uçan sinekleri yaklaştırmamak gibi bir özelliği var. Fasulyelerdeki siyah bitlere etkisini tam olarak bilmiyorum. bitlerin hoşlanmayacağı muhakkak olmakla birlikte engelleyebilir mi denemek lazım. Fasulyede değil ama baklalardaki siyah bitleri neemazal ile savuşturmuştum (birden fazla kez uygulama gerekli). Fesleğenlerin siyah bitlere olan etkisini deneyebilirseniz sizden öğreniriz.

keşke daha fazla fesleğene el koyabilseydim. köyde bahçeye pembe domates fidelerini dikerken çaktırmadan İstanbul'a getirmek için köyden aldıkları fesleğenleri ektim domateslerin diplerine. ben ektikten sonra da çıkartamadılar :rolleyes: bir dahaki gidişimde hazırlıklı olarak hem fesleğen götürmeli hem de sis halinde püskürtme yapan zımbırtılardan.

MeyveliTepe 19-06-2009 10:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Balıkcı (Mesaj 448329)
Desenize fesleğen tarlasında domates yetiştireceğiz.:p
Bunu daha önce okumuştum ama unutmuşum.
Teşekkürler.

:) sebze bahçesinde toprağın altı kadife çiçeklerine, üstü de fesleğenlere emanet. Üstelik de çok keyifli oluyor.

denizakvaryumu 19-06-2009 11:29

Fesleğenlerin türü nedir?

MeyveliTepe 19-06-2009 12:41

Açıkçası bilmiyorum. Fide olarak tanesi 20 kuruşa almıştım. Küçük yapraklı, büyüdüğünde top gibi olanlardan. Kokuları çok keskin, yakınından geçerken bile alınıyor.

izzeterisen 19-06-2009 13:37

Tüm sunuları yeniden yükledim. İsteyen arkadaşlara duyurulur.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8767

fizikçi 19-06-2009 15:34

4 Eklenti(ler)
Herkese Merhaba,

Şubat ayından beri tohumdan sebzeler yetiştirme gayreti içindeyim. Acı tatlı epey deneyimim oldu :p Site içeriklerini incelemeden sorular sormamaya gayret ediyorum. Fakat malum bilgiler ve yazışmalar çok geniş ola ki atlamış olabilirim. Resimlerini eklediğim domateslerimin meyvelerinin uç kısımlarında kahverengi lekeler oluştu. Meyvenin dış kabuğunda meydana gelen lekeler tırnakladığımda çıkıyor. Etli bölüme işlemiş bir oluşum tespit etmedim.

Sorunumun ne olduğunu öğrenebilirsem çok mutlu olacağım. Yeni çıkan miniklerde de aynı durum söz konusu.

Işığımız eksilmesin...

ialp32 19-06-2009 21:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 448335)
:) sebze bahçesinde toprağın altı kadife çiçeklerine, üstü de fesleğenlere emanet. Üstelik de çok keyifli oluyor.

Fesleğen aldım hemen bugün pazardan 6 tane,ve domateslerin aralarına diktim 1 tanesinide fasulye ye yakın diktik ,kadifenin faydasıda var mı hemen bahçenin diğer köşesinden söküp domateslerin arasına dikelim. Gerçi bu önerinizin benzerini forumun başka bir yerinde okumuştum galiba ama orda kadife,aynısefa ve civanperçemi yazıyordu ama ben o iki bitkiyi ne tanıyorum:(ne de tohumlarını bulabildim bulsam hemen konuşlandıracam domateslerin yanına:o

Acarextt03 20-06-2009 11:54

2 Eklenti(ler)
Daha önce bahsi geçen domatese yapışan ve uçamadan öldürebilen siyeh böcek fotoğrafı bende var.. Hemde bahçemde bolca var... Artı olarak nft sistemimde beyaz uçuşan hele hele akşam saatlerinde direkt insanın yüzüne saldıran gıcık sinekler var.. Ayrıca nft de domates yapraklarımız beyaz lekeler, bahçalerdekinde ise hafif sarıya kaçan renklerde alt yapraklarda bolca leke var... SİZDEN RİCAM NASIL MÜCADELE EDEBİLECEĞİM...
TEŞEKKÜRLER...

izzeterisen 20-06-2009 12:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Acarextt03 (Mesaj 448954)
Daha önce bahsi geçen domatese yapışan ve uçamadan öldürebilen siyeh böcek fotoğrafı bende var.. Hemde bahçemde bolca var... Artı olarak nft sistemimde beyaz uçuşan hele hele akşam saatlerinde direkt insanın yüzüne saldıran gıcık sinekler var.. Ayrıca nft de domates yapraklarımız beyaz lekeler, bahçalerdekinde ise hafif sarıya kaçan renklerde alt yapraklarda bolca leke var... SİZDEN RİCAM NASIL MÜCADELE EDEBİLECEĞİM...
TEŞEKKÜRLER...

Üst resimdeki belirtiler alt yapraklarda bol bol var sanırım. Thrips zararı olması lazım. Alt yaprakları temizlerseniz sorun kalmayacağını düşünüyorum.
Yaprakların altından bir resim koyabilir misiniz.
Alt resimde görülenler ise yaprak bitinin kanatlı erginleri.

izzeterisen 20-06-2009 12:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fizikçi (Mesaj 448546)
Herkese Merhaba,

Şubat ayından beri tohumdan sebzeler yetiştirme gayreti içindeyim. Acı tatlı epey deneyimim oldu :p Site içeriklerini incelemeden sorular sormamaya gayret ediyorum. Fakat malum bilgiler ve yazışmalar çok geniş ola ki atlamış olabilirim. Resimlerini eklediğim domateslerimin meyvelerinin uç kısımlarında kahverengi lekeler oluştu. Meyvenin dış kabuğunda meydana gelen lekeler tırnakladığımda çıkıyor. Etli bölüme işlemiş bir oluşum tespit etmedim.

Sorunumun ne olduğunu öğrenebilirsem çok mutlu olacağım. Yeni çıkan miniklerde de aynı durum söz konusu.

Işığımız eksilmesin...

Çiçek burnu çürüklüğüne benzettim ama başka arkadaşlar ne der bilmem?

N.Hel 20-06-2009 13:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi izzeterisen (Mesaj 448476)
Tüm sunuları yeniden yükledim. İsteyen arkadaşlara duyurulur.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8767

Sn izzeterisen,

Dosyaları indirdim. Teşekkür ederim.

Hepsini dikkatlice kontrol ettim ama sebzelerimdeki sorunu dosyalardaki hiç bir hastalığa benzetmedim. Domates, bamya, kavun yapraklarında buruşma başlığındaki resimlere ve girdiğim bilgilere tekrar bakabilirseniz çok memnun olurum

simavi 20-06-2009 13:55

Ben izzet beyin dosyalarını bir türlü açamadım.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025