![]() |
|
![]() |
#331 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-11-2011
|
İyi akşamlar Bahtiyar Bey, 2 sezondur ekmiş olduğunuz deşti domates ürünlerinden bahsetmişsiniz. O kadar da ballandıra ballandıra anlatılıyor ki o tohumlardan ekmeyi istememek elde değil. Bu kıymetli tohumlardan 15-20 tanecik rica etsem bana da gönderemez misiniz acaba? Saygılarımla Karamuk, Düzenleyen Karamuk : 29-12-2011 saat 10:47 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#332 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Saygılar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#333 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-06-2011
|
arkadaşlar deşti domates tohumu temin edebilmek için bekliyoruz. Bu tohum takas etkinliği için elimde kendi yetiştirdiğim herhangi bir tohum yok, satın alıp göndererek insanları aldatmış olmayı da istemem. Acaba başka bir yolu yok mu? Lütfen elinde olan bir arkadaş gönderse olmaz mı. Diğer sezon bizde başkalarına gönderilmek üzere siteye gönderriz ama şu an elimde doğal tohumum yok. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#334 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-11-2011
|
Selam; Zahmetlerinizin karşılığı keyif olarak dönüyordur muhakkak. mutlu ve sağlıklı günler dileklerimle, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#335 | |
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Saygılar |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#336 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-03-2011
|
kavunun olgunu,
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#337 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-01-2012
|
deşti domates saksıda yetişmez mi acaba? yazın 2 ay susuz kalsa yine ürün verir mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#338 |
Ağaç Dostu.
|
Deşti domatesler saksıda ancak su ihtiyacı karşılayınca yetişir.Kesinlikle susuz tetişmez. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#339 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-02-2009
|
Bahtiyar abi; deştileri ne zaman ekelim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#341 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-05-2011
|
Sayın Bahtiyar02 bey; Deşti domates tohumlarını fide haline getirene kadar yapacağımız işlemler, diğer deşti olmayan tohumlara yapılanlarla aynı mı, yoksa fide haline gelene kadar da su verilmeyecek mi. Ben şöyle anladım. Tohumlar deşti olmayan tohumlar gibi işlem görerek fide haline getirilecek, esas yerlerine ekilerek, can suyu verilecek bir daha hiç su verilmeyecek. Yanlış anlamışsam lütfen düzeltiniz. Bir de yağmurun yağması, hatta biraz de fazla yağması deşti özelliğinin yitirilmesine neden midir? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#342 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkür ederim Bahtiyar abi. Mart'ın 20'si gibi tüm tohumları ekmeye başlayacağım.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#343 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-02-2012
|
Merhaba Bahtiyar Bey ağaçlar.net te gezerken tesadüfen sizin sayfanıza ulaştım.Hemen dikkatimi çekti. Tam aradığım yeri bulmuştum.Akşamdan bu saate kadar çalışmalarınızı ve başarılarınızı okudum.Forumun diğer üyelerinin de çalışmalarını heyecanla okudum. Sizin de bana yardımcı olabileceğinizi umuyorum,şöyle ki elinizde bulunan her türlü deşti tohumlarından bana gönderebilirseniz ( domates,biber,kavun,karpuz kabak vb. ne varsa) çok memnun olurum.Hem bana hem de Çankırı' ya bir iyi- liğiniz olur aynı zamanda tohumları Çankırı'da da denemiş oluruz. Teşekkür eder,başarılarınızın daim,ürünlerinizin bol olmasını temenni ederim. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#344 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2010
|
Tohum dağıtımından deşti domates ve karpuz tohumu edinmiş dostların, bu türlerin yetiştilmesi ile ilgili tecrübelerimi paylaşmamı istemeleri nedeniyle , bu türlerin üstadı sayın Bahtiyar02'nin hoşgörüsüne güvenerek aşağıya yazıyorum: Öncelikle saksıda değil, bahçede yetiştirmeyi düşünün. Çünkü saksı ne kadar büyük olursa olsun illaki sulamak gerekecektir, bir de Red Robin gibi küçük kökenli değil, fazla büyük kökenleri oluyor. Kapalı serası olmayan arkadaşlar da toprağın biraz ısınmasını ve don tehlikesinin geçmesini beklesinler. Çimlendirmek için ben bir ölçek sıva kumu, bir olçek bahçe toprağı, bir ölçek yanmış ahır gübresini karıştırıp bir harç hazırladım ve bu harca ektim tohumları.Ekim yaptığım kap 20X20 genişliğinde 15 cm derinliğinde bir plastik kaptı ve altı drenaj için delinmişti tabii ki.Çimlendirmeyi plastik örtü altında soğuk serada yaptım. Fideler yaklaşık 15 cm boya erişince de dış ortama alıştırmak için iyi havalarda dışarı çıkardım akşam tekrar seraya koydum.İki üç gün bu şekilde dış ortama alıştırıp iki üç gün de tamamen dışarda bıraktım. Tam gün güneş altında hiç bozulma olmadan durduklarını görünce de minik goji bağımdaki yerlerine ocak usulü diktim. Yani yaklaşık ellişer cm arayla bir sıra üzerine iki üç fide bir ocağı teşkil edecek şekilde diktim ve dikim anında can suyu verdim. Sevgili Bahtiyar02 bizlere dikerken diplerine yanmış ahır gübresi atıp öyle dikmemizi tavsiye etmişti ama ben harcımda olduğunu düşünerek gübre kullanmadım dikim aşamasında. Fideler 20 cm kadar olduklarında birinci çapalarını yaptım ve o sırada diplerini doldurdum. Çiçekteyken ikinci bir çapa ve dip dolgusu daha yaptım. Hepsi bu kadar.. Bu arada ne ziraai ilaç ve kimyasal gübre ne de sulama yüzü görmediler, sadece iki defa yağmur suyuyla doyasıya sulandılar.Don mahvedinceye kadar da toplamakla bitecek gibi olmayan bir ürün hasat ettim, fazlasıyla da kışlık salçamızı yaptık. Deşti karpuzları da aynı toprak harcını kullanarak pet bardaklara ektim.Hepsi iki adet fidem olmuştu, Üçer dörder yaprak olduklarında bardaklardan çıkarıp deşti domateslerin sıra sonuna 1 m arayla diktim ve can suyu verdim. Çapa ve dip doldurma işlemi de domateslerle aynı zamanda aynı şekilde yapıldı. Umarım işinize yarar, bolca ürün alırsınız ve gelecek sezonda da sizlerin paylaşabilecek kadar tohumlarınız olur.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#345 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-05-2011
|
Sayın Yarenimex; Yukarıda vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim. Yukarıda 341 nolu mesajıma cevap verirseniz sevinirim. Bir de diplerini doldurdum diyorsunuz. Bunu anlayamadım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#346 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#347 |
Ağaç Dostu
|
" Bir de diplerini doldurdum diyorsunuz. Bunu anlayamadım." Fideleri diktiğinizde fidenin dibindeki toprak yüzü düzdür. Çapa yaparken fidenin etrafındaki toprakları dairesel olarak fidenin gövdesine doğru toplayıp yığmaktan, yani fidenin dibini konik olarak toprakla doldurmaktan bahsediyorum. Böylelikle hem fidenin dik durmasına destek veriyorsunuz hem de dipteki toprak tabakasını kalınlaştırıp fidenin dibindeki nemin sıcakla buharlaşmasını engellemiş oluyorsunuz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#348 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 31-01-2012
|
deşti tohumlarının müthiş serüvenini baştan sona soluksuz takip ettim. hepinize teşekkürler özelliklede bahtiyar 02 beye. bu serüveni izlerken gıpta etmedim deyil. bende çok istiyorum deşti tohumlardan aranıza katılmak istiyorum. çimleme için çok geç kalmadım umarım. saygılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#349 |
Ağaç Dostu.
|
Sevgili yarenimex; İşim gereği Adıyaman dışında çalışmak zorundayım.Zaman buldukça siteye girebiliyorum.Umarım anlayışla karşılarsınız.Verdiğiniz bilgilerden ve yaptığınız fedakarlıktan dolayı çok teşekkür eder saygılar sevgiler sunarım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#350 |
Ağaç Dostu
|
Zamanı geldi ve zımni sözümü yerine getirme fırsatını kullanıyorum sadece sevgili Bahtiyar02. Deştileri bizlere tanınatan ve yayılmasına önayak olan siz asıl teşekkürü hakedensiniz. Bir kere daha teşekkür ederiz. Bu arada yetiştirme konusunda yazdığım kendi uygulamalarımda eksik veya değişik bir uygulamanız varsa lütfen eklerseniz memnun oluruz. İşinizde başarılar, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim engin gönüllü arkadaşım. Adıyaman'a selamlar.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#351 |
Ağaç Dostu
|
Deşti domatesi doğduğu yerde büyütmek
Sayın Bahtiyar02, Öncelikle deşti tohumları tanıtıp yaygınlaşmasına vesile olduğunuz için şükranlarımı sunuyorum.Kaybolmaya yüz tutmuş yerel deşti tohumlar konusundaki gayretleriniz takdire şayandır. Sayın yarenimex, Sizi de bu bayrak yarışında yer alıp, bu tohumların paylaşılması ve yaygınlaşması konusundaki hassasiyetinizden dolayı kutluyorum. Deşti domates tohumunu direkt yetişeceği yere ekmenin daha faydalı olacağını düşünüyorum. 30 cm çapında 20 cm derinliğinde çukurları hazırlasak, bu çukurlara 10 cm yüksekliğinde güzel bir karışım doldursak, bu karışımın üzerinede 3-4 adet tohum ekip, 2 cm kadar tavlı toprakla kapatsak,can suyu dahi vermeyip sadece fideler büyüdükçe azar azar diplerini çapalayıp doldurarak yetiştirsek nasıl olur acaba ? Biraz zahmetli olsa da bu şekilde ekilen tohumun daha iyi kök sistemi geliştireceğinden hareketle işi pratiğe döküp uygulamak istiyorum. Tecrübe ve düşüncelerinizi paylaşmanız dileğiyle ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#352 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
|
Merhabalar efendim, Adıyaman' dan tanışımdan ricam üzerine gelen deşti domates tohumlarının bir kısmını sitemiz tohum paylaşımına, kalanını köydeki çocukluk arkadaşıma yolladım. Bu arkadaşım nuh deyip peygamber demeyen cinslerden, çok inatçı biri, ama gene de can ciğeriz ![]() Tutturmuş şimdi, ben onları ekmeyeceğim, bizim topraklarda olmaz diyor. Yav, bu adı üzerinde, çöllerde bozkırlarda susuz ortamlarda yetişen tür diyorum. Bana dediği; Onların toprakları yağlı kaliteli topraktır, içinde kış ve bahar yağmurlarından kalan nemi tutma kapasitesi yüksektir. Benim topraklara su vermezsem toprak çatlar, çatlaklarına ayaklarım sığar, kökleri açıkta kalır..vs. Dediği yer Torbalı-Pancar köyü (Hatta eskiden köyün adı olan ''pancar ovası'' bile derlerdi halk arasında). Hem ben 80 nesilden çiftçiyim, benden iyi bilecek değilsin/değiller ya... Arazisi büyük, haklı olabilir mi, yoksa yüzüne söylediğim gibi yeniliklerden kaçan, tembel vede karakteri icabı inat mı?. Sayın Bahtiyar02 ve diğer bilenlerden cevap lütfen. Saygılarımla lütfen. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#353 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#354 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#355 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
|
Alıntı:
Verdiğiniz bilgiler beni tatmin etti ve arkadaşımın açığını/tembelliğini yakalamanın doyulmaz hazzı ile telefon açtım. Dedim ya efendim, arnavut bile toz koklar onun inatçılığının yanında. Dediği şu; Torbalı, Yeniköy, Çaybaşı veya çevredeki diğer yerlerde dere ve çaylar çok, Pancar' ın toprağına benzemez. Eskiden bataklık idi buralar, bataklığı kuruttular, kanal nedeni ile toprağımız bereketli idi. Kanal(suyu bulandırıp elimizdeki sopalarla balık avlardık o kanalda) da yok oldu artık. Toprağın altı hep bataklık artığı ve de kil tabaka, üstüne üstlük bir de 60-70 cm. altta saz artıkları ve geçirimsiz tabaka var. Çok derin sürüp toprağı patlatmak, kumlu materyal katmak lazım. Sen çok konuştun, profesörüm ben çiftçilikte. Ama senin hatırına deşti deneyecem.. dedi binbir minnet ile ![]() İnşallah burnunu yere sürterim o arkadaşımın ben, bizler/sizler sayesinde. Tekrar teşekkürler efendim. Saygılarımla lütfen. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#356 |
Ağaç Dostu
|
Sayın yarenimex,paylaştığınız bilgiler ve aktardığınız deneyimleriniz için teşekkürler ![]() İnşaallah iki farklı ekim tekniğini aynı ortamda deneyip, mukayeseli sonuçları burada paylaşmam nasip olur. Başka arkadaşların da deneme şansı olursa karşılaştırmalı, daha sağlıklı veriler elde etme şansımız olur. Madem ki tohumumuz deşti ; onu adına ve şanına yaraşır şekilde, tohum ve fide aşaması da dahil hiç yapay sulama yapmadan yetiştirmek istiyorum. Bakalım başarabilecek miyim ? Hem böylece genlerine kodlanmış deşti özelliği daha da gelişebilir ( nasıl ki sulanınca bu özelliğini kaybediyorsa ) diye düşünüyorum. Sevgi ve saygılarımla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#357 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sn MrDuran, gerçekten dostunuz profesörmüş(!), ama sadece yetiştiregeldiği ürünlerin profesörü. Elinde olan toprak anlattığınız gibiyse harika sayılır, saz artıkları çürümüş ve humus veya torfa dönüşmüştür bunca zamandır. 60 /70 cm lik toprak kalınlığı az bir kalınlık değil ki, kendisine sebze yatiştirmek için gerekecek toprak kalınlığı 15 /20 cm kadar. Tabanda killi katman varsa, derin sürümle o killi tabakanın patlatılması konusunda kendisine hak vermek gerek. Ceviz gibi taban suyununun yüksek olduğu toprakları sevmeyen bir ağaç dikimi tavsiye etseydiniz dostunuz yerden göğe kadar haklıydı. Bizim buralarda eskiden bataklık olup ta kurutulmuş yerden şimdi torf çıkarıp ticari olarak paketleyip satıyorlar. Sonunda hatırınız için de olsa ikna olmuş ya, umarım olumlu sonuç alınca da niye daha önce ısrar etmedin diye şerzenişte bulunmaz.. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#358 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#359 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-04-2012
|
deşti tohumlardan bana gönderebilecek arkadaş var mı?takas tohumum yok ama ücretini öderim.kavun ve domates tohumu rica ediyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#360 |
Ağaç Dostu
|
Sirkeli suda bekletip ekilen deştiler gayet iyi durumda ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|