View Single Post
Eski 07-03-2012, 13:20   #354
yarenimex
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 686
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mrduran Mesajı Göster
Merhabalar efendim,

Adıyaman' dan tanışımdan ricam üzerine gelen deşti domates tohumlarının bir kısmını sitemiz tohum paylaşımına, kalanını köydeki çocukluk arkadaşıma yolladım.

Bu arkadaşım nuh deyip peygamber demeyen cinslerden, çok inatçı biri, ama gene de can ciğeriz)).

Tutturmuş şimdi, ben onları ekmeyeceğim, bizim topraklarda olmaz diyor. Yav, bu adı üzerinde, çöllerde bozkırlarda susuz ortamlarda yetişen tür diyorum.

Bana dediği;

Onların toprakları yağlı kaliteli topraktır, içinde kış ve bahar yağmurlarından kalan nemi tutma kapasitesi yüksektir. Benim topraklara su vermezsem toprak çatlar, çatlaklarına ayaklarım sığar, kökleri açıkta kalır..vs. Dediği yer Torbalı-Pancar köyü (Hatta eskiden köyün adı olan ''pancar ovası'' bile derlerdi halk arasında). Hem ben 80 nesilden çiftçiyim, benden iyi bilecek değilsin/değiller ya...

Arazisi büyük, haklı olabilir mi, yoksa yüzüne söylediğim gibi yeniliklerden kaçan, tembel vede karakteri icabı inat mı?.

Sayın Bahtiyar02 ve diğer bilenlerden cevap lütfen.

Saygılarımla lütfen.
Torbalı ovasında rahatlıkla yetiştirilebileceğini düşünüyorum. Toprak sulandıktan sonra daha çok çatlar, sevgili dostunuz bunu yakından biliyor olmalı. En azından toprağının deşti ürün yetiştireceği kısmına bir miktar yanmış ahır gübresi atarsa çatlama büyük ölçüde önlenecektir. Ayrıca çapalandığında da toprak iyice ufalanacağı için çatlama olmaz veya çatlaklar ufalanan toprak parçalarıyla dolar, yetiştiriciliğe engel çıkarmaz.

yarenimex Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön